26.12.09

Το ξεχασμένο «άθλημα αληθείας»

Tου Χρήστου Γιανναρά
Ετι κι έτι το ερώτημα: Πώς γεννιέται, πώς προκύπτει μια Γιορτή; Το καταγωγικό γεγονός πρέπει να είναι έκρηξη συλλογικής χαράς και η χαρά να αναβιώνει, πάντοτε εκρηκτική, σε κάθε επέτειο της πρώτης έκπληξης. Σήμερα στην Ελλάδα θα στήναμε Γιορτή, αν κάπου στο υπέδαφος της γης μας εντοπιζόταν κοίτασμα πετρελαίου ή φλέβα χρυσού. Το χρήμα μάς δίνει χαρά, το χρήμα θα γιορτάζαμε.
Κάποτε ο ελληνικός ή εξελληνισμένος κόσμος, γύρω από τη Μεσόγειο, κυνηγούσε άλλες χαρές: Πάλευε να βεβαιωθεί αν και κατά πόσο ενδέχεται «αθανατίζειν το θνητόν», «μετασχείν αθανασίας το ανθρώπινον γένος», «της αθανασίας μεταλαμβάνειν». Και «αθανασία» δεν σήμαινε απεριόριστη παράταση του βίου ή κάποιαν άσαρκη συνέχιση της ύπαρξης στον εφιάλτη ενός γραμμικά ατέλειωτου χρόνου. Αθανασία σήμαινε ελευθερία της ύπαρξης από τις αναγκαιότητες που επιβάλλει η προκαθορισμένη «φύση» ή «ουσία» του κάθε υπαρκτού, ελευθερία από τον χρόνο, τον χώρο, τη φθορά, τον θάνατο.
Σε αυτό τον κόσμο κατέφθασε άγγελμα χαράς, ευ-αγγέλιο, πρόξενος Γιορτής: Τα πάντα ξεκινάνε να υπάρχουν όχι από ανερμήνευτη αναγκαιότητα, αλλά από την ελευθερία μιας αυτοσυνείδητης έλλογης θέλησης. Σε φάτνη αλόγων, στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, η Αιτιώδης Αρχή των υπαρκτών, ο Θεός, φανερώνει την ελευθερία του από τη θεότητά του: Είναι Θεός, όχι επειδή υποχρεώνεται «εκ προηγουμένου λόγου» της θείας φύσης ή ουσίας του να είναι αυτό που είναι. Είναι Θεός επειδή είναι αγάπη, κορύφωμα ελευθερίας – η αγάπη - ελευθερία καθορίζει αυτό που είναι ο Θεός, όχι η θεότητά του. Γι’ αυτό και γίνεται άνθρωπος, χωρίς να πάψει να είναι ελευθερία αγάπης, δηλαδή υπαρκτικά απεριόριστος. Ανθρωπος, Χριστός Ιησούς, ελεύθερος από τις αναγκαιότητες και της ανθρώπινης φύσης ή ουσίας: ανασταίνεται από τους νεκρούς.
Αυτό το άγγελμα το προσλαμβάνει ο Ελληνας όχι σαν μια ακόμη επινόηση ερμηνευτική του οντολογικού αινίγματος, σπουδαιότερη επινόηση από την πλωτινική τριάδα (Εν-Νους-Ψυχή), τις πλατωνικές «Ιδέες», το αριστοτελικό «Πρώτον Κινούν – ταυτότητα νου και νοητού». Προσλαμβάνει το χριστιανικό ευ-αγγέλιο ο Ελληνας και γιορτάζει, σημαδεύει τη διαδοχή των αιώνων η συλλογική έκρηξη της χαράς – δεν συστήνεται ποτέ Γιορτή για φιλοσοφικές επινοήσεις. Το ευ-αγγέλιο είναι μαρτυρία μιας ανοιχτής σε επαλήθευση ιστορικής εμπειρίας: Επώνυμα πρόσωπα, με συγκεκριμένο σε τόπο και χρόνο εντοπισμό, «επόπται γεννηθέντες» των γεγονότων για τα οποία μαρτυρούν, αναλαμβάνουν να καταγράψουν τα όσα είδαν με τα μάτια τους και άκουσαν με τα αφτιά τους και ψηλάφησαν τα χέρια τους.
Δεν καταπίνεις εύκολα οποιοδήποτε θρησκευτικό ιδεολόγημα όταν έχεις πίσω σου (ή μάλλον μέσα σου, στην παιδεία σου) Πλάτωνα και Αριστοτέλη και Πλωτίνο. Ούτε γιορτάζεις χαζοχαρούμενα, αν δεν ανοίγεται μπροστά σου η δυναμική της εμπειρικής επαλήθευσης των όσων προσλαμβάνεις. Η Γέννηση του Χριστού, ενανθρώπιση του απροσπέλαστου Θεού, γίνεται για τον Ελληνα, επί αιώνες, γιορτινή έκρηξη χαράς, επειδή η πιστοποίηση του γεγονότος είναι ανοιχτή, προσφέρεται μέσα από το άθλημα της σχέσης. Το άθλημα το γνωρίζει ο Ελληνας, ξέρει ότι ψηλαφούμε την αλήθεια όχι μέσα από πληροφορίες (αυτό ισχύει μόνο για τα ιδεολογήματα), αλλά μόνο «κατά μετοχήν», όταν μετέχουμε στον τρόπο του αληθούς, στην πραγματοποίηση του αληθεύειν. Ο εκχριστιανισμός των Ελλήνων δεν αντιπροσωπεύει αλλαγή θρησκευτικών «πεποιθήσεων», αλλά αλλαγή υπαρκτικού στόχου: Από το «άθλημα αληθείας» που ήταν η μετοχή στην Εκκλησία του Δήμου, πέρασαν στο «άθλημα αληθείας» που ήταν η Εκκλησία του ευχαριστιακού σώματος.
Κάποτε η συνέχεια της Γιορτής έσπασε. Το πώς και γιατί, είναι ερώτημα που συνοψίζει την τραγωδία του όψιμου, αφελληνισμένου Ελληνισμού και που οι Ελληνόφωνοι το απωθούμε ή το ξορκίζουμε με αφελείς δογματισμούς. Πάντως, δεν γιορτάζουμε πια Χριστούγεννα, ρεαλισμό επενδύσεων στην ελευθερία από τη θνητότητα – η θεσμοποιημένη επετειακή επανάληψη της Γιορτής δεν είναι έκρηξη χαράς. Γαντζωνόμαστε σε υποκατάστατα, μικροαπολαύσεις λησμοσύνης του θανάτου: Κάτι να χαρίσουμε, κάτι να μας χαρίσουν, να ευχηθούμε, να μας ευχηθούν, να ζωντανέψει η αλήθεια της ζωής ως σχέσης στην ανεμελιά των παιδιών, στην όση ζεστασιά της οικογένειας ή της φιλίας, σε όποιο ξέφτι κοινωνίας απομένει στην εγωκεντρική βιοτή μας.
Ο Ελληνισμός τέλειωσε ιστορικά από τη στιγμή που απεμπόλησε την ταυτότητά του: την προτεραιότητα των «κοινών», την ταύτιση του κοινωνείν με το αληθεύειν, τη χαρά των σχέσεων κοινωνίας ως πρώτο ζητούμενο. Με αυτή την ταυτότητα έδωσε ο Ελληνισμός γλώσσα στο χριστιανικό ευ-αγγέλιο, το έκανε Εικόνα, ποίηση, μέλος, δραματουργία, φιλόσοφο λόγο, θεσμό επισκοπής, ενορίας, συνόδου. Μια ατομοκεντρική συλλογικότητα μόνο ψευδωνύμως μπορεί να λέγεται ελληνική και μια ατομοκεντρική θρησκευτικότητα δεν έχει την παραμικρή σχέση με το εκκλησιαστικό γεγονός.
Από τη Γιορτή των Χριστουγέννων μας χωρίζει «χάσμα μέγα», αγεφύρωτο, διαφοράς τρόπου της ύπαρξης. Την εκκλησιαστική Εικόνα την αντικαταστήσαμε με θρησκευτικές ζωγραφιές, τη δραματουργία με εθιμοτυπικά στερεότυπα, το εκκλησιαστικό μέλος με συναισθηματικές καντάδες ή μουσειακά ιδιότυπα ακούσματα, την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική με τσιμεντένιες τούρτες τερατώδους ακαλαισθησίας. Ολα πια στοχεύουν στο άτομο: να το εντυπωσιάσουν, να το συγκινήσουν, να το διδάξουν, να το υποβάλουν. Το κήρυγμα, η κατήχηση, αποκομμένα από το εκκλησιαστικό γεγονός, υπηρετούν αποκλειστικά την ατομοκεντρική, ενστικτώδη θρησκευτικότητα. Ποια χαρά Γιορτής να προκύψει, όταν η ζωή είναι εγκλωβισμένη στο εγώ, στη μονοτροπία της φθοράς, της θνητότητας, στην αλογία μεταφυσικών εκζητήσεων ατομικής σωτηρίας, ατομικών αξιομισθιών;
Κάθε φορά που ενθρονίζεται νέος αρχιεπίσκοπος αναθαρρεύουν οι ελπίδες: Δεν μπορεί, αυτός κάτι θα έχει διδαχθεί από τη νέκρα ή την παρδαλή εντυπωσιοθηρία των προκατόχων του. Κάτι θα καταλαβαίνει από τη ζωτική, κατεπείγουσα ανάγκη να αποκαταστήσει εκκλησιαστική λατρεία αντί για θρησκευτικο-μαγικές ιερουργίες, εκκλησιαστικό κήρυγμα αντί για θρησκευτικά, ηθικολογικά φληναφήματα, κατήχηση, μύηση στην ποίηση, στην Εικόνα, στην εκκλησιαστική άσκηση, όχι «διδακτικές» παιδαριωδίες. Να ξαναγίνει η ενορία λαϊκό σώμα, να πάψει να είναι το ανάλογο παραρτημάτων του ΙΚΑ. Να γνοιαστεί για τη μοναξιά και την εγκατάλειψη που βιώνουν οι κληρικοί του, να είναι συλλειτουργός, όχι διοικητής.
Και κάθε φορά οι ελπίδες καταρρέουν. Ισως για να «τελειούται η δύναμις» της ελπίδας «εν ασθενεία». Ισως γιατί «χάσμα μέγα» μας χωρίζει από το ευ-αγγέλιο και η οδύνη της ορφάνιας είναι γέφυρα επανασύνδεσης.

Τουρκική πρόκληση ανήμερα τα Χριστούγεννα

Σε πρωτοφανή παραβίαση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προβλέπει το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ προχώρησαν σήμερα, ανήμερα των Χριστουγέννων, οι Τούρκοι.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, οκτώ τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν στις 10:28 π.μ. Νοτίως της Λήμνου και αφού έκαναν έναν κύκλο, βγήκαν στις 10:53 Βορείως της Σάμου, ενώ παραβίασαν δύο φορές τον εθνικό εναέριο χώρο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και κατά πάγια τακτική, από ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής. Το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, που ισχύει από το 1988 προβλέπει μεταξύ άλλων ότι κατά τις μεγάλες θρησκευτικές και εθνικές εορτές, οι οποίες δηλώνονται από τη μία χώρα στην άλλη κάθε έτος, απαγορεύονται οι ασκήσεις στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, η ελληνική πλευρά τηρεί πάντα τον όρο αυτό του μνημονίου, όπως έκανε κατά την τελευταία θρησκευτική εορτή της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πηγές της Αεροπορίας, ανάλογη πρόκληση είχαν κάνει οι Τούρκοι και τα Χριστούγεννα του 1997.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Γ. Γιάγκος, ο οποίος και ενημέρωσε αμέσως τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλο και τον αναπληρωτή υπουργό Π. Μπεγλίτη.
Υπενθυμίζεται ότι μαζικες και διαδοχικες προκλητικες πτησεις πανω απο ελληνικα νησια πραγματοποιησαν την Τετάρτη τουρκικα αεροσκαφη, προσομοιαζοντας μαλιστα αποστολες βομβαρδισμου, επιγειων στοχων. Συγκεκριμενα σχηματισμός 8 τουρκικών αεροσκαφων, εισήλθε στο FIR Αθηνων μεταξύ Σάμου και Κω στις 12:06. Στη συνεχεια, στις 12:18, τεσσερα αεροσκαφη Φαντομ (βομβαρδιστικα), αφου αποκοπηκαν του σχηματισμού, πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν του Φαρμακονησίου. Ακολουθως, στις 12:19, πεταξαν άνωθεν του Αγαθονησίου και στις 12: 34 άνωθεν Φούρνων σε ύψος 8500 ποδών.

Τα Φαντομ συνοδευνταν στην ευρυτερη πτηση στο FIR Αθηνων απο τα υπολοιπα μαχητικα (F-16) του σχηματισμου που συμφωνα με εκτιμησεις ειδικων ειχαν ρολο υποστηριξεως. Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνων στις 12:36. Τα τουρκικά αεροσκαφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Οπως εγινε γνωστο απο το ΓΕΕΘΑ για την προκλητικη ενεργεια της Αγκυρας ενημερώθηκαν το Υπουργειο Εξωτερικων για να προχωρησει σε διπλωματικές ενέργειες καθως και αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ.

Οι ενεργειες της Αγκυρας - πολλες απο τις οποιες ενεχουν τελευταια μεγαλο βαθμο επικινδυνοτητας για προκληση ατυχηματος- εχουν προβληματισει την Αθηνα η οποια εχει ενημερωσει σχετικα τους εταιρους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαικη Ενωση σε διαφορα επιπεδα. Μαλιστα αμερικανοι αξιωματουχοι εχουν εκφρασει και δημοσιως την ανησυχια τους για τις κινησεις της τουρκικης αεροποριας, ωστοσο αυτο δεν φαινεται να συνετιζει την Αγκυρα.

ΤΑ ΝΕΑ, 25/12/2009

Απέτυχε τρομοκρατική επίθεση σε αεροπλάνο της Northwest

Ένας Νιγηριανός, ο οποίος δηλώνει πράκτορας της Αλ Κάιντα, επιχείρησε να ανατινάξει με αυτοσχέδιο μηχανισμό αεροπλάνο της Northwest Airlines, λίγο πριν την προσγείωσή του στο Ντιτρόιτ χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Η απόπειρα απέτυχε επειδή, σύμφωνα με το Associated Press, δεν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος ήταν ένα μείγμα σκόνης και υγρού, που είχε δεμένο στα πόδια του ο Νιγηριανός επιβάτης Ουμάρ Φαρούκ Αμπτούλ Μουταλάμπ.

Το επεισόδιο συνέβη όταν το αεροσκάφος, ένα Airbus 330, που εκτελούσε πτήση από το Άμστερνταμ προς το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, με 278 επιβάτες και εντεκαμελές πλήρωμα, άρχισε τη διαδικασία προσγείωσης. Το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει από το Λάγος της Νιγηρίας και στο Άμστερνταμ παρέλαβε νέους επιβάτες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιβατών, 20 λεπτά πριν την προσγείωση, ακούστηκε ένας κρότος, σα βεγγαλικό, και βγήκε καπνός από τη θέση του Νιγηριανού.

Ένας από τους επιβάτες, που καθόταν απέναντί του, πήδηξε πάνω από άλλους επιβάτες, του επιτέθηκε και τον ακινητοποίησε.

Ο Νιγηριανός δράστης της αποτυχημένης επίθεσης μεταφέρθηκε στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου με σκισμένο παντελόνι και εγκαύματα στα πόδια.

Το πλήρωμα ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ, όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο χωρίς προβλήματα.

Ένα ακόμα άτομο, ενδεχομένως ο επιβάτης που ακινητοποίησε τον Νιγηριανό, μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο νοσοκομείο και τρία ακόμα τραυματίστηκαν ελαφρύτερα.

Ο Αμπτούλ Μουταλάμοπ δήλωσε ότι ενεργούσε για λογαριασμό της Αλ Κάιντα, όμως το FBI δεν εχει επιβεβαιώσει ακόμα αυτή την πληροφορία. Το όνομα του Νιγηριανού πάντως, ήταν στις λίστες των υπόπτων των αμερικανικών αρχών.

Άγνωστη εκρηκτική ουσία

Σύμφωνα με το CNN, ο δράστης προμηθεύθηκε τον εκρηκτικό μηχανισμό στην Υεμένη, μαζί με οδηγίες για το πώς και πότε να τον χρησιμοποιήσει.

Ανησυχία προκαλεί η σύνθεση της εκρηκτικής ουσίας, καθώς επίσης το γεγονός ότι πέρασε από τον έλεγχο στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ χωρίς να εντοπιστεί.

Το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ θεωρείται από τα ασφαλέστερα στην Ευρώπη και τα μέτρα ασφαλείας είναι πάντα ιδιαίτερα αυξημένα, καθώς αποτελεί κέντρο διερχομένων πτήσεων από Ασία και Αφρική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό, ενταντικοποιήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, όπου η κίνηση λόγω Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ενημερώθηκε ο Ομπάμα

Για την υπόθεση ενημερώνεται συνεχώς και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές στη Χαβάη.

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το επεισόδιο στη Χαβάη από το στρατιωτικό σύμβουλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον.

Ο Ομπάμα μίλησε σε τηλεδιάσκεψη με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και στη συνέχεια «έδωσε εντολή για όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αυξηθεί η ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών», πρόσθεσε ο Μπάρτον.

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για την κατάσταση και ενημερώνεται και για τις εξελίξεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στο πρόγραμμά του», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΤΑ ΝΕΑ, 26/12/2009

Σ’ αυτή την ιστορική καμπή που βρισκόμαστε...

Σ’ αυτή την ιστορική καμπή που βρισκόμαστε, τρία είναι τα κύρια μέτωπα στα οποία οφείλουμε να πάρουμε σαφή στάση:
-Το πρώτο αφορά την Κύπρο και το σχέδιο Ανάν.
-Το δεύτερο αφορά τα Σκόπια και το όνομα «Μακεδονία».
-Και το τρίτο την υπεράσπιση της ελληνικότητας μπροστά στην επίθεση που δέχεται από ελληνικές και διεθνείς οργανωμένες δυνάμεις.

1) Κύπρος: Παρά το ότι ο ελληνοκυπριακός λαός απέρριψε το Σχέδιο Ανάν με μεγάλη πλειροψηφία (70%), εν τούτοις τόσο μέσα στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν πρόσωπα και δυνάμεις που συνωμοτούν, ώστε με την δημιουργία καταλλήλων συνθηκών να το επιβάλουν τελικά, μιας και η επικράτησή του εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής των ΗΠΑ, που θέλουν μ’ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν ένα σημαντικό στρατηγικό έρεισμα για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα σχέδιά τους στην Μέση Ανατολή.
Είναι ανάγκη λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να ακουστεί η φωνή της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που δεν συμφωνεί στην εφαρμογή αυτού του Σχεδίου, το οποίο είναι αντίθετο με τα συμφέροντα της Κύπρου και ειδικότερα των Ελληνοκυπρίων, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού Έθνους.

2) Σκόπια: Δεν θα πρέπει να έχει για μας καμμιά απολύτως σημασία το γεγονός ότι τα έχουν ήδη αναγνωρίσει με το όνομά τους πολλά κράτη δια διάφορους εμφανείς λόγους. Στην πραγματικότητα όσοι το κάνουν, αγνοούν ή και περιφρονούν την ιστορική αλήθεια. Άγνοια ασυγχώρητη, που οδηγεί στην ουσιαστική γελοιοποίησή τους. Το γεγονός και μόνο ότι έτσι θα νομίζουν ότι με την επιλογή τους αυτή θα συνυπάρχουν με τα τρισέγγονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα αποτελεί γι’ αυτούς αιτία χλευασμού και υποτίμησης της σοβαρότητάς τους. Και υποθέτουμε ότι είναι περιττό να επαναλάβουμε εδώ τα λόγια του ίδιου του πρώην Προέδρου των Σκοπίων κ. Γκλιγκόρωφ, ότι δηλαδή οι Σκοπιανοί είναι Σλαύοι , η εθνικότητά τους Σλαυική και η γλώσσα τους ένα μείγμα Σλαυικής και Βουλγαρικής διαλέκτου.
Εκείνο όμως που θα πρέπει να μας αφορά ως Έλληνες, είναι το γεγονός ότι ορισμένοι ηγέτες των Σκοπιανών αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το όνομα «Μακεδονία», ανακηρύσσοντας τον εαυτό τους ως μοναδικούς απογόνους-κληρονόμους της αρχαίας Μακεδονίας, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με το εύρημα της «Μακεδονίας του Αιγαίου» να διεκδικούν χωρίς ντροπή τα εδάφη της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας από δύση σε ανατολή χαράζοντας σαν σύνορα στον νότο τις
παρυφές του Ολύμπου! Φτάνουν στο σημείο μάλιστα να διατείνονται ότι η Θεσσαλονίκη, που την προορίζουν ως πρωτεύουσά τους, βρίσκεται σήμερα υπό ελληνική κατοχή!
Πρόκειται για ένα βλακώδες, αισχρό και προσβλητικό παραλήρημα, απέναντι στο οποίο το μόνο που ταιριάζει σ’ έναν υπεύθυνο λαό και ένα υπεύθυνο κράτος είναι η απόλυτη περιφρόνησή. Που σημαίνει ότι δεν δεχόμαστε καμμιά σχέση και ακόμα πιο πολύ καμμιά συζήτηση μαζί τους. Είτε μόνοι μας είτε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ όπως γίνεται σήμερα. Και το μόνο που οφείλουμε να πράξουμε είναι να δηλώσουμε καθαρά ότι εμείς δεν πρόκειται ποτέ να τους χαρίσουμε το όνομα «Μακεδονία» και ότι δεν θέλουμε να έχουμε καμμιά σχέση οικονομική και διπλωματική μαζί τους. Κλείνουμε τα σύνορα. Και δεν καταδεχόμαστε ούτε να τους εμποδίσουμε να μπουν στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, που τόσο πολύ επιθυμεί την παρουσία ανάμεσά τους των γνήσιων απογόνων του … Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ας τους χαίρονται λοιπόν, μιας και στην πραγματικότητα απολαμβάνουν την πλήρη εύνοια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που έχουν ήδη μεταβάλει μαζί με το Κόσοβο και τα μισά Σκόπια σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές τους βάσεις στον κόσμο. Με άλλα λόγια αποτελούν ήδη ένα στρατηγικής σημασίας προτεκτοράτο των ΗΠΑ και για τον λόγο αυτόν οι απειλές τους με στόχο τα εδάφη μας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν.
Μετά από όλα αυτά η συμμετοχή μας στις διαδικασίες που μας επιβάλλονται άνωθεν για δήθεν σύνθετες ονομασίες για όλες τις χρήσεις και πράσινα άλογα -γιατί αυτό που θα γίνει τελικά είναι να παραμείνει το όνομα «Μακεδονία»- αποτελεί απαράδεκτη υποχώρηση, που θίγει την σοβαρότητα και την αξιοπρέπειά μας. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά ότι.η στάση αυτή δεν ταιριάζει σε λαούς όπως ο δικός μας, που είχε το θάρρος να αντιταχθεί στους ισχυρούς σε δύσκολες και κρίσιμες περιόδους προστατεύοντας την ιστορία του, την τιμή και την υπερηφάνεια του.

3) Το τρίτο και σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι η αποκάλυψη και καταγγελία στον ελληνικό λαό των κύκλων, ομάδων και οργανώσεων που σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς επιδιώκουν την κατεδάφιση της ελληνικότητας. Μεταξύ των διεθνών οργανώσεων πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε το «Ίδρυμα Σόρος», που συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των δυνάμεων που αποφάσισαν την διάλυση της Γιουγκοσλαυίας, τον πόλεμο στην Γεωργία και την αποσύνθεσή της, την υποταγή στη Δύση της Ουκρανίας και που σήμερα αναμοχλεύουν τους εθνικισμούς στην Αλβανία προετοιμάζοντας το όραμα για την Μεγάλη Αλβανία με τη δημιουργία του Κοσόβου και με στόχο την Ήπειρο (Τσαμουριά) αλλά και στα Σκόπια με την ενίσχυση της προβολής της «Μακεδονίας του Αιγαίου».
Όσον αφορά τη χώρα μας, με στόχο το χτύπημα της ελληνικότητας αποβλέπουν στην αποδιοργάνωση της συνοχής του ελληνικού έθνους ξεκινώντας από την παραμόρφωση ιδιαίτερα της σύγχρονης ιστορίας μας -πριν, κατά και μετά την επανάσταση του 1821- και την εξάλειψη του ελληνικού πολιτισμού, παραδοσιακού και σύγχρονου.
Ορισμένοι Έλληνες, ουσιαστικοί πράκτορες αυτών των ύποπτων διεθνών οργανώσεων εργάζονται εδώ και πολύ καιρό συστηματικά. Έχουν διεισδύσει μέσα στους πλέον σημαντικούς και ευπαθείς τομείς της κοινωνικής μας ζωής, όπως η Παιδεία, η εξωτερική πολιτική, τα ΜΜΕ, καθώς και στους κομματικούς χώρους έχοντας ήδη κατορθώσει να σταθεροποιήσουν ένα σημαντικό προγεφύρωμα με την οικονομική ενίσχυση των ξένων και στηριζόμενοι στην άγνοια των πολλών και στην αποσιώπηση εκ μέρους των οπορτουνιστών έχουν ήδη προξενήσει μεγάλες βλάβες στην παραδοσιακή συνοχή του λαού μας τουλάχιστον ως προς τις παραδοσιακές του αξίες, που τον έκαναν να είναι αυτός που είναι. Σε πείσμα όλων των δεινών που κατά καιρούς δοκιμάζουν την αντοχή του.
Επομένως η καλλιέργεια του πατριωτισμού αποτελεί σήμερα τη μοναδική απάντηση, ώστε ο λαός μας να μπορέσει να αποκρούσει ενημερωμένος, ενωμένος και άγρυπνος αυτό το σατανικό σχέδιο ξεσκεπάζοντας και απομονώνοντας τους εχθρούς του, όποιοι και αν είναι και όπου κι αν βρίσκονται.
Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα. Καιρός να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε όπως αρμόζει τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την ιστορία, τον πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και τελικά την ακεραιότητά μας.

Αθήνα, 21.12.2009
Μίκης Θεοδωράκης

Υ.Γ: Η επιστολή εστάλη στον γνωστό μας ηθοποιό και άνθρωπο των γραμμάτων Στέφανο Ληναίο
Πηγή: Ρεσάλτο

infognomonpolitics.blogspot.com

23.12.09

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για τους μετανάστες. Δεν είναι το τσιφλίκι του παππού σας.

Toυ FactorX

Έρχονται Χριστούγεννα και ο θείος Γιώργος μοιράζει ιθαγένειες. Τι παράσταση ήταν αυτή, live υπουργικό συμβούλιο, με έκτακτη συμμετοχή του Μακαριωτάτου, για να μπούμε στο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα και με φιλανθρωπική φόρα να διευρυνθεί, εν όψει δημοτικών εκλογών, η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ με ευγνώμονες αλλοδαπούς. Τι κι αν θα αποκτήσουμε μια μειονότητα ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη; Ψιλά γράμματα εκεί στα βάθη της Μινεσότα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κι οι χαρωποί φιλάνθρωποι «σοσιαλιστές» υπουργοί του μοιράζουν ελληνικές ταυτότητες, όπως τις χάντρες και τα καθρεφτάκια. Με συνοπτικές διαδικασίες και τσαμπουκά, χωρίς να μας ρωτήσει κανείς εμάς τους ιθαγενείς, ο κ. Παπανδρέου θα μας μπήξει στο μάτι τις ιδεοληψίες του και θα επιτύχει να αλλοιώσει όχι απλώς το εκλογικό σώμα αλλά και την εθνολογική και θρησκευτική ομοιογένεια της Ελλάδας.

Η φάλαγγα της «πολιτικής ορθότητας», οι φαιοχίτωνες της «προοδευτικότητας» πανηγυρίζουν. Πίσω από αυτή την πρωτοφανή επίθεση στην κοινωνική συνοχή και στην εθνική ομοιογένεια, πέρα από την μικροκομματική τακτική των τζουτζέδων που τα σκέφτηκαν όλα αυτά, κρύβεται η χαιρέκακη επιθυμία όλου του ροζ κοσμοπολίτικου πολτού, να ηττηθεί επιτέλους το κωλοέθνος. Αφού του ξεσκίσανε την Ιστορία, την Παιδεία, αφού χρόνια χύνουν την χολή τους κατά της ταυτότητας των πατεράδων μας, της δικής ΜΑΣ ταυτότητας, τώρα θέλουνε να του αλλάξουνε τα φώτα κι αριθμητικά.

Η μεγαλύτερη αλλαγή της σύνθεσης του λαού της χώρας μετά το 1922, θα γίνει τώρα. Οι νεοταξίτες «προοδευτικοί», το ψευτοαριστερό φασισταριό, αποδομεί πια το ίδιο το Έθνος. Αφού δεν μπορούν να διώξουν εμάς, θα φυτέψουν κατοσταριές χιλιάδες από πάσης προέλευσης, κυρίως μουσουλμάνους.

Νομίζουν ότι πήραν λαϊκή εντολή να κάνουν ότι τους γουστάρει;

Νομίζουν ότι η χώρα, το Έθνος που έχτισαν με το αίμα τους οι αγώνες των Ελλήνων θα διαλυθεί χάριν μερικών παραπάνω ψήφων και για να ικανοποιήσουν τις κοσμοπολίτικες και μικροπολιτικές συνωμοσιούλες τους;

Είναι επίορκοι και ξεσκίζουν το Σύνταγμα που με θράσσος επικαλούνται.

Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν έγινε τέτοια μαζική, δίκην χαρτοπόλεμου, απονομή ιθαγένειας. Κανένα κοινοτικό δίκαιο δεν μας επιβάλλει να αυτοϋπονομευθούμε ως κοινωνία.

Απαιτούμε και καλούμε την Μπλογκόσφαιρα σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση:

ΟΧΙ στο νομοσχέδιο.

ΟΧΙ στην άκριτη μαζική «ελληνοποίηση» μουσουλμάνων.

ΟΧΙ στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ στους ισλαμοφασίστες του Ερντογάν αν δεν ελέγξουν τα σύνορα τους και δεν διαλύσουν τον ΚΡΑΤΙΚΟ και παρακρατικό μηχανισμό τους, που κερδοσκοπεί προωθώντας τα πλήθη των μεταναστών στην Ελλάδα, υπονομεύοντας την ασφάλεια μας, την οικονομία μας και την κοινωνική συνοχή. Αυτή την υπονόμευση θέλει τώρα να νομιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ.

Κυρώσεις στην Τουρκία, τώρα. Μπλοκάρισμα κάθε κονδυλίου αν δεν αναγνωρίσει την Κύπρο και δεν σταματήσει τον ακήρυκτο μεταναστευτικό πόλεμο κατά της Ελλάδας.

Μακρά νόμιμη παραμονή και πολιτισμικά κριτήρια για κατ’ επιλογή απονομή της ελληνικής ιθαγένειας.

Τέλος, ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Ρωτήστε μας. Δεν είναι το τσιφλίκι του παππού σας. Είναι το σπίτι μας, το σπίτι των παιδιών μας.

strategy-geopolitics4.blogspot.com

15.12.09

Ηγέτης ή εφαλτήριο ουτιδανών;

Tου Χρήστου Γιανναρά

Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να ήταν το μοιραίο στη νεώτερη ιστορία του Ελληνισμού κόμμα. Εισήγαγε τον λαϊκισμό στην πολιτική, και μάλιστα σε στιγμή κρίσιμη, ίσως την κρισιμότερη για το μέλλον των Ελλήνων: Οταν η Ελλάδα, ενάντια σε κάθε λογική, γινόταν δεκτή στον εταιρισμό των ισχυρότερων τότε της Ευρώπης κρατών.

Λαϊκισμό λέμε την αλλοτρίωση της πολιτικής σε ψηφοθηρικό εκμαυλισμό των πολιτών, σε κατά προτεραιότητα προσπάθεια να κολακευτούν οι ενστικτώδεις ενορμήσεις του ανθρώπου, ο πρωτογονισμός της ιδιοτέλειας. Το ΠΑΣΟΚ θεσμοποίησε και εξιδανίκευσε αυτό τον παλιμβαρβαρισμό, την καταναλωτική απληστία και τον αμοραλισμό ως αποκλειστικό στόχο της ανθρώπινης ύπαρξης και συνύπαρξης: Ισοπέδωσε κάθε αξιοκρατική ιεραρχία, κάθε διάκριση του ικανού από τον ανίκανο, του εργατικού από τον ράθυμο, του τίμιου από τον φαύλο. Κατάργησε κάθε κριτήριο ποιότητας, κάθε έλεγχο της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, αποσάθρωσε τη λειτουργία του κράτους, απαξίωσε τον μόχθο της δημιουργίας, καταδίκασε την ελληνική κοινωνία σε αποκλεισμό από τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο. Δεν ήταν κόμμα, ήταν λοιμική.

Λοιμική σημαίνει τη ραγδαία και απροσμάχητη εξάπλωση της βλάβης ή του νοσήματος. Ο εκπασοκισμός του σύνολου ελλαδικού πολιτικού συστήματος ήταν ταχύτατος και εντυπωσιακός: Τα κόμματα της δήθεν Αριστεράς, στερημένα τον μπούσουλα της σοβιετικής πατρωνίας και με ανήκεστο τον ευνουχισμό της σκέψης και της φιλοπατρίας, έσπευσαν να πλειοδοτήσουν σε πρωτογονισμό: Επένδυσαν ψηφοθηρικά στον γκανγκστερικό λαϊκισμό που εκβιάζει τους πάντες δήθεν εξ ονόματος πολλών (αόριστα των «εργαζομένων»!) προκειμένου να ευνοήσουν τους καριερίστες της αυλής τους. Οσο για τη Ν.Δ., αυτή πανικόβλητη έσπευσε να απεμπολήσει κάθε ιδεολογική ραχοκοκαλιά και πολιτική ταυτότητα, προκειμένου να μιμηθεί τον τελεσφόρο πασοκικό λαϊκισμό και αμοραλισμό. Ετσι, πρόσφερε στέγη και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον εξέλεξε αρχηγό της με τη λογική, όπως οι ίδιοι έλεγαν: «το ένα σαΐνι να φάει το άλλο».

Ο εκπασοκισμός της Ν.Δ. ήταν το πολιτικό έγκλημα που μετέτρεψε τη λοιμική του λαϊκισμού σε πανδημία – καθήλωσε την ελληνική κοινωνία, για ένα τέταρτο του αιώνα, στην πολιτική υπανάπτυξη και αθλιότητα.

Δεν διανοήθηκε ποτέ η Ν.Δ. να αντιπολιτευθεί το ΠΑΣΟΚ ούτε στα πιο εγκληματικά του ενεργήματα: το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να γίνει και η ίδια ένα πιο βουλιμικό για διαχείριση της εξουσίας ΠΑΣΟΚ. Κανένας από τους έξι ώς τώρα αρχηγούς της δεν είχε τις προϋποθέσεις και το ανάστημα να αντιτάξει κοινωνική αντιπρόταση στον λαϊκισμό και αμοραλισμό, εναλλακτική πολιτική οπτική – κορυφαία έκπληξη στις πρόσφατες διεργασίες για την εκλογή του έβδομου πια αρχηγού ήταν η στήριξη που πρόσφεραν στον μητσοτακισμό συμβολικά του καραμανλισμού ονόματα (Εβερτ, Πολύδωρας, Χατζηδάκης).

Τη δυναμική του ακατάσχετου εκπασοκισμού μοιάζει να ανέτρεψε ο θυμός των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Αυτός ο θυμός έφερε στην αρχηγία τον Αντώνη Σαμαρά και τον χρεώνει με την ευθύνη να αντιπαλαίψει επιτέλους την ντροπιαστική παρακμή στην οποία βυθίζεται ακάθεκτα ο ελλαδικός πολιτικός βίος και μαζί του η ελληνική κοινωνία. Το ηγετικό ανάστημα που απαιτεί ένα τέτοιο αντιπάλαισμα, δεν έχει δείξει ώς τώρα ο Σαμαράς να το διαθέτει. Ομως, η πείρα της ανεπάρκειας πρέπει να τον δίδαξε ότι μεγάλος μπορεί να αναδειχθεί και ο ηγέτης με το χάρισμα να λειτουργεί επιτελικά: να ξέρει να διαλέγει ανθρώπινη ποιότητα συνεργατών ασυμβίβαστα υψηλή.

Εχουμε ανάγκη από ηγετική ευπρέπεια, την αρχοντιά της ανιδιοτέλειας. Ανάγκη για φρόνημα ελληνικό: απήχημα οικείωσης του πολιτισμού των Ελλήνων, γλώσσα ελληνική («δεν έχ’ η ανθρωπότης τιμιοτέραν»). Και λόγο πολιτικό λιτό, ειλικρινή, καίριο, με αυτοκριτική ετοιμότητα – στους αντίποδες του «μπαλκονάτου». Ξέρουμε, το ξέρει και ο Αντώνης Σαμαράς, ότι το κόμμα στο οποίο ανέλαβε να ηγηθεί είναι σάπιο. Ξέρουμε και ξέρει πως αν δεν βάλει μαχαίρι, αν θελήσει να χαϊδέψει την ανικανότητα και τη σήψη, θα οδηγηθεί νομοτελειακά εκεί που οδηγήθηκε και ο θλιβερός του προκάτοχος λογαριάζοντας την ατολμία για «σύνεση».

Οι προβεβλημένοι του κόμματος που στήριξαν τον Σαμαρά ως υποψήφιο έχουν την ευγνωμοσύνη των εχεφρόνων, αλλά δεν παύουν να είναι κραυγαλέα άσχετοι με το επίπεδο νοημοσύνης, ανιδιοτέλειας και καλλιέργειας που απαιτείται για να εξυγιανθεί το σάπιο κόμμα και να ανασυνταχθεί πολιτικά.

Ανασύνταξη σημαίνει να αποκτήσει πολιτική ραχοκοκαλιά, κοινωνικούς στόχους: όραμα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό άξιο να το πιστέψουν, να το εμπιστευθούν, να το παλαίψουν οι πολίτες. Με χιλιοφθαρμένες, σπιθαμιαίες φιγούρες ενδοκομματικών υποστηρικτών, κομματική ανασύνταξη δεν γίνεται.

Η Ν.Δ. ήταν εκ γενετής κόμμα προσωποπαγές, φτιάχτηκε για να υπηρετήσει τη μοναρχία του ιδρυτή της. Δεν είχε ποτέ πολιτική ταυτότητα, πρόταση ή οπτική διαφορετική από τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν είχε ποτέ απάντηση στο ερώτημα: τι θετικό, τι γόνιμο προσπορίζει σήμερα στον Ελλαδίτη η ελληνικότητά του, ποια στοιχεία ελληνικής ιδιαιτερότητας (γλώσσα, Ιστορία, κατάλοιπα εθισμών του κάποτε πολιτισμού του) μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα με τη δυναμική δημιουργικής παρέμβασης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Τι έχει να αντιτάξει η Ν.Δ. στον εθνομηδενισμό του ΣΥΡΙΖΑ ή του αλγεινού ντουέτου Αννας Διαμαντοπούλου - Θάλειας Δραγώνα.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα αναδειχθεί ηγέτης, αν, έστω και μόνο, απαλλάξει τη Ν.Δ. από το σύνδρομο κατωτερότητας που τη διακατέχει απέναντι στην εντόπια καπηλεία της Αριστεράς: Να αντιτάξει επιτέλους πολιτική θέση, ιστορικά και κοινωνικά ξεκάθαρη, για το ζαχαριαδικό πραξικόπημα που ματοκύλισε τη χώρα, προκειμένου να την εντάξει στανικά στον σοβιετικό «παράδεισο». Ξεκάθαρη στάση για το πόσο «δημοκρατικός» ήταν ο βίαια στρατολογημένος στρατός αυτής της ανταρίας και πόσο «δοσίλογοι» και «μοναρχοφασίστες» όσοι Ελληνες θυσιάστηκαν για να μην υποταχθεί η χώρα στον εφιάλτη του ολοκληρωτισμού. Ποια σχέση έχει ώς σήμερα με την ελευθερία και τη δημοκρατία η ιδεολογία του σταλινισμού και οι «αναθεωρητικές» της παραλλαγές που δυναστεύουν τα πανεπιστήμια, τα σχολειά, τα ΜΜΕ ασκώντας ωμή ιδεολογική τρομοκρατία και κτηνώδη φυσική βία.

Να καταδικάσει η Ν.Δ. το παρακράτος της Δεξιάς, έκγονο τότε της ζαχαριαδικής παραφροσύνης, αλλά να θυμηθεί και το τότε Κέντρο, που προάσπισε τις ελευθερίες του λαού. Να το μιμηθεί σήμερα η ίδια σαρκώνοντας πολιτική πρόταση αντίστασης στην τυραννία της απειλής και της βίας των παλαιοημερολογιτών του Περισσού και των καριεριστών της Κουμουνδούρου.

Επί είκοσι τρία χρόνια το κόμμα στο οποίο κλήθηκε να αρχηγεύσει ο Αντώνης Σαμαράς αποδείχθηκε ολοφάνερα ανύπαρκτο πολιτικά, κόμμα σπιθαμιαίων καιροσκόπων. Δεν επιδέχεται παρά μόνο επανίδρυση. Θα την τολμήσει;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/12/2009

14.12.09

Τομές στο Δημόσιο και μαχαίρι στα προνόμια των golden boys εξήγειλε ο πρωθυπουργός

Τετραετές πλάνο για τη μείωση του ελλείμματος και την τιθάσευση του χρέους, αλλά και, ευρύτερα, για τη ριζική ανασυγκρότηση της χώρας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κηρύσσοντας την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος θα έχει ορίζοντα τριών μηνών.

Στις άμεσες αλλαγές περιλαμβάνονται ευρύτατες περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου και φορολογικό μαχαίρι στα bonus των τραπεζικών στελεχών. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι τα ασθενέστερα στρώματα και η μεσαία τάξη θα προστατευθούν.

Ο κ. Παπανδρέου από το Ζάππειο Μέγαρο ζήτησε εθνική προσπάθεια, από όλους, για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι μέσα σε τρεις μήνες η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει αποφάσεις που δεν ελήφθησαν για δεκαετίες ολόκληρες.

Ο πρωθυπουργός έδωσε χρονοδιάγραμμα στον εθνικό διάλογο, τονίζοντας ότι τέλος Φεβρουαρίου ξεκινά η εφαρμογή των αποφάσεων που θα προκύψουν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Έχουμε τις δυνάμεις και θα το αποδείξουμε» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κίνδυνο να βουλιάξει η χώρα από το χρέος. «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο, αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε, σημειώνοντας ότι είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές και όχι ημίμετρα και κάλεσε τους πολίτες «να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» και μάλιστα αλλάζοντας την Ελλάδα.

Δεν μιλάμε για μερεμέτια, αλλά για δίκαιες ανατροπές παντού, είπε, προσθέτοντας ότι «πολλές επιλογές μας θα είναι επώδυνες» και ότι «όλοι πρέπει να ξεβολευτούμε», τόνισε όμως ότι παράλληλα «θα στηρίξουμε τους χαμηλόμισθους και τη τα μεσαία τάξη».

Περιέγραψε δε ένα κράτος με αρχές όπως η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η διαβούλευση, η κοινωνική λογοδοσία, η ποιότητα, η δημοκρατικότητα, η αλληλεγγύη και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτήρισε εγκληματική τη διαχείρισή της και την κατηγόρησε ότι φυγομάχησε αντί να προχωρήσει σε αλλαγές που χρειαζόταν η χώρα.

Χαρακτήρισε εχθρό την πελατειακή συγκρότηση του κράτους τόνισε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας και σημείωσε ότι τερματίζονται οι συμβάσεις έργου καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν άλλα «Βατοπαίδια».

«Ανοίγουμε τα θέματα, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, κάνουμε πράξη τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα», τόνισε.

Οι αλλαγές
Έλλειμμα και χρέος

Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε ένα «οδικό χάρτη» για τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% στο τέλος της τετραετίας.

Για το 2010 η μείωση του ελλείμματος θα είναι 4%, δηλαδή κάτω από τον αρχικό στόχο του 9,1%, και από εκεί και πέρα στόχος είναι η μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% στο τέλος της τετραετίας.

Η αποκλιμάκωση του χρέους θα αρχίσει από το 2012. Προς αυτή την κατεύθυνση εξήγγειλε νέο κύκλο μετοχοποιήσεων, δημιουργία εταιρίας συμμετοχών του δημοσίου, πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενιαία και επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και τιτλοποίηση εσόδων από το ΦΜΑΠ.

Τόσο η αποκλιμάκωση του ελλείμματος όσο και αυτή του χρέους θα αποτυπώνονται στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο.

Ο προϋπολογισμός θα παρακολουθείται στη Βουλή από ειδικό σώμα ελεγκτών. Από τον Ιανουάριο θα υπάρχουν τριετείς προϋπολογισμοί από κάθε υπουργείο και θεσπίζονται ισολογισμοί με ορκωτό λογιστή σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς.

Για τον περιορισμό του ελλείμματος προωθείται η μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ο περιορισμός της σπατάλης και η ενίσχυση του μηχανισμού εισπράξεων των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς ο περιορισμός κατά 1/3 των συμβάσεων εργασίας.

Μισθοί, προσλήψεις

Για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 2010 παγώνουν οι προσλήψεις και από εκεί και έπειτα θα ισχύσει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, εκτός από τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της ασφάλειας.

Ως προς την εισοδηματική πολιτική, το 2010 οι αυξήσεις στο Δημόσιο θα καλύπτουν τον πληθωρισμό για μισθούς έως 2.000 ευρώ. Πάνω από τα 2.000 ευρώ θα δοθεί μόνο η ωρίμανση. Παράλληλα προωθείται η μείωση κατά 10% των δαπανών για επιδόματα.

Από τα μέσα του 2010 εξάλλου θεσπίζεται η ενιαία αρχή πληρωμών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ο προϋπολογισμός θα παρακολουθείται στη Βουλή από ειδικό σώμα ελεγκτών.

Περικοπές δαπανών

Για τον περιορισμό των δαπανών πρόκειται να κλείσουν το 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, καθώς και τα γραφεία Τύπου στο εξωτερικό τα οποία θα ενσωματωθούν στις πρεσβείες.

Παράλληλα, θα μειωθούν οι αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΚΟ όπως και ο αριθμός των μελών των ΔΣ στις ΔΕΚΟ και των διευθυντικών στελεχών.

Θεσπίζεται επίσης η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ταμεία, επαναφέρεται η λίστα φαρμάκων και μπαίνουν ορκωτοί λογιστές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στοπ στα golden boys

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες δεν θα διανείμουν μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους ακόμη κι όταν επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί από το δημόσιο. Για τις ιδιωτικές τράπεζες τα μπόνους που θα διανεμηθούν στα ανώτατα στελέχη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%.

Ως προς το φορολογικό σύστημα καθιερώνεται ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Θα υπάρξει προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ επαναφέρονται οι φόροι κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερα όμως αφορολόγητα όρια.

Φορολογικό σύστημα

Καταργούνται οι χαριστικές φοροαπαλλαγές, φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη από τις επιχειρήσεις και θεσπίζεται ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην εφαρμογή φόρου υπεραξίας στις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά στον υπολογισμό του φόρου θα συμψηφίζονται οι ζημιές από τις πωλήσεις των μετοχών.

Επίσης, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς που θα διασυνδέονται με τις φορολογικές αρχές.

Εκτός από αυτά, είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρξουν μέτρα και για το «πόθεν έσχες» και την έκπτωση των δαπανών από τους φορολογούμενους με αποδείξεις.

Προανήγγελλε έλεγχο των πόθεν έσχες των εφοριακών και παύση εκείνων που η διαβίωσή τους δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.

Οικονομικό έγκλημα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι λαμβάνονται άμεσα, αποφασιστικά μέτρα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και των μεγάλων υποθέσεων αδιαφάνειας, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας. Το συντονισμό θα αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα συνεργάζεται με τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία. Οι ειδικοί στόχοι για το 2010 είναι:

  • Καταπολέμηση της μάστιγας της λαθρεμπορίας καυσίμων που υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο κάθε χρόνο.
  • Καταπολέμηση της σπατάλης και της ανομίας στα νοσοκομεία.
  • Καταπολέμηση του μεγάλου οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος που σχετίζεται με κάθε μορφής λαθρεμπορίας.
  • Καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο με αποφασιστικά μέσα και την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μεθοδολογιών και τεχνολογιών.

«Θα αποδείξουμε στην πράξη πως λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν σε πολλές μεριές. Υπάρχουν πολλά λεφτά στα κυκλώματα του εγκλήματος, στα χέρια όσων ζουν παρασιτικά εις βάρος του κράτους, εις βάρος των ευσυνείδητων φορολογουμένων, των εντίμων πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αλλες ρυθμίσεις

Πριν από το τέλος του έτους κατατίθεται το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, αυξάνεται ο προϋπολογισμός του ΤΕΜΠΜΕ και εξοφλούνται σταδιακά οι εκκρεμότητες του Ελληνικού Δημοσίου προς επιχειρήσεις από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2010 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνεται ώστε να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ ή 4,2% του ΑΕΠ. Επίσης, αλλάζει ο αναπτυξιακός νόμος ώστε να στηρίζει την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, απλοποιούνται και αποκεντρώνονται ριζικά όλες τις διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ και ξεκινάει ο στρατηγικός αναπροσανατολισμός του ΕΣΠΑ σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης, ανθρώπινου δυναμικού και κοινωνικής συνοχής.

Το πρώτο δίμηνο του 2010 αίρονται τα αντικίνητρα και οι τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πραγματοποίηση επενδύσεων και για την ίδρυση επιχειρήσεων, ώστε να μειωθεί δραστικά σε λιγότερες από 15 μέρες ο χρόνος ίδρυσης μιας επιχείρησης.

Επίσης δημιουργείται υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop), με την αξιοποίηση των υποδομών που ήδη έχουν αναπτυχθεί από τα Επιμελητήρια της χώρας.

Μεγάλη τομή για τον βιώσιμο αναπτυξιακό προσανατολισμό της οικονομίας, είπε, αποτελεί η δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2010.

Εντός του πρώτου τριμήνου θα ανοίξει και ο διάλογος για τα κλειστά επαγγέλματα.

Για το καυτό ζήτημα του Ασφαλιστικού, ο χρονικός ορίζοντας είναι το πρώτο εξάμηνο του 2010. Έως τότε, το υπουργείο Εργασίας θα έχει καταλήξει σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

Θα ακολουθήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου για να περιοριστούν οι εκλογικές δαπάνες και το μαύρο χρήμα. Ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Μετανάστες, αδήλωτη εργασία

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο ζήτημα των μεταναστών και επισήμανε ότι οι εργασιακοί και ασφαλιστικοί νόμοι αφορούν και τους αλλοδαπούς που εργάζονται στην Ελλάδα χωρίς νόμιμη διαμονή.

Στο πλαίσιο αυτό το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας οφείλει να εξετάζει καταγγελίες ακόμη και αν αυτές προέρχονται από μη νόμιμους αλλοδαπούς, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι ο μετανάστης δεν μπορεί να τιμωρείται με απώλεια της άδειάς του όταν ο εργοδότης δεν καταβάλλει τις προβλεπόμενες εισφορές.

in.gr

Τετραετές σχέδιο για έξοδο από την κρίση

«Οδικό χάρτη» για τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% στο τέλος της τετραετίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην έναρξη του εθνικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε σειρά ανατροπών σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας και δεσμεύτηκε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 4% ήδη από τον πρώτο χρόνο.

Όπως εξήγησε, θα εξοικονομηθούν πόροι 8 δισ. κατά το ήμισυ από αύξηση των εσόδων και άλλα 4 δισ. από την περιστολή των δαπανών, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώνεται το έλλειμμα κατά 2% του ΑΕΠ για κάθε χρόνο μέχρι το 2013. Τους στόχους αυτούς θα προβλέπει και το τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας που θα υποβάλλει η Ελλάδα στην Κομισιόν τον Ιανουάριο του 2010.

Περιστολή Δαπανών

Στο πεδίο του περιορισμού της κρατικής σπατάλης, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε:
-Μείωση δαπανών 10% σε όλα τα υπουργεία
-Μείωση κατά 10% της σπατάλης στα Ασφαλιστικά Ταμεία
-Αναστολή προσλήψεων για τον επόμενο χρόνο, εξαιρουμένων των τομέων Υγείας, Παιδείας και Σωμάτων Ασφαλείας
-Μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο
-Πάγωμα των μισθών πάνω από 2.000 ευρώ στο Δημόσιο (δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν σε μικτές ή καθαρές αποδοχές)
-Κλείσιμο του 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό
-Κλείσιμο όλων των γραφείων τύπου στο εξωτερικό και ενσωμάτωσή τους στις πρεσβείες
-Μείωση κατά 50% των αμοιβών των μελών ΔΣ των φορέων του Δημοσίου, πλαφόν στις αμοιβές τους και κατάργηση των μπόνους που λαμβάνουν
-Υποχρεωτική δημοσίευση ισολογισμών όλων των νομικών προσώπων του κράτους και υπογραφή τους από ορκωτούς λογιστές
-Φορολόγηση κατά 90% των μπόνους που χορηγούν οι τράπεζες στα στελέχη τους
-Διπλογραφικό σύστημα στα νοσοκομεία για το έλεγχο των προμηθειών
-Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ταμεία και επαναφορά της λίστας φαρμάκων
-Ορκωτοί λογιστές για έλεγχο στα Ταμεία
-Μηνιαίος απολογισμός ανά υπουργείο, που θα δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο
-Ενιαία αρχή πληρωμής των μισθών στο Δημόσιο
-Ίδρυση στη Βουλή σώματος ελεγκτών που θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Αύξηση εσόδων

Στο πεδίο της αύξησης των δημοσίων εσόδων:
-Καθιέρωση ενιαίας, προοδευτικής, τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας
-Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων
-Κλιμακωτή φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας
-Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών
-Φορολόγηση των βραχυπρόθεσμων χρηματιστηριακών συναλλαγών
-Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων
-Διατήρηση επαγγελματικού λογαριασμού στις τράπεζες, διασυνδεμένου με τις ΔΟΥ
-Αυστηρή εφαρμογή πόθεν έσχες σε όλους τους εφοριακούς, που θα απολύονται αν τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν
-Αποκρατικοποιήσεις και κεφαλαιοποιήσεις των μετοχικών πακέτων του Δημοσίου
-Αξιοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας
-Επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων

«Στόχος η Ελλάδα των αξιών»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κίνδυνο να βουλιάξει η χώρα από το χρέος. «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο, αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε, σημειώνοντας ότι είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές και όχι ημίμετρα και κάλεσε τους πολίτες «να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» και μάλιστα αλλάζοντας την Ελλάδα. «Δεν μιλάμε για μερεμέτια, αλλά για δίκαιες ανατροπές παντού, είπε, προσθέτοντας ότι «πολλές επιλογές μας θα είναι επώδυνες» και ότι «όλοι πρέπει να ξεβολευτούμε», τόνισε όμως ότι παράλληλα «θα στηρίξουμε τους χαμηλόμισθους και τη τα μεσαία τάξη».

Επεσήμανε δε ότι η προσπάθεια εξόδου από το δημοσιονομικό αδιέξοδο θα συνδυαστεί με σείρα διαρθρωτικών αλλαγών στη διοίκηση, το κοινωνικό κράτος και την πολιτική ζωή.

Ανάπτυξη

Έθεσε επίσης ως πρώτη προτεραιότητα την οικονομική ανάπτυξη και την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή εξήγγειλε:
-Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 10 δισ. ευρώ
-Στρατηγικό αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ (26 δισ.) στην πράσινη οικονομία
-Υπηρεσίες μίας στάσης για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων

Κοινωνικό κράτος

«Ήρθαμε να στήσουμε και όχι να γκρεμίσουμε το κοινωνικό κράτος», είπε ο Γ. Παπανδρέου και δεσμεύτηκε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου θα έχουν νομοθετηθεί οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανασφάλιστη εργασία των μεταναστών, τονίζοντας ότι οι εργασιακοί νόμοι αφορούν και τους αλλοδαπούς, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα.

«Πρόκειται για επώδυνα, αλλά αναγκαία και δίκαια μέτρα», τόνισε και εξήγησε ότι συνειδητά η κυβέρνηση του επιλέγει το διάλογο, επιλέγει να στηριχθεί στην κοινωνία και όχι στην ευρεία κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

ΤΑ ΝΕΑ, 14/12/2009

Εκδοση ελληνικών ομολόγων και σε δολάρια ΗΠΑ το 2010

Στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το δανειακό πρόγραμμα του νέου έτους

Του Σωτήρη Νίκα

«Στροφή» και στις αγορές της Αμερικής και της Απω Ανατολής θα επιχειρήσει να κάνει το οικονομικό επιτελείο το 2010 για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εκτέλεση του νέου και υπέρογκου δανειακού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει φέρει στην τελική τους φάση όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ούτως ώστε να μπορεί από τις αρχές Ιανουαρίου -ανάλογα και με τις συνθήκες στην αγορά- να έχει τη δυνατότητα να εκδώσει ομόλογα σε δολάρια, προσελκύοντας περισσότερους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή, το χρέος του Δημοσίου στο νόμισμα του ευρώ αντιπροσωπεύει το 99,6% του συνολικού χρέους και μόλις το 0,4% (δηλαδή 1,4 δισ. ευρώ από τα 297,9 δισ. ευρώ που ανέρχεται το χρέος) αφορά σε νομίσματα εκτός της Ζώνης του Ευρώ.

Εναλλακτική λύση

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει το τελευταίο διάστημα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευρύνει το «πελατολόγιό» της. Ετσι, το υπουργείο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχουν προχωρήσει τις απαραίτητες νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες για να έχουν στο «συρτάρι» μία εναλλακτική λύση δανεισμού.

Πάντως, αμέσως μετά την έκδοση των ομολόγων σε δολάρια, θα μετατρέπονται σε ευρώ (μέσω συμβάσεων swap) για να αποφευχθούν οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι. Βέβαια, η κίνηση αυτή θα έχει κάποιο επιπλέον κόστος, γι’ αυτό και τέτοιες κινήσεις θα γίνουν πολύ προσεκτικά και σε περιόδους που θα ελαχιστοποιείται το κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δέκα χρόνια πριν (1999) το 34,1% του δανεισμού ήταν σε δολάρια. Το ποσοστό αυτό, ένα χρόνο μετά, μειώθηκε απότομα στο 4,85%, αφού η Ελλάδα είχε αρχίσει να αντιμετωπίζεται ισότιμα από την υπόλοιπη Ευρώπη, εν όψει της ένταξής της στη Ζώνη του Ευρώ.

Το δανειακό πρόγραμμα του 2010 μπορεί να είναι μικρότερο από το φετινό, που έφτασε στα 64 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν παύει να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που θα εκτελέσει η Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 55 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και με το άκρως αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς για την ελληνική αγορά ομολόγων μετά την υποβάθμιση της χώρας από την Fitch, ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο να δημιουργήσει δικλίδα ασφαλείας για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του κράτους μέσω της έκδοσης ομολόγων σε Ηνωμένες Πολιτείες και Απω Ανατολή.

Μέσα στην εβδομάδα, ο διεθνής πιστοληπτικός οίκος Fitch τοποθέτησε την Ελλάδα στη «δεύτερη κατηγορία» μεταξύ των χωρών που δανείζονται. Το γεγονός αυτό δημιούργησε έντονες ανησυχίες στις αγορές για το πόσο κοντά είναι η πιθανότητα να μη δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, η ΕΚΤ δέχεται ως ενέχυρο τα κρατικά ομόλογα που αξιολογούνται μέχρι και «ΒΒΒ-». Ομως, η απόφαση ελήφθη φέτος, στο πλαίσιο της στήριξης της οικονομίας λόγω της κρίσης και η ΕΚΤ σχεδιάζει να επαναφέρει το όριο στο «ΑΑΑ-», όπως ήταν πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση.

Μάλιστα, η ΕΚΤ προειδοποίησε την Ελλάδα ότι έχει περίπου ένα χρόνο να προωθήσει μέτρα που θα πείσουν τις αγορές ότι μπορεί να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Ρευστότητα

Παράλληλα, ένας ακόμη λόγος που οδήγησε στη λήψη της απόφασης για εκδόσεις και σε άλλα νομίσματα πλην του ευρώ είναι και η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι ταυτόχρονα με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκή οικονομίας θα προχωρήσει από το 2010 και στη σταδιακή απόσυρση της άφθονης και φθηνής ρευστότητας που παρείχε φέτος στα πιστωτικά ιδρύματα.

Το 2009, οι ελληνικές τράπεζες εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρον την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, καθώς αγόραζαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (περίπου 30 δισ. ευρώ) απολαμβάνοντας επιτόκιο της τάξης του 5% ή του 6% και έδιναν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για να δανειστούν από αυτήν με επιτόκιο 1% (περίπου 42 δισ. ευρώ). Ετσι, αποκόμιζαν σημαντικά κέρδη, αλλά ταυτόχρονα τροφοδοτούσαν και το κράτος με τα απαραίτητα κεφάλαια για να καλυφθούν οι «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Πάντως, χθες, μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει και εν αναμονή των μέτρων που θα ανακοινώσει ο ίδιος την ερχόμενη Δευτέρα, οι αγορές έδειξαν να δίνουν διήμερη διορία στην κυβέρνηση. Η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού υποχώρησε έως και τις 206 μονάδες βάσης από 241 μονάδες που ήταν την Πέμπτη. Επίσης, το spread των επιτοκίων Credit Default Swap (CDS) -ασφαλίστρων κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών- του ελληνικού 5ετούς ομολόγου μειώθηκε στις 212 μονάδες, από 231 μονάδες προχθές.

Κλιμάκιο της Moody’s στην Αθήνα

Την ώρα που ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα ανακοινώνει την Δευτέρα το περίγραμμα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) αναφερόμενος στα μέτρα και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, κλιμάκιο του διεθνούς οίκους αξιολόγησης Moody’s θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα περνάει από «κόσκινο» την ελληνική οικονομία.

Εκπρόσωποι του ξένου οίκου θα πραγματοποιήσουν προγραμματισμένη επίσκεψη δύο ημερών και θα έχουν συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και του ΙΟΒΕ, ώστε να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για την ελληνική οικονομία και να αποφασίσουν εάν θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ή όχι.

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σε επαφές με στελέχη έτερου διεθνούς οίκου αξιολόγησης -της Standard & Poor’s (S&P) - ενημερώνοντάς τους για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο μέτωπο της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών της χώρας, καθώς μέσα στην εβδομάδα η S&P έθεσε την Ελλάδα στον «προθάλαμο» της υποβάθμισης.

Πάντως, χθες, υπήρξαν εκ νέου δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και εκθέσεις για την Ελλάδα. Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times που επικαλείται δηλώσεις αναλυτών, η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί «σαφή προειδοποίηση για άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ακόμη και η Βρετανία».

Επίσης, ο μεγαλύτερος όμιλος διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων της Γερμανίας, DWS Investment, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν, μετά την κάθετη υποχώρησή τους, επενδυτική ευκαιρία. Μάλιστα, οι αναλυτές του οίκου θεωρούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση διάσπασης της Ευρωζώνης, οπότε «τα spreads αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία. Υπάρχει έντονη μεταβλητότητα αυτή τη στιγμή, όμως, ο Ιανουάριος είναι ένας καινούργιος μήνας. Θεωρώ ότι θα δούμε αρκετούς να επιστρέφουν στα ελληνικά ομόλογα».

H δυσάρεστη πραγματικότητα των ελλειμμάτων

Του Τρύφωνα Κολλιντζά*

Το 2009 η Ελλάδα θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 12,5% του ΑΕΠ και για το 2010 προβλέπεται να έχει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ. Τα ελλείμματα αυτά είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρωζώνη και τα μεγαλύτερα ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ (με την εξαίρεση της Ισλανδίας). Είναι επίσης πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τα ελλείμματα των τελευταίων τριάντα πέντε ετών. Ως ένα βαθμό, αυτό είναι συγκυριακό και οφείλεται στην οικονομική ύφεση. (Δηλαδή, σε μια οικονομική ύφεση τα μεν έσοδα κινούνται αυτόνομα προς τα κάτω, ενώ οι δαπάνες κινούνται αυτόματα προς τα πάνω.) Σε κάποιο μικρότερο βαθμό, το έλλειμμα είναι και αποτέλεσμα της, ορθής κατά τη γνώμη μου, πολιτικής της κυβέρνησης να αποτυπώσει τις υποχρεώσεις της ανεξάρτητα με το πότε τακτοποιούνται. Τέλος, σε κάποιο βαθμό είναι και αποτέλεσμα του φαινομένου του εκλογικού κύκλου. (Δηλαδή, της δημιουργίας διογκωμένων ελλειμμάτων τα έτη που διεξάγονται εκλογές.) Εστω, όμως, και αν δεν συνέτρεχαν οι παραπάνω λόγοι, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα ήταν της τάξης του 5%-6% του ΑΕΠ, πάνω από το συμβατικό όριο του 3% που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτό είναι το περίφημο «διαρθρωτικό έλλειμμα» που χαρακτηρίζει τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν αρνητική συσχέτιση με τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες χώρες. Και, αντίθετα απ’ ό,τι φαίνεται να πιστεύει το ευρύ κοινό, οι οικονομολόγοι, σήμερα, γενικά συμφωνούν ότι τα ελλείμματα ελάχιστα ή καθόλου συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ύφεσης. Ιδιαίτερα σε υπερδανεισμένες χώρες, εκτοπίζουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα (για παράδειγμα, η πρόσφατη αύξηση των περιθωρίων των ελληνικών ομολόγων πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά, λόγω του σχετικά μεγαλύτερου εκτιμώμενου κινδύνου αποπληρωμής τους, αυξάνει το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών που με τη σειρά τους, αυξάνουν το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αναβάλλοντας ή ακυρώνοντας τα επενδυτικά τους σχέδια και όχι μόνο) και οδηγούν σε σχετική μείωση της κατανάλωσης και αύξηση της αποταμίευσης για την αντιμετώπιση μελλοντικών φορολογικών επιβαρύνσεων. Τελικά, το μόνο που φαίνεται να εξυπηρετούν τα διαρθρωτικά ελλείμματα είναι η μεταφορά εισοδήματος από το μέλλον στο παρόν. Στο βαθμό δε, που η μεταφορά εισοδήματος από το μέλλον στο παρόν δεν είναι ουδέτερη, ωφελούν κάποιες ομάδες του πληθυσμού βλάπτοντας κάποιες άλλες και, βέβαια, τις μελλοντικές γενιές που δεν ψήφισαν στις εκλογές για την ανάδειξη της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η μείωση του ελλείμματος επιβάλλεται να γίνει με δύο τρόπους και σε δύο φάσεις - με μείωση των δαπανών και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Για την εκτόνωση της πίεσης που ασκούν το τελευταίο διάστημα οι αγορές, με την αύξηση της διαφοράς απόδοσης των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων, θα πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα μακρο-πολιτικές (π.χ., γενικό πάγωμα ή μείωση συνολικών ονομαστικών δαπανών του Δημοσίου, πάγωμα ή μείωση μισθών στο Δημόσιο, φορολόγηση της κατανάλωσης, κ.ά.). Εντούτοις, η μείωση των δημοσίων δαπανών για τον δραστικό περιορισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος δεν μπορεί να προέλθει παρά μόνο από διαρθρωτικές (μακροπρόθεσμες) αλλαγές.

Διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να οδηγήσουν σε αναδιάταξη των δημόσιων δαπανών, αφού προηγηθεί εις βάθος μελέτη, τόσο του κόστους παραγωγής τους, όσο και της αποτίμησης της εξυπηρέτησης των λειτουργικών αναγκών που καλύπτουν. Αυτό συνεπάγεται έναν διαφορετικό τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού. Τέλος, τα δημοσιονομικά έσοδα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια υπολείπονται των φορολογικών εσόδων στις χώρες της Ευρωζώνης, κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, περίπου και μάλλον, παραπάνω, λόγω της μεγαλύτερης παραοικονομίας. Καθώς, οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι αντίστοιχοι με αυτούς της Ευρωζώνης, είναι προφανές ότι η λύση στο πρόβλημα συνίσταται στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Μια προφανής περιοχή με περιθώρια βελτίωσης είναι ο κλάδος των αυτοαπασχολούμενων, όπου ο αποτελεσματικός φορολογικός συντελεστής (ο λόγος των πραγματικών φορολογικών εσόδων προς το εισόδημα του συγκεκριμένου κλάδου) είναι περίπου το 1/3 του αντίστοιχου της Ευρωζώνης!

* Ο κ. Τ. Κολλίντζας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η επόμενη «φούσκα» θα είναι οικολογική!

Η στρατηγική Κιότο και Κοπεγχάγης δεν αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, απλώς μετατρέπει τον άνθρακα σε επικερδές εμπόρευμα

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Εν μέσω πληθωρικών ελπίδων για πράσινη στροφή του Μπαράκ Ομπάμα σε σύγκριση με τη μυωπικά αντιοικολογική πολιτική Μπους και για λυτρωτικές αποφάσεις της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, ώστε να αναχαιτισθεί η κλιματική αλλαγή, οι απόψεις του καθηγητή Τζέιμς Χάνσεν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια συνιστούσαν χτυπητή παραφωνία.

«Θα προτιμούσα να μην πραγματοποιηθεί (η διάσκεψη) αν πρόκειται να πιστέψει ο κόσμος ότι κινούμαστε σε ορθή τροχιά, ενώ στην πραγματικότητα οδεύουμε προς την καταστροφή», δήλωσε στον Guardiaο Αμερικανός επιστήμονας. Εξίσου επικριτικός εμφανίστηκε έναντι του Ομπάμα, αλλά και του θεωρητικά «πράσινου» πρώην αντιπροέδρου Αλ Γκορ. Με άρθρο στους New York Times, ο Χάνσεν υποστήριξε ότι η λογική τους «στην πραγματικότητα διαιωνίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση την οποία ισχυρίζεται ότι αντιμάχεται» και ότι «απλώς επιτρέπει στους υπεύθυνους για τη ρύπανση και στους χρηματιστές της Γουόλ Στριτ να γδάρουν τον κόσμο, αποκομίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια».

Αν οι απόψεις αυτές δεν είχαν διατυπωθεί από έναν άνθρωπο σαν τον Χάνσεν, θα απορρίπτονταν βιαστικά ως παρωχημένος αντικαπιταλισμός. Οταν όμως ο υπογράφων τυγχάνει να είναι διευθυντής ερευνών ινστιτούτου της NASA, ίσως ο πλέον αναγνωρισμένος περιβαλλοντολόγος του κόσμου και πάντως ο επιστήμονας εκείνος που έχει «εκπαιδεύσει» όσο κανείς άλλος τους Αμερικανούς πολιτικούς με τις επανειλημμένες καταθέσεις του στο Κογκρέσο, κάποιος λόγος σοβαρός πρέπει να υπάρχει.

Το ισχυρό σημείο της παρέμβασης Χάνσεν είναι ότι πάει πιο βαθιά από τον αφρό της δημοσιογραφικής κάλυψης της Κοπεγχάγης -αν θα έχουμε, τελικά, νομικά δεσμευτικές αποφάσεις ή θα περιοριστούμε σε πολιτική συμφωνία, αν θα βρεθεί κάποιος συμβιβασμός μεταξύ πλουσίων και αναπτυσσόμενων χωρών κ.λπ.- για να φτάσει στην πραγματική ρίζα του προβλήματος. Δηλαδή, στη βασική στρατηγική του διεθνούς «εμπορίου ρύπων», που σημάδεψε όλες τις διεθνείς διασκέψεις, από το Ρίο και το Κιότο μέχρι την Κοπεγχάγη και η οποία αναζητεί οικολογικά αποτελεσματικές λύσεις στο πλαίσιο της αναρχικά ελεύθερης αγοράς. Μια λογική ανάλογη με την επιείκεια της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία πουλούσε συγχωροχάρτια κατά τον Μεσαίωνα: οι επίσκοποι μάζευαν λεφτά και οι πιστοί μπορούσαν, ξαλαφρωμένοι, να ριχτούν σε νέες αμαρτίες!

Θεωρητικά, το σύστημα του «cap and trade» λειτουργεί ως εξής: μια πολιτική αρχή (η κυβέρνηση, στο εσωτερικό της χώρας ή μια δεσμευτική συνθήκη, σε διεθνές επίπεδο) καθορίζει ανώτατα όρια εκπομπής ρύπων για τις επιχειρήσεις ή για τα έθνη - κράτη αντίστοιχα. Βάσει αυτών των ορίων, εκδίδονται άδειες εκπομπής ρύπων, οι οποίες πωλούνται και αγοράζονται σαν οποιαδήποτε άλλα προϊόντα, σε τιμές που καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση: μια χώρα ή επιχείρηση που ρυπαίνει λιγότερο από το όριο που της έχει πιστωθεί μπορεί να πουλήσει τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων που της περισσεύουν σε μια άλλη χώρα ή επιχείρηση. Τα έσοδα από αυτό το εμπόριο διοξειδίου του άνθρακα τροφοδοτούν προγράμματα «πράσινης» ανάπτυξης, ενώ το κίνητρο της μείωσης του κόστους οδηγεί όλους στον περιορισμό των ρύπων, με αποτέλεσμα τα επιτρεπτά όρια να μειώνονται διαρκώς.

οπως έγραψε όμως ο Χάνσεν, «η στρατηγική που βασίζεται στην ελεύθερη αγορά, όσο κι αν εγκωμιάστηκε διεθνώς, αποδείχθηκε αναποτελεσματική ως προς την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη». Ο βασικός λόγος είναι απλός: αν πέσουν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων, τότε, βάσει του νόμου προσφοράς και ζήτησης, θα πέσει η τιμή του άνθρακα. Επομένως, οι μεν πωλητές δικαιωμάτων εκπομπής θα έχουν λιγότερα χρήματα για να στηρίξουν τις «πράσινες» πολιτικές τους, οι δε αγοραστές θα έχουν ισχυρότερα κίνητρα να συνεχίσουν να ρυπαίνουν. Κατ' αυτό τον τρόπο, η «αυτορρυθμιζόμενη αγορά» θα έχει ως συνέπεια την… επαναφορά των ρύπων στο προηγούμενο, υψηλό επίπεδο!

Θεωρητική εικασία; Κάθε άλλο! Στις 31 Οκτωβρίου, η γαλλική Le Monde, κάτω από τον τίτλο «η αγορά των τρελών», δημοσίευσε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μπλόκαρε, στην Κομισιόν, αναλυτικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κράτη - μέλη κατά 20%. Ο λόγος; Η εξοικονόμηση ενέργειας θα έριχνε την τιμή του διοξειδίου του άνθρακα πολύ κάτω από τα 15 ευρώ τον τόνο, όπου κυμαίνεται σήμερα, με αποτέλεσμα να χάσει πολλά χρήματα η Ευρώπη από τις πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων σε τρίτες χώρες. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερα να αναπνέουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, παρά να χάσουμε τα χρήματα που πληρώνουν οι Κινέζοι ή οι Ινδοί για να εκπέμπουν και αυτοί περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα!

Η σχιζοφρενική κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η λεγόμενη «αντιστάθμιση» - η οποία δίνει, για παράδειγμα, το δικαίωμα στην Αμερική ή στη Βραζιλία να ρυπαίνουν περισσότερο με το επιχείρημα ότι δεν καταστρέφουν, τόσο γρήγορα όσο θα το επιθυμούσαν, τους μεγάλους δρυμούς ή τα τροπικά δάση της Αμαζονίας αντίστοιχα. Ο δεύτερος και κυριότερος είναι η δημιουργία νέων, χρηματιστικών παραγώγων, κυριολεκτικά «τοξικών προϊόντων» της Γουόλ Στριτ, πάνω στις άδειες εκπομπής ρύπων, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που δημιουργήθηκαν τα διαβόητα παράγωγα CDS πάνω στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, στις ΗΠΑ.

Οπως αποκάλυψε πρόσφατα η Wall Street Journal, τα χρηματιστικά παράγωγα πάνω στο εμπόριο του άνθρακα ανέρχονται σήμερα σε 100 δισ. δολάρια και προβλέπεται να εκτοξευθούν στα 3 τρισ το 2020. Στο Πράσινο Χρηματιστήριο, το οποίο έχει ήδη δημιουργηθεί, δραστηριοποιούνται όλοι οι γίγαντες της Γουόλ Στριτ: Μόρκγαν Στάνλεϊ, Σίτιγκρουπ, Γκόλντμαν Σακς, Μπανκ οφ Αμέρικα, Τζ.Π. Μόργκαν και πάει λέγοντας. Οι εν λόγω επενδυτικές τράπεζες τσέπωσαν τα τρισ. δολαρίων που τους έδωσαν οι κυβερνήσεις Μπους και Ομπάμα και, αντί να αποπληρώσουν τα χρέη από τα στεγαστικά δάνεια, έριξαν ζεστό χρήμα στον καινούργιο, «πράσινο» τζόγο του άνθρακα, αποδεικνύοντας έτσι πόσο αποτελεσματικός μπορεί να γίνει ο «καπιταλισμός του καζίνο» στην ανακύκλωση της… βλακείας!

Ληστεία σε βάρος του Τρίτου Κόσμου

Μια από τις εναλλακτικές ιδέες που έχει προταθεί στη θέση του συστήματος «cap and trade» στηρίζεται στον λεγόμενο «φόρο άνθρακα», δηλαδή στην επιβάρυνση της τιμής όλων των προϊόντων ανάλογα με τη συμβολή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πέραν των άλλων προβλημάτων που θέτει αυτή η ιδέα, όμως, τίθεται ζήτημα έμμεσου προστατευτισμού εναντίον των προϊόντων του Τρίτου Κόσμου: η Δύση θα επιβάλλει προστατευτικούς δασμούς στα κινέζικα ή τα ινδικά προϊόντα και θα ισχυρίζεται ότι το κάνει, όχι επειδή είναι πιο ανταγωνιστικά από τα δικά της, αλλά επειδή είναι πιο «βρώμικα».

Επιπλέον, η πίεση της Δύσης προς τις νέες βιομηχανικές δυνάμεις της περιφέρειας, που ενοχοποιούνται για μεγάλο μέρος της παγκόσμας ρύπανσης, αποσιωπά ορισμένες ενοχλητικές αλήθειες. Αίφνης, η κάποια μείωση, αναλογικά, της εκπομπής ρύπων από τη Δύση οφείλεται εν πολλοίς στη μεταφορά μεταποιητικών βιομηχανιών προς την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Με άλλα λόγια, η Δύση έκανε εξαγωγή ρύπανσης σε αυτές τις χώρες, τις οποίες καλεί στη συνέχεια να πληρώσουν, και μάλιστα διπλά: πρώτα, με την απαίτηση να αντιμετωπίσουν μέσα σε δύο δεκαετίες αυτό που η Δύση δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει σε δύο αιώνες βιομηχανικής επανάστασης και έπειτα, μέσω της πώλησης των «δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων».

12.12.09

Σχέδιο για ομόλογα «ασφαλείας» σε δολάρια και γιεν

Σωσίβιο για τον δανεισμό του Δημοσίου στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Άπω Ανατολής αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να εξασφαλίσει αγοραστές ελληνικών ομολόγων και να περιορίσει τις όποιες πιθανότητες αδυναμίας κάλυψης του δανειακού προγράμματος του 2010.

Αυτές τις ημέρες, στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνεται το νομικό υπόβαθρο για την έκδοση ομολόγων σε δολάρια και το νέο μέσο άντλησης δανεικών θα χρησιμοποιηθεί στην αγορά το επόμενο έτος, όταν για να βγει η χρονιά απαιτούνται δανεικά τουλάχιστον 54,6 δισ. ευρώ. Η στροφή στις αγορές της Άπω Ανατολής και των Ηνωμένων Πολιτειών υπαγορεύεται επί της ουσίας από τον κίνδυνο να βγει το Ελληνικό Δημόσιο σε μία έκδοση ομολόγων και να μην καταφέρει να αντλήσει το επιθυμητό ποσό. Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι θεωρητικός. Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Fitch και την απειλή νέων υποβαθμίσεων από τις Μoody΄s και Standard & Ρoor΄s, πολλοί από τους αγοραστές, μέχρι σήμερα, ελληνικών ομολόγων θα γυρίσουν την πλάτη στις ελληνικές εκδόσεις χρέους, καθώς από τα καταστατικά τους απαγορεύεται να επενδύουν σε τίτλους χαμηλής βαθμολόγησης. Δυστυχώς πλέον τα ελληνικά ομόλογα, μετά την υποβάθμιση από τη Fitch, πέρασαν στην κατηγορία Β της κλίμακας βαθμολόγησης των διεθνών οίκων, γεγονός που τα κάνει ακατάλληλα για αγορά από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές της ευρωζώνης. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω μετά την υποβάθμιση και του βελγικού χρηματοοικονομικού οίκου Fortis από τη Fitch, εξαιτίας της έκθεσής του σε ελληνικά ομόλογα. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ενδεχόμενο κίνδυνο μαζικής αποχής και ρευστοποιήσεων από τους ελληνικούς τίτλους, γεγονός που επιτείνει την αγωνία για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ανατεθεί στην Goldman Sachs η διερεύνηση ενδιαφέροντος κινεζικών και αμερικανικών τραπεζών, καθώς οι αντλήσεις κεφαλαίων θα γίνουν είτε μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων είτε μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ανάδοχοι των εκδόσεων πρώτα διερευνούν ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών και εν συνεχεία δανείζεται το Δημόσιο. Έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος η έκδοση να μείνει ακάλυπτη.

Δέκα χρόνια πίσω

Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου για έκδοση χρέους σε δολάρια γυρίζει την ελληνική οικονομία δέκα χρόνια πίσω, όταν έδινε τη μάχη της ένταξης στην ευρωζώνη. Με την ένταξη στην ΟΝΕ, οι εκδόσεις αυτές διεκόπησαν, καθώς η μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά ήταν διαθέσιμη να χρηματοδοτήσει τις δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου και δεν υπήρχε λόγος ανάληψης συναλλαγματικού κινδύνου. Η τάση ήταν η μετατροπή του χρέους αποκλειστικά σε ευρώ, ώστε να μη δέχεται πιέσεις ανάλογα με τις διακυμάνσεις των ισοτιμιών των ξένων νομισμάτων. Σήμερα στα 297,9 δισ. ευρώ χρέους μόλις το 1,4 δισ. ευρώ είναι εκπεφρασμένο σε νομίσματα εκτός του ευρώ (ποσοστό 0,4% του συνόλου).

Μια σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν δείχνει τις διαφορές. Το 1999, ο εξωτερικός δανεισμός της χώρας ήταν σε ποσοστό 34,1% σε δολάρια, 11,3% σε γιέν και 54,6% σε ευρώ, ενώ έναν χρόνο αργότερα, με την ελληνική οικονομία στις πύλες της ευρωζώνης, το ποσοστό του δολαριακού χρέους περιορίστηκε σε 4,85% και των εκδόσεων σε γιέν στο 7,23%. Τότε, κάθε φορά που ανέβαινε το δολάριο το δημόσιο χρέος έπαιρνε φωτιά, κίνδυνος ο οποίος εξαλείφθηκε με την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Τώρα, με την ελληνική οικονομία σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τις αγορές να δίνουν απανωτά χτυπήματα στα ελληνικά ομόλογα, το Ελληνικό Δημόσιο αναγκάζεται να γυρίσει δέκα χρόνια πίσω. Βέβαια, για τον περιορισμό του συναλλαγματικού κινδύνου, τα ομόλογα σε δολάρια και γιέν με το που θα εκδίδονται θα μετατρέπονται απευθείας (μέσω συμβάσεων swap) σε ευρώ. Η αναγκαστική αυτή στροφή σε δάνεια σε δολάρια και γιέν εκτιμάται πως θα κοστίσει ακριβότερα σε όρους επιτοκίων στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά από την άλλη θα διασφαλίσει την πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια που κρίνεται αυτή την περίοδο πιο ουσιαστικό.

Ο ρόλος των τραπεζών

Πέραν της δυσχέρειας άντλησης δανειακών κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές, προσκόμματα αναμένεται να ανακύψουν και στο εσωτερικό εξαιτίας των δυσκολιών άντλησης ρευστότητας που εκτιμάται πως θα αντιμετωπίσουν και οι τράπεζες. Φέτος οι τράπεζες άντλησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επιτόκιο 1%, κεφάλαια ύψους 42 δισ. ευρώ με μία τριγωνική σχέση, η οποία τους απέφερε κέρδη πολλών εκατομμυρίων. Οι τράπεζες αγόραζαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με επιτόκιο 5% και 6% και στη συνέχεια έδιναν αυτά τα ομόλογα ενέχυρο στην ΕΚΤ για να πάρουν δανεικά με επιτόκιο 1%. Έτσι, όλοι ήταν κερδισμένοι. Το Ελληνικό Δημόσιο κατάφερε να πουλήσει χρέος της τάξεως των 30 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, χρηματοδοτώντας με ευκολία περίπου το μισό του φετινού δανειακού προγράμματος των 64 δισ. ευρώ και οι τράπεζες εξασφάλισαν ρευστότητα 42 δισ. ευρώ, βγάζοντας και κέρδος από τη διαφορά των επιτοκίων. Το επόμενο έτος, όμως, κλείνει και αυτή η δίοδος χρηματοδότησης, καθώς η ΕΚΤ θα αποσύρει σταδιακά τα έκτακτα μέτρα που έλαβε στο πλαίσιο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έτσι το Δημόσιο χάνει πελάτες αγοράς ομολόγων τόσο από την ευρωζώνη όσο και από το εσωτερικό, καθιστώντας μονόδρομο τις αγορές της Άπω Ανατολής και της Αμερικής.

ΤΑ ΝΕΑ, 12/12/2009

Αγνωστοι σύλησαν τον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου και έκλεψαν τη σορό του

Σοκ στην Κύπρο, καθώς άγνωστοι σύλησαν τον τάφο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου στο νεκροταφείο Δευτεράς και πήραν μέσα από το φέρετρο τη σορό του. Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη το βράδυ της Πέμπτης, την παραμονή της συμπλήρωσης ενός έτους από το θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Οι δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τουλάχιστον τέσσερις, αφού ανέσυραν το φέρετρο πήραν τη σορό. Υπό βροχή και στο σκοτάδι -αφού την ώρα της εγκληματικής πράξης είχε σημειωθεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή- αφαίρεσαν το χώμα από τον τάφο και έσβησαν τα ίχνη τους αδειάζοντας δύο σάκους ασβέστη γύρω από τον τάφο. Η γρανιτένια ταφόπλακα το βάρος της οποίας ξεπερνά τα 250 κιλά δεν φέρει ίχνη βανδαλισμού.

Στο νεκροταφείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ έρευνες άρχισαν προς διάφορες κατευθύνσεις από μέλη της εγκληματολογικής υπηρεσίας. Το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η ανάκριση των τριών Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ) στην Εθνική Φρουρά, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον τους. Κατά πληροφορίες, αναμένεται να προσαχθούν για ανάκριση και άλλα άτομα. Η αστυνομία ενημέρωθηκε τηλεφωνικά για το περιστατικό από αστυνομικό, μέλος της φρουράς του τέως προέδρου της Κύπρου που πήγε το πρωί στο κοιμητήριο για να ανάψει το καντήλι.

Στο κοιμητήριο πήγαν στη συνέχεια συγκλονισμένα όλα τα μέλη της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου, στενοί συνεργάτες του τέως προέδρου, φίλοι και απλοί πολίτες. Ο χώρος του κοιμητηρίου έχει αποκλειστεί με κορδέλες και απαγορεύεται η είσοδος.

Το Σάββατο είναι το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου.


Ο Πρόεδρος της Κυπριακός Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι πρόκειται «για μια απαράδεκτη, ιερόσυλη, ανήθικη και καταδικαστέα ενέργεια που πλήττει τα ήθη, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό μας, το σεβασμό μας στους νεκρούς». Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, καταδίκασε την πράξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «απεχθές και τρομερό έγκλημα».Ο Μητροπολίτης Ταμασσού Ησαϊας, στην επαρχία του οποίου βρίσκεται το κοιμητήριο , χαρακτήρισε «γιγαντιαίο ανοσιούργημα την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου». Επίσης, απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί ηρεμία και ενότητα από το λαό.Ο Μητροπολίτης, ο οποίος μετέβη στο κοιμητήριο της κοινότητας της Δευτεράς, δήλωσε ότι ο χώρος έχει αγιαστεί και έτσι θα τελεστεί, εκεί το Σάββατο, και τρισάγιο και μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ως εγκληματική, βανδαλιστική πράξη ιεροσυλίας χαρακτήρισε το γεγονός ο στενός συνεργάτης του αείμνηστου Τ. Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης.«Εγκληματίες, ιερόσυλοι άνοιξαν τον τάφο του Προέδρου και αφαίρεσαν τη σορό», δήλωσε ο κ. Παντελίδης. Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το άδειο φέρετρο εντόπισε γύρω στις 8 το πρωί, πρώην μέλος από τη φρουρά του Τάσσου Παπαδόπουλου που πήγαινε κάθε πρωί στο κοιμητήριο για να ανάψει το καντήλι στον τάφο του.

Αντιδράσεις στην Αθήνα

Τη θλίψη του για το πρωτοφανές περιστατικό εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.Απίστευτο γεγονός βεβήλωσης και ιεροσυλίας χαρακτήρισε το μακάβριο περιστατικό, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.«Παρά τον αποτροπιασμό μας, δεν πρέπει να αφήσουμε τα δίκαια αισθήματα οργής, να παρασύρουν την κοινή γνώμη σε διχαστικές αντιδράσεις. Αυτό θα προσέβαλε ακόμα πιο βάναυσα τη μνήμη του», πρόσθεσε.

10.12.09

Ο τραπεζικός «εκσυγχρονισμός» των Βρετανών Συντηρητικών διχάζει...

ZEZA ZHKOY
Η διάσωση της Royal Bank of Scotland και της HBOS έσωσε και τη βρετανική οικονομία. Εάν οι δύο τράπεζες αφήνονταν τον Οκτώβριο του 2008 στην τύχη τους, χωρίς να λάβει η κυβέρνηση Μπράουν καμία πρωτοβουλία για τη διάσωσή τους, θα επικρατούσε πανικός, με τους καταθέτες να σπεύδουν σε μαζικές αναλήψεις μετρητών. Εναν χρόνο μετά την παρ’ ολίγο κατάρρευση των δύο τραπεζών, η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ελέγχει το 43% των μετοχών της Lloyds και το 70% της Royal Bank of Scotland (RBS). Ετσι, σε κάθε νοικοκυριό στη Βρετανία αναλογεί επένδυση 3.000 στερλινών στη Royal Bank of Scotland και στον τραπεζικό όμιλο Lloyds. Προτείνεται να μοιραστούν μετοχές των δύο τραπεζικών ομίλων στο λαό, σε αντάλλαγμα ψήφων!
Το αποφασιστικό βήμα έγινε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008, ημέρα πανικού στις αγορές. Το υπουργείο Οικονομικών μεθόδευσε την εν μέρει εθνικοποίηση έκτακτης ανάγκης των δύο τραπεζών. Η κίνησή του χαιρετίστηκε από Βρυξέλλες και ΗΠΑ, ενώ ο Πολ Κρούγκμαν διατύπωσε το περίφημο ερώτημά του: «Εσωσε, άραγε, ο Γκόρντον Μπράουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα;».
Το κόμμα των Συντηρητικών δήλωσε ότι θα προωθήσει το τάχιστο την πώληση των μεριδίων του κράτους στις τράπεζες, μόλις γίνουν κυβέρνηση! «Τι θα έκαναν τότε οι Συντηρητικοί με τις τράπεζες;»... Και αν κερδίσουν στις επόμενες εκλογές, αυτό θα συμβεί παρά τη γενική υποψία πως σε καιρό που χρειάζονταν αποφάσεις, εκείνοι δεν έκαναν... τίποτα.
Η διάσωση της RBS και της HBOS κρίθηκε αναγκαία ακόμη και μετά την κρατικοποίηση της Northern Rock. Η Northern, πέμπτη στεγαστική τράπεζα της χώρας, που πυροδότησε την πρώτη τραπεζική κρίση στη Βρετανία μετά το 1866, δεν άντεξε στη δοκιμασία των μαζικών αναλήψεων των καταθέσεων που υπέστη τον Φεβρουάριο του 2008. Και το απόγευμα της 7ης Οκτωβρίου του 2008 –δηλαδή λίγο μετά την κατάρρευση της αμερικανικής Lehman Brothers– αποφασίστηκε η άμεση διάσωση των RBS και HBOS, με την τελευταία να απορροφάται από τη Lloyds κατόπιν «παρότρυνσης» της κυβέρνησης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, έχει δηλώσει ότι ήταν αβέβαιο εάν οι δύο τράπεζες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν την επομένη της 7ης Οκτωβρίου. «Oι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν ούτε ψωμί. Το κόστος για την οικονομία θα ήταν καταστροφικό», σχολιάζει ο Τομ Κίρσμαϊερ από το London School of Economics.
Τώρα, ο εκσυγχρονιστής Κάμερον διατρέχει τον κίνδυνο να δυσαρεστήσει τους παραδοσιακούς Βρετανούς Συντηρητικούς, καθώς προσπαθεί να αποσυνδέσει την εικόνα των Τόρις από τις αυστηρές πολιτικές. Συγκεκριμένα ο ηγέτης του κόμματος των Συντηρητικών, το οποίο είναι πλέον βέβαιο ότι θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση στη χώρα την άνοιξη του 2010, θέλει την Τράπεζα της Αγγλίας να μην είναι μόνον υπεύθυνη για τα επιτόκια της χώρας, αλλά θέλει να την εντάξει σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να την καταστήσει υπεύθυνη για τις τράπεζες αν επαναληφθούν εποχές ολικής καταστροφής, όπως αυτή που έζησε ο κόσμος.
Ο κ. Κινγκ έθεσε το επίμαχο ζήτημα ως εξής: «Το παν είναι να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να προειδοποιούμε». Μια σχέση εγγύτητας με τις τράπεζες δίνει στις κεντρικές τράπεζες μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες. Τι υποκρισία... Βέβαια, στη Βρετανία η κατάσταση πλέον είναι διαφορετική. Ο βρετανικός τραπεζικός κλάδος από την κρίση έχει εξοντωθεί και είναι πλέον συγκεντρωμένος σε τέσσερις μεγάλους ομίλους. Φυσικά, ανομολόγητος στόχος, ο έλεγχος του Σίτι...
Τέλος, ακόμη και για μια χώρα, όπως η Βρετανία, η απειλή να υποβαθμιστεί η άριστη βαθμίδα αξιολόγησης ΑΑΑ που χαίρει η βρετανική οικονομία από το 1978, όταν άρχισαν οι αξιολογήσεις, είναι βαθιά ταπεινωτική. Η απειλή αυτή μεγεθύνει τις αντιρρήσεις στο επίμαχο θέμα των κρατικοποιήσεων τραπεζών στη Βρετανία. Tο Σίτι υποστηρίζει ότι ο κρατικός τομέας δεν μπορεί να συνδυάσει τις δυνατότητες τραπεζών και αγοράς για να στηρίξει την παραγωγή πλούτου.

6.12.09

Αμέριστη στήριξη της Τουρκίας στην ΠΓΔΜ

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας, ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως «η Ελλάδα πρέπει να πάψει να ασχολείται με ασήμαντα ζητήματα και να επιτρέψει στη Μακεδονία να αποκαλείται Μακεδονία».
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε χθες, Σάββατο, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στην Κωνσταντινούπολη, την αμέριστη στήριξη της Τουρκίας σχετικά με την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, καθώς και τη γνωστή θέση της Τουρκίας αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, όπως μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων.
Ο κ. Ερντογάν, στη συνάντησή του με τον κ. Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι για την Τουρκία, η ΠΓΔΜ αποτελεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει και της συμμετοχής της στις διεθνείς αποστολές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Ερντογάν, στην ομιλία του στα εγκαίνια των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κωνσταντινούπολη παρόντος και του κ. Γκρούεφσκι, ανέφερε πως «η Ελλάδα πρέπει να πάψει να ασχολείται με ασήμαντα ζητήματα και να επιτρέψει στη Μακεδονία να αποκαλείται Μακεδονία, προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής».
Ο κ. Γκρούεφσκι από την μεριά του σημείωσε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές και φίλους της χώρας του, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο εκφράσθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν.
«Στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν εξετάσαμε τις δυνατότητες εμβάθυνσης των πολύ καλών πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και αναφερθήκαμε στην υποστήριξη της Τουρκίας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη Δημοκρατία τη Μακεδονίας, όπως την περαιτέρω υποστήριξη σχετικά με την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σε κάθε άλλο τομέα, που θα μπορούσε να μας υποστηρίξει η Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι
Οι κ.κ. Ερντογάν και Γκρούεφσκι παραβρέθηκαν και στις εργασίες επιχειρηματικού φόρουμ ανάμεσα σε επιχειρηματίες των δύο χωρών, που διεξήχθη χθες στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο εξετάσθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και αύξησης των τουρκικών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ.

Εθνικισμός - διεθνισμός: εισαγόμενοι

Tου Χρήστου Γιανναρά
Ο εθνικισμός ήταν τυπικό γέννημα και καύχημα του Διαφωτισμού. Σήμερα, στην Ελλάδα της ημιμάθειας και της σύγχυσης, όσοι καμώνονται τον διαφωτιστή και τον προοδευτικό έχουν τη λέξη «εθνικιστής» για βρισιά, για ταπεινωτική προσβολή.
Οι Διαφωτιστές είχαν πιστέψει ότι μπορούσαν τη συνύπαρξη των ανθρώπων, τη συλλογικότητα, να τη βασίσουν όχι πια σε θρησκευτικά ιδεολογήματα, που στοίχισαν αίμα και φρίκη στην Ευρώπη, αλλά σε ορθολογικά εντοπισμένους παράγοντες συνοχής: κοινή καταγωγή, γλώσσα, Ιστορία, έθιμα. Δεν υποψιάστηκαν ποια συνοχή σχέσεων κοινωνίας ενδέχεται να εξασφαλίζει το σέβας του «ιερού», όταν δεν οριοθετείται ιδεολογικά το «ιερό» αλλά συνιστά κοινή «στάση» διαμορφωμένη από πείρα αιώνων: «Στάση» σεβασμού ή δέους για κάποιο «νόημα» της ύπαρξης και των υπαρκτών που λειτουργεί ως άξονας αναφοράς της ευθύνης - ελευθερίας του ανθρώπου και αιτιολογεί την ενεργητική του ετερότητα, επιτρέπει ελπίδα νίκης καταπάνω στο εφήμερο.
Πάντως, ο εθνικισμός του Διαφωτισμού αποδείχθηκε, όπως όλα τα ανθρώπινα, δίκοπος: αφορμή περισσότερων ελευθεριών για το άτομο και πρόξενος ακόμα περισσότερης φρίκης. Για μας τους Ελληνες ήταν και η χαριστική βολή για το ιστορικό μας τέλος: Μας οδήγησε στην ξιπασμένη παραίτηση από την αρχοντιά του κοσμοπολίτη, από τη συνείδηση προτεραιότητας του πολιτισμού, μας βύθισε στη μειονεξία και κακομοιριά του Βαλκάνιου επαρχιώτη, στην ανίατη καθυστέρηση. Οσες αντιστάσεις εμφανίστηκαν (Μακρυγιάννης, Ζαμπέλιος, Παπαδιαμάντης, Ιων Δραγούμης, η Γενιά του ’30) –εκδοχές για την ελληνικότητα ως ενεργό πρόταση «νοήματος», δηλαδή πολιτισμού δίχως εθνικά σύνορα– απέτυχαν ιστορικά, το αποδείχνει η θεσμική συγκρότηση και λειτουργία του ελλαδικού κράτους.
Σήμερα πια εγχωρίως έχει αντιστραφεί ακόμα και η σημασία των λέξεων: Διαφωτιστής στην Ελλάδα θεωρείται ο διεθνιστής και ο εθνικισμός της ευρωπαϊκής Νεωτερικότητας λογαριάζεται οπισθοδρόμηση, αναχρονισμός. Αυτό μάλλον οφείλεται στην παγκόσμια αποκλειστικότητα που έχουν οι Ελλαδίτες να παντρεύουν τα αντιφατικά και ασυμβίβαστα: τον Διαφωτισμό με τον Μαρξισμό. Να βλέπουν τη συλλογικόητα μόνο σαν διαφοροποίηση τάξεων και πάλη των τάξεων, τον πολιτισμό σαν «εποικοδόμημα» στη «βάση» των παραγωγικών και ανταλλακτικών σχέσεων.
Ο,τι ξεφεύγει από το μανιχαϊστικό δίπολο εθνικισμού και ιστορικο-υλιστικού διεθνισμού, η εμμονή στην ελληνικότητα ως κοσμοπολίτικη πρόταση πολιτισμού (πρόταση τρόπου και νοήματος του βίου: κοινής ιεαράρχησης αναγκών) ταξινομείται αμέσως προκρούστεια στο απεχθέστερο είδος εθνικισμού: Σημαίνει σκοταδισμό, αναχρονισμό, οπισθοδρόμηση, αντίδραση στην πρόοδο, συγγένεια ιδεολογική με τον Εθνικοσοσιαλισμό και δι’ αυτού με τον Φασισμό. Οι δογματικοί παλαιοημερολογίτες του Περισσού, θαυμαστές του τείχους που χώριζε στο Βερολίνο τον «παράδεισο» του ολοκληρωτισμού από την «κόλαση» του φιλελευθερισμού, συγκαταλέγονται στις «προοδευτικές δυνάμεις», ενώ η Γενιά του ’30 (ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, λ.χ., για την «Αυγή») είναι αποφώλιος εθνικιστής με όλα τα σχετλιαστικά ομόσημα.
Γι’ αυτό και δεν παράγεται πια πολιτική στην Ελλάδα, μόνο αναμασήματα μεταπρατικής κενολογίας για διαιώνιση της τεταρτοκοσμικής καφρίλας. Δεν τολμάει πολιτικός λόγος να ζητήσει λ.χ. περισσότερα Αρχαία Ελληνικά στο σχολειό, Αρχαία Ελληνικά από το Δημοτικό, αφού η στέρεα δομή τους επιτρέπει να διδάσκεται η γλώσσα ως λογική συνεπιφέροντας και τη διδασκαλία των μαθηματικών ως γλώσσας – θα χλευαστεί αμέσως η πρόταση σαν «εθνικισμός». Δεν νοιάζονται τα μαρξιστοδιαφωτιστικά υβρίδια για καλλιέργεια της σκέψης και της κρίσης, μάχονται φαντάσματα. Ετσι, είτε η Ν.Δ. κυβερνάει είτε το ΠΑΣΟΚ, η παιδεία στην Ελλάδα είναι στεγανά απολιτική, πειθαρχημένη στον στόχο να ετοιμάζει πειθήνιους οπαδούς για τα κομματικά ποιμνιοστάσια, όχι υπεύθυνους πολίτες.
Απολιτικός είναι και ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα, δουλεύει αποκλειστικά για τις κομματικές μαφίες και το χρυσοπληρωμένο κηφηναρειό των εργατοπατέρων, πάντα στραγγαλίζοντας τη ζωή στην απολυτοποίηση της οικονομικής δοσοληψίας. Ο πολιτικός λόγος που θα θύμιζε πανάρχαιους εθισμούς των Ελλήνων στην προτεραιότητα της δημιουργίας και όχι του εκβιαστικού επισιτισμού, θα απαιτούσε τη συμμετοχική δημιουργικότητα ως όρο της μισθωτής εργασίας, ένας τέτοιος λόγος θα στιγματιζόταν «εθνικιστικός» για να εξοντωθεί καίρια.
Δεν τολμάει ο Μακεδόνας να υπερασπίσει την ελληνικότητα του ονόματος της Μακεδονίας, ο Θρακιώτης να υπερασπίσει τη γη του, ο Καστελοριζιός την ελληνικότητα του αρχιπελάγους. Θα απειληθούν και αυτοί με κατάταξη στους «εθνικιστές». Αδύνατο να συζητηθούν στη σημερινή Ελλάδα όροι αξιοπρέπειας στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, όροι στρατηγικής σωφροσύνης στην οργάνωση της άμυνας, προϋποθέσεις αυτοπροστασίας του πολίτη από τη χυδαιότητα του χαμηλής στάθμης τουρισμού, απαιτήσεις προστασίας της γλώσσας από τη βάναυση αγραμματοσύνη, και χίλια ανάλογα, χωρίς να κυριαρχήσουν οι χαρακτηρισμοί ή οι υπόνοιες για «εθνικισμό», «σοβινισμό», «ακροδεξιά σύνδρομα». Στην Ελλάδα δεν παράγεται πια πολιτική, γιατί είναι τυραννικά κυρίαρχος ο μονόδρομος της αλογίας των κλισέ, η συμπλεγματική παράνοια των δογματισμών.
Ούτε και μπορεί άλλος να μας υποκαταστήσει τους Ελληνες στις ευθύνες μας – όπως μας έχουν θέσει υπό ταπεινωτική επιτροπεία στα οικονομικά οι Ευρωπαίοι, έτσι κάποιοι διεθνείς οργανισμοί να επιτροπεύουν τη διαχείριση της πολιτιστικής μας παράδοσης που είναι πανανθρώπινο θησαύρισμα, όχι μόνο δικό μας. Θα ήταν απαραίτητο, αλλά δεν γίνεται. Δεν μπορεί άλλος να μας υποκαταστήσει στη διάσωση ζωντανής συνέχειας της ελληνικής γλώσσας, στην ανάγκη προτεραιότητας του κοινωνείν, προτεραιότητας της μεταφυσικής αναζήτησης, όχι του θρησκευτικού ατομοκεντρισμού. Κάποια διεθνής επιτροπεία θα μπορούσε να είχε αποσοβήσει τη νεοπλουτίστικη βλαχαδερή βλασφημία του Μουσείου που υψώσαμε απέναντι από τον ιερό βράχο της Αρκόπολης ή τις βάναυσες επεμβάσεις στο Κούριον της Κύπρου. Αλλά στην αλλοτρίωση των ουσιωδών θα παραμείνουμε αυτόχειρες.
Ούτε τον Διαφωτισμό αφομοιώσαμε ούτε την ελληνικότητα διασώσαμε. Θωρακισμένοι με τον φανατισμό της αλογίας αντιμαχόμαστε ψευδαισθήσεις.

30.11.09

Ο Αντώνης Σαμαράς νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Με την καθαρή επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά και ενωτικά μηνύματα από όλες τις πλευρές ξεκαθάρισε το εσωκομματικό τοπίο στη Νέα Δημοκρατία χωρίς την ανάγκη προσφυγής στην περιπέτεια ενός δεύτερου γύρου εκλογών για την επιλογή προέδρου.

Με καταμετρημένο το 72,68% (που αντιστοιχεί περίπου σε 550.000 ψηφοφόρους), ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει 50,18%, η Ντόρα Μπακογιάννη 39,76% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 10,06%.

Στο μήνυμά του από τη Ρηγίλλης, ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για νέα εποχή για το κόμμα του μετά το «ηχηρό και αδιαμφισβήτητο», όπως το χαρακτήρισε, μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών.

«Με εντολή των ψηφοφόρων της ΝΔ αναλαμβάνω τη τιμή και την ευθύνη να οδηγήσω την παράταξη σε νέους αγώνες» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ενωτικός, τονίζοντας ότι στο εξής «θα είμαστε όλοι μαζί», είπε πως αφήνει πίσω του ότι λέχθηκε μέχρι τώρα («σφουγγάρι», είπε χαρακτηριστικά») αλλά προειδοποίησε ότι η βάση δεν θα ανεχτεί φαινόμενα υπονόμευσης της ενότητας.

Νικήσαμε όλοι, δεν υπάρχουν ηττημένοι αυτή τη βραδιά, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Δεν ήμασταν αντίπαλοι και, κατά μείζονα λόγο, δεν θα είμαστε αντίπαλοι στο εξής».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους συνυποψήφιους του με τα μικρά τους ονόματα, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τη Ντόρα Μπακογιάννη για το τηλεφώνημα με τον οποίο τον συνεχάρη, αλλά και στον Κώστα Καραμανλή. Από αύριο, είπε ο κ. Σαμαράς, «θα είμαστε όλοι μαζί».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ στη συμμετοχή στις εκλογές, η οποία «ξεπέρασε κάθε προσδοκία» και έκανε λόγο για «λαοθάλασσα».

Η κα Μπακογιάννη αποδέχτηκε τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά πριν ακόμη η Οργανωτική Επιτροπή ανακοινώσει επίσημο αντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα και εμφανίστηκε και εκείνη ενωτική τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό» και ότι την επόμενη ημέρα «θα είμαστε όλοι παρόντες».

Ακολούθησε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που με γραπτή του δήλωση, από το νοσοκομείο όπου εισήχθη με πνευμονία, συνεχάρη τον Αντώνη Σαμαρά και περιέγραψε το ρόλο του την επόμενη ημέρα λέγοντας: «Είναι τώρα η ώρα, να 'καθαρίσουμε' το σπίτι μας, να διώξουμε τα «παράσιτα», να ανασυνταχτούμε για να φέρουμε τη ΝΔ ξανά στη θέση που της αρμόζει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΔ, από την καταμέτρηση που είχε γίνει έως τις 04:00, σε 1.192 τμήματα που αντιστοιχούν στο 72,68% των ψηφισάντων (ή 549.646 άτομα), ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει 50,18%, η Ντόρα Μπακογιάννη 39,76% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 10,06%.

in.gr

28.11.09

Ενεργειακή συμφωνία Γαλλίας και Ρωσίας

Εντυπωσιακή πρόοδος επετεύχθη στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν. «Η κρίση στο Ντουμπάι δείχνει ξανά τη δυσκολία εξόδου από την οικονομική κρίση», είπε.

Εντυπωσιακή πρόοδος επετεύχθη στην οικονομική συνεργασία Ρωσίας και Γαλλίας με τη σημερινή υπογραφή σειράς επιχειρηματικών συμφωνιών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πραγματικό επίτευγμα στη σφαίρα της οικονομικής συνεργασίας», δήλωσε ο Πούτιν έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν στο Ραμπουγέ, έξω από το Παρίσι.

Καταρχάς, η συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Φρανσουά Φιγιόν ανέδειξε την πρόοδο στην ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας-Γαλλίας. «Μόλις επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Electricite de France και της Gazprom για τη συμμετοχή της γαλλικής εταιρίας σε ένα μεγάλο διεθνές πρόγραμμα μεταφοράς ενεργειακών πόρων, στην κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού στον Εύξεινο Πόντο, τον οποίο καλούμε South Stream», ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Πούτιν.

«Οι Γάλλοι εταίροι μας απέκτησαν μειοψηφικό μερίδιο συμμετοχής στο πρόγραμμα South Stream, στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού. Ο όμιλος EdF αποκτά συμμετοχή σε ποσοστό 10%. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού με τους Ιταλούς εταίρους μας της Eni SpA», δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA NOVOSTI, ο πρόεδρος της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία συνεργασίας επί γαλλικού εδάφους και επί των εδαφών τρίτων ευρωπαϊκών χωρών. Πρακτικά, πρόκειται για ανταλλαγή μετοχών», σχολίασε ο κ. Πούτιν. «Είναι η μέθοδος που ακολουθήσαμε, στο παρελθόν, με τους Γερμανούς εταίρους μας σε αυτόν τον τομέα. Τώρα, πράττουμε το ίδιο με τους Γάλλους εταίρους μας», πρόσθεσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Γαλλική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει, πριν το «κυβερνητικό σεμινάριο», ότι με τη συμφωνία αυτή η EdF «θα αποκτούσε μεγαλύτερη πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Gazprom» και ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θα επετύγχανε να εξασφαλίσει «δικαίωμα μεγαλύτερης άντλησης από την παραγωγή ηλεκτρισμού της EdF».

Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι η απόφαση της εισόδου της EdF στο South Stream δεν συνιστά γεωπολιτική επιλογή του Παρισιού. «Η Γαλλία υποστηρίζει και τον Nabucco, επίσης», είπε η εν λόγω κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού μέσω του οποίου οι εμπνευστές του επιθυμούν να μεταφέρουν φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία, παρακάμπτοντας τον έλεγχο της Μόσχας. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια συνίσταται «στη διαφοροποίηση των πηγών και τη διαφοροποίηση των οδών μεταφοράς. Σε αυτό το πρόγραμμα διαφοροποιούμε τις οδούς μεταφοράς», κατέληξε η κυβερνητική πηγή.

Πρόοδος σημειώνεται, παράλληλα, στις συνομιλίες για ενδεχόμενο συμμετοχής της επίσης γαλλικής εταιρίας GDF-Suez στο πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream. Η GDF-Suez διεξάγει συνομιλίες εδώ και πάνω από ένα χρόνο για την εξασφάλιση συμμετοχής στον αγωγό που κατασκευάζει η Gazprom και η γερμανική επιχείρηση κοινής ωφελείας E.ON για τη μεταφορά, από το 2012 και μετά, 55 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

Σε σημερινή ανακοίνωση της η GDF-Suez αναφέρει ότι «τα μέλη του κονσόρτσιουμ του Nord Stream συνεχίζουν εποικοδομητικό διάλογο για τον προσδιορισμό των όρων για την εξασφάλιση από τη GDF-Suez μειοψηφικής συμμετοχής σε ποσοστό 9% στο μετοχικό κεφάλαιο του Nord Stream». Χθες, πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες είχε δηλώσει ότι «είμαστε στα πρόθυρα υπογραφής συμφωνίας».

Πιθανή πώληση πολεμικού πλοίου

Η Γαλλία εξετάζει την πιθανή πώληση στη Ρωσία ενός πολεμικού πλοίου κατηγορίας Μιστράλ, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Γεωργία, δήλωσε παράλληλα ο Φρανσουά Φιγιόν. «Επιβεβαιώνω ότι εξετάζουμε τώρα επίσημο αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης για την αγορά ενός πλοίου αυτής της κατηγορίας», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες. «Η Γαλλία είναι ανοιχτή στη συνεργασία με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της Άμυνας», προσέθεσε.

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη πάρει μια οριστική απόφαση όσον αφορά την αγορά πολεμικού πλοίου της κατηγορίας Μιστράλ από τη Γαλλία, σχολίασε παράλληλα ο Πούτιν. Σε ερώτηση που του έγινε για το αν η Ρωσία θα αναπτύξει τα πλοία της κατά της Γεωργίας, ο Ρώσος πρωθυπουργός απάντησε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει τα πολεμικά της πλοία όπου χρειάζονται.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν δήλωσε, αναφερόμενος στην κρίση στο Ντουμπάι, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δείχνουν για άλλη μια φορά ότι θα είναι δύσκολο για τον κόσμο να εξέλθει από την οικονομική κρίση. «Η έξοδος από την κρίση δεν θα είναι εύκολη και είναι πιθανές οι διακυμάνσεις. Αυτό (η κρίση στο Ντουμπάι) είχε αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία- το χρηματιστήριο έπεσε ελαφρά και το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ρουβλίου», σημείωσε. «Ωστόσο πέρα από όλα, πιστεύω ότι η τάση για μια έξοδο από την κρίση θα υπερισχύσει», προσέθεσε.