27.8.14

Η νέα νομισματική εποχή και πως θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Του Γιώργου Καισάριου

Στην πρόσφατη διάσκεψη στο Jackson Hole των ΗΠΑ, ο Mario Draghi έκανε ορισμένες δηλώσεις, που ενδεχομένως θα αλλάξουν πολλά στην Ευρώπη, και ειδικά όσον αφορά τα της Ελλάδος.

Ουσιαστικά, αυτό που είπε είναι ότι από το 2010 και μετά, η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη είναι περιοριστική συγκριτικά με άλλες μεγάλες οικονομίες -ΗΠΑ και Ιαπωνία- διότι σε αυτές τις οικονομίες η δημοσιονομική προσπάθεια έχει γίνει backstop από την κεντρική τράπεζα!!!

Είναι ο κυριότερος λόγος, λέει, για τον όποιο οι αγορές δεν έχουν γυρίσει την πλάτη σε αυτές τις χώρες.

Επίσης λέει ότι το συνολικό χρέος των οικονομιών της Ευρώπης δεν διαφέρει πολύ από την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ, και ότι δεν φταίει το υψηλό χρέος για την δημοσιονομική κατάντια της Ευρώπης (σε αυτό διαφωνώ).

Η άποψη αυτή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και αν δεν κάνω λάθος, είναι ίσως η πρώτη φορά που ακούμε μια τέτοια άποψη από τα χείλη του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρώπης. Ουσιαστικά, αυτές οι δηλώσεις μας λένε ότι η ΕKΤ ετοιμάζεται να δημιουργήσει χρήμα προκειμένου να μπορεί να υποστηριχτεί η δημοσιονομική προσπάθεια στην Ευρώπη.

Εκ πρώτης όψεως, αυτό σημαίνει περισσότερα ευρώ (σε κάποια φάση στο μέλλον) και άρα αλλοίωση του ευρώ συγκριτικά με αλλά νομίσματα και λογικά το ευρώ θα συνεχίσει πτωτικά.

Το άλλο όμως που ενδεχομένως να σημαίνουν αυτές οι δηλώσεις, είναι ότι ίσως μέσα στην ατυχία μας θα είμαστε και λίγο τυχεροί.

Οι αναγνώστες που με διαβάζουν εδώ και μερικά χρόνια ξέρουν πολύ καλά ότι έχω επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για ένα σχέδιο Marshall για την Ελλάδα. Εδώ που έχουμε φτάσει, δεν βλέπω άλλο τρόπο για να μπορούμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση (τα λέω από το 2010).

Τι μπορεί να σημαίνει για εμάς μια τέτοια αλλαγή της κεντρικής τράπεζας; Η απάντηση είναι να εκδοθεί χρέος,  το οποίο γνωρίζουμε προκαταβολικά ότι θα αγοραστεί με κάποιο τρόπο (βάσει κάποιον κανόνων) από την κεντρική τράπεζα (το πιο πιθανό με μηδενικό επιτόκιο), το οποίο στη συνέχεια θα διοχετευτεί στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών που έχουν ανάγκη, προκειμένου να στηριχτούν δημοσιονομικά αυτές οι κυβερνήσεις.
Αυτή η θεωρία σε μεγάλο βαθμό συμπίπτει  και με το ρεπορτάζ εδώ στο Capital.gr (διαβάστε "Κρυφό χαρτί Σαμαρά πριν από τις εκλογές"), σχετικά με τα αναπτυξιακά σχέδια που έχουν εκπονηθεί για τα επόμενα χρόνια, και μένει μόνο να δοθούν οι λεπτομέρειες για να υλοποιηθούν.

Η κατάληξη είναι ότι πράγματι η Ευρώπη ακολουθεί πιστά στα χνάρια της Ιαπωνίας πλέον. Ουσιαστικά, αν το σκεφτεί κανείς, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές προκειμένου να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός, προερχόμενος κυρίως από την προηγούμενη πιστωτική φούσκα σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Εδώ και πολλά χρόνια έχω πει ότι οι κανόνες θα αλλάξουν στον επόμενο οικονομικό κύκλο. Οι κανόνες λοιπόν έχουν πλέον αλλάξει, απλά δεν ξέρουμε ακόμα αν τα αποτέλεσμα θα είναι θετικά ή αρνητικά. Σε κάθε περίπτωση, καλωσορίσατε όλοι στην νέα νομισματική εποχή...

capital.gr, 26/8/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: