31.1.16

Ιστορίες με αγαλματάκια

Βρήκε τον μπελά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης με τα αγαλματάκια όσων έχουν διατελέσει δήμαρχοι. Γιατί πιθανόν να μην το ξέρετε, αλλά στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου φυλάσσονται σε ειδική φωτιζόμενη σιφονιέρα τα αγαλματίδια των δημάρχων (δηλαδή μινιατούρες, ύψους μόλις 15 εκατοστών το ένα). Πραγματικά έργα τέχνης θα έλεγε κανείς, αν και όπως λένε, τα αγαλματάκια των δημάρχων ήταν ιδέα και εκτέλεση του Δ. Αβραμόπουλου. Μάλιστα, μαθαίνω ότι το τελευταίο αγαλματάκι που έγινε ήταν αυτό του κ. Αβραμόπουλου. Και δεν θέλω κακεντρέχειες ότι ο Αβραμόπουλος έκανε άγαλμα στο εαυτό του αφού, όπως είπαμε, «είθισται για όλους τους δημάρχους». Ελα όμως που η καλλιτέχνις που έκανε αυτά τα αγαλματάκια πέθανε και όσο κι αν προσπάθησαν να βρουν αντικαταστάτρια ή αντικαταστάτη δεν μπόρεσαν. Ασε που οι καλλιτέχνες ζητούσαν υπέρογκη αμοιβή και, το σημαντικότερο, ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά ούτε οΝικήτας Κακλαμάνης ήθελαν αγαλματάκι. Και τι έκανε νομίζετε ο δήμαρχος; Αντί αγάλματος έκανε τα πορτρέτα των δύο πρώην δημάρχων και τα κρέμασε στη μεγαλοπρεπή αίθουσα τελετών (εκεί που γίνονται οι γάμοι). Προέκυψε όμως άλλο ζήτημα: Δεν μπορεί άλλοι να έχουν αγάλματα και άλλοι να έχουν πορτρέτα. Ετσι ζωγραφίστηκε άλλο ένα πορτρέτο. Ποιανού νομίζετε; Του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος διαθέτει τώρα στον Δήμο Αθηναίων και άγαλμα και πορτρέτο.

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ, 27/01/2016

30.1.16

Επίθεση από τρομοκράτες και δολοφόνους καταγγέλλει ο Φλαμπουράρης

Έριξαν μολότοφ στο αυτοκίνητο που επέβαιναν δύο αστυνομικοί - «Ευτυχώς δεν είχαμε δυσάρεστα γεγονότα» - Δεν ήταν στρακαστρούκες, ήταν μια επίθεση ταυτόχρονη, καταγγέλλει ο υπουργός Επικρατείας και επιτίθεται στη ΝΔ.

Για δολοφονική επίθεση κάνει λόγο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αναφερόμενος στην «έφοδο» αγνώστων στην οικία του στα Εξάρχεια την οποία «βομβάρδισαν» με τουλάχιστον δέκα μολότοφ. Την ώρα της επίθεσης, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο κ. Φλαμπουράρης και η γυναίκα του βρίσκονταν μέσα στο σπίτι.

«Όταν ρίχνουνε μολότοφ σε ένα αυτοκίνητο που είναι οι αστυνομικοί; Που βλέπουν ότι είναι οι δύο μέσα και ο ένας απ' έξω και ρίχνουνε, δεν μπορούσε να δολοφονηθεί; Τραυματίστηκε και ένα παιδί» είπε ο υπουργός Επικρατείας ο οποίος έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για δολοφονική επίθεση, ο κ. Φλαμπουράρης συνεχίζει: «Όταν ρίχνουνε δέκα μολότοφ γύρω από το σπίτι στον τοίχο και στο αυτοκίνητο του γιού μου και είμαστε μέσα και παίρνει φωτιά; Δεν μπορούσαμε να έχουμε δυσάρεστα γεγονότα; Ευτυχώς δεν είχαμε δυσάρεστα γεγονότα».

«Ήμουνα μέσα στο σπίτι κι εγώ και η γυναίκα μου μέσα στο σπίτι» συνεχίζει ο Αλέκος Φλαμπουράρης υπογραμμίζοντας: «Ήταν μια επίθεση που δεν ήτανε απλή, δηλαδή δεν ήτανε στρακαστρούκες... Ήτανε μια επίθεση ταυτόχρονη».

Περιγράφοντας το modus operandi των αγνώστων που επιτέθηκαν στην οικία του ο κ. Φλαμπουράρης σημειώνει ότι έριξαν μολότοφ και στα δύο αυτοκίνητα, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς, το αυτοκίνητο της κρατικής ασφάλειας και το αυτοκίνητο του γιου του το οποίο ήταν σταθμευμένο απέναντι.

«Όπως καταλαβαίνετε η φωτιά έπιασε όλο το δρόμο και οδήγησε στο ότι κάηκε και ένα κομμάτι του σπιτιού» εξηγεί ο κ. Φλαμπουράρης.

Επιτίθεται μάλιστα στη ΝΔ λέγοντας ότι η ανακοίνωση της ΝΔ είναι λάθος. «Δείχνει τρομακτική μικροπρέπεια και κατά τη γνώμη μου ουσιαστικά δίνει άφεση αμαρτιών σε αυτούς τους τρομοκράτες και τους δολοφόνους, όταν ουσιαστικά ρίχνει την ευθύνη σε μένα» υποστηρίζει ο υπουργός Επικρατείας.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αντικρουόμενες δηλώσεις για την πρόθεση της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συζητήσει μια μείωση στην παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές του, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, επιβεβαιώνοντας χθεσινά δημοσιεύματα που οδήγησαν το αργό σε υψηλό τριών εβδομάδων.

Ο Alexander Novak
«Μια απόφαση μείωσης του όγκου παραγωγής του πετρελαίου είναι πιθανή μόνο εάν όλα τα κράτη που εξάγουν πετρέλαιο συναινέσουν, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα συζητήσεων ακόμα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το θέμα της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, αλλά δεν πρόκειται για απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως η Ρωσία θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη συνάντηση των χωρών εντός και εκτός του OPEC, την οποία έχει προτείνει η Βενεζουέλα, το Φεβρουάριο. Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει ημερομηνία για τη συνάντηση. Επίσης, ανέφερε πως η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Νοέμβριο για να συζητήσουν την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου, αλλά από τότε δεν υπήρξε άλλη προσέγγιση.

Ο Arkady Dvorkovich
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Arkady Dvorkovich, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει και την εποπτεία του ενεργειακού κλάδου, υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον OPEC για να ανακόψει την πτώση των τιμών του πετρελαίου μειώνοντας την παραγωγή, λέγοντας ότι το κράτος δεν θα παρέμβει για να εξισορροπήσει την αγορά. «Η θέση μας είναι ότι ο πετρελαϊκός μας τομέας είναι, σε σημαντικό βαθμό, ιδιωτικός με εμπορικό προσανατολισμό και δεν βρίσκεται υπό από τον άμεσο έλεγχο του κράτους. Η αγορά μας διέπεται από τις αποφάσεις μεμονωμένων εταιριών και έτσι θα συνεχίσει», δήλωσε ο Α. Dvorkovich. «Εφόσον οι τιμές είναι σε χαμηλό επίπεδο για παρατεταμένη χρονικά περίοδο, μια διόρθωση στις επενδύσεις θα καταστεί αναπόφευκτη και αυτό θα οδηγήσει σε κάποια μείωση της παραγωγής, αλλά αυτό δεν πρόκειται να είναι μια σκόπιμη κίνηση του κράτους», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως εχθές, δημοσίευμα του CNBC, που επικαλούνταν δηλώσεις του επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου αγωγών πετρελαίου Transneft, Nikolai Tokarev, ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι αποφάσισαν πως πρέπει να συζητήσουν με τη Σαουδική Αραβία και τις υπόλοιπες χώρες του OPEC για μείωση της παραγωγής του πετρελαίου.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Μόσχα με στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου και κυβερνητικούς αξιωματούχους, «έγινε συζήτηση ιδίως σχετικά με την τιμή του πετρελαίου και τα μέτρα που θα πρέπει να αναλάβουμε συλλογικά για να βελτιωθεί η κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του OPEC ως σύνολο, αλλά και σε διμερές επίπεδο», φέρεται να είπε ο N. Tokarev.

Σήμερα, η τιμή του αργού WTI ενισχύεται περίπου 1% στα 33,60 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του NYMEX, ενώ το Brent καταγράφει κέρδη 1,25% στα 35,23 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. 

liberal.gr, 29/01/2016

28.1.16

Η Ρωσία επιθυμεί να συζητήσει με τον OPEC μείωση παραγωγής

Ο Nikolai Tokarev
Ο επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου αγωγών πετρελαίου Transneft, Nikolai Tokarev, δήλωσε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι πρέπει να συζητήσουν με τη Σαουδική Αραβία και τις υπόλοιπες χώρες του OPEC για μείωση της παραγωγής του πετρελαίου προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές, σύμφωνα με το CNBC. 

Τα σχόλια του N. Tokarev και η αναφορά του σε πιθανή συνεργασία του μεγαλύτερου εκτός OPEC παραγωγού με τις χώρες του Οργανισμού, αποτέλεσαν την πρώτη ισχυρή ένδειξη ενός τέτοιου ενδεχομένου και ώθησαν τις τιμές σε άνοδο έως και 5%. 

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη απόσταση από την έναρξη των συζητήσεων έως την πραγματοποίηση περικοπών από τους Ρώσους παραγωγούς, με πολλούς από αυτούς να υποστηρίζουν ότι η μείωση είναι τεχνικά δύσκολη και θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία σε απώλεια μεριδίου αγοράς.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Μόσχα με στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου και κυβερνητικούς αξιωματούχους, «έγινε συζήτηση ιδίως σχετικά με την τιμή του πετρελαίου και τα μέτρα που θα πρέπει να αναλάβουμε συλλογικά για να βελτιωθεί η κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του OPEC ως σύνολο, αλλά και σε διμερές επίπεδο», φέρεται να είπε ο N. Tokarev, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. «Η αρχική πρωτοβουλία εμφανίστηκε, φυσικά, από τους Σουαδάραβες. Αυτοί είναι οι κύριοι διαπραγματευτές, που σημαίνει ότι είναι εκείνοι με τους οποίους θα πρέπει να συζητήσουμε πρώτα από όλους».

Σημειώνεται πως η πτώση στην τιμή του πετρελαίου, η οποία κυμαινόταν στα 115 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2014, προκάλεσε προβλήματα στον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσίας και οδήγησε την οικονομία της χώρας σε ύφεση. Ορισμένα μέλη του OPEC επιθυμούν συντονισμένο περιορισμό της παραγωγής και πιέζουν τη Ρωσία να αναλάβει το ρόλο της. Προς το παρόν, από τις χώρες του OPEC έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της μείωσης της παραγωγής η Αλγερία και η Βενεζουέλα.

Σημαντικά εμπόδια από την πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας
Αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης της ρωσικής παραγωγής παραμένουν σημαντικά εμπόδια, με δύο ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους να δηλώνουν στο Reuters ότι δεν έχουν τεθεί οι βάσεις για κάτι τέτοιο στον OPEC. «Αυτή τη στιγμή δε συζητούνται μέτρα για πιθανή μείωση της παραγωγής», δήλωσε ο ένας αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του. Διευθυντής μίας εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας της Ρωσίας, δήλωσε ότι «η Ρωσία διατρέχει ήδη σημαντικό κίνδυνο να συναντήσει μια πτώση της παραγωγής για φυσικούς λόγους ούτως ή άλλως, χωρίς να συμφωνηθούν ειδικά μέτρα», υποβαθμίζοντας έτσι τη δυνατότητα συντονισμένης δράσης.

Η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC, θεωρεί ότι «τελικά, αν θέλουμε να δούμε περικοπές στην παραγωγή, θα πρέπει να το δούμε αυτό να καθοδηγείται από τον πρόεδρο V. Putin. Ή ακόμα από τον (επικεφαλής της Rosneft) Igor Sechin, ο οποίος ανήκει στους στενούς κύκλους, αλλά δημόσια υποστηρίζει εμφατικά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, από την πλευρά του, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία βρίσκεται σε τακτικές συζητήσεις με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και πετρελαιοπαραγωγών, για την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για συντονισμένες δράσεις.

liberal.gr

Τι κρύβει το νέο τελεσίγραφο εναντίον της Ελλάδας

Για δεύτερη φορά σε έναν χρόνο η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης σύγκρουσης στο εσωτερικό της Ε.Ε., με αφορμή τώρα το προσφυγικό, το οποίο περισσότερο ακόμη και από την ελληνική οικονομική κρίση απασχολεί κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών.

Μετά από αποτυχημένες απόπειρες άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής, που ξεκίνησαν με την πολιτική των ανοικτών συνόρων της κ. Τασίας Χριστοδουλοπουλου και άλλων κορυφαίων στελεχών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και με επικίνδυνες ιδεοληψίες ότι με την απειλή των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών θα εξασφάλιζε καλύτερη συμφωνία με τους δανειστές -και με δεδομένη πλέον την αδυναμία της Ε.Ε. να διαχειρισθεί ενιαία μεγάλες κρίσεις, όπως αυτή του μεταναστευτικού- η Ελλάδα βρίσκεται πάλι υπό καθεστώς απειλών και τελεσιγράφων που οδηγούν έως την αναστολή συμμετοχής της στην Σένγκεν.

Οι εταίροι ζητούν το αδύνατο από την Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι κανένας σοβαρός έλεγχος δεν μπορεί να ασκηθεί για την φύλαξη θαλασσίων συνόρων τέτοιας έκτασης, όπως των ελληνικών συνόρων στο Αιγαίο. Φυσικά στερούνται σοβαρότητας ιδέες που ακούστηκαν για ώθηση των σκαφών με τους πρόσφυγες εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις για τους πρόσφυγες και, ουσιαστικά, θα ισοδυναμούσε με «εκτέλεση» δια πνιγμού των προσφύγων.

Ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος του μεταναστευτικού κύματος στο Αιγαίο είναι στα τουρκικά παράλια και σε μικρή ακτίνα από τις ακτές, ώστε πλέον να αποθαρρυνθούν οι διακινητές και να σταματήσουν να πνίγονται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι στο Αιγαίο, αλλά και να συνωστίζονται στην χώρα μας χιλιάδες μετανάστες που αυτή την στιγμή δεν τους δέχεται κανείς. Η Τουρκία όμως δεν συζητά καν μια τέτοια επιλογή.

Η κυβέρνηση μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται την κατάσταση και μάλιστα πανηγύριζε τον Νοέμβριο, μετά την συμφωνία που είχε επιτευχθεί στην Ε.Ε. για το προσφυγικό, καθώς δεν είχε καν υποψιαστεί την παγίδα στην οποία είχε ρίξει την χώρα. Όταν η Ελλάδα αποδέχονταν την παραμονή στο έδαφος της απροσδιορίστου αριθμού μεταναστών, με την… υπόσχεση, ότι θα λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης 160.000 μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την… δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα ανακόψει τις ροές και θα εφαρμόσει την συμφωνία επανεισδοχής. Η συμφωνία λειτουργεί μόνο προς το πρώτο σκέλος της και μάλιστα η Ελλάδα τώρα αντιμετωπίζει και την αναστολή της συμμετοχής της στην Σένγκεν επειδή ακριβώς η Τουρκία δεν εφαρμόζει την συμφωνία και συνεπώς δεν υπάρχει δυνατότητα φύλαξης των συνόρων, ενώ και η μη εφαρμογή της συμφωνίας από τους Ευρωπαίους, καθιστά προβληματική την λειτουργία των δομών υποδοχής και καταγραφής στην Ελλάδα.

Πολύ αργά ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνηση συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα παγιδεύτηκε, έτσι ώστε τώρα εάν δεν εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της, κινδυνεύει με έξοδο από την Σένγκεν, ενώ εάν τις υλοποιήσει κινδυνεύει να μετατραπεί μόνιμα -και για όσα χρόνια ή δεκαετίες συνεχισθεί η μεταναστευτική κρίση- στο «καθαρτήριο» της Ευρώπης.

Ακόμη και τώρα όμως η κυβέρνηση δεν ξεφεύγει από τον κακό εαυτό της και από το «πνεύμα Βαρουφάκη» που διαπνέει την διαπραγματευτική τακτική της σε όλα τα επίπεδα, καθώς διατυπώνονται σκέψεις και επικίνδυνες ιδέες σύμφωνα με τις οποίες εάν συνεχίσουν να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες, χωρίς ελπίδα να περάσουν τα σύνορα και μέσω της Βαλκανικής διαδρομής να φθάσουν στην Ευρώπη, τότε αυτό θα λειτουργήσει... αποτρεπτικά και θα ανακόψει το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα, καθώς οι διακινητές θα αναζητήσουν άλλους διαδρόμους…

Πάντως η δρομολόγηση της αναστολής της συμμετοχής της Ελλάδας στην Σένγκεν ελάχιστα θα βοηθήσει τους εταίρους στην ανακοπή των προσφυγικών ροών, καθώς η Ελλάδα δεν έχει χερσαία σύνορα με τις χώρες της Σένγκεν.  Και για τον λόγο αυτό εξάλλου επιχειρούν να βοηθήσουν τα Σκόπια να σφραγίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα.

Τα νέο τελεσίγραφο λειτουργεί κυρίως τιμωρητικά για την χώρα, καθώς είναι οι Έλληνες πολίτες κυρίως που θα υποχρεώνονται και πάλι στα ταξίδια τους στην Ευρώπη να υποβάλλονται σε ελέγχους, αλλά και για μια ακόμη φορά δίνεται η Ελλάδα βορά στην όλο και πιο επιθετική ευρωπαϊκή κοινή γνώμη που βλέπει εκτός των άλλων και το κοινωνικό κράτος στις χώρες του Βορρά να απειλείται από την ανεξέλεγκτη «εισβολή» μεταναστών. Το πλήγμα βεβαίως στο διεθνές κυρός της χώρας, θα είναι καταστροφικό…

Επίσης το τελεσίγραφο εναντίον της Ελλάδας, οδηγεί και στο αντάλλαγμα που έχει ζητήσει η Τουρκία για επιχειρησιακή συνδιαχείριση του Αιγαίου με πρόσχημα την αποτελεσματική φύλαξη των «συνόρων».

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η Σουηδία, η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Σλοβενία έχουν κάνει επίκληση των προβλέψεων της Συνθήκης Σένγκεν για επαναφορά ελέγχων στα σύνορα τους, αλλά για να παραταθούν οι έλεγχοι αυτοί πέραν του Μαΐου, απαιτείται ενεργοποίηση του Άρθρου 26 της Συνθήκης. Και το «εύκολο θύμα» για την ενεργοποίηση του, είναι η Ελλάδα…

Τι ακριβώς σημαίνει η απειλή που εκτόξευσε χθες η Κομισιόν:
Με την Έκθεση Αξιολόγησης, εφόσον διαπιστωθεί σοβαρή αμέλεια του κράτους-μέλους στην τήρηση των υποχρεώσεων του από την Συνθήκη Σένγκεν ή εάν υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων», η Κομισιόν απευθύνει συγκεκριμένες συστάσεις στο κράτος με την έγκριση του Συμβούλιου(ειδική πλειοψηφία).

Με στόχο την διασφάλιση της συμμόρφωσης του κράτους με τις Συστάσεις, η Κομισιόν έχει την δυνατότητα με το Άρθρο 19α της Σένγκεν να ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη Ευρωπαϊκών ομάδων Συνοριοφυλακής, με ένα στρατηγικό σχέδιο για το πώς τα κράτη μέλη θα αναπτύξουν τις δικές τους δυνάμεις και εξοπλισμό για να αντιμετωπιστεί η απειλή. Εντός τριών μηνών το κράτος-μέλος οφείλει να έχει εφαρμόσει όλες τις Συστάσεις και τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η Κομισιόν.

Εάν δεν συμβεί αυτό τότε η Κομισιόν καταφεύγει στο Άρθρο 26 της Συνθήκης το οποίο επιτρέπει την επανεισαγωγή ελέγχων στα σύνορα από ένα η περισσότερα κράτη-μέλη σε όλο το μήκος η σε τμήματα των συνόρων τους, σαν εσχάτη λύση για την προστασία των κοινών συμφερόντων της Συνθήκης Σενγκεν. Και αυτή η απόφαση του Συμβουλίου λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία. Οι έλεγχοι αυτοί μπορούν να επεκταθούν μέχρι και δυο χρόνια.

Η Ολλανδία με πρωτοβουλία του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Ντιντερικ Σάμσον, που συμμετέχει στην Κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού του Κεντροδεξιού Μαρκ Ρουτ, προωθεί ένα σχέδιο το οποίο εάν γίνει αποδεκτό θα μπορούσε να μετριάσει την προσφυγική ροή στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το Σχέδιο αυτό, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα μπορούσαν να μετεγκαθίστανται σε ευρωπαϊκές χώρες απευθείας από την Τουρκία, με αντάλλαγμα την συναίνεση της Τουρκίας για επαναπροωθήσεις στο έδαφός της όσων παρανόμων μεταναστών φθάνουν στην Ελλάδα. Ο κ. Σάμσον αποκάλυψε το Σχέδιο αυτό στην ολλανδική εφημερίδα De VolksKrant.

Το Ολλανδικό Σχέδιο έχει συζητηθεί, σύμφωνα με την Ολλανδική εφημερίδα, στη συνάντηση που είχαν τον Δεκέμβριο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρουτ,  η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Σουηδός πρωθυπουργός Στεφεν Λόφβεν και προβλέπει την μετεγκατάσταση έως 250.000 προσφύγων μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών που θα συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.

Το σχέδιο αυτό πάντως αναμένεται να απορριφθεί από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθιστώντας έτσι αρκετά ασαφή την αποτελεσματικότητα του, καθώς θα εφαρμοσθεί μόνο σε εθελοντική βάση, με τα κράτη-μέλη που δεν θα δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφος τους να δεσμεύονται ότι θα συμβάλλουν οικονομικά στην μετεγκατάσταση τους στις υπόλοιπες χώρες.

Βεβαίως για να λειτουργήσουν τα «φέρυ της επιστροφής» προς την Τουρκία, θα πρέπει να αποκατασταθεί με βάση τα κριτήρια του ΟΗΕ η ιδιότητα του «ασφαλούς κράτους», αλλά με τις τελευταίες πρωτοβουλίες της Τουρκίας να επιτρέψει υπό όρους την εργασία των προσφύγων και να οργανώσει σχολεία για τα παιδιά των προσφύγων έχει βελτιωθεί η κατάσταση και προσεγγίζει τα standards του ΟΗΕ.

liberal.gr

Πανούσης: Τους προειδοποίησα για τη Σένγκεν και με είπαν άσχετο

Ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό  εμφανίστηκε με ανάρτηση του στο facebook, ο Γιάννης Πανούσης.

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, αναφέρει στην ανάρτηση του πως είχε προειδοποιήσει για τον πιθανό εγκλωβισμό μεταναστών στη χώρα μας και σχολιάζει με έντονο ύφος πως παρά τις προσπάθειες του να κρούσει των κώδωνα του κινδύνου αντιμετωπίστηκε ως «καλοπερασάκιας χωρίς ευαισθησίες», και «άσχετος».

Η ανάρτηση του κ. Πανούση έχει ως εξής:

Επιμηθείς και ολίγιστοι

Οι τοίχοι υπάρχουν
αλλά μέσα στο κεφάλι μας
Μαργκερίτ Ντυράς, Ένας καταραμένος κόσμος
Είναι πολύ άχαρο να μιλάς για σένα ή μάλλον για τις προτάσεις/πράξεις σου.
Φτάνει όμως κάποια στιγμή που η «συμπλεγματική αχ-αριστεία τους» ξεπερνάει τα όρια.
• Τους έλεγα: «θα μπουν 1.000.000 μετανάστες και δεν αντέχει η χώρα»
Με έλεγαν: Καλοπερασάκια χωρίς ευαισθησίες.
Τώρα τρέχουν για hotspots στρατόπεδα συγκέντρωσης και δεν βγάζουν άχνα.
• Τους έλεγα: «Πρέπει να κάνουμε ειδική συμφωνία με το Σένγκεν ή να τους προλάβουμε».
Με έλεγαν: Άσχετο.
Τώρα τρέχουν να καταλάβουν πως θα παίζουν οι Ευρωπαίοι εναντίον μας με τη Συνθήκη.
• Τους έλεγα: «Προσέξτε θα γίνουμε black box. Θα εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες στη χώρα».
Με έλεγαν: Απαισιόδοξο.
Τώρα τρέχουν για να πείσουν δημάρχους και κατοίκους.
• Τους έλεγα: «Χρειάζεται αποτροπή».
Με έλεγαν: Μη-αριστερό αφού τα σύνορα είναι ανοιχτά για όλους.
Τώρα τρέχουν να πείσουν ότι φυλάνε τα σύνορα.
• Τους έλεγα: «Δεν πρέπει να πέσει ο φράχτης του Έβρου».
Με έλεγαν: Εθνικιστή (μάλλον λόγω παραμονής 19 χρόνων στη Θράκη).
Τώρα τρέχουν πίσω από τους υψωμένους τοίχους /φρούρια σε όλη την Ευρώπη.
Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος εκτίμηση. Κακό είναι να μην τολμάς να πεις ποιος και πότε σε προειδοποίησε, ποιος και γιατί έλεγε τότε τα αντίθετα.

Εθνική Πολιτική με στενόμυαλα και ιδεοληπτικά ανθρωπάκια δεν γίνεται.


Η τριμερής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ υιοθετεί τη Διακήρυξη της Λευκωσίας

Την πρώτη τριμερή συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, φιλοξένησε σήμερα η Λευκωσία, σηματοδοτώντας την επισημοποίηση της συνεργασίας των τριών χωρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως η φιλοσοφία της τριμερούς εδράζεται στην κοινή πεποίθηση πως για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων επιβάλλεται η συλλογική εργασία μέσω του συντονισμού δράσεων. Στόχος όπως ανέφερε είναι η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και της ουσιαστικής και πρακτικής ενίσχυσης σε όλους τους τομείς συνεργασίας.

Όπως ανέφερε η σημερινή κοινή διακήρυξη αποτελεί το θεμέλιο της συνεργασίας σε τομείς όπως της ενέργειας, του τουρισμού, του περιβάλλοντος, της διαχείριση των υδάτων, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης. Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως θα δημιουργηθεί μία τριμερής συντονιστική επιτροπή για στενότερη παρακολούθηση των όσων έχουν συμφωνηθεί. «Μέσα από την τριμερή συνεργασία» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης θα αντιμετωπίσουμε διάφορες ασύμμετρες απειλές πιο αποτελεσματικά και θα συνεργαζόμαστε κοινά με την Ε.Ε σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως ενημέρωσε γύρω από τις εξελίξεις στο κυπριακό και υπογράμμισε πως μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα διαβεβαίωσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι θα εργαστούν από κοινού για τις σχέσεις Ε.Ε με το Ισραήλ για ενεργότερη συμβολή στα θέματα που αφορούν την περιοχή.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η σημερινή πρώτη διάσκεψη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά, για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. «Το βήμα αυτό» πρόσθεσε δεν στρέφεται εναντίον τρίτων αλλά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση γιατί μπορούμε να εργαστούμε από κοινού και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προς όφελος των λαών». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα θα παίξει τον ρόλο της γέφυρας των δύο χωρών σε ότι αφορά το ενεργειακό και επεσήμανε πως έγινε συζήτηση για τον αγωγό μεταφοράς αερίου προσθέτοντας πως δεν περιορίστηκαν στη συζήτηση αλλά στην άμεση υλοποίηση δράσεων για σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής εξειδικευμένης στα ενεργειακά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υποδέχθηκε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο σε χωριστές συναντήσεις, τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τους οποίους είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις και διευρυμένες διμερείς συνομιλίες. Με την ολοκλήρωση της διευρυμένης διμερούς συνάντησης με το Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε κατ' ιδίαν τριμερής με τους δύο πρωθυπουργούς και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και λίγο μετά τις 12:30 άρχισε η διευρυμένη τριμερής.

Καλωσορίζοντας τον κ. Τσίπρα πριν αρχίσει η κατ' ιδίαν συνάντησή τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε για την Τριμερή ότι αυτές οι προσπάθειες θα στεφθούν με επιτυχία με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που η γειτονιά μας αντιμετωπίζει. Ο κ. Τσίπρας από πλευράς του τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή και είπε ότι θα δημιουργήσει ένα θετικό παράδειγμα, σημειώνοντας ότι «δεν στρεφόμαστε εναντίον τρίτων», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Κυπριακό.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, η συζήτηση θα επικεντρωνόταν σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, που αφορούν την ενέργεια, τον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού, των υδάτινων πόρων και ευρύτερα τον οικονομικό τομέα. Αναμένεται, όπως είπε, να προκύψει και η σύσταση μιας ειδικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί, ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά θα αποφασιστούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς ο κ. Χριστοδουλίδης ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter το κείμενο της διακήρυξης ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τελεσίγραφο και παρασκήνιο για Σένγκεν

Τρίμηνη προθεσμία έδωσε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της και να αποτρέψει την «έξωσή» της από τη συνθήκη του Σένγκεν, που θα έχει τη μορφή της επιβολής συνοριακών ελέγχων για διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τα δύο χρόνια. Πίσω από το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο δεν κρύβεται μόνο το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έναντι της Αθήνας λόγω των καθυστερήσεων που έχει επιδείξει στην οργάνωση και λειτουργία των κέντρων υποδοχής (hotspots). Βασικό ρόλο έπαιξαν τα πορίσματα έκθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών και εκπροσώπων της Κομισιόν, που επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά στις 10-13 Νοεμβρίου για επιτόπιους ελέγχους σταθμούς στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, τη Χίο και τη Σάμο.

Η έκθεση παρουσιάστηκε χθες στο Κολέγιο των Επιτρόπων και διαπιστώνει «σοβαρές ελλείψεις» και «σοβαρές υποχρεώσεις που παραμένουν παραμελημένες» σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά της σύνορα. Αναφέρεται στην παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής, στις περιοχές που ελέγχθηκαν, στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών. Για την τελευταία εκτιμά ότι δεν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ασφάλειας για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατηρούν ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων. Συμπεραίνουν δε ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων αναγνώρισε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, πρόσθεσε ωστόσο: «Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό πίεση αλλά η έκθεση κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα στην καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών».

Αν η Ελλάδα μέσα στο διάστημα των τριών μηνών δεν καταφέρει να συμμορφωθεί με τις παραπάνω υποδείξεις της Κομισιόν, τότε οι Βρυξέλλες μπορούν να ενεργοποιήσουν το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, που προβλέπει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Η λήψη μιας τέτοιας απόφασης από το Συμβούλιο είναι δυνατή με ειδική πλειοψηφία. Την περίοδο αυτή έχουν αποφασιστεί προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι σε μια σειρά από κράτη-μέλη, όπως Γερμανία και Αυστρία. Αυτό που θα αλλάξει με το άρθρο 26 είναι ότι θα τους επεκτείνει μέχρι και δύο χρόνια, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να επιβληθούν και συνοριακοί έλεγχοι ακόμα και στην Ελλάδα. Ως ένδειξη συμμόρφωσης οι ελληνικές αρχές θα πρέπει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Φεβρουαρίου να έχουν ολοκληρώσει τη δημιουργία και λειτουργία και των πέντε hotspots που έχει αναλάβει η Αθήνα να φέρει εις πέρας από το 2015, καθώς το θέμα θα τεθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών.

Ενώ ο Βέλγος υφυπουργός για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, Τέο Φράνκεν αρνείται ότι προέτρεψε την Ελλάδα να απωθεί τους μετανάστες στη θάλασσα, το «μέτωπο» που έχει δημιουργηθεί με την Ε.Ε. για τη Σένγκεν επιβαρύνεται και από τις πιέσεις της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα να εκσυγχρονίσει τις ταυτότητες ώστε να αποφευχθεί η αποπομπή της από το πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων για τους πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ (Visa waiver).

Τέλος, όσον αφορά τη σύνδεση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με τη μετανάστευση, ο κ. Ντομπρόβσκις κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Το χρέος θα συζητηθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», τόνισε.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

26.1.16

Εκλογές και παραγραφή των ευθυνών της περιόδου Βαρουφάκη επιζητά ο κ. Τσίπρας

Γράφει ο Insider

Ο κ. Τσίπρας προφανώς και διαβάζει τις δημοσκοπήσεις που έρχονται καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου. Γνωρίζει ότι πλέον η κατάσταση για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη. Η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από τη Ν.Δ. κινείται πλέον σε διψήφια ποσοστά, γεγονός πρωτόγνωρο για πρωθυπουργό που κέρδισε εκλογές μόλις πριν από τρεις μήνες.

Ο κ. Τσίπρας όμως, πέραν των δημοσκοπήσεων, αισθάνεται και βλέπει κυρίως το τσουνάμι αντίδρασης που πλέον διαπερνά όλη την κοινωνία, όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις. Αισθάνεται ότι αν ανοίξει το καπάκι της οργής που σήκωσε ήδη από τον καναπέ χαμηλόμισθους, εργάτες, αγρότες, συνταξιούχους, ακόμα και τη λεγόμενη μεσαία τάξη, είναι ικανό να τον οδηγήσει σε ταχύτατη εγκατάλειψη της εξουσίας, χωρίς να μπορεί να επιβάλλει ούτε καν κάποιους δικούς του πολιτικούς όρους για την επόμενη ημέρα.

Γι' αυτό και λειτουργεί σαν να διανύει τις τελευταίες του ημέρες ως πρωθυπουργός, έχοντας στόχο την (αξιοπρεπή) του αποχώρηση και την τακτοποίηση των τελευταίων του εκκρεμοτήτων.

Κυρίως, όμως, έχει ως στόχο την παραγραφή των (ομολογημένων) ευθυνών της κυβέρνησής του κατά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησής του.

Γιατί, μην κάνετε λάθος, δεν είναι λίγο να τον καρφώνει ο υπουργός του επί των οικονομικών για την εκπόνηση του σχεδίου Χ. Δεν είναι ποινικά αδιάφορο να γνωρίζει ότι οι αποφάσεις του θα κλείσουν τις τράπεζες, θα προκαλέσουν ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους, ενώ μόνον με την ανακεφαλαιοποίησή του να εξαϋλώνει ταχυδακτυλουργικά αξίες τουλάχιστον 30 δισ. Ούτε μπορεί να αδιαφορήσει κανείς, όταν ως μάρτυρας των σκοτεινών γεγονότων του καλοκαιριού, εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας απολύτως τα σενάρια κατάληψης του Νομισματοκοπείου και της εμπλοκής της ΕΥΠ. Και σε καμία πολιτισμένη χώρα δυτικού τύπου, δεν μπορεί να μείνουν αδιερεύνητες οι αναφορές του τύπου για ομάδες κρούσης, που επεξεργάζονταν την μετάβαση της χώρας σε άλλο νόμισμα, την προετοιμασία για τύπωμα χρήματος με εντολή πρωθυπουργού, και τις αποστολές κυβερνητικών στελεχών στη Λατινική Αμερική για προμήθειες φαρμάκων, καυσίμων και μοσχαρίσιου κρέατος!

Εδώ τα δημοσιεύματα, επικαλούμενα μαρτυρίες, ουσιαστικά αναδεικνύουν στην καλύτερη περίπτωση «συνωμοσία» για να μην αναφέρουμε την «εσχάτη προδοσία» και θεωρηθούμε υπερβολικοί! Πέραν των οικονομικών εγκλημάτων που ούτως ή άλλως θα διερευνηθούν, σύμφωνα με τη δέσμευση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αφορούν τις απώλειες των Ελλήνων φορολογουμένων από την εκχώρηση των τραπεζών.

Ο κ. Τσίπρας τα γνωρίζει πολύ καλά αυτά. Αλλά για να αποφύγει την ποινική τους διερεύνηση, έχει έναν μόνον δρόμο: Τις εκλογές! Γιατί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τα εγκλήματα που (ενδεχομένως) έχουν τελεστεί, αυτομάτως παραγράφονται!

Γι' αυτό ο κ. Τσίπρας, ετοιμάζεται για εκλογές και τακτοποιεί εκκρεμότητες.

Εκκρεμότητα πρώτη, να καθαρίσει (με αντισυνταγματικό τρόπο) το τηλεοπτικό τοπίο, κλείνοντας μη αρεστές επιχειρήσεις, και εγκαθιδρύοντας ένα δικό του απολύτως ελεγχόμενο τηλεοπτικό τοπίο, που θα απαρτίζεται από (το πολύ) τέσσερις εκλεκτούς καναλάρχες και τρία καθεστωτικά κρατικά κανάλια! Γνωρίζουν στο Μαξίμου ότι η τροπολογία που ετοιμάζουν για την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης των σταθμών στην Βουλή ή στο υπουργικό συμβούλιο, είναι αντισυνταγματική, αφού το Σύνταγμα προβλέπει ότι η αδειοδότηση υπάγεται «στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή». Αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Όταν οι άδειες θα ακυρωθούν σε 1 - 2 χρόνια, αυτοί θα έχουν ήδη κάνει τη δουλειά τους!

Εκκρεμότητα δεύτερη, εγκαθίδρυση κομματικού κράτους παντού στο Δημόσιο, ώστε να μπορούν να μποϋκοτάρουν ευκολότερα το έργο οποιασδήποτε κυβέρνησης τους αντικαταστήσει στη συνέχεια.

Εκκρεμότητα τρίτη, η αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, προκειμένου να εμποδίσουν το σχηματισμό κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τις λοιπές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, κρατώντας παράλληλα, ζωντανό τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στο πολιτικό παιχνίδι!

Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη βάλει μπροστά το σχέδιο Β΄. Το σχέδιο της ανώδυνης αποχώρησής του από την εξουσία μέσω εκλογών, αλλά με δικό του «ρυθμιστικό ρόλο» αμέσως μετά. Που, όμως, μπορεί να συνεπάγεται και έξοδο της χώρας από το Ευρώ. Αφού η αλληλουχία των πολιτικών εξελίξεων θα οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις, ακυβερνησία και αθέτηση των υποχρεώσεων της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας δεν θα «πέσει» από το αγροτικό, το ασφαλιστικό ή το φορολογικό που θα αρνηθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές που (ακόμα) τον στηρίζουν.

Δεν θα προλάβει καν να φέρει στη Βουλή αυτά που ζητούν οι δανειστές, τα οποία φαίνεται ότι θα είναι κατά πολύ χειρότερα εκείνων που ήδη έχουν αναστατώσει ολόκληρη την κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας θα «πέσει» πριν έρθουν όλα αυτά για ψήφιση. Θα πάει μόνος του σε εκλογές επικαλούμενος κάποιον αόρατο εχθρό, αφού προηγουμένως τακτοποιήσει τις τελευταίες του εκκρεμότητες.

Και τότε η ευθύνη δεν θα βαραίνει τον κ. Τσίπρα για τους χειρισμούς του, αλλά αποκλειστικά και συνολικά την Αντιπολίτευση. Που θα πρέπει για μία ακόμη φορά να διαφυλάξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αλλά κυρίως να αποτρέψει την παραγραφή όσων αδιανόητων διαδραματίστηκαν μέσα στο εφιαλτικό 2015...

Γιατί τότε η ευθύνη του κ. Τσίπρα, μπορεί να μετατραπεί σε συνευθύνη (συνολικά) του πολιτικού συστήματος.

Με αχαρτογράφητες επιπτώσεις για τη σταθερότητα της χώρας!

liberal.gr

24.1.16

Δύο αποστολές για έκδοση νομίσματος

Πληθώρα σχεδίων Β κυοφορούνταν στις τάξεις της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών. Μεταξύ αυτών, ήταν η διαπραγμάτευση με τη Μόσχα για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά εν αγνοία του Γιάνη Βαρουφάκη. Η ομάδα αυτή απασχολήθηκε και με το πώς θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί και συντάξεις) στο σενάριο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε προτείνει –επανειλημμένως– τη χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών. Το σχέδιο απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε ότι η αντίδραση, ιδιαίτερα των συνταξιούχων, σε περίπτωση πληρωμής τους με IOUs ή (ακόμα χειρότερα) με πιστώσεις σε ένα παράλληλο ηλεκτρονικό σύστημα, θα ήταν εκρηκτική. Έτσι επικράτησε –σε πολύ προκαταρκτικό επίπεδο– η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε ευρώ που φυλάσσονταν στο Νομισματοκοπείο (μη εγκεκριμένα προς κυκλοφορία από την ΕΚΤ).

Επιπλέον, είχαν γίνει ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος. Είχαν γίνει δύο ταξίδια, σε δύο διαφορετικές ηπείρους, για επίσκεψη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων. Από τα ταξίδια προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν μήνα από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα. Είχαν επίσης γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων. Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων, που βρίσκονταν ούτως η άλλως σε πολύ πρώιμη φάση. Φοβήθηκε δύο πράγματα: την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.

Παρά τα ηρωικά του τιτιβίσματα την Κυριακή 28 Ιουνίου περί της αντίθεσης της ελληνικής κυβέρνησης στους κεφαλαιακούς ελέγχους, ο κ. Βαρουφάκης γνώριζε στη φάση εκείνη ότι ήταν αναπόφευκτοι. Οι τράπεζες, αν άνοιγαν τη Δευτέρα, θα «πέθαιναν» από ακατάσχετη αιμορραγία μαζικών αποσύρσεων καταθέσεων, στο πλαίσιο του πανικού που είχε προκαλέσει η προκήρυξη δημοψηφίσματος. Ήδη την προηγούμενη ημέρα, στην επίσκεψη των κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου στον Μάριο Ντράγκι, οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει για την επιβολή των ελέγχων και είχαν συμφωνήσει να γίνει με τρόπο «ομαλό και αναστρέψιμο», όπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δραγασάκης.

Στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας εκείνο το απόγευμα, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίσθηκε συνεργάσιμος και μάλλον ευδιάθετος. Σχολίασε μάλιστα ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είχαν τα θετικά τους, καθώς θα αυξανόταν η χρήση καρτών. Η συνεδρίαση έληξε κατά τις 8, με τα βασικά σημεία της ΠΝΠ έτοιμα. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας ενημερώθηκε για την τελική έκδοση της Πράξης πέντε λεπτά πριν από την προθεσμία (τα μεσάνυχτα) που του είχε δοθεί από την ΕΚΤ, με την πάροδο της οποίας θα λαμβάνονταν δραστικά, μη αναστρέψιμα μέτρα.

Στο μεσοδιάστημα, φτάνοντας –με μεγάλη καθυστέρηση– στο Μαξίμου, ο κ. Βαρουφάκης αντιμετώπισε ομαδικά πυρά. Ο κ. Τσίπρας εξοργίστηκε όταν συνειδητοποίησε ότι το προσχέδιο της ΠΝΠ δεν είχε πρόβλεψη για το ποσό που θα μπορούσαν να αποσύρουν ανά εβδομάδα οι συνταξιούχοι. Για πολλούς παρευρισκομένους ήταν ενδεικτικό της ελαφρότητας με την οποία ο κ. Βαρουφάκης διαχειριζόταν την κατάσταση.

Ο τελευταίος έχει ισχυριστεί ότι σε αυτή τη φάση εισηγήθηκε τα αντίμετρα που θεωρούσε ότι θα υποχρέωναν τελικά τους Ευρωπαίους σε συμβιβασμό: την αναδιάρθρωση των (υπό ελληνικό Δίκαιο) κρατικών ομολόγων στην κατοχή της ΕΚΤ, την εισαγωγή ενός παράλληλου ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών και την ανάκτηση ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη (στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ), στην εισήγηση, που έγινε συντεταγμένα στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολεμικού συμβουλίου» έξι ατόμων, αντιτάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που έπεισε τελικά τον πρωθυπουργό.

Η όποια εισήγηση του κ. Βαρουφάκη όμως φαίνεται ότι έγινε κυριολεκτικά «στο πόδι». Ο κ. Δραγασάκης δηλώνει στην «Κ» ότι δεν υπήρξε κάποια συνάντηση της ομάδας στην οποία αναφέρεται ο πρώην υπουργός και ότι το βράδυ εκείνο ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ιδέες που είχε επαναλάβει αρκετές φορές στο παρελθόν, «αναφέροντας μάλιστα ότι δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, γιατί δεν είχε γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές». «Είχα πει –και το επανέλαβα τις μέρες εκείνες του Ιουνίου– ότι μία παράταση της κατάστασης μη συμφωνίας θα μας οδηγούσε ξανά στην ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ, αφού δεν θα είχαμε συνάλλαγμα για εισαγωγές», προσθέτει. Σχετικά με τον κ. Βαρουφάκη, δηλώνει με νόημα: «Γίνεται μία προσπάθεια από κάποιους να ξαναγραφτεί η Ιστορία».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην «Κ», δηλώνει και αυτός άγνοια για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας ψηφοφορίας, αλλά και του ίδιου του «πολεμικού συμβουλίου». Αν έγινε τέτοια ψηφοφορία πάντως –σημειώνει– «δεν είναι τρόπος αυτός να παίρνει αποφάσεις, και ιδιαίτερα τέτοιου βάρους, μία κυβέρνηση, παρακάμπτοντας τα θεσμικά όργανα».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η δήλωση στήριξης του Donald Trump από την Sarah Palin

Saturday Night Live
https://www.youtube.com/watch?v=0pinZNYxQeo

Η γκάφα της ΕΡΤ στο Facebook -Τι «ανέβηκε» στον επίσημο λογαριασμό της, 23/01/2016


20.1.16

Βαρουφάκης στον ΣΚΑΪ: Είχαμε Plan X – το Βερολίνο «έκοψε» βοήθεια από την Κίνα

Σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εκπομπή «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε μάλιστα ότι η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, όμως η συμφωνία «ανετράπη [...] με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο.

Την ύπαρξη ενός Plan X (Σχεδίου Χ), το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως απάντηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αποκαλύπτει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.

Μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως βασικό «όπλο» της Αθήνας θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στον στενό πυρήνα «έξι επτά ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς – όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών – όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε μάλιστα ότι ενώ εκείνη την περίοδο η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία «ανετράπη [...] με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο.

Εστιάζοντας στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι στην ουσία η πρώτη απειλή για κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών διατυπώθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, κατά την πρώτη επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup του μετέφερε ότι η μόνη επιλογή της Αθήνας είναι να δεχτεί το πρόγραμμα ως έχει.

Προσέθεσε δε ότι το μήνυμα Ντάσελμπλουμ ήλθε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα είχε ενημερωθεί πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έφταναν για 12 ημέρες.

Αναφερόμενος στις μεγάλες κόντρες που είχε με τους ομολόγους του στα Eurogroup, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις της ευρω-ομάδας κατά τη θητεία του, με εξαίρεση την πρώτη.

Ισχυρίζεται πως αποφάσισε να ηχογραφήσει τις συνομιλίες στο Eurogroup ώστε να θυμάται τί ειπώθηκε για να μπορεί να ενημερώνει με ακρίβεια την κυβέρνηση και τη Βουλή, όμως δεν αποκλείει οριστικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ντοκουμέντα στο μέλλον. «Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν», λέει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις κρίσιμες μέρες του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, οι οποίες ναυάγησαν παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις [τα] είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα».

Σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα καθώς έβλεπε το ενδεχόμενο «να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το "Όχι" αλλά εν τέλει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών.

Οι τίτλοι τέλους της συμμετοχής του στην κυβέρνηση ήλθαν αφού, το βράδυ του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός του «εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει» και δέχτηκε τις προτάσεις των θεσμών.

skai.gr

18.1.16

3η αποτυχημένη απόπειρα προσνήωσης πυραύλου της SpaceX


Η αποστολή Jason 3 αφορούσε την τοποθέτηση σε τροχιά δορυφόρου για την παρατήρηση της στάθμης της θάλασσας. περισσότερες πληροφορίες εδώ.

17.1.16

Το πρώτο λουλούδι στο διάστημα

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, 16/01/2016

16.1.16

Αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν

Ο ιρανοαμερικανός δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post Τζέισον Ρεζαϊάν, ο ιρανοαμερικανός χριστιανός πάστορας Σαΐντ Αμπεντινί και ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Αμίρ Χεκμάτ είναι οι τρεις από τους τέσσερις Ιρανούς που φέρουν διπλή υπηκοότητα και αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι από την Τεχεράνη στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων, μετέδωσε πριν από λίγο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, το οποίο πρόσκειται στους κύκλους των συντηρητικών. Το πρακτορείο ειδήσεων δεν κατονόμασε τον τέταρτο που αφέθηκε ελεύθερος.

Λίγο νωρίτερα, ο εισαγγελέας της Τεχεράνης, Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί, είχε ανακοινώσει την απελευθέρωση "τεσσάρων Ιρανών κρατούμενων με διπλή υπηκοότητα", στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ. Ωστόσο ο εισαγγελέας δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματά τους. Παράλληλα η υπηρεσία στην αγγλική γλώσσα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων του Ιράν IRNA μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ θα αφήσουν ελεύθερους 7 Ιρανούς πολίτες που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή στις ΗΠΑ βάσει των όρων της συμφωνίας αυτής ανταλλαγής κρατουμένων με το Ιράν. "Ο εισαγγελέας Αμπάς Τζαφαρί δήλωσε στο IRNA ότι τέσσερις ιρανοαμερικανοί κρατούμενοι με διπλή υπηκοότητα, που ήταν φυλακισμένοι στο Ιράν, θα ανταλλαγούν με 7 Ιρανούς πολίτες που βρίσκονται σε φυλακές στις ΗΠΑ", μετέδωσε το πρακτορείο. Η συμφωνία αυτή για την ανταλλαγή κρατουμένων περιλαμβάνει ρήτρα βάσει της οποίας οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να ζητούν την έκδοση 14 Ιρανών που κατηγορούνται για ανάμειξη στην αγορά όπλων στις ΗΠΑ για να εφοδιάσουν το Ιράν, πρόσθεσε το IRNA.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας βρίσκονται από το πρωί οι αρχιτέκτονες της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία θα οδηγήσει στην άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά του Ιράν. Οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρυ, και του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ πρόκειται να συναντηθούν μεταξύ τους, αφού η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δημοσιοποιήσει την έκθεσή της, απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, εναντίον της Τεχεράνης.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι είναι σίγουρο πως σήμερα θα αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν, καθώς, ήδη, στην Τεχεράνη βρίσκονται διοικητικά στελέχη των εταιρειών Shell και Total για επαφές. Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αύριο αναμένεται συνάντηση των στελεχών των πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών με αξιωματούχους της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Τάνκερ (NIOC) και της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NITC). Πρέπει να σημειωθεί ότι η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, λίγο μετά την αναμενόμενη άρση των διεθνών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι αύξηση της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου θα συμπιέσει προς τα κάτω ακόμη περισσότερο τις ήδη χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού.

Ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών, Ζαρίφ, κατά την άφιξή του σήμερα το πρωί στην Βιέννη, δήλωσε "σήμερα είναι μια καλή μέρα για τον ιρανικό λαό και οι κυρώσεις θα αρθούν", δήλωσε ο Ζαρίφ. "Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την περιοχή που απαλλάσσεται από τη σκιά μιας ανώφελης αντιπαράθεσης (...) Είναι επίσης μια καλή μέρα για τον κόσμο, γιατί δείχνει ότι μεγάλα προβλήματα μπορούν να επιλύονται μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω της πίεσης και απειλών". "Εκτός από την ανακοίνωση της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας, θα έχω επαφές με τον Τζον Κέρι, τη Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Γιουκίγια Αμάνο", γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)", τόνισε. "Μετά την έναρξη της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας, το έδαφος είναι πρόσφορο για μια μεγαλύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο για την καταπολέμηση του βασικού κινδύνου που απειλεί την περιοχή μας, δηλαδή, την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό", πρόσθεσε αναφερόμενος κυρίως στην αύξηση της δύναμης στην περιοχή τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος. "Είμαστε έτοιμοι γι αυτό και ελπίζουμε ότι οι άλλες γειτονικές χώρες και η διεθνής κοινότητα είναι επίσης έτοιμες".

Η πυρηνική συμφωνία αναμένεται να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα μπορεί να αποκτήσει ατομική βόμβα λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μια σταδιακή και ελεγχόμενη άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από το 2006.  Ο υπουργός συνοδεύεται από τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και συνεργάτες του.

Ο Κέρι, έφτασε στη Βιέννη προερχόμενος από το Λονδίνο, επίσης σήμερα στην αυστριακή πρωτεύουσα για "διαβουλεύσεις" με τον Ζαρίφ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε χθες βράδυ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πρόκειται να επιβεβαιώσει επισήμως ότι οι Ιρανοί τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου. Η τελική έκθεση της ΙΑΕΑ "πιθανόν" να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, σύμφωνα με διπλωμάτες στη Βιένη. Η επίσημη ιρανική τηλεόραση, επικαλούμενη δήλωση του Ζαρίφ, μετέδωσε ότι η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της ημέρας. Κατά τη διαδικασία αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια ελεγχόμενη άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία του Ιράν, μιας χώρας 77 εκατομμυρίων κατοίκων, πλούσιας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 

Μείωση του πετρελαίου
Η ΙΑΕΑ αναμένεται γι αυτό να πιστοποιήσει ότι η Τεχεράνη μείωσε τις συσκευές φυγοκέντρησης που επέτρεπαν τον εμπλουτισμό ουρανίου και έστειλε στο εξωτερικό σχεδόν το σύνολο των αποθεμάτων της σε ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού. Εξάλλου, οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ μένει να πιστοποιήσουν ότι το Ιράν έχει αποσύρει, όπως το ίδιο βεβαιώνει, την καρδιά του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Αράκ και έχει τσιμεντάρει ένα τμήμα των εγκαταστάσεων αυτών, έτσι ώστε να μην μπορεί πλέον να παράγει πλουτώνιο για στρατιωτική χρήση.

Η συμφωνία της Βιένης, που επιτεύχθηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία), θεωρείται μεγάλη διπλωματική επιτυχία για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον μετριοπαθή ομόλογό του του Ιράν Χασάν Ροχανί. Τη Δευτέρα ο Ροχανί διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να αρχίσει "μια χρονιά οικονομικής ευημερίας", με την άρση των κυρώσεων.

Οικονομικοί κύκλοι είναι έτοιμοι εδώ και μήνες να επιστρέψουν στη χώρα αυτή, τέταρτη σε κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως και δεύτερη σε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Το Ιράν, χώρα του ΟΠΕΚ, θα μπορεί κυρίως να εξάγει ελεύθερα και πάλι το πετρέλαιό του.

Μέσα στο κλίμα αυτό, το αργό υποχώρησε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι χθες, ενώ οι αγορές προβλέπουν μια μελλοντική εισροή του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά.

Η άρση όλων των κυρώσεων θα γίνει σε περίοδο δέκα ετών και επί 15 χρόνια τα μέτρα θα μπορούν αυτόματα να τεθούν σε ισχύ, αν το Ιράν παραβιάσει τη συμφωνία. Τα εμπάργκο του ΟΗΕ για τα συμβατικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους διατηρούνται έως το 2020 και το 2023 αντίστοιχα. 

Ανησυχία σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία
Η συμφωνία της Βιένης θεωρείται επίσης η αρχή μιας συμφιλίωσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, 35 χρόνια μετά τη διακοπή των διμερών διπλωματικών τους σχέσεων. Αυτή η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών εξοργίζει παραδοσιακούς συμμάχους των Αμερικανών στην περιοχή, πρωτίστως τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, που φοβούνται την επιρροή της σιιτικής δύναμης. Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λονδίνο, ο Κέρι καθησύχασε για το θέμα αυτό τον σαουδάραβα ομόλογό του Αντελ αλ-Τζουμπέιρ, υπογραμμίζοντας ότι "η φιλία μεταξύ των ΗΠΑ και του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας παραμένει ακρογωνιαίος λίθος" της πολιτικής των δύο χωρών στη Μέση Ανατολή.

Η Ισλαμική Δημοκρατία συνεχίζει να αρνείται ότι είχε την πρόθεση να αποκτήσει ατομικό όπλο, διεκδικώντας παράλληλα το δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται έναν πλήρη πυρηνικό τομέα. Η ΙΑΕΑ, ωστόσο, διαπίστωσε τον Δεκέμβριο ότι η Τεχεράνη είχε πράγματι πραγματοποιήσει μέχρι το 2009 έρευνες για την απόκτηση ατομικής βόμβας. Η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι η διαπίστωση αυτή δεν πρέπει να εμποδίσει την προώθηση της πυρηνικής συμφωνίας.

liberal.gr