21.10.13

Μ. Βρετανία: παραλίγο αεροπορική τραγωδία τον Ιούνιο

Δυο jumbo jets Boeing 747 με σχεδόν 1.000 επιβάτες παραλίγο να συγκρουστούν στον αέρα, στις 23 του περασμένου Ιουνίου, πάνω από την Σκωτία, 55 χιλιόμετρα βόρεια της Γλασκώβης, λόγω μη τήρησης των οδηγιών του εναέριου ελεγκτή από τους πιλότους, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα σε έκθεση βρετανικής υπηρεσίας.

Τα δυο 747 βρισκόντουσαν στην αρχή της υπερατλαντικής τους πτήσης όταν ο ελεγκτής κατάλαβε ότι αν ακολουθούσαν την υφιστάμενη πορεία τους θα συγκρούονταν. Έτσι έδωσε εντολή στο αριστερό αεροπλάνο να πραγματοποιήσει αριστερό ελιγμό και στο δεξί δεξιό ελιγμό. Και τα δυο πληρώματα όμως κατάλαβαν ακριβώς το αντίθετο και η σύγκρουση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή μόνο όταν είδαν ο ένας τον άλλον! Τότε το ένα αεροπλάνο πραγματοποίησε άνοδο και το άλλο «βουτιά». Σε κάποια στιγμή η απόσταση που τα χώρισε ήταν μόλις 100 πόδια (30 περίπου μέτρα).

Όταν άρχισε να χτυπάει ο πρώτος συναγερμός στα συστήματα των δυο αεροπλάνων η απόσταση που τα χώριζε ήταν 10 μίλια. Μέσα σε ένα λεπτό βρισκόντουσαν σε απόσταση 3 μιλίων.
Παρά την έρευνα των εμπειρογνωμόνων δεν έχει δοθεί ικανοποιητική εξήγηση για το περιστατικό. Μια εξήγηση που έδωσαν οι ειδικοί ερευνητές του UK Airprox Board είναι ότι τα δυο πληρώματα παρερμήνευσαν τις εντολές του ελεγκτή καθώς μόλις είχαν πάρει το ελεύθερο για την υπερατλαντική πτήση και έμπαιναν σε διαδικασίες ρουτίνας. Καθώς λοιπόν περίμεναν εντολές ρουτίνας ξαφνιάστηκαν από τις προειδοποιήσεις εκτάκτου ανάγκης που έλαβαν και ανταποκρίθηκαν σε αυτές χωρίς να τις αφομοιώσουν. 

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: