25.7.09

ΗΠΑ: συλλήψεις 40 «επιφανών» για διαφθορά

Ασ. Πρες

ΝΙΟΥΑΡΚ. Μεγάλη αίσθηση έχουν προκαλέσει στην αμερικανική κοινή γνώμη οι συλλήψεις για διαφθορά περισσότερων από σαράντα «επιφανών» προσώπων στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ μετά από δεκαετή έρευνα του FBI. Στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται ραββίνοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και παράνομη εμπορία ανθρώπινων οργάνων, καθώς και δήμαρχοι, αλλά και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης που φέρονται να δωροδοκήθηκαν κατ’ επανάληψη από κατασκευαστικές κυρίως εταιρείες. Στην αιφνιδιαστική επιχείρηση συμμετείχαν περισσότεροι από τριακόσιοι αστυνομικοί, οι οποίοι εισέβαλαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δεκάδες πολιτικά γραφεία και κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή του Νιου Τζέρσεϊ και της Νέας Υόρκης, ενώ έγινε γνωστό ότι καθοριστικό ρόλο στην έρευνα διετέλεσε αγνώστων λοιπών στοιχείων πρώην κατάδικος για οικονομικές ατασθαλίες που ανέλαβε ρόλο πληροφοριοδότη.

Επί μια ολόκληρη δεκαετία οι πράκτορες του FBI παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες δικτύου ξεπλύματος χρήματος τα πλοκάμια του οποίου απλώνονταν από το Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη μέχρι το Ισραήλ. Το εν λόγω δίκτυο στηριζόταν σε πέντε ραββίνους υπεράνω υποψίας, οι οποίοι είχαν αναλάβει να ξεπλένουν το βρώμικο χρήμα διεφθαρμένων αξιωματούχων έναντι ποσοστού μέσω των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων τριών μεγάλων συναγωγών. Ενας από τους ραββίνους, κατηγορείται ότι διηύθυνε παράλληλα κύκλωμα παράνομης μεταφοράς νεφρών από το Ισραήλ προς τις ΗΠΑ.

Για τη σύλληψη των δημάρχων και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, το FBI αξιοποίησε πρόσωπο που το 2006 είχε καταδικαστεί για τραπεζική απάτη. Ο πληροφοριοδότης προσποιήθηκε το στέλεχος μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας και προσέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να εξασφαλίσει πολεοδομικές άδειες στο Νιου Τζέρσεϊ. Εικάζεται ότι πρόκειται για τον Σόλομον Ντουέκ, γιο ραββίνου από το Ντιαλ, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Μάιο 2006 για απάτη με πλαστές επιταγές.

ΤΑ ΝΕΑ, 25/7/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: