22.10.13

Μόσχα: «Εθελοντές» θα συμμετάσχουν στο ανθρωποκυνηγητό μεταναστών

Τη βοήθεια εθελοντών πολιτοφυλάκων ζητάει η αστυνομία της Μόσχας για να «καθαρίσει» τους δρόμους από τους παράνομους μετανάστες. Αυτό ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Ανατόλι Γιακούνιν ύστερα από τις χειρότερες ταραχές που γνώρισε η ρωσική πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν ένας άντρας που φαινόταν να κατάγεται από το Αζερμπαϊτζάν μαχαίρωσε θανάσιμα τον ρώσο Γεγκόρ Σερμπάκοφ ο οποίος περπατούσε με την φίλη του σε γειτονιά της Μόσχας. Οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να θέτουν σε εφαρμογή την επιχείρηση «Σημάδι» κάθε Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία θα εισβάλουν σε πολυκατοικίες και χώρους εργασίας όπου συχνάζουν μετανάστες, ιδίως από το Αζερμπαϊτζάν και την περιοχή του Καυκάσου.

Η αζέρικη εθνικιστική Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Καραμπάχ απειλεί με αντίποινα κατά των Ρώσων που ζουν στο Αζερμπαϊτζάν. Προηγήθηκε η κυκλοφορία στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ρώσους αστυνομικούς να ξυλοκοπούν τον αζέρο Ορχάν Ζεϊνάλοφ ο οποίος φορούσε χειροπέδες και μια σακούλα στο κεφάλι. Ο Ζεϊνάλοφ συνελήφθη την Τρίτη, κατηγορούμενος για την δολοφονία του Σερμπάκοφ.

Η δολοφονία πυροδότησε μεγάλες βίαιες διαδηλώσεις κατά των μη Σλάβων μεταναστών στη Μόσχα. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τους μετανάστες για την άνοδο της εγκληματικότητας και για το ότι ρίχνουν τα μεροκάματα των Ρώσων επειδή εργάζονται παράνομα. Οι διαδηλώσεις ήταν ιδιαιτέρως βίαιες στο Μπιριούλιοβο, την γειτονιά όπου σημειώθηκε η δολοφονία του Ρώσου από τον Αζέρο. Η αστυνομία συνέλαβε 380 άτομα για διατάραξη της τάξης.

Οι ρωσικές αρχές επιθυμούν να κατευνάσουν τους εθνικιστές γι' αυτό συλλαμβάνουν κατά χιλιάδες τους παράνομους μετανάστες σε νυχτερινές επιχειρήσεις και προχώρησαν στην ασυνήθιστη κίνηση να επιτρέψουν την μετάδοση του βίντεο της κακοποίησης του Ζεϊνάλοφ από την τηλεόραση.

Εν τω μεταξύ η ένταση συνεχίζεται να συσσωρεύεται στο Μπιριούλιοβο, όπου η αστυνομία βρήκε το πτώμα ενός Ουζμπέκου ο οποίος ήταν θύμα ρατσιστικής επίθεσης. 
 
ΤΟ ΒΗΜΑ, 21/10/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: