Της Κατερίνας Kαπερναράκου
Αντιθέτως με τα όσα ανέμεναν κρατικοί παράγοντες και οικονομολόγοι στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η πολυπόθητη ανάκαμψη φαίνεται πλέον ότι θα προέλθει από την Ανατολή και συγκεκριμένα από την Κίνα. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 7,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο είχε σημειώσει άνοδο 6,1%. H ανάκαμψη της Κίνας γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ αποδίδεται στο κρατικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, ύψους 580 δισ. δολαρίων, και την αναζωογόνηση των τραπεζικών πιστώσεων - επίσης με σημαντική κρατική ενίσχυση. Ετσι, το πολιτικά ευαίσθητο θέμα της ανεργίας περιορίζεται και οι ελπίδες ότι η Κίνα θα οδηγήσει τη διεθνή οικονομία έξω από τη στενωπό της ύφεσης αναθερμαίνονται. Οπως παρατηρεί ο Κένεθ Λίμπερθαλ, ειδικός σε θέματα Κίνας στο Brookings Institution, «ένας βασικός λόγος, ο οποίος παρακίνησε την κυβέρνηση να καταρτίσει πακέτο στήριξης είναι η διατήρηση θέσεων εργασίας και η αποφυγή μαζικής κοινωνικής αναταραχής». Οταν οι κινεζικές εξαγωγές καταρρακώθηκαν λόγω της κρίσης και εκατοντάδες εκατομμύρια εργάτες βρέθηκαν άνεργοι, ο κίνδυνος ήταν ορατός.
Οσο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, μπορεί να μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 6,8% για ένατο διαδοχικό μήνα, ωστόσο η πτώση τους επιβραδύνθηκε, ενώ, στα 9 δισ. δολάρια, εξακολουθούν να θεωρούνται υψηλές. Μια κινεζική ανάκαμψη ελπίζεται ότι θα αποβεί επωφελής και εκτός των συνόρων, καθώς αυξάνονται οι προμήθειες αμερικανικού και ευρωπαϊκού εργοστασιακού εξοπλισμού, ασιατικών βιομηχανικών εξαρτημάτων, σιδηρομεταλλεύματος και πρώτων υλών από την Αυστραλία.
Παράλληλα, η ενίσχυση της κινεζικής οικονομίας θα αυξήσει και τις πιθανότητες των εγχώριων εταιρειών για εξαγορές, όπως της BAIC, η οποία ενδιαφέρεται για την Opel, τη γερμανική θυγατρική της GM. Ενδιαφέρον έχει μία έρευνα της McKinsey μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων παγκοσμίως, καθώς καταδεικνύει ότι από τον Μάιο υπάρχουν διαφορές στις αναπτυξιακές προοπτικές των διαφόρων χωρών. Την ανάκαμψη φαίνεται πλέον να οδηγεί η Κίνα, μαζί με τη Βραζιλία και η Ινδία, καθώς οι τρεις αναδυόμενες οικονομίες έχουν επανέλθει σε τροχιά σχετικά γρήγορης ανάπτυξης. Αντίθετα, σε ενδείξεις ανάκαμψης περιορίζονται οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, και ακόμη λιγότερο η Ευρωζώνη και η Βρετανία, ενώ υπολείπεται η Ρωσία και αρκετές ακόμη χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι αναλυτές, πάντως, συνιστούν προσοχή, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν μόνον η Κίνα να σύρει το φορτίο της παγκόσμιας ανάκαμψης. Στην πλειονότητά τους οι εισαγωγές της Κίνας είναι πρώτες ύλες από αναπτυσσόμενες χώρες, οπότε η άμεση ωφέλεια για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ίσως είναι περιορισμένη. Επιπλέον, και η αντοχή της ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας αμφισβητείται. «Είναι πολλές ακόμα οι δυσκολίες και οι προκλήσεις στις παρούσες οικονομικές συνθήκες», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, Λι Σιαοτσάο. «Η βάση της ανάκαμψης δεν θεωρείται στέρεη». Η θετική πορεία απορρέει από τα τεράστια μαζικά δημόσια έργα και όχι από την τόνωση της κατανάλωσης. Τα περισσότερα κεφάλαια διοχετεύονται σε κρατικές επιχειρήσεις, αν και αυτές ούτως ή άλλως πληρώνουν εργαζόμενους και αγοράζουν προμήθειες από άλλες ιδιωτικές.
Τα μέτρα στήριξης συνέβαλαν στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τις μετοχές, με την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Σαγκάης να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κόσμο, ξεπερνώντας την αντίστοιχη του ιαπωνικού για πρώτη φορά μέσα σε δεκαοκτώ μήνες. Οι τράπεζες επέκτειναν τις πιστώσεις τους για να συμμετάσχουν στα δημόσια έργα, ενώ ειδικά ο κλάδος των κατασκευών θεωρείται υγιέστερος συγκριτικά με άλλους. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία οικονομία, η οποία ανακάμπτει με μεταγγίσεις αίματος», επισημαίνει με μία παρομοίωση ο Ροκ Τζιν, ανώτατος οικονομολόγος της Sinolink Securities στο Πεκίνο. «Η Κίνα θα αρχίσει να ανακάμπτει σταθερά το πρώτο τρίμηνο του 2010», προσθέτει.
Κινεζική επέλαση
Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των κινεζικών κολοσσών που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο Global 500 έχει αυξηθεί, αναφέρει το περιοδικό Fοrtune, αποδεικνύοντας το παγκόσμιο βεληνεκές τους. Ξεκίνησαν με μόνον έξι εταιρείες ανάμεσα στους 500 μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως και σήμερα φθάνουν τους τριάντα επτά. Το 1998 οι εν λόγω έξι κινεζικές επιχειρήσεις αντιστοιχούσαν στο 1% των συνολικών εσόδων των 11,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Fortune Global 500, ενώ οι 185 αμερικανικές ισοδυναμούσαν με το 37%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2008, οι 37 κινεζικές εταιρείες ισοδυναμούν με το 7% επί των συνολικών εσόδων των Global 500, σε σχέση με το 30% των 140 αμερικανικών εταιρειών. Οσο για τα συνολικά τους έσοδα, ανέρχονται πλέον σε 25,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Κίνα επιδιώκει την παγκόσμια ηγεσία σε πολλές βιομηχανίες, όπου θα υπάρχει ζωηρή ζήτηση, ειδικά λόγω περιβαλλοντικών επιταγών. Αν και ακόμα δεν διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία αντίστοιχη της ΒΜW ή της GM, ωστόσο έχουν κεφάλαια και ισχυρή στήριξη από την κυβέρνησή τους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/7/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου