26.1.12

Χρυσοχοΐδης: «Δεν διάβασα το μνημόνιο, είχα άλλες υποχρεώσεις»

Να απαντήσει σε όσους τον κατηγορούν επιχείρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας πως «δεν διάβασα το Μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά». Για «θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ακόμη πως συμφωνεί με τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος την Δευτέρα σε ομιλία του στο Βερολίνο επέκρινε το Μνημόνιο, γιατί συντάχθηκε πρόχειρα και έχει πρόβλεψη για συνάρτηση των στόχων με τις πραγματικές εξελίξεις.

«Η διαπραγμάτευση έγινε πολύ οριζόντια και έκανε αισιόδοξη και απλοϊκή πρόβλεψη ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν με έναν τρόπο. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται με τον τρόπο που θες εσύ. Τα αλλεπάλληλα μέτρα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ύφεση, γιατί μείωναν τη ρευστότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Άκουσα προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ότι τα κάναμε όλα καλά, πικράναμε το λαό αλλά σώσαμε τη χώρα, εγώ δεν το λέω αυτό», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην κριτική που έχει ασκήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως «δεν παίρνω πίσω τις δηλώσεις για τον Παπανδρέου, όσο και εάν κάποιους τους ενοχλεί ο τόνος μου, δεν είναι θέμα αισθητικής, έχει να κάνει με τις δυσκολίες που περνάνε οι άνθρωποι».

Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει για το έλλειμμα του 2009, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως «πολύ κακώς εισαγγελείς ασχολούνται με ζητήματα που ακουμπάνε με εθνικά θέματα. Οι χθεσινοί εισαγγελείς δεν ασχολήθηκαν με ό,τι έκανε ο Αλογοσκούφης το 2004 [την απογραφή], τα στοιχεία είναι επικυρωμένα από την Eurostat. Είναι απαράδεκτο, άσκοπο και άτοπο αυτό που συνέβη».

Σκληρή ανακοίνωση ΝΔ

Με σκληρή γλώσσα σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το Μνημόνιο, μιλώντας για «θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις».


«Η δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο, γιατί… "είχε άλλες υποχρεώσεις" και "δεν ήταν δουλειά του να το μελετήσει", αποκαλύπτει θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις. Και προφανώς δεν ήταν η μόνη τέτοια περίπτωση», τόνισε ο κ.Μιχελάκης.

Και συνέχισε: «Επιβεβαιώνει έτσι ότι πήραν μοιραίες αποφάσεις για τη χώρα χωρίς να διαπραγματευτούν με την Τρόικα, αλλά και χωρίς καν να γνωρίζουν τι ενέκριναν στο Υπουργικό Συμβούλιο και τι ψήφιζαν στη Βουλή.

»Και, αφού προκάλεσαν αξεπέραστα αδιέξοδα στην οικονομία, αλλά και αβάσταχτες συνέπειες στην κοινωνία, έρχονται τώρα να πουν πως είχαν άλλες…σοβαρότερες δουλειές!!!».

Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του δήλωσε: «Προτιμούμε την κυνική αλήθεια του κ.Χρυσοχοΐδη από την υποκρισία κάποιων άλλων».

Σφοδρότατη επίθεση κατά του κ.Χρυσοχοΐδη εξαπέλυσε και ο ΣΥΝ, χαρακτηρίζοντάς τον «αδιάβαστο και τραγικά ανεύθυνο».

«Το μόνο που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον κ. Χρυσοχοΐδη είναι η ειλικρίνειά του. Και όμως, ο "αδιάβαστος" και τραγικά ανεύθυνος υπουργός με την ψήφο του υπέρ του Μνημονίου και τη μετέπειτα στήριξή του, οδήγησε σχεδόν ολόκληρη την κοινωνία στην απελπισία και την ισοπέδωση. Αν κατά ανάλογο τρόπο με τον όψιμα "αντιμνημονιακό" κ. Χρυσοχοΐδη και διεκδικητή της αρχηγίας του κυβερνώντος κόμματος, λειτούργησαν και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, αντιλαμβάνεται ο καθένας ποιοι μας κυβερνούν», ανέφερε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ακόμα τα εξής:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου. Ναι, επαναλαμβάνω ότι το Μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης.

»Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου.

»Ίσα-ίσα το αντίθετο. Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής.

»Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας.

»Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε. Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό. Και στην Βουλή να ψηφίζουμε και στην διακυβέρνηση να συναινούμε.

»Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε. Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά.

»Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα. Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το Μνημόνιο.

»Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική.

»Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ηγεσίες και θα βοηθήσουμε την πατρίδα.

»Λένε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Τέτοιοι κανόνες σιωπής, η υποκρισία του πολιτικά ορθού, πρέπει να σπάσουν. Αυτοί οι κανόνες μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες τις δυνάμεις μου σ’ αυτό».

ΤΑ ΝΕΑ, 24/01/2012


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ..............

15.1.12

H πρωθυπουργία διαπομπεύει τις μετριότητες

Tου Χρηστου Γιανναρα
Δεν έχουν νόημα, είναι αποδεδειγμένα ατελέσφορες οι εκκλήσεις, οι προτροπές, οι υποδείξεις σε ανθρώπους των κομμάτων. Tο πάθος για την πολιτική ως παίγνιο μοιάζει ανίατη ασθένεια, ανήκε στη βλάβη.
Eπείγεται η «Nέα Δημοκρατία» να γίνει κυβέρνηση με οποιοδήποτε τίμημα. Δεν την ενδιαφέρει αν θα κυβερνήσει σε κράτος που θα έχει κηρύξει στάση στις πληρωμές μισθών και συντάξεων, με πανικόβλητα πλήθη στους δρόμους να εγκληματούν χωρίς χαλινό.
Tεκμαίρεται η αδιαφορία της N.Δ. από τα θέματα που απασχολούν τον αρχηγό και τους «επιτελείς» του, το άμεσο «περιβάλλον» του: Mάχη για τις καρέκλες, για τις θέσεις στα ψηφοδέλτια, για το ποιος θα φιγουράρει δίπλα στον αρχηγό μπροστά στις κάμερες. Oμαδοποιήσεις που αλληλομαχαιρώνονται στο Διαδίκτυο, φτήνια και ευτέλεια επιδιώξεων, ενώ το κράτος βουλιάζει στο χάος. Mονότροποι μέχρις αναλγησίας οι κομματάνθρωποι, αποκομμένοι από την πραγματικότητα, ανέγγιχτοι από την αγωνία και τον πανικό για τη συντελεσμένη στη χώρα καταστροφή, παχυδερμικά ανέμελοι για τις ευθύνες τους, για τις νωπές αθλιότητες της πενταετίας τους.
Δεν έχουν νόημα οι καταγγελίες, το ξεμπρόστιασμα, η διαπόμπευση. Eίναι ανίατη ψυχοπάθεια η εξουσιολαγνεία, βεβαιωμένη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα. Tα «παλαιά στελέχη» της «παράταξης» απέδειξαν επί πέντε χρόνια εξωφρενική ανικανότητα και φαυλότητα, αλλά παραμένουν όλα επί σκηνής. Aπό κοντά οι νεοφανείς υπασπιστές του αρχηγού, έχουν κιόλας στεγανό ο καθένας και αυτονομημένο το δικό του μικροσύμπαν, και ανταγωνίζονται σε θριαμβολογίες ποιος δικαιώνεται για τις υποδείξεις του στον αρχηγό.
H αρχηγία σε ένα τέτοιο κόμμα αμετανοησίας και ευτέλειας τι σημαίνει για τον κ. Σαμαρά, ποιες ικανοποιήσεις του προσφέρει, ποιες φιλοδοξίες του μπορεί να υπηρετήσει; Tι να την κάνει την πρωθυπουργία όταν δεν διαθέτει παρά φθαρμένα, σπιθαμιαία αναστήματα για να αντιπαλαίψει ιλιγγιώδη προβλήματα σε μια χώρα ρημαγμένη, βυθισμένη στην απόγνωση; Δεν τον τρομάζει το ταπεινωτικό, οικτρό τέλος που είχαν τρεις κιόλας πριν από αυτόν πρωθυπουργοί παραδομένοι σήμερα στη χλεύη και στην περιφρόνηση του λαού και της Iστορίας; Γιατί επιμένει να βαδίζει, δίχως την παραμικρή παρέκκλιση, στα ίχνη τους;
H εξουσία μεγεθύνει εξευτελιστικά τη μετριότητα, τη γελοιοποιεί, τη διαπομπεύει. O θλιβερός ολίγιστος των Παπανδρέου, μέσα σε δύο μόλις χρόνια, είχε κατασυντριβεί από την πρωθυπουργία, διασυρμένος απεπανόρθωτα, φορτωμένος την ευθύνη εγκλημάτων καταστροφής της ζωής εκατομμυρίων Eλλήνων και υπόλογος για το διεθνές ρεζίλεμα του ελληνικού ονόματος.
O προκάτοχός του στην πρωθυπουργία, Kαραμανλής ο βραχύς, κατέρρευσε, επίσης κατεξευτελισμένος, ένα μόλις χρόνο μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής που είχε μεγαλόθυμα αμνηστεύσει τη μνημειώδη ανικανότητα, ατολμία και φαυλότητα της πρώτης του τριετίας. Σήμερα δεν τολμάει να ξεμυτίσει σε δημόσιο χώρο, τον περιμένουν οι προπηλακισμοί του αγανακτισμένου πλήθους – έχει απωθηθεί στο περιθώριο της κοινωνίας και της Iστορίας.
Kάτι ανάλογο και ο K. Σημιτης, που δεν έκρυβε την περιφρόνησή του για οτιδήποτε ελληνικό, αλλά με ελλαδικότατες μικροπονηριές (Greek Statistics) πέτυχε την είσοδο της χώρας στην Eυρωζώνη, ενώ ήταν πήλινα, εγκληματικώς σαθρά, τα πόδια της Oικονομίας. Kαι το ποιόν των «μεταρρυθμίσεών» του ξεσκεπάστηκε οδυνηρά με τις πομπές της δεύτερης κυβερνητικής του τετραετίας.
Δεν τρομάζει τον κ. Σαμαρά αυτός ο αμείλικτος διασυρμός της μετριότητας από τη δοκιμασία στο καμίνι της πρωθυπουργίας; Kαι η μετριότητα δεν μετριέται τόσο με βάση τα έκτακτα προσόντα όσο με την απουσία κάποιων ηγετικών ικανοτήτων, ελάχιστα φανταχτερών, που ειδικά σήμερα, σε εποχή κυριαρχίας των επιδερμικών εντυπώσεων, αποδείχνονται κεφαλαιώδη χαρίσματα. Tο πρόβλημα της Eλλάδας σήμερα είναι ένα: να ξηλωθεί, αλλά μεθοδικά και ειρηνικά, το παρασιτικό, πελατειακό καθεστώς της κομματοκρατίας και να στηθεί εξ υπαρχής κράτος στην υπηρεσία της κοινωνίας. Kράτος με πρωτεύονται στόχο τη λιγότερη δυνατή αδικία, την ποιότητα της ζωής, την άνοδο της κατά κεφαλήν καλλιέργειας. Tον πολιτικό που θα τολμήσει αυτές τις στοχεύσεις, ο λαός θα τον λατρέψει, κύριε Σαμαρά.
Eίναι στοχεύσεις που δεν απαιτούν οπωσδήποτε «μπαλκονάτο» ηγέτη, εντυπωσιακή επιβλητικότητα. Aπαιτούν τη σεμνή οξυδέρκεια που ξέρει να ξεχωρίζει ποιότητες, να εντοπίζει αποτελεσματικούς συνεργάτες, να αξιοποιεί την ανιδιοτέλεια και το δημιουργικό πάθος. Aπαιτεί την πανίσχυρη τόλμη της διακινδύνευσης, της ετοιμότητας για αυτοθυσία.
O νουνεχής πολίτης ξέρει ότι δεν μπορεί να περιμένει τίποτα, μα απολύτως τίποτα, από το προσωπικό των κομμάτων της σημερινής πολιτικής σκηνής. Kαι ο πιο καθαρός, ο πιο τίμιος πολιτευτής βαρύνεται με το στίγμα της σύμπραξης στα εγκλήματα των κυβερνήσεων που μας οδήγησαν στην τωρινή χρεοκοπία και διεθνή διαπόμπευση. O κ. Σαμαράς δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε κάποιος από τους δελφίνους στο ΠAΣOK.
Θα αποτελέσει εξαίρεση όποιος, κατέχοντας τη θέση του αρχηγού στο ένα ή στο άλλο κόμμα, επαγγελθεί τη διάλυση του κόμματός του και τη συγκρότηση ενός ριζικά καινούργιου σχηματισμού με κριτήριο άφθορη ποιότητα και ετοιμότητα κοινωνικής προσφοράς.
O ηγέτης με τη σεμνή οξυδέρκεια θα εντοπίσει τους ανθρώπους τους ικανούς να απελευθερώσουν τη δημόσια διοίκηση από κάθε κομματική παρέμβαση και επιρροή. Tους σοφούς νομικούς που θα μεταφράσουν σε νομοθεσία τους συνταγματικούς περιορισμούς στον συνδικαλισμό των δημόσιων λειτουργών. Που θα καθαρίσουν τελεσίδικα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία από τη λοιμική των κομματικών νεολαιών. Που θα σαρκώσουν σε λειτουργικούς θεσμούς μιαν άτεγκτη αξιοκρατία, τον συνεχή έλεγχο της ποιότητας, της παραγωγικότητας, της δημιουργικής φαντασίας σε κάθε πτυχή του συλλογικού βίου.
Tέτοιες στοχεύσεις μοιάζουν ουτοπικές, δονκιχωτικές, για τα θύματα της ψυχοπαθολογικής εξουσιολαγνείας. O ρεαλισμός των στοχεύσεων είναι απρόσιτος στη μονοτροπία της ιδιοτέλειας.

Το «κούρεμα», το PSI, τα ομόλογα και το βρετανικό δίκαιο

Tου Σταυρου Λυγερου

Ηταν εξ αρχής σαφές ότι χωρίς γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους ελπίδα διεξόδου από την κρίση δεν μπορούσε να υπάρξει. Από αυτές τις στήλες το τονίζαμε, αλλά ο Παπανδρέου δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για κούρεμα, επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον! Ενάμιση χρόνο μετά, οι ίδιοι που ξόρκιζαν το κούρεμα το έχουν αναγάγει στην απόλυτη σωτηρία. Ο Παπαδήμος, μάλιστα, το ξόρκιζε μέχρι προ τριμήνου.

Η καθυστέρηση είχε συνέπειες. Στους 20 μήνες από την ψήφιση του Μνημονίου, η μερίδα του λέοντος από το δάνειο των 110 δισ. δόθηκε για να πληρωθούν στο ακέραιο τόκοι και χρεολύσια στους δανειστές, και όχι για μισθούς και συντάξεις όπως ισχυρίζονται οι ντόπιοι προπαγανδιστές. Εάν το κούρεμα είχε γίνει τον Μάιο 2010, το χρέος θα είχε μειωθεί κατά μερικές δεκάδες δισ. Τότε η ελληνική κρίση ήταν περισσότερο συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη απ’ ό, τι σήμερα. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε διαπραγματευτική ισχύ. Δεν είχε, όμως, πολιτική βούληση.

Η ζημιά δεν περιορίστηκε εδώ. Το δάνειο των 110 δισ. από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν κουρεύεται και επιπροσθέτως υπάγεται στο βρετανικό δίκαιο, δηλαδή είναι ενυπόθηκο. Το συζητούμενο αυτές τις ημέρες κούρεμα αφορά 206 δισ., ενώ το συνολικό χρέος είναι πάνω από 370 δισ. Από το κούρεμα θα εξαιρεθούν και τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα ομόλογα αυτά συνολικής ονομαστικής αξίας 55 - 60 δισ. έχουν αγοραστεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή (υπολογίζεται γύρω στα 40 δισ.) από τη δευτερογενή αγορά. Η ΕΚΤ απαιτεί να τα εισπράξει στο ακέραιο, δηλαδή να κερδοσκοπήσει ασυστόλως σε βάρος ενός σκληρά δοκιμαζόμενου μετόχου της (Ελλάδας). Η ΕΚΤ δεν δέχεται ούτε να αντικαταστήσει τα ομόλογα που κατέχει με νέα, η ονομαστική τιμή των οποίων να είναι η τιμή αγοράς των παλιών, ώστε να μη χάσει ούτε ένα ευρώ.

Με το PSI, στην ιδανική περίπτωση το χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισ. Θα κουρευτούν όμως και τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία (περίπου 25 δισ.) και οι ελληνικές τράπεζες (περίπου 50 δισ.). Επειδή, όμως, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καλύψει κάπως τις απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων και να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, η πραγματική ελάφρυνση του χρέους θα είναι μικρότερη από 70 δισ.

Και αυτά στην ελάχιστα πιθανή περίπτωση που τελικώς συμμετάσχουν όλα τα hedge funds, τα οποία υπολογίζεται ότι κατέχουν περίπου 80 από τα 206 δισ. Τα περισσότερα hedge funds αντιδρούν παρότι έχουν αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα σε τιμές 30 - 40% της ονομαστικής αξίας τους και ως εκ τούτου θα κερδίσουν ένα 10 - 20% και μετά το κούρεμα. Αλλα αντιδρούν επειδή κατέχουν ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και θέλουν να τα ενεργοποιήσουν και άλλα επειδή ελπίζουν ότι μπορούν να εκβιάσουν για να εξασφαλίσουν υψηλά επιτόκια για τα νέα ομόλογα - κατά πιθανότητα 30ετούς διάρκειας.

Ας σημειωθεί ότι οι τοκογλυφικές απαιτήσεις των τραπεζών για επιτόκια 7 - 8% αναχαιτίσθηκαν όχι τόσο λόγω της αντίστασης της κυβέρνησης Παπαδήμου όσο λόγω της παρέμβασης του ΔΝΤ. Το συζητούμενο επιτόκιο είναι της τάξεως του 4 - 5%, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλεψη για αύξησή του στην πορεία των ετών.

Εκτός από το γεγονός ότι το PSI είναι ανεπαρκές για να καταστήσει το ελληνικό χρέος εξυπηρετήσιμο, θα υπαγάγει τα νέα ομόλογα στο βρετανικό δίκαιο. Το ίδιο θα ισχύσει και για τη νέα δανειακή σύμβαση. Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ήδη συμφωνήσει και για τα δύο. Με άλλα λόγια, ενώ μέχρι πριν από δύο χρόνια όλο το ελληνικό χρέος υπαγόταν στο ελληνικό δίκαιο, θα γυρίσει στο βρετανικό. Οι δανειστές θα μπορούν να βάλουν στο χέρι περιουσιακά στοιχεία και έσοδα του ελληνικού κράτους, τη στιγμή που αυτό δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού.

Οι επιπτώσεις της αλλαγής θα είναι ακόμα πιο καταστροφικές στην καθόλου απίθανη περίπτωση που και αυτό το πρόγραμμα ναυαγήσει και η Ελλάδα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. Εάν το χρέος υπαγόταν στο ελληνικό δίκαιο, βασίμως πιθανολογούμε ότι τα ελληνικά δικαστήρια, που θα έκριναν, θα αποφάσιζαν ότι το χρέος θα μεταφερόταν σε νέες δραχμές. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος θα υφίστατο υποτίμηση ακριβώς όσο και η νέα δραχμή και θα υφίστατο κάθε χρόνο πρόσθετο κούρεμα αναλόγως του ντόπιου πληθωρισμού.

Με την υπαγωγή του χρέους στο βρετανικό δίκαιο, βασίμως πιθανολογούμε ότι το χρέος θα παραμείνει σε ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα διπλασιαστεί λόγω της αναπόφευκτης υποτίμησης της νέας δραχμής. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Παπαδήμου θα έχει καταφέρει στην ολιγόμηνη θητεία της να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου, καθιστώντας την Ελλάδα έρμαιο των δανειστών της για πολλά πολλά χρόνια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/01/2012

Εκείνος φεύγει... κι αφήνει πίσω του συντρίμμια

της Ζεζας Ζηκου

«Φεύγω κι αφήνω πίσω μου συντρίμμια, αρρωστημένους και αγρίμια...», λέει το γνωστό άσμα της Χαρούλας Αλεξίου. Ενα άσμα που λες και γράφτηκε για τον Γιώργο Παπανδρέου, τους συντρόφους του και έναν ολόκληρο λαό. Ο κ. Παπανδρέου –συνειδητά ή ασυνείδητα– γκρέμισε τη χώρα. Προκάλεσε έναν οικονομικό και όχι μόνο... Αρμαγεδδώνα. Ουδείς μπορεί, έστω και κατά προσέγγιση, να προσδιορίσει ακόμη όλες τις συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πορεύτηκε με έναν διπλό «εκβιασμό», προς το εσωτερικό μέτωπο και προς τους Ευρωπαίους δανειστές μας. Προς το εσωτερικό έλεγε «σας εξασφαλίζω δάνεια για να μη χρεοκοπήσουμε». Προς τους Ευρωπαίους διεμήνυε «δώστε μας δάνεια για να μη χρεοκοπήσουμε και σας παρασύρουμε στον όλεθρο της καταστροφής». Και όμως, η Ελλάδα δεν ήταν στο κάδρο των χωρών με ρίσκο χρεοκοπίας, αλλά ο Παπανδρέου «πέτυχε» να τη βάλει σε περίοπτη θέση στη λίστα των επικίνδυνων για χρεοκοπία οικονομιών.

Με συνεχή διλήμματα καταστροφής προς τον λαό – είτε με απροκάλυπτα ψεύδη, είτε με κρίσιμες αποσιωπήσεις και συγκαλύψεις, είτε με ωμά διλήμματα και εκβιασμούς: «ΠΑΣΟΚ ή χρεοκοπία», «Μνημόνιο ή χρεοκοπία», «Συναίνεση ή χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή»...

Ο Παπανδρέου απέτυχε οικτρώς. Λειτούργησε κατά τη φύση του, με ακραία εκκεντρικότητα και δημιούργησε χάος ανεπανάληπτο. Σε κάθε περίπτωση, υπέστη μια τραγική μετάλλαξη. Eχει καταγγελθεί ότι εσκεμμένα και κατ’ εντολήν μεθόδευσε την υπαγωγή της χώρας στον έλεγχο του ΔNT. Tεκμηριώνουν την καταγγελία συγκεκριμένες δηλώσεις του Στρος–Kαν και το γεγονός ότι, αντί να σπεύσει, με την ανάληψη της πρωθυπουργίας, στον απαραίτητο δανεισμό με το τότε χαμηλό επιτόκιο, περιφερόταν επί επτά μήνες στα διεθνή κέντρα και βήματα, διεκτραγωδώντας τη φαυλότητα και διαφθορά που είχαν οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή τη χώρα του. Eτσι προκάλεσε τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, που όταν κατέστησαν απαγορευτικά, εμφανίστηκε τάχα αναπότρεπτη η προσφυγή στο ΔNT.

Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα. Ο Παπανδρέου προτίμησε τότε, ψευδόμενος, να επιρρίψει την ευθύνη για την προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ στις συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις –και ειδικότερα στη Μέρκελ– οι οποίες, όπως τόνιζε τότε, δεν έδειξαν την πίστη που θα έπρεπε στις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, το ελληνικό ψεύδος αποδείχθηκε ιδιαζόντως κρίσιμο. Γιατί επηρέασε τόσο τη μελλοντική προσαρμογή της Ελλάδας όσο και τη μελλοντική διαχείριση κρίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο Παπανδρέου, που ανέλαβε τη «σωτηρία» της Ελλάδος, που εκχώρησε το δικαίωμα διαμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής στην τρόικα, που αποδέχτηκε δίχως να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο και τις διαρκείς αναθεωρήσεις του, απώλεσε κάθε αίσθηση ακόμη και της πολιτικής διαχείρισης των θεμάτων... Ταπεινωμένος από τη διογκούμενη χιονοστιβάδα της λαϊκής οργής, αλλά και των δικών του βουλευτών, μετά τον διασυρμό του στις Κάννες εξ αιτίας της δικής του μπλόφας(;) περί δημοψηφίσματος, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και σύρθηκε στον πολιτικό του τάφο.

Οι Ελληνες πολίτες τώρα αντιλαμβάνονται έναντι ποιων όρων συνήφθη από τους Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Τώρα αντιλαμβάνονται ότι η έξοδος από τον επαχθή δανεισμό δεν θα είναι ούτε σύντομη ούτε εύκολη, ότι η σοβούσα κρίση δεν είναι οξεία και παροδική, αλλά χρόνια και συστημική. Και ότι είναι εξαιρετικά οδυνηρό το αποτέλεσμα της θεραπείας που εφαρμόζεται.

Η πολιτική του Μνημονίου απέτυχε στη λογική της, όχι (μόνο) στην εφαρμογή της. Και αυτοί που το συνέταξαν προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους τις ευθύνες της αποτυχίας. Πηγαινοέρχονται, λοιπόν, κουβαλώντας όλο και πιο σκληρά μέτρα, με τη δικαιολογία ότι τα προηγούμενα δεν απέδωσαν επειδή δεν ήταν όσο σκληρά έπρεπε.

Η καθυστερημένη αλήθεια με μισόλογα για το Μνημόνιο από τον Βενιζέλο και... τους λοιπούς επίδοξους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ είναι σκληρή: Κυβέρνηση και χώρα έχουν μετατραπεί σε εκτελεστές των μέτρων που έχουν προσδιοριστεί από μη εκλεγμένους από τον ελληνικό λαό ξένους τεχνοκράτες και γραφειοκράτες του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και οι «ρωγμές» στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, διευρύνονται ραγδαία. Τώρα, και αυτοί που το υπέγραψαν και αυτοί που το ψήφισαν στη Βουλή και όσοι υποστήριξαν το έγκλημα, φαίνεται ότι αρχίζουν να το «μετανιώνουν» αλλά δεν το ομολογούν.

Η ελληνική οικονομία θα βυθίζεται στη θανάσιμη παγίδα της ύφεσης και η κοινωνία θα εξακολουθεί να συνθλίβεται. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός υποθάλπει σκληρά μέτρα με τη νέα δανειακή σύμβαση, με νέες βαριές συνέπειες για όλους εμάς. Zούμε μια συντελεσμένη καταστροφή, με συνέπειες που πληθύνονται και μεγεθύνονται σαν χιονοστιβάδα ή κύμα παλιρροϊκό: Eκατοντάδες χιλιάδες από τον ενεργό πληθυσμό της χώρας βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Η κρίση και η ύφεση θα παρατείνονται για χρόνια ακόμα, και βρισκόμαστε μόνο στη δεύτερη πράξη της ελληνικής τραγωδίας. Η τρίτη πράξη θα είναι πραγματικά καταστροφική.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/01/2012

Φορτιστής που δουλεύει με νερό

Ο πρώτος φορτιστής κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών που δουλεύει με νερό.

Μια σουηδική εταιρεία δημιούργησε ένα καινοτομικό σύστημα φόρτισης κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, που χρησιμοποιεί απλό νεράκι. Η εταιρεία myFC, με έδρα τη Στοκχόλμη, έκανε επίδειξη της πρωτοποριακής τεχνολογίας της στη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων «CES 2012», στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ.

Ο φορτιστής, με την ονομασία Power Trekk, είναι ελαφρύς και έχει μέγεθος τούβλου. Κατά την εταιρεία, προορίζεται «για όσους περνάνε καιρό μακριά από το δίκτυο ηλεκτρισμού» και άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ρεύμα για τη φόρτιση των συσκευών τους. Για παράδειγμα, το νέο προϊόν θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για κάποιον που στις διακοπές παίρνει τα όρη και τα βουνά. Το νέο «γκάτζετ», που διαθέτει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου του 1 ΚW ή των 3ΚW, τροφοδοτούμενες με νερό, είχε πρωτοεμφανιστεί πέρυσι στην παγκόσμια έκθεση κινητής τηλεφωνίας της Βαρκελώνης και τώρα παρουσιάστηκε, σε τροποποιημένη μορφή, σε ένα ευρύτερο κοινό.

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης, είναι να χύσει λίγο νερό (όσο ένα κουτάλι της σούπας) σε μια μικρή θήκη του φορτιστή, ο οποίος στη συνέχεια μέσω σύνδεσης USB μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει τη σχετική «θύρα», όπως κάμερες, GPS κ.α. Η φόρτιση γίνεται αμέσως και δεν επηρεάζεται από τις όποιες καιρικές συνθήκες.

Στο εσωτερικό του ο φορτιστής περιέχει μια νέα μη τοξική χημική ουσία σε μορφή σκόνης (πυριτίδιο του νατρίου) που παράγει αέριο υδρογόνο, όταν έλθει σε επαφή με το νερό οποιουδήποτε είδους, ακόμα και με το θαλασσινό ή βρώμικο νερό από ποταμάκι, αρκεί αυτό να μην περιέχει παχιά ιζήματα και λάσπη. Η όλη χημική διαδικασία θεωρείται ασφαλής και φιλική στο περιβάλλον, αφήνοντας ως μοναδικό υποπροϊόν λίγους υδρατμούς.

Το πυριτίδιο του νατρίου παράγεται από την εταιρία «πράσινης» ενέργειας SiGNA Chemistry με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ο εν λόγω φορτιστής θα είναι το πρώτο προϊόν που θα χρησιμοποιεί αυτή την ουσία, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ». Ο φορτιστής παράγει περίπου την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με τέσσερις μπαταρίες ΑΑ και δίνει ζωή σχεδόν δέκα ωρών στην μπαταρία του κινητού. Το «Power Trekk» είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί, εκτός από φορτιστής μπαταριών, και ως αυτόνομη πηγή ενέργειας, καθώς π.χ. μπορεί ο χρήστης να συνδέσει απευθείας μια λάμπα πάνω του. Το προϊόν αναμένεται να βγει στην ευρωπαϊκή αγορά πριν το καλοκαίρι, με τιμή γύρω στα 200 ευρώ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/01/2012

9.1.12

Σχεδιασμένη πρόκληση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη Ρω

Σε ευθεία πρόκληση με σχεδιασμένη επί τούτου υπέρπτηση της νήσου Ρω -δίπλα στο Καστελόριζο- προχώρησε η Άγκυρα. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, τουρκικό ελικόπτερο τύπου S-70 Σικόρσκι -ναυτικής συνεργασίας- μπήκε στο FIR Αθήνας στις 14:51, δυτικά του Καστελορίζου. Αφού αρχικά μπαινόβγαινε στον ελληνικό χώρο σε μορφή ζιγκ ζαγκ, πραγματοποίησε υπέρπτηση της νήσου Ρω στα 200 πόδια (περίπου 70 μέτρα) στις 15:24. Από το FIR Αθήνας εξήλθε στις 15:30.

Στην περιοχή έσπευσε ζεύγος αεροσκαφών αναχαίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα που το ελικόπτερο είχε στρέψει βόρεια και έφευγε προς το τουρκικό έδαφος.

Πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι συνήθως σε περιπτώσεις πτήσεως ελικοπτέρων η διαδικασία αναγνώρισης αναχαίτισης είναι διαφορετική από αυτή του μαχητικού αεροσκάφους - και αυτό λόγω της φύσεως του μέσου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι πρώτη φορά που τουρκικό ελικόπτερο προχωρά σε πρόκληση με απογείωση από την ξηρά - και όχι με απονήωση από πολεμικό πλοίο.

Το στοιχείο αυτό συνηγορεί, λένε, στο ότι είναι φανερό ότι υπήρχε συγκεκριμένος σχεδιασμός για πρόκληση.

ΤΑ ΝΕΑ, 09/01/2012

8.1.12

Οι κοινωνίες λειτουργούν ως πρωτόπλασμα, χωρίς μάτια και μυαλό

Bloomberg

Οσο μας πετούν από το ένα οικονομικό δράμα στο άλλο, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε γιατί οι κοινωνίες δεν έχουν μάθει να αποφεύγουν τις αυτοτροφοδοτούμενες κρίσεις. Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση παρατρίχα απέφυγε την πτώχευση, παρότι οι οικονομολόγοι συμφώνησαν μήνες πριν στον χρόνο στον οποίο θα έπρεπε να αυξηθεί το όριο χρέους. Και στην Ευρώπη, η μία μετά την άλλη οι ανεπαρκείς αντιδράσεις των κυβερνήσεων κάθε άλλο παρά καθησύχασαν τους φόβους για τη φερεγγυότητα της Ελλάδας και την αξιοπιστία της Ιταλίας και της Ισπανίας, συνταράσσοντας τις αγορές και ωθώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση στο κατώφλι της καταστροφής.

Τέτοιες καταστάσεις χαρακτηρίζονται «καραμπόλες», σαν να συμβαίνουν με μεγάλες ταχύτητες. Κι όμως. Τα συγκεκριμένα οχήματα προχωρούν μόλις κάποια εκατοστά κάθε ώρα. Επί σειρά ετών βλέπαμε να πλησιάζει το ατύχημα. Γιατί, λοιπόν, καταλήξαμε έτσι;

Το ερώτημα είναι σημαντικό γιατί, κοιτάζοντας καλύτερα, εύκολα εντοπίζουμε άλλα οχήματα σε τροχιά σύγκρουσης. Στις ΗΠΑ, π. χ., το σύστημα περίθαλψης έχει προ πολλού κάψει τα φρένα του. Ομως δεν δίνεται λύση. Θα πρέπει να περιμένουμε κάποια μελλοντική κρίση για να του δώσουμε περισσότερη προσοχή. Οσο για τη δομή χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα έλθει σε μετωπική σύγκρουση με τη δημογραφική αλλαγή που θα επιφέρει η γήρανση της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, με αποτέλεσμα την πτώχευση όχι μόνο του συστήματος, αλλά ίσως και ολόκληρης της χώρας. Ευρώπη και Ιαπωνία αντιμετωπίζουν ακόμα χειρότερο πρόβλημα με τα κρατικά συνταξιοδοτικά συστήματά τους. Ομως, η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι τέτοια προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται προληπτικά.

Πρέπει επίσης να αναπτύξουμε την τεχνογνωσία που θα χρειαστεί για να καλύψουμε την όλο και αυξανόμενη παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση. Και παρότι οι περιβαλλοντολόγοι σπέρνουν τον πανικό για τις οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καμιά προσπάθεια αντιμετώπισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε κατά διάνοια αποτελεσματική. Στους πολιτικούς δεν αρέσουν οι δυσάρεστες πραγματικότητες. Ούτε σε κανέναν άλλον, μόνο που εμείς ως άτομα δεν έχουμε άλλη επιλογή. Γιατί, λοιπόν, ως κοινωνίες αδυνατούμε να αποφύγουμε τις καταστροφές;

Η απάντηση ίσως ανήκει στη σφαίρα της βιολογίας: η κοινωνία, όπως αποδεικνύεται, συμπεριφέρεται σε μεγάλο βαθμό σαν πρωτόπλασμα. Ενα πλάσμα, δηλαδή, που δημιουργεί αποικίες, οι οποίες καταλαμβάνουν το κενό ανάμεσα σε μονοκύτταρους οργανισμούς όπως τα βακτηρίδια και πολυκύτταρους όπως οι άνθρωποι. Οι αποικίες στο σύνολό τους λειτουργούν σαν μεγαλύτεροι οργανισμοί. Ομως, τα πρωτοπλάσματα δεν έχουν ούτε μάτια ούτε μυαλό ούτε άλλα όργανα. Η δημιουργία οργάνου απαιτεί βαθιά σύγκλιση συμφερόντων. Η καρδιά πρέπει να πιστέψει πως το μυαλό θα κάνει τα πράγματα να λειτουργήσουν και πως το σύστημα αναπαραγωγής θα φροντίσει τα συμφέροντά του. Και παρότι ίσως εξυπηρετεί να πιστεύουμε πως οι κοινωνίες λειτουργούν σαν όργανα, στην πράξη μοιάζουν περισσότερο με πρωτοπλάσματα. Δεν έχουν μάτια και μυαλό. Ετσι, παρότι ο καθένας μας μπορεί να μάθει από τα λάθη του, να προβλέψει προβλήματα και να δράσει με σύνεση για να τα επιλύσει, συλλογικά δεν είμαστε και πολύ καλοί σε αυτό.

Αποτέλεσμα, ακόμα και οι ανεπτυγμένες δημοκρατίες να είναι ουσιαστικά τυφλές και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα μόνο όταν πέφτουν πάνω τους και αντιλαμβάνονται μια «ξαφνική» κρίση. Δυστυχώς, αυτός ο τρόπος αντίδρασης στα προβλήματα έχει τον κίνδυνο να είναι πολύ λίγος και να έρχεται πολύ αργά. Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα αφού έχουν γίνει σοβαρά. Αν περιμένουμε να εξαντληθεί όλο το φθηνό πετρέλαιο πριν αναπτύξουμε εναλλακτικές λύσεις, η οικονομική αναταραχή θα είναι τεράστια. Και αν περιμένουμε να γίνει αβάσταχτη η υπερθέρμανση του πλανήτη πριν μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές καυσαερίων, οι προσπάθειές μας θα έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ. Για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, το πρωτόπλασμα θα πρέπει να αναπτύξει μάτια και μυαλό.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/08/2011

Ιστορία ενός άρθρου

Του Αλεξη Παπαχελα

Είναι αστείο κάποιες φορές να έχεις ζήσει ο ίδιος κάτι, αλλά να αρχίσεις να αμφιβάλλεις κατά πόσον το έζησες όπως το ξέρεις... Ο λόγος για το άρθρο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, το οποίο δημοσίευσε «Η Καθημερινή» την Κυριακή.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την περασμένη Παρασκευή επέστρεψα σπίτι μου αργά, θεωρώντας ότι έχει κλείσει το κυριακάτικο φύλλο. Λίγο μετά τηλεφώνησε ένας αρχισυντάκτης της εφημερίδας για να με ειδοποιήσει πως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αναζητούσε.

Με τον κ. Στεφανόπουλο δεν είχα ποτέ στενή προσωπική σχέση. Μια φορά μόνο μού έκανε την τιμή, πριν έλθει στην Ελλάδα ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, να μου διαβάσει(!!!!!) το σχέδιο της ομιλίας που θα εκφωνούσε στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του. Ηταν, αν θυμάστε, μια σκληρή ομιλία που έθετε τα βασικά εθνικά ζητήματα της πατρίδας μας και ζητούσε τη στήριξη της Ουάσιγκτον.

Εν πάση περιπτώσει, του τηλεφώνησα. Μου εξήγησε, με τον λιτό, κοφτό τρόπο που εκφράζεται, ότι είχε ένα άρθρο που ήθελε να δώσει στην «Κ» και το οποίο θα ήθελε να δημοσιευθεί την Κυριακή. «Θα σας το στείλω αύριο το πρωί» μου είπε, αλλά του εξήγησα πως το Σάββατο το πρωί θα ήταν αργά. «Ξέρετε δεν έχω τρόπο να σας το στείλω τώρα», ήταν η απάντηση. Αλλά επειδή δεν έχουμε ακόμη ξεχάσει τι θα πει δημοσιογραφικό πείσμα τον ρώτησα αν μπορούσα να περάσω από το σπίτι του, έστω και εκείνη την ώρα, να το πάρω. Πράγματι, έφτασα εκεί λίγο πριν από τις έντεκα και αντίκρυσα την εγγονή του και τον ίδιο σε ένα απλό ισόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας. Μου έδωσε το άρθρο, μερικές εξηγήσεις, γιατί δεν έβγαιναν οι ιδιόχειρες σημειώσεις του, τον ευχαρίστησα και έφυγα για να αλλάξω την πρώτη σελίδα. Οπως θα έλεγε ο Αντώνης Καρκαγιάννης, έτσι έγιναν τα πράγματα, απλά.

Λυπάμαι γιατί κάποιοι θέλησαν να εμπλέξουν τον κ. Στεφανόπουλο σε προγραμματισμένες από καιρό συνωμοσίες. Αν θαυμάζω, ίσως σε βαθμό «κολλήματος», τη γενιά του κ. Στεφανόπουλου είναι γιατί στην ηλικία του υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν, πασχίζουν, επιμένουν γι’ αυτό που θεωρούν ότι είναι το πρέπον για την πατρίδα. Η κρεατομηχανή του λαϊκισμού θέλει να τους περάσει από τον ολετήρα της, ισοπεδώνοντας τα πάντα. Είναι τόσο λάθος! Αν πληρώνει κάτι αυτή η χώρα, και το πληρώνει ακριβά, είναι ότι δεν σιωπά για μια στιγμή για να ακούσει τον κ. Στεφανόπουλο και άλλους ανθρώπους με κάποια ιστορία. Εγκλωβίζεται σε μια κουβέντα «ειδικών» που, συνηθισμένοι από τον τρόπο που οι ίδιοι λειτουργούν, βλέπουν πίσω από το κάθε τι νταραβέρια, συμφέροντα και σκιές. Εγώ πάντως αυτό που είδα και έζησα είναι έναν άνθρωπο που βιώνει την αγωνία του τόπου και όλων μας και ο οποίος έγραψε ένα κείμενο στο οποίο είχε βάλει τον τίτλο «Η γνώμη μου». Ας το σεβασθούμε.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/12/2011

Καλά... μιλάμε ξεμπροστιάστηκε.. του είχε διαβάσει λέει ο Στεφανόπουλος τον λόγο που θα εκφωνούσε μπροστά στον Κλίντον. Από που κι ως που; με ποιά ιδιότητα;

6.1.12

Ρεπουμπλικανοί εναντίον...αντιτρομοκρατικού σινεμά

Το Πεντάγωνο έχει ξεκινήσει έρευνες σχετικά με πιθανές εσωτερικές διαρροές που ενδεχομένως σημειώθηκαν ενόψει των αναγκών για στοιχεία που προέκυψαν κατά την προετοιμασία μίας ταινίας με θέμα την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσε σήμερα Ρεπουμπλικανός βουλευτής.

Η βραβευμένη με Όσκαρ σκηνοθέτις Κάθριν Μπίγκελοου εργάζεται πάνω στο θέμα του εντοπισμού και της εξόντωσης του υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του αμερικανικού έθνους στη διάρκεια μίας επιδρομής σε εξοχική κατοικία στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, που εξετέλεσαν επίλεκτες ομάδες του αμερικανικού στρατού.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων Πίτερ Κινγκ δήλωσε πως φοβάται ότι η σκηνοθέτις και ο σεναριογράφος της Μαρκ Μπόαλ, οι οποίοι συναντήθηκαν με υψηλά ιστάμενους στο υπουργείο Αμύνης, απέκτησαν πρόσβαση σε ευαίσθητα στοιχεία της υπόθεσης, η οποία έχει χαρακτηριστεί άκρως απόρρητη για λόγους εθνικής ασφαλείας από το υπουργείο Άμυνας. Ο ίδιος είχε ζητήσει τον περασμένο Αύγουστο από το Πεντάγωνο και τη CIA να δρομολογήσουν σχετική έρευνα.

Ο Κινγκ αποκάλυψε σήμερα στους δημοσιογράφους ένα εσωτερικό σημείωμα, στο οποίο η γενική επιθεώρηση του υπουργείου Αμύνης ανακοινώνει στις 10 Δεκεμβρίου πως σκέπτεται να ξεκινήσει «πάραυτα» έρευνες για να διαπιστωθεί η ευστάθεια των καταγγελιών.

Η έρευνα «θα προσανατολισθεί στις πράξεις των λειτουργών του υπουργείου Αμύνης σε σχέση με την διαβίβαση πληροφοριών σε κινηματογραφιστές», ανακοίνωνε το Πεντάγωνο σε επιστολή που απηύθυνε στον ρεπουμπλικάνο βουλευτή.

Από την πλευρά της, η CIA του ανακοίνωσε, σε επιστολή με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου, πως ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή μία ειδική πολιτική επιτήρησης των σχέσεων της με την βιομηχανία του κινηματογράφου.

Σύμφωνα με τον ρεπουμπλικάνο κοινοβουλευτικό η ταινία πρόκειται να προβληθεί στις αίθουσες τον Οκτώβριο, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, στις οποίες θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν θεωρείται ένα από τα κάλλιστα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής της θητείας του.

Τον Αύγουστο, ερωτηθείς για τις σχετικές αιτιάσεις του Κινγκ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τις είχε χαρακτηρίσει «γελοίες».

ΤΟ ΒΗΜΑ, 05/01/2012

«Βγήκαν» στα μπουζούκια τα 40 εκατ. ευρώ των απαγωγών

Τα 30 εκατομμύρια ευρώ της απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου από το «συνδικάτο του εγκλήματος» του Π. Βλαστού και των συνεργών του, είναι πια βέβαιο για την Αστυνομία ότι «ξεπλύθηκαν» σε γειτονική χώρα. Και τώρα, τρία χρόνια μετά, ξανακυκλοφορούν στην πιάτσα «καθαρά».

Σύμφωνα με την Αστυνομία άτομα που φαίνεται να συμμετείχαν στην απαγωγή ξοδεύουν τις τελευταίες ημέρες τεράστια ποσά σε νυκτερινά κέντρα της Αθήνας.

Παρά ταύτα «αν και ελέγχουμε τα χαρτονομίσματα που... σκορπούν στις πίστες της Αθήνας ένα προς ένα, κανένα από αυτά δεν φαίνεται να ανήκει στα προσημειωμένα χαρτονομίσματα των λύτρων της απαγωγής», σημειώνουν οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με τα χαμένα ίχνη περίπου 40 εκατ. ευρώ από δύο μεγάλες απαγωγές, αλλά και την ληστεία μαμούθ στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα πριν από οκτώ χρόνια.

Φρούδες προσδοκίες

Τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκαν ορισμένες προσδοκίες ότι ίσως εντοπισθεί στην Καλαμάτα ένα μέρος της λείας που συγκέντρωσε το συνδικάτο του εγκλήματος, αλλά και άλλοι κακοποιοί, από διάφορες απαγωγές και ληστείες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες όμως γρήγορα διαψεύσθηκαν.

Ωστόσο, ανευρέσεις χαρτονομισμάτων σημειώνονται σποραδικά τις τελευταίες εβδομάδες και στην Κρήτη, στην Ηλεία, ακόμη και στην πλατεία Συντάγματος. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα λύτρα της απαγωγής του επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά, το 2008 στη Θεσσαλονίκη. Φαίνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, να ανήκουν στο μερίδιο του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα.

Η απαγωγή του κ. Παναγόπουλου, από την άλλη πλευρά, σημειώθηκε το πρωί της 12ης Ιανουαρίου 2009 στο Καβούρι. Ο εφοπλιστής αφέθηκε ελεύθερος μετά από 13 ημέρες, ύστερα από καταβολή λύτρων ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Υστερα από μερικούς μήνες η Ασφάλεια Αττικής εξιχνίασε την απαγωγή του επιχειρηματία με αποτέλεσμα την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον 18 ποινικών, από τους οποίους οι τέσσερις βρίσκονται ακόμη στις φυλακές.

Η δίκη για την υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 στο Εφετείο Κακουργημάτων στον Κορυδαλλό και η δικαστική απόφαση αναμένεται σε λίγες ημέρες.

Ωστόσο ελάχιστα από τα χαρτονομίσματα αυτών των λύτρων έχουν εντοπισθεί. Οπως λένε στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη «μέχρι στιγμής έχουμε βρει περίπου 50 με 60 χαρτονομίσματα από την συγκεκριμένη απαγωγή. Εχουμε καταλήξει το συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο τμήμα τους έχουν μεταφερθεί γειτονική χώρα, όπου έχουν ξεπλυθεί με ποσοστό απώλειας 60%»!
Αυτό σημαίνει ότι «οι απαγωγείς δίνουν στην τοπική μαφία 100 ευρώ από τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και παίρνουν 40 ευρώ "καθαρά". Η "ζημιά" τους είναι σημαντική, ίσως όμως να μην μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, αφού και η δίκη της απαγωγής ήταν σε εξέλιξη. Αυτοί που παίρνουν τα βρόμικα χρήματα τα διακινούν με μεγαλύτερη ευκολία στην χώρα τους, όπου οι έλεγχοι είναι πιο χαλαροί»...

Προνοητικοί χουβαρντάδες

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ έχουν καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα παρακολουθώντας τις κινήσεις δύο ποινικών, αλλά και μελών των οικογενειών τους, οι οποίοι ξοδεύουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τεράστια ποσά σε νυχτερινή διασκέδαση αλλά και σε μεγάλες αγορές σε σημείο ώστε οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής να μιλούν για... «επιδεικτικά νυχτοπερπατήματα».

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «στη νυχτερινή ζωή της μεγάλης οικονομικής κρίσης άτομα που φέρεται να είχαν εμπλακεί στην απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου είχαν γίνει οι πιο περιζήτητοι πελάτες. Σκορπούσαν τεράστια ποσά σε σχεδόν άδεια μαγαζιά. Ολη η νύχτα μιλάει τον τελευταίο καιρό γι' αυτούς».
Με αυτά τα δεδομένα, παραδέχονται οι ίδιοι αξιωματικοί, «είχαμε την ψευδαίσθηση ότι ίσως έβγαλαν από την κρυψώνα τους χαρτονομίσματα από την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου και άρχισαν να τα... σκορπούν παντού. Οπως αποδείχθηκε όμως φάνηκαν και σε αυτή την περίπτωση προνοητικοί».
Ετσι παρότι «μαζέψαμε πολλά από τα χαρτονομίσματα που έδωσαν σε νυκτερινά κέντρα, κανένα δεν ήταν από την παρτίδα των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων της απαγωγής του εφοπλιστή. Πλέον έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι τα περισσότερα χρήματα ξεπλύθηκαν στο εξωτερικό με μάλλον... με επαχθείς όρους».

Η απαγωγή Μυλωνά

Η απαγωγή του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος κ. Γιώργου Μυλωνά σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Ιουνίου 2008 έξω από το σπίτι του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Κυριακής 22 Ιουνίου, αφού οι συγγενείς του παρέδωσαν στους απαγωγείς του λύτρα ύψους 10.800.000 ευρώ.

Σε αυτή την υπόθεση φέρεται να συμμετείχε ο καταζητούμενος (σσ. και για την δολοφονία του υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη) Βασίλης Παλαιοκώστας μαζί με αντιεξουσιαστές.

Από αυτά τα λύτρα μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπισθεί ποσό περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Τους τελευταίους μήνες έχουν όμως εντοπισθεί περίπου 1.400 χαρτονομίσματα των συγκεκριμένων λύτρων.

Τους αστυνομικούς έχει εντυπωσιάσει μάλιστα το γεγονός ότι σχεδόν όλα βρέθηκαν στην νότιο Ελλάδα - κυρίως στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Τα ίχνη αυτών των χαρτονομισμάτων δείχνουν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τις κινήσεις του Βασίλη Παλαιοκώστα, που φαίνεται να ζει «στα πέριξ των Αθηνών».

Τα κιούπια με τη λεία

Την προσοχή της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί και η αναζήτηση περίπου 4,6 χαμένων εκατ. ευρώ από τη ληστεία του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα, τον Οκτώβριο του 2004.

Τότε, οι δράστες είχαν αρπάξει συνολικά 5,9 εκατ. ευρώ, όμως ένας εκ των συλληφθέντων επέστρεψε τα 1,3 εκατ., τα οποία είχε κρύψει σε... κιούπια λαδιού σε ένα κτήμα.

Ο οργανωτής της ληστείας έχει καταδικασθεί σε δεύτερο βαθμό από τον Νοέμβριο του 2011 σε ισόβια κάθειρξη, όμως τα χρήματα παραμένουν άφαντα.

Προ μερικών εβδομάδων είχαν φτάσει πληροφορίες στην Αστυνομία για τον εντοπισμό χρηματικού ποσού πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμό δικηγόρου της Καλαμάτας, ο οποίος είχε ασχοληθεί και με αυτήν την υπόθεση.

Πολλοί συνδύασαν αυτό το «εύρημα» με τα χαμένα χρήματα της ληστείας. Ωστόσο στελέχη του ΣΔΟΕ που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αναφέρουν στο «Βήμα» ότι τα ποσά αυτά είναι ποινικώς - αν και όχι φορολογικώς - καθαρά. «Πράγματι βρέθηκαν σε λογαριασμό δύο δικηγόρων από την Καλαμάτα ποσά πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αναντίστοιχα των φορολογικών τους δηλώσεων, και ήδη βρίσκονται στην διαδικασία τακτοποίησης της οφειλής τους», σημειώνουν, ωστόσο δεν σχετίζονται με τα χαμένα χρήματα της ληστείας του 2004 στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 05/01/2012

Προφυλακίστηκε ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Ιστορική εξέλιξη για την στρατοκρατούμενη Τουρκία χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι για πρώτη φορά προφυλακίστηκε ένας πρώην αρχηγός των ενόπλων της δυνάμεων, αφού ανακρίθηκε προηγουμένως από πολιτικό εισαγγελέα.

Πρόκειται για τον στρατηγό ε.α. Ιλκέρ Μπάσμπουγ, ο οποίος προφυλακίστηκε με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος και της ιδιότητας ως υψηλά ιστάμενου μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Μπάσμπουγ, που διετέλεσε αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 2008-2010, προφυλακίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αφού ανακρίθηκε προηγουμένως επί επτά ώρες.

Μετά την ανάκριση παραπέμφθηκε στο δικαστήριο με αίτημα προφυλάκισης, πράγμα που συνέβη.

Πρόκειται για προφυλάκιση στο πλαίσιο της υπόθεσης που πήρε δικαστική μορφή τον περασμένο Ιούλιο όταν έγινε δεκτό το κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση περί δημιουργίας ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο από το γενικό επιτελείο με σκοπό την προπαγάνδα και τη φθορά της κυβέρνησης.

Εκτός από τον Μπάσμπουγ, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 29 άτομα, μεταξύ των οποίων τα δεκαπέντε είναι προφυλακισμένα.

Ουσιαστικά είναι μία από τις υποθέσεις που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών που από το 2003, σύμφωνα με τα διάφορα κατηγορητήρια, κατέβαλλαν κατώτεροι, ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί και πολλοί μη στρατιωτικοί, με σκοπό τη φθορά της κυβέρνησης Ερντογάν και τη δημιουργία συνθηκών για την επιβολή στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο ίδιος ο Μπάσμπουγ σε γραπτή του ανακοίνωση αρνήθηκε τις κατηγορίες και υπογράμμισε ότι «είναι παράδοξο το γεγονός ότι μού προσάπτεται η κατηγορία 1,5 χρόνο μετά την αποστράτευσή μου. Αφού πρόκειται για κατηγορίες για την περίοδο κατά την οποία ήμουν εν ενεργεία, οι κρατικές αρχές θα έπρεπε να ξέρουν και τότε αν έχω υποπέσει σε τέτοιες πράξεις».

«Η κατηγορία περί συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση είναι η μεγαλύτερη ποινή που θα μπορούσε να μου επιβληθεί» ανέφερε επίσης ο Μπάσμπουγ.

ΤΑ ΝΕΑ, 06/01/2012

4.1.12

Ο ΔΟΛ και ο κ. Γ. Παπανδρέου

Eπίθεση στα μίντια, στα συμφέροντα και στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά την εισήγηση του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας ότι ευθύνονται για την εσωτερική κρίση της χώρας. «Δεν ήμασταν όσο έπρεπε αποφασιστικοί απέναντι σε ένα σύστημα πελατειακό, αντιπαραγωγικό, κομπραδόρικο, το οποίο ευθύνεται για την εθνική κρίση».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης, έκανε συγκεκριμένες τις αναφορές του. «Έπρεπε να ονομαστικοποιήσουμε τα συμφέροντα», είπε και κατονόμασε τον πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και εκδότη του Βήματος κ. Στ. Ψυχάρη, ο οποίος όπως σημείωσε, ζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας ζήτησε τη γνώμη του πρωθυπουργού, ο οποίος του απάντησε ότι αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις να δώσει το δάνειο χωρίς να ρωτά τον πρωθυπουργό. Αλλά επειδή δεν τους πληρούσε δεν έλαβε το δάνειο των 10 εκ. ευρώ.

Μετά από αυτό, μετέφερε ο κ. Μπεγλίτης ότι ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, άρχισε ευθεία και ανοιχτή σύγκρουση και ευθεία υπονόμευση όταν η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών και η κυβέρνηση προσπαθούσαν για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank, η οποία αν πετύχαινε θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις για την οικονομία".

Κατόπιν, αναφέρθηκε στη δικαστική εξουσία και στη διερεύνηση από αυτή των κατηγοριών που διατυπώθηκαν για παιχνίδια του αδελφού του με τα CDS. «Η δικαιοσύνη έπρεπε να αποφασίσει αμέσως και μην καθυστερεί καθιστώντας όμηρο και υπόλογο τον πρωθυπουργό», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κ. Σταύρος Π. Ψυχάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.

Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.

Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»

ΤΟ ΒΗΜΑ, 04/01/2012

Αρχίσανε τα όργανα!!!!!

2.1.12

Αύξηση της θητείας στους 12 μήνες από την παρούσα κυβέρνηση

Ο κύβος ερρίφθη, η θητεία θα αυξηθεί από την παρούσα κυβέρνηση, σύμφωνα με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ήδη για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για αύξηση της θητείας είναι ενήμερος και ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος προσφάτως επισκέφθηκε το Πεντάγωνο.

Μία τέτοια απόφαση λαμβάνεται άλλωστε από ένα υπουργείο στο οποίο μετέχουν με στελέχη τους και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται η ηγεσία του υπουργείου θα ενημερώσει για την αναγκαιότητα της αύξησης τη θητείας από τους 9 στους 12 μήνες (και για τον Στρατό Ξηράς και για την Πολεμική Αεροπορία και για το Πολεμικό Ναυτικό) την αρμόδια Διακομματική Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η οποία θα συνέλθει εντός 15 ημερών, ώστε να ετοιμαστούν εν συνεχεία οι σχετικές αποφάσεις. Η νέα διάρκεια της θητείας θα ισχύει για τις σειρές που θα καταταγούν μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και όχι για τους ήδη υπηρετούντες.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε αναφέρει ότι η αύξηση ή όχι της στρατιωτικής θητείας θα αποφασισθεί μετά τον εξορθολογισμό της δομής του στρατού, αλλά η νέα αυτή δομή δεν έχει ακόμα αποφασισθεί και παρ΄ όλα αυτά αποφασίζεται εκ των προτέρων η αύξηση της θητείας.

Ήδη τα Γενικά Επιτελεία έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο για την αύξηση της θητείας (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις μειωμένης θητείας για όσους έως τώρα το δικαιούνται), μετά τη μείωση του αριθμού του επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ). Το 2011 δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη ΕΠΟΠ. Και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν σήμερα 24.500 ΕΠΟΠ. Η οικονομική κρίση, φέρνει αύξηση κατά τρεις μήνες της στρατιωτικής θητείας.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 02/01/2012