31.10.15

Συνετρίβη ρωσικό αεροσκάφος στο Σινά με 224 επιβάτες

Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Χερσόνησο του Σινά. Αεροσκάφος ρωσικής εταιρείας που εκτελούσε δρομολόγιο από το αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη συνετρίβη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να οργανωθεί η επιχείρηση στον τόπο της συντριβής

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στο αεροσκάφος τύπου Airbus Α-321 επέβαιναν 224 επιβάτες και πλήρωμα. Μεταξύ των επιβατών ήταν και 17 παιδιά. Εκπρόσωπος των αιγυπτιακών αρχών δήλωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από αντάρτες, ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας διέταξε έρευνα για τα ακριβή αίτια της συντριβής.

Σημειώνεται ότι σε τμήμα της Χερσονήσου του Σινά αναπτύσσεται έντονη δραστηριότητα από αντάρτες που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες αιγύπτιοι στρατιώτες. Αργότερα, πάντως, ο αρμόδιος υπουργός αρκέστηκε να συμπληρώσει ότι «είναι νωρίς για να μιλήσουμε για τα αίτια της τραγωδίας».

Λίγο πριν τις 11 το πρωί έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας τα πρώτα σωστικά συνεργεία, τα οποία διαπίστωσαν ότι το αεροπλάνο έχει κοπεί στα δύο. Το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι έχουν ανασυρθεί οι σοροί αρκετών επιβατών -μεταξύ αυτών και παιδιών. Ωστόσο, δημιουργήθηκαν ελπίδες για επιζώντες, καθώς ακούστηκαν φωνές από ένα τμήμα του αεροπλάνου. Περίπου στις 2 το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε το μαύρο κουτί του αεροπλάνου.

Στο σημείο της τραγωδίας έσπευσαν ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου και οι υπουργοί Μεταφορών και Τουρισμού, όπως και ο ρώσος πρεσβευτής στο Κάιρο. Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μεταβαίνουν στο σημείο και ρώσοι διασώστες, ενώ κήρυξε εθνικό πένθος.

Το αεροπλάνο ανήκε στον στόλο της Κogalymavia (ή Κοlavia/Metrojet), μιας μικρής εταιρείας με έδρα τη Σιβηρία. Πολλοί Ρώσοι την προτιμούν για το ταξίδι τους στο αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο.

Το 2011 αεροσκάφος της Metrojet τυλίχθηκε στις φλόγες σε διάδρομο προσγείωσης σε πόλη της Ρωσίας. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ενώ άλλοι 40 τραυματίστηκαν.

Η πτήση 7K9268 χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά τις 8:30 το πρωί. Για περίπου μία ώρα επικρατούσε σύγχυση για την τύχη του αεροσκάφους, καθώς οι πληροφορίες διαδέχονταν η μία την άλλη. 

Αρχικά τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν την εξαφάνιση από τα ραντάρ, για να έρχεται η επιβεβαίωση από τις αιγυπτιακές αρχές ότι τελικά το στίγμα του αεροσκάφους είχε βρεθεί και αυτό συνέχιζε κανονικά την πορεία του προς τον εναέριο χώρο της Κύπρου.

Τελικά, λίγο μετά τις 9:30 οι πληροφορίες διαψεύσθηκαν, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου ανακοίνωσε τη συντριβή στην Χερσόνησο.

ΤΟ ΒΗΜΑ

26.10.15

Άποψη Δρούγου για επικαιρότητα

KOITAΞΤΕ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ.
ΠΕΡΙ ΒΑΤΕΡΛΩ......
Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΝ ΤΟ ΕΛΕΓΑ ΚΑΠΩΣ ΧΡΟΝΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ/ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ/ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΤΟ 1812(ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ), ΚΑΙ ΕΝΩ ΠΛΗΣΙΑΖΕ ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΤΟ ΕΒΛΕΠΕ...ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕ.
ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΣΤΕΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΗΜΑΤΑ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ.
ΑΡΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΥΑΛΑ ΤΥΠΟΥ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ. ΕΧΟΥΜΕ ΤΣΙΠΡΑΚΟ, ΒΟΥΤΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΙΑΣΟ ΤΩΝ 4 ΤΗΣ ΝΔ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ....ΑΡΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΒΑΤΕΡΛΩ . ΕΝΝΟΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ. ΔΕΔΟΜΕΝΟ.
ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΒΑΤΕΡΛΩ...ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΧΕΣΑΙ ΕΥΚΟΛΑ. Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΙΧΕ....ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΒΑΤΕΡΛΩ. ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ. ΕΠΙΒΙΩΣΕ. ΠΗΡΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΑΝΕΚΑΜΨΕ.

ΕΔΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ.
ΣΟΥΡΓΕΛΟΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΙΚΟ-ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΑΦΕΝΕΙΑΚΗ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
ΑΝ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΤΕ....ΕΧΩ ΗΔΗ ΓΡΑΨΕΙ...ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ/ΤΥΦΩΝΕΣ , ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΒΑΤΕΡΛΩ,

ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΙΟΥΛΙΑΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΕΚΛΙΠΑΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤ , ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ.ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΑΛΥΣΟΔΕΣΑΝ ΕΚΕΙ....ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΛΠ ΘΑ ΕΧΟΥΝΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΒΑΤΕΡΛΩ ΚΑΙ ΕΝΩ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΑΔΗ.
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΠΩ ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ(ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΑ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΤΩΡΑ). ΠΟΥ ΑΠΛΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΑΤΕΡΛΩ ΜΑΣ. ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ, ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΑΝΦΑΡΟΝΙΣΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΟ ΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ ΕΔΩ....ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ , ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΤΩΝ ΣΩΤΗΡΩΝ....ΤΟΤΕ ΓΙΑ 3-4 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΛΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΛΑΜΨΗ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ....
ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ....
Ο ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ ΣΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΑ ΕΡΙΞΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΚΡΟΥΣΥ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΕΡΙΞΕ ΣΤΟ ΒΡΟΧΕΡΟ ΚΑΙΡΟ ΣΤΑ ΕΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΕΡΛΩ. ΤΑ ΕΡΙΞΕ ΣΤΟ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΙΕΣΑΝ ΟΛΑ ΣΕ 100 ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΕΛΒΑ. ΤΑ ΕΡΙΞΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ. ΣΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΕΡΙΞΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.
ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΑΣ ΤΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ. ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΨΗΦΙΖΑΜΕ. Ο ΞΕΝΟΣ Ή Ο ΕΧΘΡΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΙ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ.....

Επισημάνσεις Δρούγου για Συρία

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ/26-10-205
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
1)ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ 4 ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ. ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΟΠΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΩΝ 64 ΔΥΤΙΚΟ-ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ.
2)ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝΕ ΣΤΟΝ ΑΣΑΝΤ Ή ΣΤΟΝ ΙΡΑΚΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ Η ΜΟΣΟΥΛΗ, ΤΟ ΡΑΜΑΝΤΙ, Η ΠΑΛΜΥΡΑ ΚΑΙ Η ΡΑΚΑ. ΤΑ ΕΧΩ ΕΞΗΓΗΣΕΙ.ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ. ΟΥΤΕ ΜΕ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ.
3)ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ Ο ΣΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ. ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΡΓΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΣΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΜΑΝΤΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΙΕΣ. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ. ΕΞΥΠΝΕΣ, ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΜΑΧΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΩΝ ΜΑΧΩΝ ΕΠΙ ΕΡΗΜΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ. ΤΑ ΤΖΙΧΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ. 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΛΕΤΩ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ(ΔΕΝ ΛΕΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ). Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ...
4)ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΗΔΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΕΙ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕΣ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΗΔΗ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΠΕΣΕ ΚΑΘΕΤΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ. Η ΕΡΗΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΕΞΑΣΚΗΘΕΙ ΠΟΛΥ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΦΘΕΙΡΟΝΤΑΙ. ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΕΧΟΥΝΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΗΤΤΕΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ.
5)ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΤΟΥΣ.
6)ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΕΧΟΥΝΕ ΗΔΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΙΟΡΔΑΝΟΙ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ/2008/ ΕΠΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΕΧΟΥΝΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΓΑΛΙΛΑΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...ΑΥΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΔΥΤΙΚΟ-ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΜΑΝ..
7)ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ CIA-NSA-DIA ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΜΕΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΕΝΩ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΙΝΗΤΟΙ, ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥΣ.
8)ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ή ΓΕΩΡΓΙΑ.
9)ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΠΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΑΕΡΟΧΕΡΣΑΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ. ΑΠΛΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΕΣ. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΛΗΝ ΣΥΡΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ.
10)ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ, ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ, ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ. ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 64 ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ 17 ΧΩΡΕΣ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΜΑΛΙΑ(1993), ΕΝΩ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΑΒΙΚΟΥΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΠΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΖΩΝΩΝ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟ ΙΡΑΚ. ΔΗΛΑΔΗ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 36ου ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ 33ου ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΓΛΥΦΕ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ PROVIDE COMΦORT ΣΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΩΣ ΚΑΙ NORTHERH AND SOUTHERN WATCH.

Οι «γκρίζες ζώνες» στη συμφωνία για τους 50.000 πρόσφυγες

«Θολά» σημεία στο «deal» στη μίνι Σύνοδο Κορυφής για την υποδοχή 50.000 προσφύγων στα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης επί ελληνικού εδάφους - Τι θα γίνει με τους πλέον των 50.000 προσφύγων; - Πώς θα διασφαλίζεται ότι δεν θα εγκλωβίζονται στη χώρα μας; - Τι σημαίνει η ικανοποίηση του Βερολίνου για την «ευχάριστη προθυμία» της Αθήνας;

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχαίρει για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, έχοντας συμφωνήσει να υποδεχτεί άλλους 50.000 πρόσφυγες στα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης (hot spots) επί ελληνικού εδάφους, είναι τα... ψιλά γράμματα της συμφωνίας, που εγείρουν ακόμα περισσότερα ερωτήματα, από αυτά στα οποία υποτίθεται ότι απαντούν.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν ότι αποφεύχθηκε η δημιουργία ενός «γκέτο»-στρατοπέδου για 50.000 πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, υπογράμμισε ότι απορρίφθηκαν τρεις «παράλογες» προτάσεις.

Οι δηλώσεις Τσίπρα
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που επί της ουσίας αφορούσε στη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας. «Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Στο σύνολό τους, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, αποτελούν θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως, τελικά, αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Η δεύτερη πρόταση που απερρίφθη, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, αφορούσε στη δυνατότητα μίας χώρας να μην επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό, θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας. Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν.


Η τρίτη πρόταση που απερρίφθη ήταν αυτή που αφορούσε στη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόρριψή της εν λόγω πρότασης, επισημαίνοντας οτι η φύλαξη των συνόρων είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα. Η μοναδική ανάμειξη της Frontex, διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, θα αφορά στην ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων, οι οποίοι δεν θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, εκτίμησε ο ίδιος, γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά επιζητούν την καταγραφή τους.


Τα «θολά» σημεία που αναδεικνύει με ερώτησή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο... απλά, όσο επιχειρεί να τα παρουσιάσει το Μέγαρο Μαξίμου. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι περίπου 50.000 μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά μέσα σε πέντε ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία της 21ης Οκτωβρίου, εύλογα εγείρονται ερωτήματα για το περιεχόμενο της συμφωνίας, με βάση τα πραγματικά δεδομένα των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας. 

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περισσότερα αποκρύπτουν, παρά αποκαλύπτουν για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Στεκόμενος στα 17 σημεία της συμφωνίας, ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει τα εξής, εν είδει ερώτησης προς τον Αλέξη Τσίπρα: 

Α. Στη δήλωσή σας είπατε ότι απορρίψατε τη δυνατότητα μιας χώρας να απαγορεύει τη διέλευση που θα εγκλώβιζε πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα υποδοχής, δηλαδή κυρίως στην Ελλάδα. Στο σημείο 3, όμως, του Κειμένου της Συνόδου αναφέρεται επί λέξει ότι «θα αποθαρρύνουμε την κίνηση προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα άλλης χώρας της περιοχής». 

Β. Στη δήλωσή σας είπατε ότι αποτρέψατε «τη δημιουργία σχεδόν μιας ολόκληρης πόλης 50.000 προσφύγων». Στο σημείο 5 του Κειμένου της Συνόδου αναφέρεται ότι δεσμευτήκατε να υποδεχτείτε 30.000 συν τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες ή μετανάστες.

Γ. Στη δήλωσή σας είπατε ότι θα πρέπει «να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία, και βεβαίως ένας συντονισμός, και επιχειρησιακός ανάμεσα στην ελληνική και στην τουρκική ακτοφυλακή» και ότι ο καθένας θα περιπολεί «στα χωρικά ύδατα τα οποία έχει την ευθύνη να ελέγχει». Στο σημείο 13 του κειμένου της Συνόδου υπάρχουν πολλές και ασαφείς δεσμεύσεις. 

Ρωτά, λοιπόν, μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ:

- Με βάση τη συμφωνία, μπορούν τα κράτη να κλείσουν τα σύνορά τους και οι πρόσφυγές και μετανάστες να εγκλωβιστούν στη χώρα μας; 
- Πού θα εγκατασταθούν οι πέραν των 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες; 
- Τι ακριβώς εννοείτε, μιλώντας για επιχειρησιακό συντονισμό ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής; 


Τα... ψιλά γράμματα της συμφωνίας αποκαλύπτει Ευρωπαίος αξιωματούχος
Προφανώς, η «ευτυχία» του Αλέξη Τσίπρα (σ.σ. «Αλέξη, είσαι ευτυχής;» τον ρώτησε η Άνγκελα Μέρκελ, αναφορά με το περιεχόμενο της συμφωνίας) για το τελικό «deal» των 17 σημείων, δεν δικαιολογείται από το περιεχόμενο της συμφωνίας, που μόνο... θριαμβολογία δεν επιτρέπει.

«Λάδι στη φωτιά», δε, θέτει και η απόκαλυψη ότι, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέλυσε το περιεχόμενο και το σκεπτικό της συμφωνίας ως εξής: «Στόχος μας είναι να πείσουμε έναν πατέρα από τη Συρία πως είναι καλύτερα να εγκατασταθεί με την οικογένειά του στην Ελλάδα, παρά να επιχειρήσει να διασχίσει την Ευρώπη».

Τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα θα κρατούν διάφορες μορφές μεταναστών και προσφύγων: εκείνους που θα πρέπει να απελαθούν, εκείνους που θα προωθηθούν αλλού και εκείνους που θα παίρνουν άσυλο στην Ελλάδα, εξηγεί η ίδια πηγή. 

Και καταλήγει: «Κάποιοι μετανάστες μπαίνουν στην Ελλάδα και απαιτούν να τους επιτραπεί η πρόσβαση στη Γερμανία, χωρίς να έχουν καταγραφεί, όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός νόμος».

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Την... ευχάριστη προθυμία της Ελλάδας χαιρετίζει το Βερολίνο

Δεν θα πρέπει επίσης να... παραβλεφθεί η ικανοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης για τη συμφωνία. Ενδεικτικά, «ιδιαίτερα σημαντικό και ευχάριστο» χαρακτήρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος το γεγονός ότι «η Ελλάδα, στη χθεσινή συνάντηση, ήταν πρόθυμη να προσεγγίσει πολύ πιο συγκεκριμένα από ό,τι έως τώρα την εγκατάσταση και διαμόρφωση των hot spots, δηλαδή των μεγάλων κέντρων υποδοχής και καταγραφής, από τα οποία στο μέλλον θα γίνεται αφενός η κατανομή αυτών που έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρώπη και αφετέρου η επαναπροώθηση εκείνων χωρίς τέτοιο δικαίωμα».

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ακόμη, ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ετοιμότητά της να δημιουργήσει τώρα επιπρόσθετα 30.000 θέσεις σε τέτοια «hot spots» και, σε ένα δεύτερο βήμα, άλλους 20.000, όπου θα συνδράμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Εχουμε πει πάντα ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό κατανομής. Αυτό είναι κεντρικό στοιχείο της τάξης που θέλουμε να βάλουμε σε διαδικασίες οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι "άτακτες". Και η προϋπόθεση για να το καταφέρουμε αυτό είναι η Ελλάδα να είναι πρόθυμη για εγκατάσταση και διαμόρφωση τέτοιων hot spots. Υπό αυτή την έννοια, κάναμε χθες ένα καλό βήμα» πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

25.10.15

Η απάντηση Γιαννακόπουλου σε Καμμένο: Θα τα πούμε εκεί που πρέπει

Απάντηση στη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε προς το πρόσωπό του χθες το βράδυ από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έδωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Η απάντηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου:
«Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένα ακόμη ρεσιτάλ ερμηνείας από τον εξαιρετικό "πολιτικό", Πάνο Καμμένο, που χρησιμοποιεί το βήμα αλλά πολύ περισσότερο την ασυλία της Βουλής για να συνεχίζει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και να ρίχνει λάσπη σε όποιον στέκεται απέναντι σε αυτούς που πρόδωσαν τον ελληνικό λαό.
»Με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, που δυστυχώς πια ούτε τους ανεξάρτητους αλλά ούτε και τους Έλληνες εκπροσωπεί, ταυτιστήκαμε και τον στήριξα προσωπικά επειδή πίστεψα ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα ελευθερώσει την πατρίδα μας από τις ξένες δυνάμεις κατοχής. Πίστεψα κι εγώ όπως χιλιάδες Έλληνες ότι είναι πατριώτης κι όχι ένας ακόμη προδότης.
»Ποιος θα περίμενε ότι κι αυτός τελικά θα στηνόταν στα τέσσερα και γλείφοντας εκεί που έφτυνε, θα έβαζε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε ένα ακόμη μνημόνιο, το βαρύτερο και το σκληρότερο, οδηγώντας τους Έλληνες ακόμη πιο βαθιά στην καταστροφή και παραδίδοντας την πατρίδα μας στα κοράκια. Κι αυτό δεν αλλάζει όσο κι όποιον κι αν επιχειρήσει να συκοφαντήσει ο "ηθοποιός" Καμμένος.
»Με τον Καμμένο θα τα πούμε εκεί που πρέπει όταν δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική του ασυλία. Άλλωστε η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να κρυφτείς. Όλοι γνωρίζουν ποια είναι η οικογένεια Καμμένου και ποια η οικογένεια Γιαννακόπουλου. Ποιος υπογράφει την καταστροφή των Ελλήνων και ποιος δίνει ψωμί εδώ και δεκαετίες σε χιλιάδες οικογένειες. Δυστυχώς για τον Καμμένο, όταν έρθει η ώρα των αποδείξεων θα χρειαστεί να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Μια ακόμη κωλοτούμπα... 
»Προσωπικά θα συνεχίσω τον αγώνα μου, για να απελευθερώσω την πατρίδα από τις ξένες δυνάμεις κατοχής, τους δοσίλογους και τους προδότες, τους ψεύτες και τους κλέφτες. Αυτούς που ξεπουλάνε την χώρα σπιθαμή προς σπιθαμή και καταδικάζουν τις επόμενες γενιές Ελλήνων σε θάνατο. Και δυστυχώς για τον κάθε Καμμένο, όταν πρόκειται για την πατρίδα μου, δεν κάνω πίσω ποτέ. Όσες απειλές δέχτηκα, δέχομαι και θα δεχτώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το περιβάλλον του Δημήτρη Γιαννακόπουλου αναφέρεται το εξής: «Που να δείτε και τα sms που έχει ο Γιαννακόπουλος από τον Καμμένο».

Τι είπε ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή
Μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο των τηλεοπτικών αδειών, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι ο Δ. Γιαννακόπουλος στις αρχές Σεπτεμβρίου, προεκλογικά δηλαδή, έγραφε στα σάιτ των οποίων είναι ιδιοκτήτης επαινετικά σχόλια για τον ίδιο και για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, λίγο μετά τις εκλογές, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Καμμένος, ο Δ. Γιαννακόπουλος άρχισε να του στέλνει και συγχαρητήρια sms με ευχές για καλή τετραετία, ενώ με κάποια άλλα sms, τόσο στο κινητό τηλέφωνο του κ. Καμμένου όσο και σε αυτό της γυναίκας του, ο κ. Γιαννακόπουλος ζητούσε να μην μπει ο Σταύρος Κοντονής στην κυβέρνηση και να τοποθετηθούν φιλικά προσκείμενοι άνθρωποί του στο υπουργείο Υγείας.

Στη συνέχεια, όπως υποστήριξε ο κ. Καμμένος, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, και αφότου είχε σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, ο Δ. Γιαννακόπουλος τού έστειλε εκ νέου sms, σε διαφορετικό ύφος αυτή τη φορά, στο οποίο έγραφε ότι «αν δεν σας γκρεμίσω μέχρι τα Χριστούγεννα, να μη με λένε Γιαννακόπουλο»!

«Θα πρέπει να μάθουν αυτοί οι κύριοι», είπε ο Π. Καμμένος, «ότι πέρασαν οι εποχές που ο μπαμπάς τους έπαιρνε τηλέφωνο στο αστυνομικό τμήμα όταν τους έπιαναν με τις κόκες στην τσέπη στα πάρτι της Μυκόνου».
Και συνέχισε αναφερόμενος ευθέως στον Δ. Γιαννακόπουλο: «Αυτός ο άνθρωπος διεκδικεί άδεια για τηλεοπτικό σταθμό. Αλλά να ξέρει ότι το νταβατζιλίκι δεν θα περάσει από αυτή τη Βουλή».

Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας πρότεινε στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να μπει διάταξη στο νομοσχέδιο με την οποία θα αποκλείονται από τη διαδικασία του διαγωνισμού όσοι διώκονται για συκοφαντική δυσφήμηση και εκβίαση.

Διαβάστε παρακάτω το εν λόγω απόσπασμα από την ομιλία του Πάνου Καμμένου στη Βουλή:

Προχωράω παρακάτω, κλείνοντας με αυτό. Ζητώ συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Τετελεσμένο αδίκημα κακουργηματικής εκβίασης. Ο κ. Παύλος Γιαννακόπουλος είναι ένας επιχειρηματίας έντιμος, από τους καλύτερους φαρμακοβιομήχανους της χώρας. Δεν μπορεί κανείς να του προσάψει τίποτα - με προσφορά στην Ελλάδα. Ο γιος του αποφάσισε να γίνει καναλάρχης. Αρχισε λοιπόν με το blog newsbomb. Τι γράφει το newsbomb, λοιπόν; 16 Σεπτεμβρίου: «Γι’ αυτό πρέπει να μπουν ξανά στη Βουλή Καμμένος και ΑΝΕΛ». Ύμνους!
Παρακάτω, στις 20/9/2015: «Θρίαμβος Τσίπρα-Καμμένου. Το Βατερλό των δημοσκόπων». Στις 17 Σεπτεμβρίου: «Καμμένος: Έχουμε πρώτο το καραβάκι που λέγεται Ελλάδα». Παρακάτω, με διθυραμβικά δημοσιεύματα: «Καμμένος: Να μάθει ο λαός ποιοι πολιτικοί είναι πίσω από τη Λίστα Λαγκάρντ», γιατί πρέπει να είναι στη Βουλή κ.λπ. κ.λπ. Τα καταθέτω στη Βουλή.
Τι ήθελε ο κ. Γιαννακόπουλος; Ο κ. Γιαννακόπουλος ήθελε από εμένα, ως κυβερνητικό εταίρο και Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στέλνοντας SMS  στο τηλέφωνο το δικό μου και της γυναίκας μου, να απαιτήσει αυτά που είχε να απαιτήσει. Πρώτη απαίτηση: «Καλημέρα. Θα μπει ο Γιώργος, υποψήφιός μας, στο Υγείας ως εξωκοινοβουλευτικός; Παρακαλώ, πρόσεξε μην μας ξαναβάλουν πουθενά τον Κοντονή»!
Δεύτερο SMS, 14.51 μετά μεσημβρίας, 21 Σεπτεμβρίου: «Συγχαρητήρια. Ελπίζω αυτή τη φορά να κλείσετε ολόκληρη τετραετία και χωρίς εμπόδια να μπορέσετε να διορθώσετε τα αίσχη των προηγούμενων σαράντα ετών. Καλή δύναμη. Το NewsBomb βγάζει κυβέρνηση».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Πρόεδρε, αν έχετε την καλοσύνη, ολοκληρώστε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Είναι σοβαρό το θέμα. Τελειώνω αμέσως.
Στις 21 του μηνός άλλο SMS: «Καλημέρα. Θα μπει ο Γιώργος πάλι ως εξωκοινοβουλευτικός;» Και λέει πάλι το ίδιο: «να μην μπει ο Κοντονής». Και προχωράει, 24 Σεπτεμβρίου: «Ο Κοντονής όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αλλά ούτε ραντεβού δεν δέχεται να κάνει». Και 24 Σεπτεμβρίου, 20.57΄ μετά μεσημβρίας, στέλνει το εξής SMS: «Εάν δεν σας γκρεμίσω μέχρι τα Χριστούγεννα, να μην με λένε Γιαννακόπουλο».
Το ίδιο σάιτ, το οποίο μας εξυμνούσε, λοιπόν, από τις 24 του μηνός γράφει: «Η ιστορία γράφτηκε από λακέδες», με φωτογραφία δική μου και του Πρωθυπουργού. «Βόμβα Ζωής κατά Καμμένου: Δεν μου έδωσε τα στοιχεία για το εξοπλιστικά», «Ακατάλληλος και επικίνδυνος», «Το σπίτι της πεθεράς μου», «Ο Καμμένος με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος χλεύασαν την Επιτροπή Αλήθειας για το χρέος», «Αποκάλυψη: Γιατί ο Μεϊμαράκης έλεγε τον Καμμένο καταδικασμένο», μια απόφαση ελβετικού δικαστηρίου με την οποία έχω δικαιωθεί γιατί ήταν ερήμην, «Πλειστηριασμοί σπιτιών: Εν ψυχρώ αριστερή εκτέλεση από τον Τσίπρα και τον κόκκινο Πάνο», «Μαύρη μέρα για την ελληνική δημοσιογραφία-Υπουργός απείλησε το newsbomb»
Αυτός ο κύριος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διεκδικεί να πάρει κανάλι, για να κάνει τι; Για να πάρει 223 εκατομμύρια δάνειο, κόβοντας τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως έγινε μέχρι σήμερα, και να απειλεί την πολιτική ζωή του τόπου; Όχι, λοιπόν!
Θα πρέπει να μάθουν αυτοί οι κύριοι ότι οι εποχές τελείωσαν που ο μπαμπάς τους έπαιρνε το αστυνομικό τμήμα για να τους αφήσουν ελεύθερους, όταν τους έπιαναν με τις κόκες στην τσέπη στα πάρτι της Μυκόνου.
Θα πρέπει να καταλάβουν ότι το νταβατζιλίκι δεν περνά από τη Βουλή των Ελλήνων! Τελείωσε το νταβατζηλίκι! Πέφτει κάτω είτε ήταν μέχρι τώρα νταβατζήδες με παρελθόν είτε είναι νταβατζήδες που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τον τόπο!
Κύριε Υπουργέ, οφείλετε να βάλετε, αν θέλετε, μία διάταξη ακόμα. Να πείτε, δηλαδή, ότι άτομα που θέλουν να εμπλακούν στη μετοχική σύνθεση, δεν μπορεί να είναι καταδικασμένοι ή να διώκονται για αδικήματα όπως αυτό της συκοφαντικής δυσφήμισης και της εκβίασης.

iefimerida.gr, 24/10/2015

22.10.15

Αποπομπή Σαββαΐδου αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο

Την αποπομπή της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδουαποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση, όπως ανακοίνωσε η Ολγα Γεροβασίλη.

«Σε τέτοιες εποχές δύσκολες για την κοινωνία και τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από δημόσιους λειτουργούς να ενεργούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και να ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν και στο παρελθόν από  άλλες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπλοκής. Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες και θα τηρηθούν», ανέφερε εξερχόμενη του υπουργικού συμβουλίου -το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:30 το μεσημέρι- η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Ηταν ομόφωνη η απόφαση» συμπλήρωσε η κυρία Γεροβασίλη.

Σε ερώτηση για το αν η απόφαση αυτή έχει την έγκριση των Θεσμών η κυρία Γεροβασίλη απάντησε ότι «είμαστε κυρίαρχο κράτος αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάτε». Απαντώντας σε ερώτηση για τα θέματα που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η συζήτηση αφορούσε κυρίως ζητήματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ότι δεν περιελάμβανε το ασφαλιστικό.

Να σημειωθεί ότι για την αποπομπή της θα χρειαστεί πιθανόν μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή κάποια τροπολογία στη Βουλή. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εκφράστηκε έντονη ενόχληση για την επιστολή της στην οποία έκανε κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το σχόλιο της Κομισιόν
Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις για την υπόθεση Σαββαΐδου και για το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν έχει αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο όπως μετά την παύση του προηγούμενου ΓΓ Δημοσίων Εσόδων από την προηγούμενη κυβέρνηση, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αν. Μπράιτχαρντ αρκέστηκε να δηλώσει πως η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ωστόσο δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο σε αυτή τη φάση.

Η ανακοίνωση της ΝΔ
«Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, αποδεικνύει ότι δεν πιστεύει στην ανεξαρτησία των θεσμών.  Τελευταίο επεισόδιο στο εννιάμηνο σίριαλ η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που -από την πρώτη στιγμή- βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Από τη μια δεσμεύονταν να ενισχύσουν  την ανεξαρτησία  της και από την άλλη την υπονομεύουν» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.


Η ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού για το υπουργικό συμβούλιο 
«Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην εισήγησή του, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της τρέχουσας περιόδου και των πολιτικών θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση εν όψει και των συζητήσεων με τους θεσμούς για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ειδικότερα το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, στο οποίο καθορίστηκαν οι αρχές και οι στόχοι της κυβέρνησης, καθώς και οι κυβερνητικές ενέργειες το επόμενο διάστημα. Για το θέμα αυτό επισημαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη κατά το παρελθόν με σημαντικά ποσά, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αποτέλεσμα.  Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση να είναι η τελευταία. Προϋπόθεση μιας επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης είναι αυτή να συνδυαστεί με το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και με ριζικές αλλαγές στην διοίκηση και την λειτουργία των τραπεζών. Στόχος είναι να εμπεδωθούν στο τραπεζικό σύστημα κανόνες διαφάνειας, που θα το μετατρέπουν σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις πολιτικές αδιαφανών και χαριστικών δανειοδοτήσεων που οδήγησαν στην σημερινή κρίση. Υπογραμμίζεται ότι αποτελεί ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οικονομικά αδύναμους. Για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες. Ο αναγκαίος νόμος είναι έτοιμος και θα έρθει σε διαβούλευση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το ζήτημα της κας Σαββαίδου στην οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος. Σύμφωνα με έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που γνωστοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών, η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στο ακροατήριο. Κατόπιν αυτού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την απομάκρυνση της κας Σαββαϊδου από την θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία».

ΤΟ ΒΗΜΑ, 21/10/2015

Διάλογος στο twitter ανάμεσα στον Ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο και τον Ινδοαμερικανό ηθοποιό Kal Penn




Ο Kal Penn ήταν και στέλεχος (2009-2011) του Γραφείου Δημόσιας Ενασχόλησης του Λευκού Οίκου (White House Office of Public Engagement).

16.10.15

Δίωξη στη Σαββαΐδου για τον φόρο διαφημίσεων στα κανάλια!

Υπό κατηγορία για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος βρίσκεται πλέον η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, για το χρονικό διάστημα που έδωσε ως παράταση στους τηλεοπτικούς σταθμούς να πληρώσουν το 20% επι των διαφημίσεων. Συγκεκριμένα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε σε βάρος της ποινική δίωξη, καθώς, σύμφωνα με την κατηγορία,  στις 12 Ιανουαρίου 2015, λίγες ημέρες  πριν τις βουλευτικές εκλογές, με απόφασή της έδωσε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στα κανάλια από αυτήν που προέβλεπε ο νόμος προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 3845/2010 προβλέπει ότι ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20η ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου.

Η απόφαση της 12ης Ιανουαρίου από την κ. Σαββαίδου, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες αργότερα στο ΦΕΚ, προέβλεπε ότι η δήλωση μπορεί να υποβληθεί  μέχρι την 20η Ιανουαρίου για έσοδα του προηγούμενου έτους. Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε μετά από μήνυση δικηγόρου που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αθανάσιο Κατσιρώδη.

capital.gr, 15/10/2015

Σταθάκης: Εγώ είμαι ο υπουργός που «ξέχασε» να δηλώσει το 1 εκατ. ευρώ

Μετά από τρία 24ωρα έντονων φημολογιών, ερωτήσεων στη Βουλή και αντιδράσεων από κόμματα και βουλευτές, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, παραδέχθηκε ότι εκείνος είναι ο υπουργός με το προβληματικό πόθεν έσχες του 1 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζει ότι δεν απέκρυψε κανένα στοιχείο. Παραδέχεται ωστόσο, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε το 2012 «ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής». Υποστηρίζει πως αντίστοιχες δηλώσεις που υπέβαλε το 2013 και το 2014 ήταν πλήρεις και περιελάμβαναν και το επίμαχο ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Ισχυρίζεται δε ότι θεώρησε «σκόπιμο και κατά πλεονασμό» να καταθέσει συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015, που αφορά την «ελλιπή» δήλωση του 2012. 

Αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής: «Ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό και ενώ τα ΜΜΕ συζητούν το θέμα, επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός. Κρίνω, όμως, σκόπιμο να δηλώσω τα εξής: Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013.
Ως εκ τούτου:
α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο
β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής».-

Τι είχε δηλώσει ο Σταθάκης
Με τις φήμες να στρέφονται γύρω από το πρόσωπο του Γιώργου Σταθάκη, όλες τις προηγούμενες ημέρες, δημοσιογράφοι ρώτησαν ευθέως την Τετάρτη τον υπουργό Οικονομίας αν πράγματι είναι ο ίδιος εκείνος με το «προβληματικό» πόθεν έσχες.

«Δεν μπορώ να προβώ σε καμία δήλωση με βάση το νόμο, πριν ολοκληρώσει η βουλή τον έλεγχό της. Να περιμένετε σε λίγες μέρες την έλεγχο από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τότε θα φανεί», ήταν η απάντηση του κ. Σταθάκη. Η φημολογία εντάθηκε όταν ο υπουργός πήγε εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν σκοπεύει να παραιτηθεί, απαντώντας αρνητικά.

Πώς ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις
Όλα ξεκίνησαν από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής. Η αντιπρόεδρος της, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μιλώντας στο Mega την Δευτέρα, είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για «τέσσερα προβληματικά πόθεν έσχες». Όπως είπε, θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες που τη διαδέχεται (Γιώργος Βαρεμένος), θα του δώσει τα στοιχεία και από εκεί και πέρα θα επιληφθεί η επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ευθύνες προέκυψαν για δύο υπουργούς: Ο ένας επί τρία συναπτά έτη «ξέχασε» να δηλώσει ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, κάτι που έσπευσε να πράξει φέτος, με συμπληρωματική δήλωση. Ο δεύτερος υπουργός φέρεται να είναι ιδιοκτήτης ιδιωτικής εταιρείας και να έχει μετοχές σε αυτή.


Επιπλέον, ένας τέως βουλευτής εμφανίζεται να έχει μεγάλες φορολογικές εκκρεμότητες και έναν νυν βουλευτής έχει πολλές «τρύπες» στο πόθεν έσχες του, με ποσά που δεν δικαιολογούνται.

Υπενθυμίζεται ότι για τον έτερο υπουργό το ζήτημα ήταν πως δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες μετοχές εταιρείας. Με δηλώσεις του στο Mega τη Δευτέρα ο Αλέκος Φλαμπουράρης είχε παραδεχθεί ότι επρόκειτο για τον ίδιο, δηλώνοντας πως όταν ορκίστηκε υπουργός τον περασμένο Ιανουάριο είχε μεταβιβάσει τις μετοχές, αλλά η δήλωση του πόθεν έσχες περιελάμβανε τα στοιχεία για το 2014.

iefimerida.gr, 15/10/2015

15.10.15

Ξεκάθαρο «Οχι» της Αθήνας σε κοινές περιπολίες

Στη σαφή γραμμή απόρριψης των ευρωπαϊκών προτάσεων για κοινές περιπολίες Ελλάδας –Τουρκίας στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ρευμάτων, κινείται σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθεί σαφώς ο κ. Αλ. Τσίπρας κατά την αποψινή συνάντηση που αναμένεται να έχει στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αλλά και στο περιθώριο αυτής, με ομολόγους του, κυρίως δε, με την κ. Άγκελα Μέρκελ.

Την σαφή γραμμή της Ελλάδας επί του ζητήματος έθεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ. Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος προχώρησε σε αυτή τη δήλωση κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ. Ζαν 'Ασελμπορν, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Αργότερα, ο κ. Ν. Κοτζιάς απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. Τόνισε δε ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε την είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδος, γεγονός με μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η συνδυασμένη απάντηση των κ.κ. Παυλόπουλου και Κοτζιά συνιστά προοίμιο και για τη στάση που θα τηρήσει απόψε στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί στην πάγια γραμμή της Ελλάδος. Ήτοι, να παραμείνουν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα της Τουρκίας η οποία πρέπει να ενισχυθεί τεχνικά για την διαδικασία της ταυτοποίησης των προσφύγων οι οποίοι θα προωθούνται από εκεί προς τις χώρες προορισμού στην Ευρώπη αεροπορικώς. Από την Αθήνα θα επιμείνουν ιδιαιτέρως στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στο έδαφος της Τουρκίας, καθώς επισημαίνουν πως από τη στιγμή που οι πρόσφυγες φθάνουν στα παράλια της Μικράς Ασίας και διεκπεραιώνονται στα ελληνικά νησιά, το πρόβλημα καθίσταται ευθύς αμέσως ευρωπαϊκό, ως εκ τούτου χάνεται η έννοια του προληπτικού στοιχείου στη δράση της ΕΕ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλιο για την μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ 1920-1970

Ακριβώς έτσι είναι με ένα μεγάλο κομμάτι της ‘πέραν του ΣΥΡΙΖΑ’ αριστεράς.
Με μια προσθήκη: Η αντίληψη που φέρει για το μεταναστευτικό είναι αμιγώς φιλελεύθερη, στηρίζεται δε στις πιο απλοϊκές αφηγήσεις περί της ιστορίας του μεταναστευτικού φαινομένου από κάτι τύπους σαν τον Φρήντμαν. Εντελώς μέηνστρημ δηλαδή…
Γι’ αυτό εξ άλλου ξεμπερδεύουν με το μεταναστευτικό φαινόμενο με αφορισμούς του στυλ ‘όπως έγινε στην Αμερική’. Μόνο που αυτό που πραγματικά έγινε στην Αμερική έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν αυτοί.
Προϋπόθεση για την ενότητα του αμερικάνικου melting pot, ήταν να… κλείσουν τα σύνορα από τα μέσα του 1920 μέχρι το 1970, και να ξεκινήσουν διαδικασίες πολιτισμικής ομογενοποίησης του διαφοροποιημένου εθνικά και πολιτισμικά πληθυσμού.
Στα τέλη του 1950, το 80% του πληθυσμού των ΗΠΑ, είχε γεννηθεί μέσα στην χώρα, και είχε λάβει μια ομογενοποιημένη, αγγλοσαξονική εκπαίδευση. Εξ ου και το ‘melting’ στην γνωστή φράση, που καταδεικνύει μια ροπή προς την ενσωμάτωση.
Η δε απόφαση για το ‘κλείσιμο των συνόρων’ θα επισφραγίσει το τέλος μιας μακράς ιδεολογικής, πολιτικής και ταξικής σύγκρουσης που θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ από το 1885 κι έπειτα. Τι είχε συμβεί; Κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, και τις αρχές του επόμενου, οι μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ άλλαξαν χαρακτήρα: Ως επί το πλείστον, πλέον, αποτελούνται από εντελώς ανειδίκευτους εργαζόμενους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ιταλοί, Έλληνες κλπ) και της Νοτιοανατολικής Ασίας (ιδιαίτερα στην Ανατολική Ακτή).
Η πύκνωση τέτοιων ρευμάτων, δημιούργησε συνθήκες πλεονάζουσας εργατικής δύναμης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των ήδη οργανωμένων εργατών [ήδη από το 1890 τα συνδικάτα απαίτησαν περιορισμούς στην μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ]. Δεν ήταν μόνον οι εργάτες που αντέδρασαν στο καθεστώς ελεύθερης εισαγωγής εργατικών χεριών –και οι εργάτες, επίσης, δεν αντέδρασαν μόνο με ‘προοδευτικό τρόπο’. Το γεγονός του εργατικού πλεονάσματος, και της αυξανόμενης πολιτισμικής διαφοροποίησης, θα τροφοδοτήσει την εξάπλωση ρατσιστικών αντανακλαστικών από την μία. Ενώ ταυτόχρονα, ακόμα και στους κόλπους των ίδιων των ανειδίκευτων μεταναστών θα εξαπλωθεί ένα κίνημα διεκδίκησης εξίσωσης των μισθών και των συνθηκών εργασίας, που στις αρχές του 20ου αιώνα θα οδηγήσει στην ίδρυση της περίφημης IWW (του συνδικάτου των ‘εργατών του κόσμου’).
Όλη αυτή η γκάμα των αντιδράσεων, που συχνά υπήρξαν και συγκρουόμενες μεταξύ τους, θα κλονίσει την μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητη προτίμηση του αμερικανικού κατεστημένου προς τις πολιτικές ελεύθερης εισαγωγής της εργατικής δύναμης. Και σταδιακά, αυτή θα εγκαταλειφθεί –καθώς από τις αρχές του 20ου αιώνα, θα αρχίσουν να επιβάλλονται περιορισμοί στην μετανάστευση, ώσπου εν τέλει τα σύνορα να κλείσουν οριστικά μέσα στο 1920 (1924).
H σταθεροποίηση της εργατικής δύναμης, μετά τις περιπέτειες της Μεγάλης Ύφεσης, θα επιτρέψει την εφαρμογή του New Deal και τους ριζικούς μετασχηματισμούς στον ρόλο της οργανωμένης εργασίας μέσα στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη των εργατικών χεριών αντιμετωπίζεται με κύματα εσωτερικής μετανάστευσης, μαύρων εργατών που κατά την περίοδο 1930-1960 συρρέεουν στις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις των ΗΠΑ (Ντιτρόιτ, Σικάγο κ.ά). Η μετατόπιση των μαύρων από την ‘αγροτική περιφέρεια’ του αμερικάνικου καπιταλισμού προς τον βιομηχανικό του πηρύνα θα ισχυροποιήσει τον κοινωνικό ρόλο του μαύρου προλεταριάτου –και μόνον τότε το κίνημα για τα δικαιώματα των Μαύρων θα πιάσει τόπο.
Όλες αυτές είναι κοινωνικές διεργασίες, που θα ήταν αδιανόητες αν προηγουμένως δεν αναστέλλονταν η ελεύθερη εισαγωγή ξένης εργατικής δύναμης στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Επομένως, το «όπως έγινε στην Αμερική» δεν είναι και το κατάλληλο επιχείρημα για να στηρίξει κανείς την lesse fair lesse passer αντίληψη της σοσιαλφιλελεύθερης αριστεράς.
ardin-rixi.gr, 14/10/2015

13.10.15

Η Αθήνα απορρίπτει κοινές περιπολίες

«Προφανώς θέλουμε και επιζητούμε συνεργασία με την Τουρκία σε κάθε επίπεδο για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά, για ευνόητους λόγους, θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει». Αυτή είναι η επίσημη θέση της Αθήνας, όπως τη διατυπώνει στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, έναντι της φιλολογίας και φημολογίας των τελευταίων ημερών ότι η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία προωθούν ατζέντα κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, με αφορμή την έξαρση των μεταναστευτικών ροών. Βεβαίως, το ίδιο στέλεχος του ΥΠΕΞ σπεύδει να διευκρινίσει ότι μέχρι στιγμής σε κανένα επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο δεν υπάρχει αναφορά σε κοινές περιπολίες, ούτε έχουν γίνει σχετικές επίσημες δηλώσεις.

Η εύλογη αγωνία της Αθήνας, από την οποία απορρέει η απόλυτη άρνηση ακόμα και να μπει σε συζήτηση για κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών Αρχών στο Αιγαίο, προκύπτει από τη δεδηλωμένη θέση της Τουρκίας περί συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και την επιμονή της Άγκυρας στη μη αναγνώριση θαλασσίων συνόρων. Όπως εξηγούν διπλωματικά στελέχη, το θέμα ξεφεύγει από τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος και η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να είναι καχύποπτη ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης με βάση τα συμφέροντά της και προκειμένου να εξυπηρετήσει και να προωθήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της.

Έτσι, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές προς τους εταίρους ότι είναι διατεθειμένη να συνεργασθεί στενά με την Άγκυρα σε κάθε άλλο επίπεδο και ασφαλώς τάσσεται υπέρ της παροχής ενίσχυσης προς την Τουρκία, όπως και σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος, που έχουν δεχθεί και συνεχίζουν να δέχονται μεγάλη πίεση από μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά σπεύδει να υπομνήσει ότι η Άγκυρα δεν εφαρμόζει συμφωνίες που ήδη έχει υπογράψει, όπως τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, η οποία έχει μείνει σχεδόν ανενεργή, αλλά και τη συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε., η οποία μπορεί μεν να έχει ορίζοντα έναρξης υλοποίησης σε μια τριετία, ωστόσο περιλαμβάνει σαφή αναφορά σε δέσμευση της γείτονος να υλοποιήσει πολιτικές αποθάρρυνσης των μεταναστευτικών ροών.

Σε φάση «εργαλειοποίησης»

Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα εκτιμά ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε φάση «εργαλειοποίησης» του προσφυγικού-μεταναστευτικού, προκειμένου να εξασφαλίσει κατά το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη. Έτσι, παρατηρούν διπλωματικά στελέχη, η Άγκυρα εμφανίσθηκε στην αρχή πρόθυμη να δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά για τη δημιουργία καταυλισμών, όπου βρήκαν καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, υλοποιώντας μια πολιτική προσέγγισης των πληθυσμών αυτών. Πλέον, εκτιμάται ότι, ενδεχομένως και για οικονομικούς λόγους, η Τουρκία αποφάσισε να μεταφέρει το πρόβλημα στην Ευρώπη, πιέζοντας για τα κατάλληλα ανταλλάγματα. Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά; Η εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης, η επιτάχυνση ικανοποίησης του πάγιου αιτήματος για απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε., η ισχυροποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως η τουρκική Ακτοφυλακή, με σύγχρονα μέσα, η δημιουργία buffer zone στη Συρία. Η ελληνική πλευρά ασφαλώς είναι καχύποπτη, με βάση την εμπειρία της, ότι η Άγκυρα σε όλους αυτούς του λόγους επιθυμεί να προσθέσει και την προώθηση των πάγιων διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στην Τουρκία η Μέρκελ για παροχή στήριξης στον Ερντογάν – Aντιδράσεις στη Γερμανία

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας προκαλεί η ανακοίνωση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί την επόμενη Κυριακή την Άγκυρα, λίγες μέρες μετά την αιματηρή επίθεση και δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

«Μια σταθερή Τουρκία είναι προς το ευρωπαϊκό και το γερμανικό συμφέρον», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχει η κ. Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρίσκονται ο πόλεμος στην Συρία, η προσφυγική κρίση και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση ο τουρκικής καταγωγής πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παγώσει τις συνομιλίες με την Τουρκία.

«Δεν πρέπει μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου να κάνουμε τίποτα το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως ενίσχυση του Ερντογάν. Κάθε συμφωνία θα ήταν ένα μήνυμα ότι ο Έρντογάν είναι για μας ένας κανονικός συνομιλητής. Δεν μπορεί όμως να είναι συνομιλητής μας ένας αρχηγός κράτους που ανέχεται τον θάνατο πολιτών, αστυνομικών και στρατιωτών του», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άρμιν Λάσετ, δήλωσε πως «έχουμε ασκήσει κριτική στον κ. Ερντογάν. Σίγουρα για πολλά δεν είναι ο επιθυμητός συνομιλητής. Αλλά χωρίς αυτόν, δεν θα είναι εφικτή μια λύση», σημειώνοντας ότι «η επίθεση τα περιπλέκει όλα ακόμη περισσότερο».

Ωστόσο επισήμανε πως στην Τουρκία ζουν όμως δύο εκατομμύρια πρόσφυγες σε καταυλισμούς «και μόνο με τον κ. Ερντογάν μπορούμε να τους δώσουμε μια προοπτική». «Και για αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες», προσέθεσε.

«Χρειαζόμαστε την Τουρκία», τόνισε ο Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Έτινγκερ και εξήγησε ότι «χωρίς την Τουρκία η αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής είναι σχεδόν αδιανόητη». Μέχρι τις βουλευτικές εκλογές η Άγκυρα όμως θα είναι «περιορισμένα διαθέσιμη για διαπραγματεύσεις και ψηφοφορίες», επισήμανε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, από την άλλη πλευρά, εξέφρασε την ελπίδα η σοβαρή επίθεση στην Τουρκία να μην εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις για μια στενότερη συνεργασία στην πολιτική προσφύγων.

«Έχω κατανόηση για το γεγονός, τώρα προέχουν βεβαίως οι έρευνες. Ελπίζω παρόλα αυτά, ότι οι συνομιλίες για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική που ξεκίνησαν ενθαρρυντικά με την Τουρκία θα παραμείνουν εφικτές», προσέθεσε και χαρακτήρισε την Τουρκία «χώρα-κλειδί» για την Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση.

mignatiou.com, 12/10/2015



Βερολίνο: Βάζει την Τουρκία στο Αιγαίο με «όχημα» το προσφυγικό

Το Βερολίνο καλεί Αθήνα και Άγκυρα να συνεργαστούν για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε τη Δευτέρα πως είναι απαραίτητη μια «συντεταγμένη κατάσταση στο Αιγαίο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων, και συμπλήρωσε πως κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία δύο χωρών που «στο κάτω-κάτω είναι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», όπως είπε.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μια κατάσταση, στην οποία τα σύνορα είναι ανοιχτά υπό την έννοια ότι οι διακινητές μπορούν εκεί να δράσουν όπως θέλουν και η οποία οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει». Και τώρα δεν μπορώ να σας πω με ποια ακριβή συνεργασία, της Ακτοφυλακής ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε βεβαίως μια συντεταγμένη κατάσταση σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον η Τουρκία και Ελλάδα, στο κάτω κάτω είναι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, συνεργαστούν χέρι-χέρι».

«Χρειαζόμαστε», συνέχισε, «μια κατάσταση όπου οι διακινητές θα έχουν εκδιωχθεί και δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να δρουν, στην οποία δεν θα φθάνουν οι άνθρωποι να κινδυνεύει η ζωή τους και στην οποία θα είναι δυνατόν να διεξαχθεί καταγραφή εκείνων που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ». «Όλα αυτά δεν συμβαίνουν αυτή τη στιγμή και για αυτό έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευρωπαϊκή αποστολή» προσέθεσε.


Ερωτηθείς σχετικά με το τι έχει να πει η Ανγκελα Μέρκελ για την κριτική που της άσκησε ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «παρανοϊκή» την πολιτική της καγκελαρίου για το προσφυγικό, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: «Τίποτα».

in.gr, 12/10/2015

12.10.15

Καταγγελίες Λιμενικών για επισκευαστική βάση στην Ελευσίνα με έναν τεχνικό

Την κατάσταση που επικρατεί με τα πλωτά και εναέρια μέσα του Σώματος που δεν χρησιμοποιούνται περιέγραψε η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος με έγγραφο προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα.

Στο κείμενο παραπέμπει σε δηλώσεις του πρώην υπηρεσιακού υπουργού Χρήστου Ζώησύμφωνα με τον οποίο από τα 240 πλοία και σκάφη που διαθέτει συνολικά το Λιμενικό Σώμα το 36% είναι ακινητοποιημένα, από τα επτά αεροσκάφη τα τέσσερα είναι σε ακινησία και από τα έξι ελικόπτερα, μόνο το ένα πετάει «λόγω καταπόνησης και δυσκολίας εύρεσης χρημάτων». Οι συνδικαλιστές του Λιμενικού σημειώνουν πως σήμερα τουλάχιστον το 40% των πλωτών είναι εκτός δράσης.

Και προσθέτουν ότι «από τα προεκτεθέντα, άμεσα γίνεται αντιληπτό ότι όταν τα μισά περίπου επιχειρησιακά μέσα του Σώματος (πλωτά - εναέρια) είναι ακινητοποιημένα, με μικρές ή μεγαλύτερες βλάβες και ο μέσος χρόνος αποκατάστασής τους για διάφορους λόγους είναι μεγαλύτερος από τα διεθνώς παραδεκτά, τότε ο επιχειρησιακός βραχίονας του Σώματος είναι ακρωτηριασμένος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ως προς τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή τη κατάσταση υποστηρίζουν ότι είναι: «Η παλαιότητα των μέσων, η ελλιπής χρηματοδότηση για την τακτική τους συντήρηση (σημειώνεται ότι η συνεχής και η απρόσκοπτη λειτουργία των πλωτών επιταχύνει το χρόνο συντήρησης και μειώνει τον χρόνο ζωής των μέσων)»

Κάνουν λόγο ακόμη και για «απουσία οργανωμένων επισκευαστικών βάσεων» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η επισκευαστική βάση της Ελευσίνας κατ' ουσίαν δεν λειτουργεί, λόγω της έλλειψης στελεχιακού δυναμικού αλλά και μέσων, ενώ η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης έχει μείνει «στα χαρτιά».

Όπως λένε «στη βάση της Ελευσίνας υπάρχει μόνο ένας εξειδικευμένος τεχνικός, ενώ οι υπόλοιποι συνάδελφοι του που εργάζονται στον ίδιο χώρο είναι διοικητικοί υπάλληλοι και φύλακες»!

Επιπλέον αναφέρουν ότι υπάρχει «καθυστέρηση προμήθειας ανταλλακτικών λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και υπάρχει άρνηση των επιχειρηματιών του διεθνούς ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου να συμμετάσχουν στους διεθνείς διαγωνισμούς που προκηρύσσονται, με τις προδιαγραφές που τίθενται κάθε φορά, πιέζοντας με αυτό τον τρόπο να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους και πρακτικές».

Μια άλλη παράμετρο που αναδεικνύουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών είναι ο χώρος επισκευής των σκαφών. Όπως λένε εάν το κόστος επισκευής ξεπερνά τις 60.000 ευρώ τότε πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός ωστόσο ελληνικές εταιρείες λόγω αδυναμίας δεν μπορούν να συμμετάσχουν με αποτέλεσμα να συμμετέχουν ξένες οι οποίες παίρνουν τα σκάφη για να επισκευάσουν σε δικά τους ναυπηγεία. Η ΠΕΑΛΣ προτείνει για το θέμα αυτό την «υποχρεωτική αναγραφή στους όρους των συμβάσεων, ότι η επισκευή τους θα πραγματοποιείται στην Ελλάδα, πρακτική που ισχύει και επιβάλλεται από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κλπ)».

Σχετικά με τις μικρότερες - σε κόστος - ζημιές αυτές επισκευάζονται σε ελληνικά ναυπηγεία και τα χρήματα προέρχονται από χορηγίες, Λιμενικά Ταμεία, ενώ συχνά το χέρι στη τσέπη βάζουν και τα ίδια τα πληρώματα.

Αναφορικά με το μέσο όρο ακινησίας των πλωτών οι συνδικαλιστές του Λιμενικού λένε ότι ξεπερνά τα διεθνή στάνταρ καθώς ανάλογα με τη ζημιά μπορεί να φτάσει το ένα ή και δυο χρόνια αφού δεν υπάρχουν επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό, εργαλεία και «στοκ» ανταλλακτικών.

Επίσης ανάμεσα στις άλλες προτάσεις που καταθέτει είναι «η αξιοποίηση και ουσιαστική λειτουργία της επισκευαστικής βάσης της Ελευσίνας αλλά και την ανάπτυξη και λειτουργία της επισκευαστικής βάσης στην Θεσσαλονίκη με την αξιοποίηση λιμενικού προσωπικού, αλλά και με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου. Με τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί σε ένα μικρό βαθμό και η ανεργία που πλήττει τον κλάδο αυτό τα τελευταία χρόνια. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την απλούστευση των διαδικασιών προμήθειας ανταλλακτικών και συντήρησής τους. Περαιτέρω αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ, Ταμείο εσωτερικής ασφάλειας κλπ)».

ΤΟ ΒΗΜΑ