31.1.15

Βαρουφάκης: «Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα» - «Μεταρρυθμίσεις χωρίς φόβο αλλά με πάθος» υποσχέθηκε η Ελλάδα στην Ευρώπη

Παρά τα (σφιγμένα) χαμόγελα και το (επιφανειακά) καλό κλίμα που επικράτησε οι κ.κ.Γιάνης Βαρουφάκης και Γερούν Ντάισελμπλουμ διαφώνησαν κάθετα για δύο βασικά θέματα: Για τη συνέχιση του προγράμματος και το ρόλο της τρόικας.

«Τα μονομερή βήματα και η αγνόηση των προηγούμενων συμφωνιών (arrangements) δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogrpup. «Είμαστε σε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει παραταθεί» είπε και πρόσθεσε ότι μια από τις πρώτες συμφωνίες πρέπει να είναι η συνέχιση του προγράμματος. 

Σημείωσε ότι το Eurogroup αναμένει τη θέση της ελληνικής πλευράς. «Εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει και σε εμάς να καθορίσουμε τη στάση μας» τόνισε ενώ σε άλλο σημείο σχολίασε ότι δεν λύθηκαν τα προβλήματα της Ελλάδας επειδή έγιναν εκλογές. 

Ερωτηθείς αν βλέπει διεθνή διάσκεψη για το χρέος είπε ότι «η διάσκεψη για τη αναδιάρθρωση του χρέους έχει όνομα  και λέγεται Eurogroup».

Βαρουφάκης: Αντιευρωπαϊκή η τρόικα

Ο κ. Βαρουφάκης είπε από την πλευρά του ότι κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αναλυτικής αμφισβήτησης της ίδιας της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Η δική μας πρώτη κίνηση δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής αμφισβήτησης αυτού του προγράμματος μέσα από μια αίτηση για την παράτασή του, τόνισε, προσθέτοντας ότι το κοινό συμφέρον θα εξυπηρετηθεί από μια νέα συμφωνία.

Μιλώντας για την τρόικα  ο κ. Βαρουφάκης την χαρακτήρισε «αντιευρωπαϊκή, σύμφωνα και με τον Eυρωκοινοβούλιο, και σαθρά δομημένη επιτροπή».  

O Ντάισελμπλουμ σημείωσε μεταξύ άλλων:
-Εχουμε κοινό ενδιαφέρον για την ανάκαμψη της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη.

Ο κ. Βαρβουφάκης ανέφερε επίσης:
-Συζητήσαμε για τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία.
-Ανέφερα στον κ. Ντάισελμπλουμ την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις
-Του κατέστησα γνωστός ότι το κράτος έχει συνέχεια αλλά αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη λιτότητα και το μη βιώσιμο χρέος.

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την τρόικα αλλά θα συνομιλήσει με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Εκανε λόγο για βαθιές ματαρρυθμίσεις χωρίς φόβο και πάθος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ο Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο «αμοιβαία φιλοδοξία» για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζών

Αναλυτικά στην κοινή συνέντευξη Τυπου ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε:

Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας. Βάλαμε τη βάση για μια εποικοδομητική συνεργασία όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Πρόθεσή μας είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται μέγιστα από μια νέα συμφωνία. Με αντιευρωπαϊκή λογική δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε
Αναφέρθηκα στις εγγυήσεις που είναι σε θέση η κυβέρνησή μας να προσφέρει πρώτα στους Ελληνες και μετά στους εταίρους μας. Στόχος της χώρας είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές
Εξηγήσαμε τις διαδικασίες της ευρωζώνης με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα που αφορά την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε συμφωνία για μια Ελλάδα που αναπνέει..
Αναφέρθηκα εκτενώς στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα την αποφασιστικότητα που θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας
Το κράτος έχει συνέχεια αλλά αυτό που δεν θα δεχτούμε είναι να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτουμενη κρίση. Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα. Μια επιτροπή που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος με το οποίο διαφωνούμε δεν στοχεύουμε να συνεργαστούμε
Θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται μέγιστα από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις με γνώμονα το ευρωπαίκό συμφέρον
Η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αμφισβήτησης του προγράμματος που δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία ούτε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα αυτή κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του λαού. Πρόθεσή μας δεν είναι η επέκτασή του
Από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε:
Είχα εποικοδομητικές συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης. Να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν
Ήρθα να ακούσω τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Ως μέλη της ευρωζώνης έχουμε αμιβαία συμφέροντα. Θέλουμε να ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα
Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήματα προόδου. Τα προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν εν μια νυκτί. Ο ελληνικός λαός άντεξε τα σκληρά μέτρα, έκανε μια σημαντική πρόοδο, καλό είναι να μην πάει χαμένη
Εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει την θέση της και εναπόκειται σε εμάς να κινηθούμε προς το μέλλον. Δεν υπήρξαν συμπεράσματα, δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις. Διάσκεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους υπάρχει ήδη και λέγεται Eurogroup
Η επίσκεψη στον Αλέξη Τσίπρα

Νωρίτερα στις 2 το μεσημέρι τον Γερούν Ντάισελμπλουμ υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπραςστο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςΓιάννης Δραγασάκης ο οποίος υποδέχτηκε τον επικεφαλής του Eurogroup. Η συνάντηση διήρκεσε 30 λεπτά.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ έβαλε στο τραπέζι και το θέμα του χρέους.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 30/01/2015

30.1.15

ΕΕ: Ομοφωνία στο τελικό Σχέδιο των Συμπερασμάτων για την Ουκρανία

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά από το τελικό Σχέδιο των Συμπερασμάτων για την Ουκρανία το οποίο υιοθετήθηκε πριν από λίγο από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ με ομοφωνία κατά την έκτακτη συνάντησή τους (στην πρώτη παρουσία του Νίκου Κοτζιά) στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τροποποιημένο κείμενο αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και ενσωματώνει την πλειοψηφία των παρατηρήσεων που η Αθήνα είχε καταθέσει ήδη από την Τετάρτη και τις οποίες είχε αναφέρει «Το Βήμα».
Στο «καυτό θέμα» των κυρώσεων, όπου πολλοί εταίροι είχαν διατυπώσει ανησυχία ότι η Αθήνα θα στρεφόταν στην άσκηση βέτο, η παράταση των ήδη ισχυόντων περιοριστικών μέτρων έναντι προσώπων μόνο για έξι μήνες αντί ένα έτος όπως αρχικά προβλεπόταν ικανοποιεί την Αθήνα. Τα περιοριστικά αυτά μέτρα θα ισχύσουν πλέον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Ως προς τυχόν εισαγωγή νέων προσώπων σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων,  η σχετική απόφαση αναβάλλεται για αργότερα, ενώ αποφεύχθη ρητή αναφορά σε Ρώσους υπηκόους.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αφαιρέθηκε όποια αναφορά σε ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από μία γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον  αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο. Η Κομισιόν θα αναλάβει φυσικά να είναι προετοιμασμένη για αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν υπάρχει αυτοματισμός. Αφαιρέθηκε επίσης η σύνδεση μεταξύ αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το θέμα της Ουκρανίας πάντως αναμένεται να απασχολήσει και την έκτακτη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.
Στο κείμενο καλούνται όλα τα μέρη, δηλαδή τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε ό,τι αφορά δε σε ειδικότερη αναφορά στη Ρωσία, αυτή περιορίζεται μόνο ως προς την καταδίκη των ενεργειών των αυτονομιστών και δεν επεκτείνεται άμεσα στην ίδια.
Παράλληλα, διεγράφη η αναφορά, που υπήρχε στην αρχή του Προσχεδίου, στη Δήλωση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 27ης Ιανουαρίου, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι εκδόθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή της. Αφαιρέθηκε επίσης η αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της ρωσικής προπαγάνδας από την ΕΕ,  όχι μόνο στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και των χωρών που αυτή αφορά. Προσετέθη τέλος ειδική αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων εθνικών μειονοτήτων,  ώστε να καλυφθούν οι Έλληνες της Ουκρανίας που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» στη Μαριούπολη.

Οι πρώτες δηλώσεις

Η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως για την αποφυγή ρήξης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, ανέφερε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προσερχόμενος το μεσημέρι της Πέμπτης στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα συζητήσει το θέμα της αυστηροποίησης των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας για τη στάση της στην Ουκρανία.

Ο κ. Κοτζιάς είχε διμερείς επαφές με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Γερμανίας, καθώς και με την ύπατη εκρπόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

Στη συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Στη συνάντηση με τον ουκρανό Π.Κλίμκιν, ο κ. Κοτζιάς, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ανησυχία του για την αστάθεια στην Ανατολική Ουκρανία και, ιδίως, στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιούν ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής.

Ο κ. Κλίμκιν απηύθυνε στον κ. Κοτζιά πρόσκληση να επισκεφθεί το Κίεβο το συντομότερο δυνατόν. 

Την αποφασιστικότητα της να εργαστεί για τη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ στην ουκρανική κρίση εξέφρασε η κ. Μογκερίνι, η οποία είπε ότι θα πρέπει να ασκηθούν οι μέγιστες πιέσεις για το τερματισμό των εχθροπραξιών και την επίτευξη εκεχειρίας. Μετά τις επιθέσεις στην Μαριούπολη και εν όψει της συνεδρίασης είπε ότι τις τελευταίες ώρες είχε επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Π. Ποροσένκο και την περασμένη Κυριακή με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ. «Θα λάβουμε τις αποφάσεις μας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12 Φεβρουαρίου» κατέληξε η Φ. Μογκερίνι.

Το ιστορικό της διαφωνίας

Η σημερινή δήλωση του κ. Κοτζιά έρχεται σε συνέχεια της διαμαρτυρίας της Αθήνας για την ανακοίνωση της ΕΕ περί αυστηροποίησης των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, η οποία δεν έγινε με την προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης με όλα τα κράτη-μέλη.

Η διαμαρτυρία της Αθήνας, δια στόματος του κ. Κοτζιά, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε: «Δεν μπορείς ως πρώτο σου επίσημο βήμα να διασπάς την κοινή θέση, ενώ από την άλλη ζητά αλληλεγγύη από την Ευρώπη».

Είπε ακόμη πως οι μονομερείς προσεγγίσεις δεν εξυπηρετούν κανέναν και πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα θα διαβιβάσει και στον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντάται σήμερα, Πέμπτη.

Η ΕΕ από την πλευρά της ανέφερε πως «διαβουλευθήκαμε με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας» και «εξ όσων αντιληφθήκαμε, υπήρχε συμφωνία από όλους όσον αφορά την ανακοίνωση αυτή το απόγευμα της Δευτέρας». 

Στη διαμάχη μπήκε και η Μόσχα λέγοντας πως η Αθήνα παραδίδει μαθήματα δημοκρατίας.

Μογκερίνι: «Xάρη στη στάση της Ελλάδας φτάσαμε σε μια ουσιαστική απόφαση για την Ουκρανία»

Την «εποικοδομητική και θετική» στάση της Ελλάδας στη συζήτηση για τη Ρωσία υπογράμμισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι πριν από δύο ημέρες τηλεφώνησε στον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να τον συγχαρεί και για να συζητήσει το περιεχόμενο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.

Η Μογκερίνι εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον ταχύτατο σχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι η στάση της Ελλάδας ήταν εποικοδομητική και προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ.

«Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μογκερίνι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την παράταση, ως τον Σεπτέμβριο, της πρώτης δέσμης κυρώσεων σε βάρος αυτονομιστών Ουκρανών και φιλορώσων Ουκρανών. 

Το Μέγαρο Μαξίμου για την απόφαση

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι η σημερινή εξέλιξη συνιστά «σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία, η οποία κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες χώρες που παλεύουν για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου στην Ουκρανία και για τη σταθερότητα της περιοχής, να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες».

Συμπληρώνεται επίσης από τις ίδιες πηγές ότι «αποδείχθηκε ότι άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές άλλων, ούτε η μη διπλωματία, αλλά μόνο η ενεργητική, πολυδιάστατη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην ΕΕ».

ΤΟ ΒΗΜΑ, 29/01/2015

27.1.15

Η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Τσίπρα

Ανακοινώθηκε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.


Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών: υπουργός Νίκος Βούτσης
·         αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας Πολίτη: Γιάννης Πανούσης
·         αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Γ. Κατρούγκαλος
·         αναπληρωτής υπουργός Μακεδονίας Θράκης: Κόλλια – Τσαρουχά
·         αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης: Τασία Χριστοδουλοπούλου

Υπουργείο Εξωτερικών: υπουργός Νίκος Κοτζιάς
·         αναπληρωτής υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος
·         αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών ΥποθέσεωνΝίκος Χουντής

Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού: υπουργός Γ. Σταθάκης
·         αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου: Θοδωρής Δρίτσας
·         αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού: Κουντουρά Ελένη
·         αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Χρ. Σπρίντζης

Υπουργείο Οικονομικών: υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης
·         αναπληρωτής υπουργός: Νάντια Βαλαβάνη
·         αναπληρωτής υπουργός για τα έσοδα: Κ. Μάρδας

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας: υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης
·         αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας: Γιάννης Τσιρώνης
·         αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Βαγγέλης Αποστόλου

Υπουργείο Εργασίας: υπουργός Πάνος Σκουρλέτης
·         αναπληρωτής υπουργός: Ράνια Αντωνοπούλου
·         αναπληρωτής υπουργός: Θεανώ Φωτίου

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων: υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς 
·         αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης
·         αναπληρωτής υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης
·         υφυπουργός: Κώστας Φωτάκης
·         υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής

Υπουργείο Υγείας: υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής
·         αναπληρωτής υπουργός: Ανδρέας Ξανθός
·         αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης: Δημήτρης Στρατούλης

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας: υπουργός Παναγιώτης Καμμένος
·         αναπληρωτής υπουργός: Κώστας Ησυχος
·         υφυπουργός: Νίκος Τόσκας


Υπουργείο Δικαιοσύνης
: υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος


ΤΟ ΒΗΜΑ

26.1.15

Πτώση ελληνικού F-16 σε άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ισπανία

Ελληνικό μαχητικό F-16 κατέπεσε στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής άσκησης στην Ισπανία. Όπως έγινε γνωστό, το μαχητικό ήταν διθέσιο και το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διαδικασία της απογείωσής του, καθώς ο κινητήρας δεν είχε την απαραίτητη ισχύ, με αποτέλεσμα να συντριβεί πάνω σε σταθμευμένα αεροσκάφη.

Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν κατά το περιστατικό.
Νωρίτερα η ισπανική El Pais, έκανε λόγο για δύο νεκρούς και 10 τραυματίες, ανεβάζοντας μετά τον απολογισμό σε δέκα νεκρούς και πάνω από δέκα τραυματίες, έξι εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των νεκρών θεωρείται πιθανόν να είναι αυξημένος επειδή το αεροπλάνο συνετρίβη σε χώρο όπου βρίσκονταν άλλα αεροσκάφη τα οποία ετοιμάζονταν να συμμετέχουν στην άσκηση. Θεωρείται ότικατά πάσα πιθανότητα οι δύο Έλληνες χειριστές είναι νεκροί- ωστόσο, εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη πληροφορία, την οποία έχουν μεταδώσει ισπανικά ΜΜΕ.
Το περιστατικό σημειώθηκε στην αεροπορική βάση Los Llanos στο Albacete.
Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην εν λόγω αεροπορική βάση συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν στην ισπανική βάση άλλα 3 αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.

Ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για το συμβάν. Σε ετοιμότητα έχει τεθεί μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να μεταβεί στον τόπο του συμβάντος.
Huffingtonpost.gr

Εύχομαι να διαψευσθώ

Υπάρχουν δυο αναγνώσεις της διακυβέρνησης του Σύριζα. Η πρώτη, που επικρατεί στις σκέψεις των φύσει ξένοιαστων και ανέμελων ανθρώπων, υποστηρίζει πως αναγνωρίζοντας την σκληρή πραγματικότητα, η ηγεσία του, θα κάνει μια θεαματική στροφή στην εξαγγελθείσα πολιτική του και θα προσαρμοσθεί τάχιστα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και στις απαιτήσεις των εταίρων μας. Ενδεχομένως να υπάρξουν, ως αντιστάθμισμα σε αυτήν την στροφή, κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κοινωνικούς χώρους (ΑΕΙ, εργασιακά κλπ) για να ικανοποιηθούν οι αριστερές  συνιστώσες. Όμως η γενική πορεία θα παραμείνει εντός της ευρωπαϊκής ζώνης και του προγράμματος.

Η δεύτερη ανάγνωση, την οποίαν  ασπάζομαι κι εγώ, υποστηρίζει πως η διακυβέρνηση του Σύριζα, λόγω της ιδεολογικής και πολιτικής συγκρότησης και διαπαιδαγώγησης του βασικού του πυρήνα, θα κινηθεί πάνω στον άξονα των εξαγγελιών του αδιαφορώντας για τις συνέπειες και το κόστος τους στην ελληνική κοινωνία. Ενδεχομένως να φροντίσει να μεταθέσει τις ευθύνες της ρήξης στους εταίρους, ώστε να εμφανιστεί στο εσωτερικό μέτωπο αποενοχοποιημένος. Γι’ αυτό  ο οδικός χάρτης της ηγεσίας του Σύριζα είναι: μεθοδευμένη αποτυχία των επαφών με τους δανειστές, δεύτερες εκλογές  και στη συνέχεια δημοψήφισμα το ακριβές δίλημμα του οποίου θα το καθορίσει η ίδια, αν βέβαια  αντεπεξέλθει νικηφόρα τις δεύτερες εκλογές. Όλα αυτά μέσα σε κλίμα πόλωσης  και έντονης ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τα αστικά κόμματα και με την οικονομία βέβαια να ανεβαίνει το Γολγοθά της.

Τα παραπάνω δεν είναι κινδυνολογία. Είναι λογική ανάλυση των παρακάτω δεδομένων. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον Τσίπρα και στην ηγετική του ομάδα πως μπόρεσαν, μέσα σε καθεστώς εσωκομματικής δημοκρατίας να χειριστούν την ενότητα του Σύριζα μέσω της πολυφωνίας. Η κατάσταση όμως διαφοροποιείται και περιπλέκεται στην περίπτωση άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, που οι κεντρικοί της άξονες έχουν συνδιαμορφωθεί από την συντριπτική πλειοψηφία των τάσεων. Η ανατροπή τους, στα πλαίσια μιας ρεαλιστικής προσαρμογής, θα επιφέρει και την διατάραξη των εσωκομματικών ισορροπιών προς την κατεύθυνση της διάσπασης, δεδομένου πως η αριστερή πλατφόρμα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτήν την στροφή. Αυτό το γνωρίζει η ηγετική ομάδα του Σύριζα αλλά φαίνεται πως το αγνοούν οι υποστηρικτές της «αναμενόμενης ρεαλιστικής πολιτικής». Συγχρόνως σε ένα κόμμα που το βασικό του συστατικό είναι η ιδεολογική καθαρότητα και η ενότητα που βασίζεται σε αυτήν, δύσκολα γίνονται θεαματικές ανατροπές στη χαραχθείσα πολιτική, σε βραχύ χρόνο και μάλιστα "αναίμακτα’’.

Επιπλέον ο Σύριζα έχει υποσχεθεί πολλά σε ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση (καταχρεωμένους, απολυμένους, ανασφάλιστους κλπ.), αλλά και στα κρατικοδίαιτα ρετιρέ και είναι αδύνατο να αποστεί από τις εξαγγελίες του, οι οποίες βέβαια δεν μπορούν να εκπληρωθούν εντός των μνημονίων και του προγράμματος.

Συνεπώς η μόνη διέξοδος, η μόνη φυγή προς τα εμπρός, είναι η πολιτική ρήξη με τους εταίρους και η ιδεολογικοποίηση της εσωτερικής πολιτικής πάλης. Το επικίνδυνο, κατά τη γνώμη μου, σημείο βρίσκεται στην σύζευξη της οικονομικής με την πολιτική κρίση. Η πολιτική και κοινωνική σύγκρουση μαζί με την αβεβαιότητα, δημιουργούν αυτό που οι "παλαιοκομμουνιστές"’ ονομάζουν "επαναστατικές συνθήκες". Το άκρως επικίνδυνο βρίσκεται στην εκτράχυνση του πολιτικού αγώνα, στην έκπτωση των δημοκρατικών διαδικασιών, γιατί όπως έχουν δηλώσει τα στελέχη του Σύριζα, την πολιτική της ρήξης θα την υποστηρίξει με πρακτικές κινηματικής μορφής, δηλαδή με συνεχείς διαδηλώσεις, μαζικές παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και με οποιαδήποτε άλλη εξωθεσμική δραστηριότητα.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι κινδυνολογικά σενάρια, ούτε φαντασιοκοπίες. Εκπορεύονται από την ανάλυση της φυσιογνωμίας του μαρξιστικογενούς πυρήνα του Σύριζα, των εσωτερικών του ισορροπιών και από τη συλλογική αίσθηση του χώρου πως βρίσκονται μετά από 70 χρόνια, αντιμέτωποι ξανά με την Ιστορία.

capital.gr
Σάκης Μουμτζής

Αποτελέσματα Βουλευτικών Εκλογών Ιανουαρίου 2015

capital.gr
ΤΟ ΒΗΜΑ

Στις 15:30 της Δευτέρας στον Παπούλια ο Τσίπρας ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ορκίζεται πρωθυπουργός

Στις 12:30 ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ορφανίδης επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη και του ανακοίνωσε  το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα. 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα επίσημα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, όπως του τα παρέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. «Οι εκλογές έγιναν ομαλά και δεν υπήρξαν προβλήματα και από ό,τι βλέπω δεν θα χρειαστεί να δώσετε δεύτερη και τρίτη εντολή» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Όχι. Πράγματι, ο κ. Τσίπρας έχει στήριξη από τον κ. Καμμένο. Το απόγευμα θα τον ορκίσω ως πρωθυπουργό» 
απάντησε ο Κάρολος Παπούλιας.
Όπως έγινε γνωστό ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να δώσει διαβεβαίωση -πολιτικό όρκο-, η οποία προβλέπεται από τον νόμο περί κυβερνήσεως και υπουργικού συμβουλίου.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ευχήθηκε να πάει μπροστά η χώρα, «παρότι ανησυχούμε», όπως είπε και συνέχισε: «Έτσι πρέπει, εμείς θα συμβάλουμε».
Ο πρόεδρος της Βουλής δέχτηκε τα συγχαρητήρια του κ. Παπούλια, ο οποίος μάλιστα τον ρώτησε πώς πήγε το ξενύχτι και εκείνος απάντησε ότι οι εκλογές είναι γιορτή και χαρά, δεν είναι το ζήτημα των αποτελεσμάτων που τώρα πια τρέχουν γρήγορα, αλλά η συζήτηση, η ανάλυσή τους, το αλατοπίπερο των εκλογών.

Στις 14:30 ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Στις 15:30 ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλιαγια να λάβει διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. 

Στις 4 θα γίνει η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα η οποία θα είναι πολιτική ενώ θα παρίσταται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ την Τρίτη, πιθανότατα, θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης όπου όποιοι υπουργοί επιθυμούν θα ορκιστούν με πολιτικό όρκο και όποιοι επιθυμούν με θρησκευτικό.

Μετά την ορκωμοσία ο νέος Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας την Κυριακή το βράδυ με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπα του εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει συνεργασία και ενημέρωση μεταξύ τους.

Μαρία Σπυράκη: Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ.Τσίπρας

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, για την απόφαση του κ. Τσίπρα να απορρίψει το θρησκευτικό όρκο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας. Αγνοεί επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων του Ελληνικού Έθνους, η πορεία του οποίου είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία».
   
ΤΟ ΒΗΜΑ

25.1.15

Στους 15 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη

Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον σημερινό βομβαρδισμό της πόλης-λιμάνι Μαριούπολη στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, μία επίθεση για την οποία το Κίεβο κατηγόρησε τους αυτονομιστές αντάρτες και τον ρωσικό στρατό.

Προηγήθηκε η άρνηση των αυτονομιστών να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή νέων ειρηνευτικών συνομιλιών, καθώς οι μάχες έχουν φθάσει τη σφοδρότερη έντασή τους εδώ και μήνες. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Παρασκευή πως 262 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις προηγούμενες εννέα ημέρες.

Η υπό κυβερνητικό έλεγχο Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα, βρίσκεται σε έναν παραλιακό δρόμο που ξεκινά από τα ρωσικά σύνορα και φθάνει στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε τον Μάρτιο από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε πως ρουκέτες που εκτόξευσαν αντάρτες από πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς GRAD έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και προκάλεσαν το ξέσπασμα πυρκαγιών.

Ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, γραμματέας του εθνικού συμβουλίου άμυνας της Ουκρανίας, χαρακτήρισε το συμβάν "άλλο ένα αιματηρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι ρώσοι στρατιωτικοί και οι κομπανίες των τρομοκρατών υπό τον πλήρη έλεγχό τους", όπως αναφέρει μία δήλωση που "ανέβηκε" ηλεκτρονικά.

Η επίθεση ξεκίνησε νωρίς το πρωί, δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Ρόιτερς ο 76χρονος συνταξιούχος Λεονίντ Βασιλένκο, ο οποίος κατοικεί στα ανατολικά προάστια της Μαριούπολης.

"Οι τοίχοι σείονταν, τα πλαίσια των παραθύρων σείονταν, η μπογιά άρχισε να πέφτει από το σπίτι. Κρύφτηκα στο υπόγειο. Το άλλο να κάνεις; Πήρα τον σκύλο και τη γάτα. Στο υπόγειο μπορούσες να ακούσεις τη γη να τρέμει", είπε.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 76 τραυματίστηκαν. Οι αυτονομιστές αρνήθηκαν την ευθύνη για την επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία, ο ηγέτης των ανταρτών Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο δεσμεύτηκε την Παρασκευή πως οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν με μία νέα επίθεση, ενώ ο ΟΗΕ είπε πως η σύγκρουση, η οποία ξεκίνησε στην ανατολική Ουκρανία πριν από περισσότερους από εννέα μήνες, διανύει τώρα την "πιο φονική της περίοδο" αφότου επιτεύχθηκε μια ειρηνευτική συμφωνία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο στρατός του Κιέβου κατέγραψε "μεγάλης έντασης" επιθέσεις των ανταρτών εναντίον κυβερνητικών θέσεων.

"Παράνομες ένοπλες ομάδες προσπαθούν να διευρύνουν τα σύνορα ελεγχόμενων περιοχών και να διορθώσουν την οροθετική γραμμή προς όφελός τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο στη διάρκεια μιας ενημέρωσης τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως η Ρωσία έχει 9.000 στρατιώτες μέσα στην Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να τους αποσύρει, επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για μία ένοπλη επίθεση. Η Μόσχα αρνείται ότι στέλνει δυνάμεις και όπλα στην ανατολική Ουκρανία παρά αυτό που η Δύση υποστηρίζει ότι είναι αναντίρρητη απόδειξη.

Την Παρασκευή, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέρριψε στις "εγκληματικές διαταγές" των ουκρανών ηγετών την κλιμάκωση της σύγκρουσης που έχει σκοτώσει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι τα στρατεύματά της κρατούν τη γραμμή απέναντι στους αυτονομιστές αφού υπέστησαν μια συμβολική και υπονομευτική του ηθικού υποχώρηση την περιορισμένη εβδομάδα, όταν αποσύρθηκαν από τον κύριο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου στο Ντονέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη στην ανατολική Ουκρανία.

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου - Σε διαρκή επαφή με τους Ελληνες η πρεσβεία

Τη βαθειά του ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και για το τραγικό θάνατο των 15 πολιτών που σκοτώθηκαν σήμερα κατά τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Μαριούπολης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ασφάλεια των πολιτών της Ουκρανίας αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου και την αναζήτηση λύσεων που διασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των περιοχών και όλων των πολιτικών, κοινωνικών και εθνοτικών δυνάμεων, μέσα σε ένα αξιόπιστο πλαίσιο δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο και τα Γενικά Προξενεία στη Μαριούπολη και την Οδησσό «παρακολουθούν επί του πεδίου την κατάσταση και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την Ομοσπονδία των ελληνικών συλλόγων της περιοχής και τα μέλη τους, προκειμένου, αν κριθεί απαραίτητο, να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στις οικογένειες των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/01/2015


Λόγω «υποτιμητικών δηλώσεων για τους ποινικούς» χτύπησαν τον Χρ. Ξηρό

Τα υποτιμητικά σχόλια του Χριστόδουλου Ξηρού για τους ποινικούς στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ιστότοπο zougla.gr φέρεται να ήταν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η «αφορμή» της επίθεσης που δεχθηκε στις φυλακές Δομοκού από 55χρονο ποινικό ο οποίος δραστηριοποιείτο στην Καλαμάτα και έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονίες, ανάμεσα σε αυτές και ενός μικρού αγοριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα βίντεο από τις κάμερες του σωφρονιστικού καταστήματος κοντά στο σημείο της επίθεσης εμφανίζεται να ήταν παρόντες και δύο κρατούμενοι αντιεξουσιαστές, ένας εκ των οποίων ιδιαίτερα δραστήριος στις ένοπλες επιθέσεις. Παραμένει όμως άγνωστο αν είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στο επεισόδιο.
Το πρώην μέλος της 17Ν είχε μικρό χτύπημα στο πρόσωπο από την πτώση του σε έναν νιπτήρα της φυλακής και δεν θέλησε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε καταγγελία.
Σημειώνεται ότι στην εν λόγω συνέντευξή του ο Χρ. Ξηρός είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση του με ποινικούς και είχε μιλήσει για «ανθρώπους που λειτουργούν μόνο για ίδιον όφελος»καθώς και για «άτομα τα οποία το μόνο που ξέρουν είναι να κλέβουν γριές για τις δικές τους τσέπες». Παράλληλα άφησε υπονοούμενα «για αυτόν που με “κάρφωσε” στην ΕΛ.ΑΣ.».
Ο 55χρονος ποινικός από την Καλαμάτα που χτύπησε τον Χρ. Ξηρό φέρεται να του ζήτησε εξηγήσεις γι’ αυτές τις δηλώσεις του. Σημειώνεται ότι, όπως προέκυψε από την πρόσφατη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προέκυψαν σχέσεις του πρώην δραπέτη με τέσσερις αλβανούς ποινικούς , ένας από τους οποίους έχει κατηγορηθεί και για τους φόνους καταστηματάρχη αλλά και εμπλεκόμενου σε κύκλωμα σωματεμπορίας. Επιπλέον είχε επαφή με έλληνα συνεργό γνωστού «νονού της νύχτας». Ορισμένοι από αυτούς τους Αλβανούς είχαν σχέσεις με αντιεξουσιαστές στον Κορυδαλλό ενώ είχαν προχωρήσει και σε απεργίες πείνας σε περιφερειακές φυλακές.
 Την ίδια στιγμή ερευνώνται όλες οι πτυχές και οι αιτίες της αναφερόμενης από την ΕΛ.ΑΣ.«ρήξης κρατουμένων μελών των “Πυρήνων” με τον Χρ. Ξηρό και του σχεδίου δολοφονίας του».
ΤΟ ΒΗΜΑ, 24/01/2015

24.1.15

Η Πορτογαλία πληρώνει νωρίτερα το δάνειο των 25 δισ. προς το ΔΝΤ

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η Πορτογαλία ανακοίνωσε χθες ότι θα αποπληρώσει νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία δάνειο 25 δισ. ευρώ, που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η χώρα έχει ήδη εξέλθει του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (Μνημόνιο) από το 2014, και μάλιστα νωρίτερα από τα προβλεπόμενα. Επίσης, έχει επιστρέψει στις αγορές από τον Ιανουάριο του 2013. Η δε τωρινή απόφασή της για την αποπληρωμή των 25 δισ. ευρώ έρχεται μετά την επιτυχημένη δημοπρασία μακροπρόθεσμων ομολόγων της την περασμένη εβδομάδα.
Στις 13 Ιανουαρίου, η Λισσαβώνα διέθεσε στην αγορά ομόλογα 5,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και 30ετών ομολόγων 2 δισ. ευρώ. Επρόκειτο για την πρώτη τέτοια δημοπρασία μετά το 2006. Στην εν λόγω διαδικασία οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν το 90% των τίλων. Στα 10ετή ομόλογα το κόστος δανεισμού ήταν μόλις 2,92%, δηλαδή χαμηλότερο από το 3,4% κατά μέσο όρο για την εξυπηρέτηση των δανείων προς το ΔΝΤ, που αποτελούσαν μέρος του Μνημονίου. Τα δάνεια αυτά κατά μέσον όρο έχουν επταετή διάρκεια. «Αυτή τη στιγμή έχουμε συγκεντρώσει πολύ σημαντικά συναλλαγματικά διαθέσιμα, τα οποία μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε με ηρεμία το ενδεχόμενο μιας περιόδου αστάθειας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», τόνισε η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουρκέρκε. «Η εξομάλυνση της πρόσβασής μας στις αγορές έχει διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η κυβέρνηση να αρχίσει τις διαδικασίες πρόωρης αποπληρωμής των οφειλομένων στο ΔΝΤ. Ακολουθούμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας».
Βέβαια, η Λισσαβώνα πρέπει να λάβει και την έγκριση των Ευρωπαίων δανειστών, που συμμετείχαν στο τριετούς διάρκειας πακέτο διάσωσης των 78 δισ. ευρώ, πριν ξεκινήσει η αποπληρωμή. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεισέφερε το ένα τρίτο των πιστώσεων του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, το οποίο αποδέχθηκε η ίδια το 2011. Η υπαγωγή της χώρας στο εν λόγω πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προκάλεσε πολιτική αστάθεια και υπαγόρευσε την εφαρμογή σκληρών μέτρων από τις πορτογαλικές κυβερνήσεις, όπως, μεταξύ άλλων, περικοπές μισθών και συντάξεων, μείωση κοινωνικών επιδομάτων και περιστολή του δημόσιου τομέα. Η έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια αποτυπώθηκε και σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές ορισμένες περικοπές.

Η έξοδος

Ωστόσο, η χώρα εξήλθε νωρίτερα από το Μνημόνιο, στα μέσα του 2014. Αυτό συνέβη επειδή η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσο Κοέλιο αποφάσισε να αρνηθεί την τελευταία δόση των 2,6 δισ. ευρώ. Επίσης, δεν ζήτησε προληπτική γραμμή πίστωσης από τους διεθνείς δανειστές της. Κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος, η χώρα κατόρθωσε να μειώσει κατά το ήμισυ το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,9% του ΑΕΠ και προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων φορέων. Ωστόσο, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα του 15%, ενώ έχουν δρομολογηθεί επιπλέον μέτρα λιτότητας το 2015, όπως η αύξηση του φόρου κατανάλωσης.

Επίσης, το δημόσιο χρέος της προβλέπεται στο 130,5% του ΑΕΠ το 2014 από το 94% το 2011, όταν ζήτησε βοήθεια.

Πάντως, ήδη από τις αρχές του 2013 είχε εξέλθει στις αγορές, αποκαθιστώντας σταδιακά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις βιώσιμες προοπτικές της οικονομίας της. Τότε εξέδωσε 5ετή ομόλογα με απόδοση 4,89%, τον Μάιο του 2013 διέθεσε 10ετή ομόλογα με απόδοση 5,67%, ενώ η τελευταία δημοπρασία διεξήχθη στις 13 τρέχοντος. Σήμερα η απόδοση των 10ετών τίτλων έχει υποχωρήσει στο 2,7%. Συνολικά, πάντως, η Πορτογαλία ένα εξάμηνο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου φέρεται να βρίσκεται σε θετική τροχιά, όπως εκτιμά σε σχετική έκθεσή της η Κομισιόν. Η συνεισφορά των εξαγωγών στην ανάπτυξη, όμως, περιορίστηκε, λόγω των δυσμενών συνθηκών του πρώτου εξαμήνου του 2014. Η διαδικασία μείωσης του ελλείμματος και του χρέους συνεχίζεται, αν και αυτά βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα των ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Η Κομισιόν θεωρεί πως το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον, η επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων και τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους ανακόπτουν τη δυναμική ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας. Πάντως, η κυβέρνηση Κοέλιο εκτιμά πως, εάν δεν ανέλθει η τιμή του πετρελαίου (όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, τουλάχιστον), ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ισχυρός.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/01/2015

Κρατούμενος ξυλοκόπησε άγρια τον Ξηρό μέσα στη φυλακή

Ο Βασίλης Βαρελάς
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ξηρός ξυλοκοπήθηκε άγρια στο πρόσωπο, μεταφέρθηκε στο ιατρείο των φυλακών όπου και λιποθύμησε. 

Την επίθεση επιβεβαίωσε ο δικηγόρος του Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος είπε ότι ο πελάτης του δεν κατήγγειλε το περιστατικό και δεν ζήτησε προστασία από τη διεύθυνση του καταστήματος. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως πίσω από την επίθεση στον Ξηρό βρίσκεται ο γνωστός βαρυποινίτης Βασίλης Βαρελάς, ο κασκαντέρ του Τσακ Νόρις σε επικίνδυνες σκηνές των ταινιών του, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός 35χρονου Αλβανού και του μόλις δύο ετών γιου του το Νοέμβριο του 2011! 

Επίσης, κατηγορείται ότι μέσα από τις φυλακές συντόνιζε μία σκληρή ομάδα εκβιαστών στην Καλαμάτα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 23/1/2015

Σχεδίαζαν να «απολύσουν» τον Χρ. Ξηρό


Μέσα στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» κατασκεύασαν δοκιμαστικά τους πρώτους εκρηκτικούς μηχανισμούς που θα χρησιμοποιούνταν αργότερα στο σχέδιο απόδρασής τους από τη φυλακή. Γενετικά αποτυπώματα των Damiano Bolano, Χρήστου Τσάκαλου πιθανόν δε και του Χάρη Χατζημιχελάκη ανιχνεύτηκαν στα τάπερ με τα εκρηκτικά που κατάσχεσε η Αντιτρομοκρατική στο κρησφύγετο στην Περαχώρα Λουτρακίου. Αρμόδια αστυνομική πηγή εξήγησε στην «Κ» ότι «τα μέλη της οργάνωσης δημιούργησαν πρότυπα βομβών που παρέδωσαν στη νεαρή συνεργό τους, Αγγελική Σπυροπούλου, η οποία στη συνέχεια κατασκεύασε τις δεκάδες των μηχανισμών που βρέθηκαν στη γιάφκα του Λουτρακίου».

Στο συγκεκριμένο κρησφύγετο αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής βρήκαν και κατάσχεσαν κάρτες μνήμης με κρυπτογραφημένη αλληλογραφία μεταξύ των έγκλειστων μελών της οργάνωσης και της 22χρονης καταζητούμενης συνεργού τους. Από το περιεχόμενό της προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι σχεδίαζαν να «απολύσουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τον συνεργό τους Χριστόδουλο Ξηρό, θεωρώντας ότι διεκδικούσε ηγετικό ρόλο στο σχέδιο απόδρασής τους από τη φυλακή, ενώ τον κατηγορούσαν ως υπαίτιο για δύο αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις, η πρώτη στο Α.Τ. Ιτέας και η δεύτερη τον Μάρτιο του 2014 στη ΔΟΥ Κορυδαλλού.

Πηγή εξήγησε στην «Κ» ότι «τα μέλη της οργάνωσης συνέτασσαν ιδιόχειρα σημειώματα τα οποία στη συνέχεια φωτογράφιζαν με “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα, τα μετέτρεπαν σε κρυπτογραφημένα αρχεία pdf που αποθήκευαν σε φορητές κάρτες μνήμης. Αντάλλασσαν τις ψηφιακές κάρτες στη διάρκεια επισκεπτηρίων». Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η πρόσφατη κατάσχεση με εντολή του ειδικού εφέτη ανακριτή των καταλόγων με τα ονόματα των ατόμων που επισκέπτονταν τα έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας» στον Κορυδαλλό. Τρεις κάρτες βρέθηκαν κρυμμένες σε ταμπακιέρα στη γιάφκα στην Περαχώρα.

Η ΕΛ.ΑΣ. «έσπασε» τα κρυπτογραφημένα αρχεία και διαπίστωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης στις μεταξύ τους επικοινωνίες έβριζαν τον Χριστόδουλο Ξηρό και συζητούσαν ακόμα και το ενδεχόμενο δολοφονίας του, μετά την υλοποίηση του σχεδίου απόδρασής τους από τον Κορυδαλλό. Αστυνομική πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι «οι “Πυρήνες” συζητούσαν το ενδεχόμενο να αναθέσουν τον ξυλοδαρμό του Ξηρού σε μπράβους, ωστόσο, υπαναχώρησαν λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο Ξηρός θα τους κατέδιδε στην Αστυνομία». Η ίδια πηγή είπε ακόμα ότι βρέθηκε σημείωμα των φυλακισμένων μελών της οργάνωσης στο οποίο απευθύνονται στον Ξηρό λέγοντας ότι «Νίκο (σ.σ.: ήταν το κωδικό όνομα του Ξηρού), αν ποτέ πέσει στα χέρια σου το σημείωμα, να ξέρεις ότι θα σε γαμ... όλοι μαζί».

Από το περιεχόμενο των κρυπτογραφημένων σημειωμάτων προκύπτει ακόμα ότι οι συνεργοί των έγκλειστων είχαν κωδικά ονόματα, π.χ. η 22χρονη Αγγελική αναφέρεται ως «Κώστας» και ο Χριστόδουλος Ξηρός ως «Νίκος». Ως συνεργός τους συνελήφθη χθες 29χρονος Αλβανός (σ.σ.: με κωδικό όνομα «Στέλιος»), που ενεπλάκη στο σχέδιο απόδρασης κατ’ εντολήν Αλβανού ισοβίτη που φέρεται να κατέχει ηγετική θέση στην αλβανική μαφία. Αναζητούνται 2-3 ακόμη άτομα, οι κωδικές ονομασίες των οποίων είναι γνωστές στην ΕΛ.ΑΣ. («Ιάσονας», «Ρωξάνη», «Θωμάς» κ.ά.). Αποτυπώματα του 29χρονου Αλβανού βρέθηκαν στο κρησφύγετο του Λουτρακίου, καθώς φέρεται να συνέδραμε την 22χρονη Σπυροπούλου στην κατασκευή εκρηκτικών, ενώ τη βοηθούσε και στις μετακινήσεις. Χρησιμοποιούσε ένα KIA Sorento που εντοπίστηκε χθες σε συνεργείο στο Περιστέρι. Την Τετάρτη συνελήφθη 23χρονος Ελληνας που φέρεται να είχε κλέψει ένα από τα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιούνταν στο σχέδιο απόδρασης, ενώ προσήχθησαν από τη Θεσσαλονίκη δύο ακόμη άτομα, ένας άνδρας 21 ετών και μία γυναίκα 34 ετών που φέρονται να φιλοξενούσαν το τελευταίο διάστημα τον συλληφθέντα Αλβανό. Σημειώνεται τέλος ότι το σχέδιο των «Πυρήνων» προέβλεπε την έκρηξη βόμβας 175 κιλών στον εξωτερικό μαντρότοιχο της φυλακής.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/01/2015