17.1.13

Γάλλοι κομάντο σε εχθρικό έδαφος

Μάχες σώμα με σώμα έδιναν χθες στρατιώτες των γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων με τους ισλαμιστές που ελέγχουν από τον περασμένο Μάρτιο το Βόρειο Μάλι στην πόλη Ντιάμπαλι, στο κεντρικό τμήμα της αφρικανικής χώρας. Επειτα από έξι ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών και μπροστά στη συνεχιζόμενη προέλαση των αναπάντεχα καλά οπλισμένων και οργανωμένων ισλαμιστών, η Γαλλία αναγκάστηκε να αρχίσει τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη χερσαία επιχείρηση, μη έχοντας χρόνο να περιμένει τη (βραδεία) ανάπτυξη της αφρικανικής δύναμης. Οι κίνδυνοι που ενέχει η επέμβασή της όμως πέρασαν χθες από το θεωρητικό επίπεδο της συζήτησης στο τρομακτικό επίπεδο της πραγματικότητας. 
Ισλαμιστική οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα επιτέθηκε σε μονάδα εξόρυξης φυσικού αερίου που εκμεταλλεύονται από κοινού η βρετανική BP, η αλγερινή Sonatrach και η νορβηγική Statoil στην Αλγερία, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και συλλαμβάνοντας - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της - 41 ξένους ομήρους. Νεκροί φέρονται ένας Γάλλος, ένας Βρετανός και ένας Αλγερινός. Μεταξύ των ξένων ομήρων φέρεται να είναι επτά Αμερικανοί, δεκατρείς Νορβηγοί, πέντε Ιάπωνες, καθώς και Βρετανοί, Γάλλοι και Ιρλανδοί. Ακόμα 150 αλγερινοί εργαζόμενοι κρατούνται στον χώρο. Οι δράστες, μια ισλαμιστική οργάνωση υπό τον Μοχντάρ Μπελμοχτάρ, τον επονομαζόμενο «Μονόφθαλμο», πρώην ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ, έκαναν σαφές ότι η επίθεση και η κατάληψη των εγκαταστάσεων ήταν αντίποινα για την απόφαση της Αλγερίας να ανοίξει τον εναέριο χώρο της στα γαλλικά αεροσκάφη. Και αξίωσαν τον τερματισμό των γαλλικών επιχειρήσεων στο Μάλι, σε αντάλλαγμα για την ασφάλεια των ομήρων.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έστειλε μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στο Μάλι την περασμένη Παρασκευή, μία ημέρα μετά την κατάληψη της πόλης Κόνα, στο Κεντρικό Μάλι, από τους ισλαμιστές και την έκκληση για βοήθεια που του απηύθυνε ο μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας. Οπως έχει επαναλάβει πολλές φορές έκτοτε, δεν υπήρχε άλλη επιλογή: το Μάλι κινδύνευε να μετατραπεί σε ένα νέο ισλαμιστικό κράτος, όπως το Αφγανιστάν επί Ταλιμπάν, μια βάση για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Δύσης. Ολόκληρη η περιοχή του Σάχελ κινδύνευε να αποσταθεροποιηθεί. Και μπορεί η Γαλλία να μην έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στο ίδιο το Μάλι, έχει όμως στις όμορες χώρες, ιδίως τον Νίγηρα, βασική πηγή ουρανίου για την πυρηνική βιομηχανία της, και την Αλγερία, κύριο εμπορικό της εταίρο στην Αφρική.
Θέλοντας να προλάβει κατηγορίες για «νεοαποικιακές βλέψεις», η Γαλλία κατέστησε εξαρχής σαφή την απροθυμία της να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του πολέμου, πίεζε και συνεχίζει να πιέζει για ταχεία ανάπτυξη της αφρικανικής δύναμης επέμβασης που έχει λάβει τις ευλογίες του ΟΗΕ από τον Δεκέμβριο. Αφρικανοί - νιγηριανοί - στρατιώτες άρχισαν να φτάνουν χθες, με το σταγονόμετρο, στο Μάλι. Στο μεταξύ, οι ισλαμιστές παραμένουν στην πόλη Κόνα και κατέλαβαν τη Δευτέρα το Ντιάμπαλι.
Τα κυβερνητικά στρατεύματα του Μάλι είναι λίγο-πολύ διαλυμένα και οι γαλλικές αεροπορικές επιθέσεις αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Τόσο ο Ολάντ όσο και ο υπουργός Αμυνας της χώρας προετοιμάζουν πλέον τον γαλλικό λαό για μια μακρά, δύσκολη και επικίνδυνη επιχείρηση.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: