22.10.13

Αμερικανικός Στρατός: Μόνο δυο ετοιμοπόλεμες Ταξιαρχίες διαθέτουν

Ο Αμερικανός Α/ΓΕΣ, Στρατηγός Raymond T. Odierno, παραδέχθηκε σε συνάντηση του Στρατιωτικού Συνδέσμου των ΗΠΑ (AUSA) ότι αυτή την στιγμή ο αμερικανικός στρατός διαθέτει μόνο δυο ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες. Ο Στρατηγός εξέφρασε τον φόβο του καθώς αν πάρει εντολή από τον Αμερικανό Πρόεδρο να αναπτύξει σε κάποιο σημείο του πλανήτη στρατεύματα αυτή την χρονική περίοδο δεν είναι σίγουρος κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

Ο Odierno επίσης είπε ότι ακόμα και οι ταξιαρχίες που αυτή την στιγμή βρίσκονται στο Αφγανιστάν έχουν πιο πολυ ρόλο εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό παρά μάχιμο ενω ο ίδιος ελπίζει μέχρι τον Ιούνιο του 2014 να έχει επτά ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες.

Βέβαια, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας για τον στρατό ξηράς, John McHugh, δεσμεύθηκαν ότι όποιο και αν είναι τα διαθέσιμα χρήματα που μπορεί να έχει το στράτευμα δεν πρόκειται ποτέ να στείλουν στρατιώτες στην πρώτη γραμμή ανεκπαίδευτους και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό. Παραδέχθηκαν, επίσης, ότι η οικονομιική στενότητα που αντιμετώπιζει η χώρα και αρα και οι ένοπλες δυνάμεις είναι πρωτόγνωρη.

Οι περικοπές στις οποίες αναγκάστηκε ο στρατός ξηράς αφορούσαν χρήματα που προορίζονταν για εκσυγχρονισμούς και την διατήρηση της ετοιμότητας. Γι'αυτό τον λόγο έμειναν μόνο τόσο λίγες ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες. Παράλληλα, οι διοικητές ψάχνουν να βρουν τρόπο να εξοικονομήσουν χρήματα με διάφορους τρόπους για να τα αφιερώσουν στην εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό εξισορροπώντας κάπως την κατάσταση. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται προσπάθειες να κοπεί ενα 25% από το κόστος διοίκησης ενω το Υπουργείο απαιτεί ενα 20%. Έτσι, ο Odierno ελπίζει να έχει άλλη μια ταξιαρχία ετοιμοπόλεμη.

Ο Στρατηγός παραπονέθηκε επίσης ότι η καθιερωμένη διαδικασία έγκρισης του στρατιωτικού προϋπολογισμού είναι χρονοβόρα. Παίρνει γύρω στα τρία χρόνια να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ΓΕΣ από την στιγμή που υπογράψει ο Υπουργός Άμυνας μέχρι να ψηφιστεί από το Κογκρέσσο και υπογραφεί και από τον Πρόεδρο. Αυτό συνδυαζόμενο με τις περικοπές που έγιναν οδήγησαν στην ακύρωση 485 προγραμμάτων. Κατάσταση ιδιάιτερα δύσκολη ειδικά για εναν στρατό που διαθέτει στρατεύματα σε ολη την υφήλιο και παράλληλα επιθυμεί να είναι στην τεχνολογική πρωτοπορία όπως είπε και ο γενικός γραμματέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιος του Odierno, Tony Odierno, είναι απόστρατος Λοχαγός και έχει χάσει το αριστερό του χέρι στο Ιράκ.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: