31.10.13

Μετά τον Ερντογάν τι;

Η Τουρκία του 2013 δεν θυµίζει σε πολλά την Τουρκία της κρίσης του 2002. Ο Σταύρος Λυγερός οδηγεί τον αναγνώστη στους µαιάνδρους του ακήρυχτου πολέµου νεοοθωµανών-κεµαλιστών, που είχε τα πάντα: εκλογικές µάχες, πολιτικές ίντριγκες, δηµοψηφίσµατα, διαπλοκή του «βαθέος κράτους» µε το οργανωµένο έγκληµα, συνωµοσίες, προβοκάτσιες, δολοφονίες, απόπειρες πραξικοπήµατος, αµερικανικό «δάκτυλο», αντικρουόµενες δικαστικές διώξεις, θρησκευτικές αδελφότητες, βαρόνους του χρήµατος και σκληρές συγκρούσεις για τον έλεγχο ΜΜΕ.

Ο ακήρυχτος αυτός πόλεµος διασυνδέεται µε τον 30ετή πραγµατικό πόλεµο εναντίον των Κούρδων ανταρτών. Ο αγώνας του ΡΚΚ διαχώρισε αµετάκλητα την κουρδική ταυτότητα από την τουρκική. Όταν το 1999 συνελήφθη ο Οτσαλάν, οι Τούρκοι πίστεψαν ότι είχαν νικήσει. Σήµερα, ο Ερντογάν διαπραγµατεύεται µαζί του πολιτική λύση.

Ο Σταύρος Λυγερός φωτίζει τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες έχει τροφοδοτήσει και η ανακάλυψη ενεργειακών πηγών: το αυτοκρατορικό σύνδροµο της διψασµένης για ενέργεια Τουρκίας, την «Αραβική Άνοιξη», την ισραηλινή πολιτική, τη µετατροπή της Κυπριακής Δηµοκρατίας σε αποικία χρέους και το επικείµενο ξανασερβίρισµα του σχεδίου Ανάν. Υπό αυτό το πρίσµα αναλύει το ζήτηµα της ΑΟΖ και το πλέγµα των ελληνοτουρκικών, ανασκευάζοντας κυρίαρχους µύθους («εξηµέρωση του θηρίου» και «καλός ο Ερντογάν, κακοί οι στρατηγοί»).

Τον χάρτη της τουρκικής οικονοµίας συνθέτει ο Κώστας Μελάς. Με βάση πρωτογενείς στατιστικές αποκωδικοποιεί τα µεγέθη, τη δυναµική και τις αντιφάσεις της. Αυτό που µέχρι τώρα είναι το πλεονέκτηµα είναι και η αχίλλειος πτέρνα του τουρκικού µοντέλου. Εάν σταµατήσει η εισροή κεφαλαίων, η φούσκα θα σκάσει.

Το βιβλίο είναι γραµµένο αρθρωτά, κατά τρόπο που η καθεµία από τις τέσσερις ενότητές του να µπορεί να διαβαστεί αυτόνοµα.

30.10.13

Το παλαμικό αποτύπωμα του Ν. Μαζιώτη και η απάντησή του για τη ληστεία στα Μέθανα

«Στη ληστεία των Μεθάνων είχε βρεθεί, πέρα από κάθε αμφισβήτηση και με πολυσέλιδη ανάλυση από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, παλαμικό αποτύπωμα του Νίκου Μαζιώτη μέσα στην Τράπεζα. Ο αντάρτης πόλης είχε την εντύπωση ότι σε καμμιά από τις ληστείες που είχε συμμετάσχει δεν είχε αφήσει ίχνη. Στο Βελεστίνο, όπου εικονίζεται πιθανόν αυτός με το καρό πουκάμισο μπροστά στο ταμείο, είχε στα δάκτυλα κολλητική ουσία για να μην βρεθούν αποτυπώματά του. Όμως στα Μέθανα έκανε ένα μικρό λάθος. Είναι φανερό ότι δεν ήθελε να συνδεθεί με αυτές τις ληστείες και ίσως σε αυτό οφείλεται το τωρινό κείμενό του. Όμως στεκόμαστε και στην αναφορά του όπου ουσιαστικά αρνείται, με έμμεσο τρόπο, την συμμετοχή του στην οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στις αρχές του 2013…».

Σε αυτή την δήλωση προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με το ηλεκτρονικό κείμενο που ανήρτησε ο 42χρονος αντιεξουσιαστής Νίκος Μαζιωτης, στο οποίο αρνείται την συμμετοχή του στις ληστείες στις Σπέτσες, στη Νεμέα, στην Ακράτα, στο Βελεστίνο και στα Μέθανα, που διαπράχθηκαν από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Αυγουστο του 2013. Σημειώνεται ότι με επίσημη ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ, προ δύο εβδομάδων, είχε αναφέρει ότι αποτύπωμα του 42χρονου αντιεξουσιαστή είχε βρεθεί σε ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Μεθάνων, τον Ιούλιο του 2013. Ο Νίκος Μαζιώτης συνδέει την εμπλοκή του με την ληστεία των Μεθάνων, με την προηγούμενη αποστολή κειμένου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και με τις αναφορές αστυνομικών ότι «επίκειται κτύπημά του». Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος «τα κτυπήματα γίνονται! Δεν προαναγγέλονται».

Πιο αναλυτικά ο Νϊκος Μαζιώτης στο τελευταίο κείμενό του σημειώνει «το γεγονός ότι εδώ και ενάμισι χρόνο έχω επιλέξει να είμαι στην παρανομία, δεν σημαίνει ότι θα δεχτώ το γεγονός ότι το κράτος εκμεταλλεύεται αυτή την συνθήκη για να με φωτογραφίζει χωρίς στοιχεία φυσικά, μέσω των ΜΜΕ λίγο πολύ ως υπεύθυνο για διάφορες ενέργειες, από την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στην Συγγρού, στην τοποθέτηση της βόμβας στο Mall έως τις συγκεκριμένες ληστείες τραπεζών».

Επιπλέον αναφέρεται στην υπόθεση των ληστών με τα «μαύρα» που έδρασαν την περίοδο 2003-2006 και αναρωτιέται «πώς γίνεται να παρουσιάζεται 3 περίπου μήνες μετά την συγκεκριμένη ληστεία στα Μέθανα που έγινε στις 25 Ιουλίου αυτό το αποτύπωμα, όταν είναι γνωστό ότι η ανεύρεση αποτυπώματος από τα εργαστήρια της αστυνομίας γίνεται μέσα σε λίγες ώρες; Αν είχε βρεθεί τότε δικό μου αποτύπωμα - του "υπ αριθμόν 1 καταζητούμενου" όπως με αποκαλούν-, γιατί δεν το δημοσιοποίησαν τότε και το κάνουν τώρα αφού όπως έχουν ήδη δημοσιοποιήσει, αυτές οι συγκεκριμένες ληστείες στις οποίες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις έρευνες, έχουν "άρωμα τρομοκρατίας" και γίνονται για την τροφοδότηση "επαναστατικού ταμείου" κατά την εκτίμησή τους; Δεν είναι η πρώτη φορά που η κρατική προπαγάνδα μιλά για "επαναστατικό ταμείο". Η πρώτη φορά ήταν το 2005 κατά την διάρκεια της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα όταν είχε βγει το θεώρημα ότι ο Επαναστατικός Αγώνας χρηματοδοτούνταν από την λεγόμενη "συμμορία των ληστών με τα μαύρα", πράγμα που ποτέ δεν αποδείχτηκε ακόμα και μετά τις συλλήψεις μας».

Ωστόσο στο κείμενο του ο Μαζιώτης διευκρινίζει ότι «για όσους από τους αισχρούς δημοσιογράφους καλοθελητές της κρατικής προπαγάνδας  ισχυρίζονται ότι η εμπλοκή μου σε αυτές τις ληστείες «αποδομούν το αγωνιστικό μου πρόσωπο» - πράγμα που σημαίνει ότι έχω ήδη κατοχυρωμένο ένα τέτοιο αγωνιστικό προφίλ στα μάτια τμήματος τουλάχιστον της κοινωνίας, γεγονός που και οι διώκτες μου αποδέχονται - δηλώνω πως ούτε έχω κανένα πρόβλημα με αυτές τις πρακτικές αφού πρόκειται για λεφτά τραπεζιτών ούτε πιστεύω πως θα μείωνε σε τίποτα τον συνολικό μου αγώνα μια τέτοια μορφή δράσης. Ειδικά αν, όπως επαναλαμβάνουν τα κρατικά φερέφωνα των ΜΜΕ, αυτά τα χρήματα προορίζονται για την ανάπτυξη ένοπλου επαναστατικού αγώνα ο οποίος στοχεύει στην κοινωνική απελευθέρωση, περίπτωση στην οποία μιλάμε πλέον για απαλλοτρίωση χρημάτων από τους ληστές - τραπεζίτες και επαναφορά τους στον λαό απʼ όπου κλάπηκαν μέσω του αγώνα για την κοινωνική Επανάσταση. Με δυο λόγια δεν θα είχα κανένα ηθικό ή πολιτικό λόγο να αρνηθώ τη συμμετοχή μου σε τέτοιου είδους γεγονότα. Όπως επίσης, πιστεύω πως είναι σαφές πως δεν θα επιβάρυναν στο ελάχιστο την κατάστασή μου σε ποινικό επίπεδο οι συγκεκριμένες κατηγορίες, αφού έχω ήδη καταδικαστεί σε 50 χρόνια φυλακή για τη συμμετοχή μου στον Επαναστατικό Αγώνα, συμμετοχή για την οποία από την αρχή της σύλληψής μου έχω αναλάβει την πολιτική ευθύνη». 
 
ΤΟ ΒΗΜΑ


Μήνυση κατά Πάγκαλου για τις δηλώσεις περί παρακολουθήσεων

Μήνυση σε βάρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου σχετικά με όσα δήλωσε για παρακολουθήσεις Αμερικανών πρέσβεων σε Αθήνα και Άγκυρα εκ μέρους της ΕΥΠ, κατέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου ο δικηγόρος Άγις Τάτσης.

Ο κ. Τάτσης ζητά την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του κ. Πάγκαλου, σε βάρος του οποίου ζητά να ασκηθεί ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων και ακολούθως να συλληφθεί καθώς πλέον δεν καλύπτεται από ασυλία.

Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι εφόσον αποτελούν αληθή γεγονότα οι δηλώσεις του πρώην υπουργού, συνιστούν «αποκάλυψη μυστικών πολιτείας» και όπως τονίζει εκθέτουν σε κίνδυνο τη χώρα και τους υπαλλήλους της.

Ο δικηγόρος επισημαίνει επίσης ότι ακόμη και αν δεν αποδειχθούν βάσιμα τα όσα είπε ο μηνυόμενος και πάλι συνιστούν «έκθεση της πολιτείας σε κίνδυνο αντιποίνων» και «διατάραξη των ειρηνικών σχέσεων με άλλα κράτη».

Η μήνυση θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία.

ΤΟ ΒΗΜΑ

29.10.13

Spiegel: Κέντρο υποκλοπών η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα

Kέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με έγγραφο της NSA που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Το έγγραφο περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών που βρίσκεται στην Αθήνα, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Ο εξοπλισμός τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ

28.10.13

Κολομβία: Απελευθέρωση Αμερικανού ομήρου από τον FARC

Ο Επαναστατικός Στρατός της Κολομβίας (FARC) απελευθέρωσε χθες Αμερικανό όμηρο τον οποίο κρατούσε από τις 20 Ιουνίου. O απελευθερωθείς όμηρος είναι ο 26χρονος πρώην πεζοναύτης και βετεράνος του Αφγανιστάν Kevin Scott Sutay ο οποίος αιχμαλωτίστηκε από τους Κολομβιανούς αντάρτες στην ζούγκλα της Κολομβίας κατά την διάρκεια backpacking και ενώ διέσχιζε ελεγχόμενη από αντάρτες περιοχή αν και είχε προειδοποιηθεί από τις Αρχές.

defencenet.gr

Ανακοίνωση του Ιωάννη Μεταξά στις 30 Οκτωβρίου 1940

Κύριοι,

Έχω λογοκρισίαν [1] και ημπορώ να σας υποχρεώσω να γράφετε μόνον ό,τι θέλω. Aυτήν την ώραν όμως δεν θέλω μόνον την πέννα σας. Θέλω και την ψυχήν σας. Γι’ αυτό σας εκάλεσα σήμερα για να σας μιλήσω με χαρτιά ανοιχτά. Θα σας ειπώ τα πάντα. Θα σας ειπώ ακόμη και τα μεγάλα μου πολιτικά μυστικά. Θέλω vα ξέρετε και σεις όλα τα σχετικά με την εθνικήν μας περιπέτεια ώστε να γράφετε, όχι συμμορφούμενοι προς τας οδηγίας μου, αλλά εμπνεόμενοι εις την προσωπική σας πίστιν από την γνώσιν των πραγμάτων.

Σας απαγορεύω να ανακοινώσητε σχετικά το παραμικρόν σ’ οποιονδήποτε. Απολύτως και γιά οιονδήποτε λόγον. Κάθε παράβασις αυτής της εντολής μου θα έχη δια τον υπεύθυνον -και
να είσθε βέβαιοι ότι θα ευρεθή ο υπεύθυνος- τας συνεπείας τας οποίας πρέπει να έχη σε πόλεμο ζωής ή θανάτου του Έθνους η προδοσία ενός μεγάλου μυστικού, έστω και αυτό αν έγινε από αφέλεια, χωρίς την παραμικρή κακή πρόθεσι. Φυσικά έχω τον λόγον σας…

Mη νομίσητε ότι η απόφασις του ΟΧΙ πάρθηκε έτσι, σε μια στιγμή. Μην φαντασθήτε ότι εμπήκαμε στον πόλεμο αιφνιδιαστικά. Ή ότι δεν έγινε παν ό,τι επετρέπετο και μπορούσε να γίνει δια να τον αποφύγωμε.


Από την εποχήν της καταλήψεως της Αλβανίας το Πάσχα πέρυσι το πράγμα άρχισε να φαίνεται. Από τον περασμένο Μάιο είπα καθαρά στον κ. Γκράτσι [2] ότι αν προσεβαλλόμεθα εις τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα ανθιστάμεθα αντί πάσης θυσίας και δι’ όλων των μέσων. Συγχρόνως όμως μου ήρχοντο από την Ρώμην, από την Βουδαπέστην, από τα Τίρανα, από παντού πληροφορίαι αντίθετοι [3].


Εις τας 15 Αυγούστου έγινεν ο τορπιλλισμός της ΕΛΛΗΣ. Γνωρίζετε ότι από την πρώτην στιγμήν διεπιστώθη ότι το έγκλημα ήτο Ιταλικόν. Εν τούτοις δεν επετρέψαμεν να γνωσθή ότι είχομεν και τας υλικάς πλέον αποδείξεις περί της εθνικότητος του εγκληματίου [4]. Συγχρόνως όμως διέταξα τα αντιτορπιλικά τα οποία συνώδευον τα πλοία που μετέφερον τους προσκηνητάς από την Τήνον μετά το έγκλημα, άν προσβληθούν από αεροπλάνα ή οπωσδήποτε άλλως να κάμουν αμέσως χρήσιν των όπλων των.


Θα σας αποκαλύψω τώρα, ότι τότε διέταξα να βολιδοσκοπηθή καταλλήλως το Βερολίνον. Μου διεμηνύθη εκ μέρους τον Χίτλερ, η σύστασις να αποφύγω οιονδήποτε μέτρον δυνάμενον να θεωρηθή από την Ιταλίαν πρόκλησις. Έκαμα το πάν διά να μη μπορούν οι Ιταλοί να εμφανισθούν ως δυνάμενοι να έχουν όχι αφορμάς ευλόγους, αλλ’ ούτε ευλογοφανές παράπονον εκ μέρους μας, αν και από την πρώτην στιγμήν αντελήφθην τι πράγματι εσήμαινεν η όλως αόριστος σύστασις του Βερολίνου. Σεις καλύτερον παντος άλλου γνωρίζετε ότι έκαμα το πάν διά να μη δώσωμεν αφορμήν εμφανίσεως της Ιταλίας ως δυναμένης να έχη ευλογοφανείς καν αφορμάς αιτιάσεων. Λόγω του επαγγέλματός σας έχετε παρακολουθήσει εις όλες τις λεπτομέρειες την ιστορίαν των ατελειώτων ιταλικών προκλήσεων δημοσιογραφικών και άλλων, αλλά και την χριστιανικήν υπομονήν την οποίαν ετηρίσαμεν, προσποιούμενοι ότι δεν τις καταλαβαίνουμε, περιοριζόμενοι μόνον σε δημοσιογραφικάς ανασκευάς των ιταλικών εναντίον μας κατηγοριών [5].


Ομολογώ ότι εμπρός εις την φοβεράν ευθύνην της αναμίξεως της Ελλάδος εις τέτοιον μάλιστα πόλεμον, έκρινα πώς καθήκον μου ήτο να δω εάν θα ήτο δυνατόν να προφυλάξω τοv τόπον από αυτόν έστω και διά παντός τρόπου, ο οποίος όμως θα συμβιβάζετο με τα γενικώτερα συμφέροντα του Έθνους. Εις σχετικάς βολιδοσκοπήσεις προς την κατευθυνσιν τον Άξονος μου έδόθη να εννοήσω σαφώς ότι μόνη λύσις θα μπορουσε να είναι μία εκουσία προσχώρησιν της Ελλάδος εις την “Νέαν Τάξιν” [6]. Προσχώρησις που θα εγένετο όλως ευχαρίστως δεκτή από τον Χίτλερ “ως εραστήν του Ελληνικού πνεύματος”.


Συγχρόνως όμως μου εδόθη να εννοήσω ότι η ένταξις εις την Νέαν Τάξιν προϋποθέτει προκαταρκτικήν άρσιν όλων των παλαιών διαφορών με τους γείτονάς μας, και ναι μεν αυτό θα συνεπήγετο φυσικά θυσίας τινάς διά την Ελλάδα, αλλά αι θυσίαι θα έπρεπε να θεωρηθούν απολύτως “ασήμαντοι” εμπρός εις τα “οικονομικά και άλλα πλεονεκτήματα” τα οποία θα είχεν διά την Ελλάδα ή Νέα Τάξις εις την Ευρώπην και εις την Βαλκανικήν. Φυσικά με πάσαν περίσκεψιν και ανεπισήμως επεδίωξα δι’ όλων των μέσων να κατατοπισθώ συγκεκριμένως ποίαι θα ήσαν αι θυσίαι αυταί, με τας οποίας η Ελλάς θα έπρεπε να πληρώση την ατίμωσιν της εξ ιδίας θελήσεως προσφοράς της να υπαχθή υπό την Νέαν Τάξιν.


Με καταφανή προσπάθειαν αποφυγής σαφούς καθορισμού μου εδόθη να καταλάβω ότι η προς τους Έλληνας στοργή του Χίτλερ ήτο οι εγγυήσεις oτι αι θυσίαι αυταί θα περιορίζοντο “εις το ελάχιστον δυνατόν”. Όταν επέμεινα να κατατοπισθώ, πόσον επί τέλους θα μπορουσε να είναι αύτο το έλάχιστον τελικώς, μάς εδόθη να καταλάβωμεν ότι τούτο συνίστατο εις μερικάς ικανοποιήσεις προς την Ιταλίαν δυτικώς μέχρι Πρεβέζης, ίσως και προς την Βουλγαρίαν ανατολικώς μέχρι Δεδεαγάτς [7].


Δηλαδή θα έπρεπε διά να αποφύγωμεν τov πόλεμον, να γίνωμεν εθελονταί δούλοι και να πληρώσωμεν αυτήν την τιμήν… με το άπλωμα του δεξιού χεριού της Ελλάδος προς ακρωτηριασμόν από την Ιταλίαν και του αριστερού προς ακρωτηριασμόν από την Βουλγαρίαν. Φυσικά δεν ήτo δύσκολον να προβλέψη κανείς ότι εις μίαν τοιαύτην περίπτωσιν οι Άγγλοι θα έκοβαν και αυτοί τα πόδια της Ελλάδος. Και με το δίκαιόν των.


Κυρίαρχοι πάντοτε της θαλάσσης δεν θα παρέλειπον, υπερασπίζοντες πλέον τον εαυτόν των, έπειτα από μίαν τοιαύτην αυτοδούλωσιν της Ελλάδος εις τους εχθρούς των να καταλάβουν την Κρήτην και τας άλλας νήσους μας τουλάχιστον. Το συμπέρασμα αυτό δεν προέκυψεν μόνον από την πλέον απλήν λογικήν, άλλά και από ασφαλείς και βεβαίας πληροφορίας εξ Αιγύπτου, καθ’ ας ειχεν ήδη προμελετηθή και αντιμετωπισθή η ενέργεια που θα έπρεπε να γίνη ως φυσικόν επακόλουθον πάσης τυχόv εκουσίας ή ακουσίας συνεργασίας της Ελλάδος με τον Άξονα, εις τας ελληνικάς νήσους και προς παρεμπόδισιν εν περιπτώσει της δυνατότητος διά τόν Άξονα να τας χρησιμοποιήση.


Δεν δύναμαι αφ’ ετέρου να μη παραδεχθώ ότι εις μίαν τοιαύτην περίπτωσιν το δίκαιον δεν θα ευρίσκετο με το μέρος της Κυβερνήσεως των Αθηνών και να μην αναγνωρίσω, ότι όταν ένας λαός, όπως ο αγγλικός, αμύνεται διά την ζωήν του, θα ήτο πλήρως δικαιολογημένος να κάνη τα ανωτέρω. Αλλά τότε ο Ελληνικός λαός δικαίως θα ετάσσετο εναντίον της κυβερνήσεως η οποία διά vα τον προφυλάξη από τον πόλεμον θα τον κατεδίκαζε εις εθελουσίαν υποδούλωσιν μετ’ εθνικού ακρωτηριασμού. Αυτή η δήθεν προφύλαξις θα ήτο διά την τύχην της εις το μέλλον Ελληνικής φυλής, πλέον ολεθρία και από τας χειροτέρας έστω συνεπείας οποιουδήποτε πολέμου. Το δίκαιον λοιπόν, δεν θα ήτο με το μέρος της Κυβερνήσεως των Αθηνών, εάν η τελευταία ενήργει κατά τας υποδείξεις του Βερολίνου που ανέφερα. Το δίκαιον θα ήτο με το μέρος του Ελληνικού Λαού, ο οποίος θα κατεδίκαζεν αυτήν, και των Άγγλων οι οποίοι υπερασπίζοντες την ύπαρξίν των επίσης δικαίως θα ελάμβανον τα μέτρα που εφέροντο έχοντες μελετήσει, εισακούοντες άλλωστε τας δικαίας αιτιάσεις των Ελλήνων, οίαι θα προέκυπτον εν καιρώ εάν εδίδετο ή εύλογος αυτή αφορμή.
 

Θα εδημιουργούντο έτσι όχι δύο, όπως το 1916, άλλά τρείς αυτήν την φοράν Ελλάδες [8]. Η πρώτη θα ήτο η επίσημος των Αθηνών η οποία είχεν φθάσει εις την πόρωσιν και το κατάντημα διά να αποφύγη τον πόλεμον να δεχθή να γίνη εθελοντής δούλος, πληρώνουσα μάλιστα την τιμήν αυτήν και με την συγκατάθεσίν της να αυτοακρωτηριασθή τραγικώτατα, παραδίδουσα εις την δουλείαν πληθυσμούς αμιγώς Ελληνικούς και μάλιστα δύναμαι να είπω τους Ελληνικωτέρους των Ελληνικών τοιούτους. Δευτέρα θα ήτο η πραγματική Ελλάς. Δηλαδή η παμψηφία της κοινής γνώμης του Έθνους, το οποίον ποτέ δεν θα απεδέχετο την εκουσίαν του υποδούλωσιν πληρωνομένην μάλιστα με εθνικόν ακρωτηριασμόν αφόρητον και ισοδυναμούσαν με οριστικήν ατίμωσιν και μελλοντικήν βεβαίαν εκμηδένισιν του Ελληνισμού ως εννοίας και οντότητος, εκμηδένισιν πρώτον ηθικήν και δεύτερον εν συνεχεία της ηθικής και υλικήν. Tο Έθνος ουδέποτε θα συνεχώρει εις τόν Βασιλέα και την Εθνικήν Κυβέρνησιν της 4ης Αυγούστου, τοιαύτην πολιτικήν. Τρίτη τέλος θα προέκυπτε μία ακόμη Ελλάς, η Ελλάς την οποίαν δεν θα παρέλειπον να δημιουργήσουν, φυσικά με την επίκλησιν του δημοκρατισμού, οι δημοκρατικοί Έλληνες υπό την κάλυψιν του βρετανικού Στόλου εις τα νήσους, Κρήτην και εις τας άλλας. Η τρίτη αυτή Ελλάς, η “Δημοκρατική” θα είχε με το μέρος της όχι μόνον την πρόθυμον υποστήριξιν της Αγγλίας εις την οποίαν θα έδιδε το δικαίωμα να καλύψη τας νήσους μας, καλυπτομένη και η ιδία εις την Βόρειον Αφρικήν, αλλά θα είχε με το μέρος της και το Εθνικόν δίκαιον. Η ηθική της δύναμις λοιπόν θα απερρόφα μοιραίως την επίσημον Ελλάδα, διότι θα διέθετεν η τρίτη αυτή Ελλάς, την ανεπιφύλακτον έγκρισιν και ενίσχυσιν της ανεπισήμου, της “δευτέρας” Ελλάδος, της Εθνικής δημοσίας γνώμης εν τη παμψηφία της.


Έζησα κύριοι την περίοδον του Εθνικού Διχασμού που εδημιουργήθη το 1916 όταν από την κατάστασιν εκείνην προέκυψαν δύο Ελλάδες, η των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Τον κίνδυνον από μίαν νέαν διαίρεσιν της Ελλάδος προκύπτουσαν συνεπεία του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, όπως η διαίρεσις του 1916 πρέκυψε συνεπεία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μίαν νέαν διαίρεσιν μάλιστα πολύ τραγικωτέραν, διότι όπως την εσκιαγράφησα δεν θα είναι καν διχασμός, αλλά τριχοτομισμός. Toν κίνδυνον αυτόν τον θεωρώ κύριοι, διά το Έθνος και το μέλλον του ασυγκρίτως χειρότερον από τον πόλεμον, έστω και αυτόν τον πόλεμον, από τον οποίον είναι δυνατόν και δουλωμένη ακόμη να βγη προσωρινώς η Ελλάς. Λέγω προσωρινώς, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι τελικώς η νίκη θα είναι με το μέρος μας. Γιατί οι Γερμανοί δεν θα νικήσουν. Δεν μπορεί να νικήσουν. Υπάρχουν πολλά εμπόδια.


Η Ελλάς είναι αποφασισμένη να μη προκαλέση, μεν, με κανένα τρόπο κανένα, αλλά και με κανένα τρόπο να μη υποκύψη. Προ παντός είναι αποφασισμένη να υπερασπίση τα εδάφη της, έστω και αν πρόκειται να πέση. Ήδη δε, η απόφασίς της αυτή και η πολιτική της αυτή, χάρις εις την οποίαν απρόκλητα προσεβλήθη, χάρισαν στον τόπο και στον λαό μας το πλέον ανεκτίμητον των αγαθών και το μεγαλύτερον στοιχείον της δυνάμεως του: Αυτή η πολιτική έδωσεν εις τον λαόν την απόλυτη ψυχική, και πανεθνική ένωσί του [9].
 

Σήμερα όμως επί πλέον υπάρχουν και μερικοί άλλοι παράγοντες που προδικάζουν την τελική μας νίκη. Η Τουρκία δεν είναι όπως το 1916 σύμμαχος των Γερμανών. Είναι σύμμαχος των Άγγλων [10]. Η Βουλγαρία βέβαια ενεδρεύει και τώρα όπως και τότε, αλλ’ εν πάση περιπτώσει αυτήν την εποχήν τουλάχιστον προς το παρόν δεν τολμά. Ο καιρός όμως δεν δουλεύει για τον Άξονα. Δουλεύει για τους αντιπάλους του. Τέλος διά την Γερμανίαν η νίκη θα ήτο εν πάση περιπτώσει δυνατή μόνο με κοσμοκρατορίαν.


Αλλ’ η κοσμοκρατορία διά την Γερμανίαν κατέστη οριστικά αδύνατος στην Δουνκέρκη [11]. Ο πόλεμος διά τον Άξονα έχει χαθή, από την στιγμήν που η Αγγλία διεκήρυξε: “Θα πολεμήσωμεν έστω και μόνον εις το νησί μας και πέραν των θαλασσών, θα πολεμήσωμεν μέχρι της νίκης” [12]. Αλλά επί πλέον και ημείς οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζωμεν ότι δεν πολεμούμεν μόνον διά την νίκην, αλλά και διά την δόξαν [13]. Δεν ξέρω αν κανείς αντιβενιζελικός από σας είναι πάντοτε αδιάλλακτος. “Είμαι εγώ, κύριε Πρόεδρε”, απήντησεν ο παριστάμενος παλαίμαχος και αδιάλλακτος αρθρογράφος του αντιβενιζελικού τύπου κ. Κρανιωτάκης [14].


Λοιπόν ακούστε διά να συνεννοηθούμε. Εγώ, κύριοι, όπως επαρκώς σας εξήγησα, ετήρησα μέχρι σήμερον την πολιτικήν του αειμνήστου Βασιλέως Κωνσταντίνου, δηλαδή την πολιτικήν της αυστηράς ουδετερότητος. Έκαμα το παν διά να κρατήσω την Ελλάδα μακράν της συγκρούσεως των μεγάλων κολοσσών. Ήδη μετά την άδικον επίθεσιν της Ιταλίας, η πολιτική την οποίαν ακολουθώ είναι η πολιτική του αειμνήστου Βενιζέλου. Διότι είναι η πολιτική του συνταυτισμού της Ελλάδος με την τύχην της δυνάμεως, διά την οποίαν η θάλασσα είναι ανέκαθεν όπως και διά την Ελλάδα, όχι το εμπόδιον που χωρίζει αλλά η υγρά λεωφόρος που συνδέει. Βέβαια εις την ιστορίαν μας την νεωτέραν δεν είχομεν μόνον ευγνωμοσύνης λόγους και αφορμάς διά την Αγγλίαν, της οποίας άλλως τε η μεταπολεμική, πολιτική των τελευταίων ιδίως ετών, είναι πολιτική μεγίστων και ιστορικών αγγλικών ευθυνών [15]. Αλλά τας ευθύνας της αυτάς η Αγγλία τας αποδίδει σήμερον με την υπερήφανον αποφαστικότητα λαού μεγάλου, σώζοντος την ελευθερίαν του κόσμου και του πολιτισμού. Διά την Ελλάδα η Αγγλία είναι η φυσική φίλη και επανειλημμένως εδείχθη προστάτρια, ενίοτε δε η μόνη προστάτρια. Η νίκη θα είναι και δεν μπορεί παρά να είναι δική της. Θα είναι νίκη του Αγγλοσαξωνικού κόσμου, απέναντι του οποίου η Γερμανία, η οποία αφού έως τώρα δεν ηδυνήθη να επιτύχη οριστικόν αποτέλεσμα, είναι καταδικασμένη να συντριβή. Διότι από τώρα και πέρα ο ορίζων δεν πρέπει να θεωρήται διά τον Άξονα ανέφελος ούτε προς Ανατολάς και η Ανατολή είναι πάντοτε μυστηριώδης [16]. Πάντοτε ήτο, αλλά σήμερον υπέρ ποτέ είναι γεμάτη απρόοπτα και μυστήριο. Τελικώς λοιπόν θα νικήσωμεν. Και θέλω φεύγοντες από την αίθουσαν αυτήν να πάρετε μαζί σας όλην την δική μου απόλυτη βεβαιότητα, ότι θα νικήσωμεν. Εν τούτοις πρέπει να σας επαναλάβω ό,τι επισημότερον διεκήρυξα από την πρώτην στιγμήν. Η Ελλάς δεν πολεμά διά την νίκην. Πολεμά διά την Δόξαν. Και διά την τιμήν της. Έχει υποχρέωσιν προς τον εαυτόν της να μείνη αξία της ιστορίας της.


Η Ιταλία είναι μεγάλη δύναμις, όταν δε προχθές έγινεν η πρώτη αεροπορική επιδρομή, ομολογώ ότι με έκπληξιν ήκουσα εις σχετικήν ερώτησίν μου την απάντησιν, ότι τα επιδραμόντα αεροπλάνα ήσαν μόνον ιταλικά [17]. Αυτό φθάνει να σας δώση να καταλάβετε με ποιες ιδέες μπήκα στον πόλεμο. Αλλά υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες ένας λαός οφείλει, αν θέλη να μείνη μεγάλος, να είναι ικανός να πολεμήση, έστω και χωρίς καμμίαν ελπίδα νίκης. Μόνον διότι πρέπει. Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός θα ήτο αδύνατον να δεχθή άλλο τι αυτήν την στιγμήν. Διότι είναι ελεύθερος και απερίσπαστος εις την φυσικήν ευθυκρισίαν και υπερηφάνειαν, εφ’ όσον δεν εδόθη ευκαιρία να θολωθή η κρίσις του δι’ αγοραίων θορύβων και παραπλανητικών εκστρατειών. Εκάμαμεν ότι ήτο δυνατόν διά να μη έχωμεν το παραμικρόν άδικον. Και θα εξακολουθήσωμεν την ιδίαν τακτικήν μέχρι τέλους. Σας έχω στο τραπέζι μερικά έγγραφα. Είναι όλαι αι αποδείξεις της ιταλικής ενέδρας εκ προμελέτης. Όταν τελειώσω μπορείτε να τα δείτε. Περιττόν να πάρετε σημειώσεις. Συντομώτατα θα δημοσιευθούν εις την Λευκήν Βίβλον, η οποία διέταξα να εκδοθή το ταχύτερον. Δεν σας κρύβω κύριοι, ότι η κατάστασις είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μας περιμένουν μάλιστα δοκιμασίαι μεγάλαι. Διά να μη δώσω ευκαιρίαν προς την επιζητουμένην διά παντός τρόπου αφορμήν κατασυκοφαντήσεώς μας, ευρέθην υποχρεωμένος να πάρω μίαν απόφασιν εξόχως σοβαράν. Να μην κάμω την επιστράτευσιν, όταν από καιρού την εζήτησε και εξηκολούθησεν επανειλημμένως να μού την ζητά το Επιτελείον… [18]


Ο ιταλικός όγκος λοιπόν ευρήκεν απέναντι του δυνάμεις πάρα πολύ ασθενείς, τουλάχιστον διά την κρούσιν των πρώτων ημερών. Ο ρόλος σας είναι σήμερον μεγάλος και επισημότατος. Μη χάνετε το θάρρος σας, οτιδήποτε και αν γίνη. Διότι άλλως αδύνατον να φανήτε άξιοι του λαού σας και του καθήκοντος σας, το οποίον είναι να συντηρήσητε την ιερή φλόγα του ελληνικού λαού, να βοηθήσητε τον μαχόμενον Στρατόν, να υπάρξητε συνεργάται της Κυβερνήσεως, ότι και αν αισθάνεσθε δι’ αυτήν. Πρέπει να πιστεύσητε σεις διά να μπορέσετε να μεταδώσητε την πίστιν εις το κοινόν σας, μολονότι αυτήν την φοράν έχομεν όλοι μας να πάρωμεν από τον Ελληνικόν λαόν, και από το απερίγραπτον θάρρος του και όχι να του δώσωμεν.


Θέλω ακόμη να σας ειπώ κάτι. Ξέρω με βεβαιότητα ότι από την φοβεράν αυτήν δοκιμασίαν η Ελλάς θα υποφέρη. Ξέρω όμως επίσης με βεβαιότητα ότι τελικώς θα εξέλθη όχι μόνον ένδοξος αλλά και μεγαλύτερη. Θα προσέξατε το τηλεγράφημα του κ. Τσώρτσιλ το οποίον εδημοσιεύθη σήμερον εις τας εφημερίδας, ανακοινωθέν από του Υπουργείου Εξωτερικών [19]. Λοιπόν επειθυμώ να σας τονίσω τούτο: εκείνοι οι οποίοι εις το τηλεγράφημα αυτό δεν βλέπουν γραπτήν την επιβεβαίωσιν αγράφου συμφωνίας διά τα Δωδεκάνησα, δεν ξέρουν να διαβάζουν μέσα από τις γραμμές. Και κάτι άλλο. Τα Δωδεκάνησα προδικάζουν…

Σημειώσεις (Γ.Λ. Μπακοῦρος)

1. Τα άρθρα του Συντάγματος του 1911 τα οποία ανεστάλησαν την 4ην Αυγούστου 1936 ήταν τα 5,6,10,11,12,14,20 και 95. Το 14 εξασφάλιζε την ελευθερία του Τύπου και απαγόρευε την λογοκρισία.
2. Εμμανουέλλε Γκράτσι. Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα από 19 Απρ. 1939. Προσπάθησε να αποτρέψει τον Μουσσολίνι και τον Τσιάνο (υπουργό Εξωτερικών) από το να επιχειρήσουν ιταλικήν εισβολήν στην Ελλάδα. Οι προσπάθειές του σχολιάζονταν στην Ρώμη ειρωνικά. Ο ίδιος ο Μουσσολίνι τον είχε κατηγορήσει ότι ήταν “φιλέλληνας, αλλά ότι δεν έπρεπε να εκπλήσσεται κανείς, δεδομένου ότι είχε κλασσική μόρφωση”. (Εμ. Γκράτσι, “Η Αρχή του Τέλους”, ΕΣΤΙΑ 1980, σελ. 212.)
Για την Ελλάδα, ο Γκράτσι, στο ίδιο βιβλίο, σελ. 212, γράφει: “…τρέφω για την ευγενή εκείνη χώρα μια πολύ έντονη συμπάθεια…”.
3. Ιδίως οι πληροφορίες που έστελνε ο πρέσβης μας στην Ρώμη Ιωάννης Πολίτης ήταν πολύτιμες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με τηλεγράφημά του στις 23 Οκτωβρίου, προέβλεπε εκδήλωση της ιταλικής επιθέσεως το τεραήμερο 25 έως 28 Οκτωβρίου.
4. Με ανακοινωθέν του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της 30ής Οκτωβρίου 1940, το Υπουργείο Ναυτικών ανεκοίνωσε, επισήμως πλέον, ότι τον τορπιλισμόν του ευδρόμου μας ΕΛΛΗ “…εξετέλεσεν ιταλικόν υποβρύχιον… το γεγονός τούτο δεν ανεκοινώθη μέχρι τούδε επισήμως διά λόγους πολιτικής σκοπιμότητος, οίτινες βεβαίως εξέλιπον ήδη”.
5. Απαντήσεις στις ιταλικές αιτιάσεις έδινε το “Αθηναϊκόν Πρακτορείον”. Είχε ιδρυθεί το 1905 με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και λειτουργούσε κάτω από κρατική εποπτεία.
6. “Νέα Τάξις”. Όρος της ναζιστικής προπαγάνδας. Η “Νέα Τάξις” θα επικρατούσε στην Ευρώπη μετά την επικράτηση του “χιλιόχρονου” Τρίτου Ράιχ!
7. Δεδεαγάτς. Ονομασία της Αλεξανδρουπόλεως επί Τουρκοκρατίας.
8. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει “προσωρινή” κυβέρνηση, στις 13 Σεπτεμβρίου 1916 (π.ημ.), αρχικώς στα Χανιά της Κρήτης και από 26 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη. Επί εννιά μήνες η χώρα έχει δύο κυβερνήσεις. Στις 22 Μαΐου 1917 απομακρύνεται από το θρόνο ο βασιλιάς Κωνσταντίνος. Στις 11 Ιουνίου 1917 παραιτείται ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, πρωθυπουργός της κυβερνήσεως των Αθηνών, και στις 17 Ιουνίου επιστρέφει στην Αθήνα ο Βενιζέλος.
9. Είναι γεγονός ότι την 28η Οκτωβρίου 1940, ο λαός μας βρέθηκε, όσο ποτέ άλλοτε, ενωμένος. Τα πολλά “εγώ” έγιναν “εμείς”.
10. Η Τουρκία θα παραβιάσει κατάφωρα την αγγλο-γαλλο-τουρκικήν συμμαχίαν της 19ης Οκτωβρίου 1939 και δεν θα βγει στον πόλεμον παρά μόνον στις 12 Φεβρουαρίου 1945, όταν η Γερμανία καταρρέει. Μέχρι τότε θα παίζει ένα ευφυιέστατο, αλλά ανέντιμο παιχνίδι. Θα ερωτοτροπεί και με τα δύο εμπόλεμα στρατόπεδα, εκθέτοντας σε πλειοδοτικό διαγωνισμό την εύνοιά της και θα προσπαθεί να αποκομίζει ανταλλάγματα, εις βάρος κυρίως της χώρας μας.
11. Πράγματι η Γερμανία έχασε την ευκαιρία να αιχμαλωτίσει στην Δουνκέρκη το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα και τις γαλλικές μεραρχίες του Βορείου Τομέως (28 Μαΐου έως 4 Ιουνίου 1940). Το “θαύμα” της εκκενώσεως της Δουνκέρκης στέρησε την Γερμανία από την δυνατότητα να κάμψει την αντίσταση της Βρετανίας και να κερδίσει τον πόλεμον το καλοκαίρι του 1940.
12. Από την μνημειώδη ομιλία του Τσώρτσιλ στο Βρετανικό κοινοβούλιο στις 4 Ιουνίου 1940.
13. Η φράση αυτή, καθώς και μια ιδιόχειρη σημείωση προς τον εκδότη της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Γεώργιον Βλάχον, “υπέρ την Νίκην η Δόξα”, θα δώσουν αφορμή σε ορισμένους να υποστηρίξουν ότι ο Μεταξάς δεν πίστευε ότι ήταν δυνατόν να νικήσουμε τους Ιταλούς. Παραπέμπουν και στο “Ημερολόγιό” του, όπου την δεύτερη μέρα του πολέμου σημειώνει: “Με ανησυχεί η υπεραισιόδοξος κοινή γνώμη”. Βεβαίως, ένας υπεύθυνος ηγέτης πρέπει να αντιμετωπίζει όλα τα ενδεχόμενα. Δεν ήταν δυνατόν ο Μεταξάς, με το επιτελικό του δαιμόνιο, να συμμερισθεί την ανεύθυνη αισιοδοξία, με την οποίαν οι πιτσιρικάδες της Αθήνας έγραφαν με κιμωλία στα τραμ και τα λεωφορεία “ΑΘΗΝΑ-ΤΙΡΑΝΑ-ΡΩΜΗ”, περιφρονώντας Γεωγραφία και Στρατηγική.
14. Πρόκειται, κατά πάσαν πιθανότητα, για τον Νικόλαον Κρανιωτάκην, αρχισυντάκτη της ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
15. Εννοεί την ηττοπαθή πολιτικήν, ιδίως του Νέβιλ Τσάμπερλαιν, που επέτρεψε στον Χίτλερ να κερδίσει χρόνο για συμπλήρωση των εξοπλισμών της Γερμανίας και να αποτολμήσει την ανακατάληψη της Ρηνανίας, την ενσωμάτωση της Αυστρίας, την διάλυση της Τσεχοσλοβακίας κ.λπ.
16. Ίσως να προβλέπει ο Μεταξάς ότι παρ’ όλον ότι υπάρχει το Σύμφωνον Ρίμπεντροπ-Μολότωφ της 23ης Αυγούστου 1939, δεν αποκλείεται, μελλοντικώς, αναμέτρηση της Γερμανίας με την Σοβιετική Ένωση.
17. Υπαινιγμός για το ότι κάποτε ο Χίτλερ θα σπεύσει να βοηθήσει τον Ιταλό δικτάτορα.
18. Η επιμονή του Μεταξά να μην κηρύξει επιστράτευση οφείλεται σε αρκετούς λόγους. Παρατεταμένη επιστράτευση σημαίνει τεράστιες δαπάνες, μείωση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, κόπωση και πτώση του ηθικού των επιστρατευμένων. Ειδικώς όμως για την περίοδο που προηγήθηκε της ιταλικής επιθέσεως, υπήρχε και ο κίνδυνος να θεωρηθεί ως πρόκληση από την κυβέρνηση της Ρώμης, η έστω και μερική επιστράτευση της Ελλάδος. Ο Άγγελος Σ. Βλάχος στο βιβλίο του «Μια φορά κι έναν καιρό ένας διπλωμάτης», τόμος Α’, σελ. 57, περιγράφει μια πολιτικοστρατιωτική σύσκεψη, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 1940, στην οποίαν έλαβε μέρος και ο ίδιος. Στην έντονη σύσταση του Στρατηγού Ι. Πιτσίκα, που ήταν Διοικητής του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας, για άμεση επιστράτευση, ο Μεταξάς αποκρίθηκε: «Άκουσε Πιτσίκα! Δεν κινδυνεύεις εσύ να σε βγάλει προδότη η Ιστορία! Κινδυνεύω εγώ! Αν διατάξω επιστράτευση, για έναν στρατιώτη που θα στέλνω στα σύνορα ο Μουσσολίνι θα στέλνει δύο και τότε η ελάχιστη ελπίδα που έχουμε να μην επιτύχει το σχέδιό τους θα εξατμισθεί!».
[Σημ. Φ.Μ.: Αντί ασκόπου γενικής επιστρατεύσεως, είχε γίνει, όμως, μυστική επιστράτευσις συγκεκριμένων μονάδων, είχαν γίνει ασκήσεις και είχαν αναπτυχθεί λεπτομερή σχέδια επιστρατεύσεως, τα οποία εκτελέστηκαν υποδειγματικώς. (Βλ. π.χ. Χαράλαμπος Νικολάου, ταξίαρχος ε.α., τ. καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας ΣΣΕ, «Η οργάνωση και η προπαρασκευή του Ελληνικού Στρατού κατά τον πόλεμο του 1940-1941», στο «Ο Ελληνικός Στρατός και το Έπος της Β. Ηπείρου (1940-41)», εκδ. περιοδικού «Στρατιωτική Ιστορία», σειρά «Μεγάλες Μάχες», τ. 3, Οκτ. 2001.)]
19. Πρόκειται, προφανώς, για το γνωστό τηλεγράφημα του Τσώρτσιλ, το οποίον κατέληγε με την φράση: “Μαζί θα μοιρασθώμεν την Νίκην”.

http://pheidias.antibaro.gr/1940/metaxas.htm

http://kars1918.wordpress.com/2012/10/28/oxi-metaxas/

27.10.13

ΗΠΑ: οργασμός πετρελαιοπηγών και πηγών φυσικού αερίου σε όλη την χώρα

Οργασμός γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου παρατηρείται στις ΗΠΑ την τελευταία 15ετία. Εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν στραφεί στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς η ανέρευση κοιτασμάτων με νέες τεχνικές αλλά και η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου έχει ωθήσει πολλούς Αμερικανούς ιδιοκτήτες μικρών ή μεγάλων εκτάσεων να επενδύσουν στον κλάδο της ενέργειας.

Βέβαια, δεν λείπουν και οι περιβαλλοντικές αντιδράσεις καθώς πλέον μπορεί να "ανοιχθεί" φρεάτιο κυριολεκτικά οπουδήποτε εφ'οσον ανακαλυφθεί κοίτασμα. Αλλά στις ΗΠΑ αυτές παρακάμπτονται εύκολα αφού η νοοτροπία της χώρας κυριαρχείται από την επιδίωξη του κέρδους σε αντίθεση με τους πιο "ευαίσθητους" Ευρωπαίους (βλ. τις πρόσφατες διαδηλώσεις για τις γεωτρήσεις σχιστολιθικού αερίου στην Ρουμανία). Χαρακτηριστικά σε έρευνα της Wall Street Journal βρέθηκε ότι σε 700 κομητείες στις 11 πετρελαιοπαραγωγούς πολιτείες (οι 3 πρώτες είναι το Τέξας, η Καλιφόρνια και η Βόρεια Ντακότα) τουλάχιστον 15,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε ακτίνα ενός μιλίου από κάποια πετρελαιοπηγή!

Η φρενίτιδα αυτή οφείλεται βασικά στην τεχνική της "υδραυλικής ρωγμάτωσης" μια τεχνική με την οποία πλέον είναι δυνατή η εκμετάλλευση δύσκολων πρίν κοιτασμάτων. Οι αλλαγές που επέφερε η εφαρμογή αυτής της τεχνικής είναι φανερή στην κομητεία Johnson στο Τέξας. Εκεί που παλιά υπήρχαν μόλις 20 πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σήμερα υπάρχουν 3.900! Παρόμοια εξέλιξη παρουσιάζεται και στις πολιτείες της Πενσυλβάνια, του Κολοράντο και του Γουαϊόμινγκ.

defencenet.gr

24.10.13

Guardian: Η NSA παρακολουθούσε τα τηλέφωνα 35 ξένων ηγετών

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές κλήσεις 35 ξένων ηγετών, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν επικαλούμενη ένα απόρρητο έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Τα ονόματα των ηγετών αυτών δεν αναφέρονται στο έγγραφο. Σύμφωνα με την εφημερίδα ένας μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος παρέδωσε στην NSA τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους αφού η υπηρεσία ζήτησε από άλλες αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες να της αποκαλύψουν τις πληροφορίες που διέθεταν για ξένους πολιτικούς, ώστε να εντάξει τα τηλέφωνά τους στο σύστημα παρακολούθησης που είχε θέσει σε λειτουργία.

Την Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Το υπόμνημα που διέρρευσε μέσω του Σνόουντεν χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2006 και σύμφωνα με αυτό από τις παρακολουθήσεις δεν προέκυψαν σημαντικές, αξιοποιήσιμες πληροφορίες.

Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν εάν παρακολουθούσαν την Merkel

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε σήμερα να διευκρινίσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούσαν στο παρελθόν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ τόνισε ότι "δεν θα σχολιάζει δημοσίως κάθε υποτιθέμενη δραστηριότητα" των υπηρεσιών πληροφοριών. Την Τετάρτη ο ίδιος είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν τα τηλεφωνήματα της Μέρκελ και δεν πρόκειται να κάνουν κάτι τέτοιο στο μέλλον, μια δήλωση που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν γίνει τέτοιες παρακολουθήσεις στο παρελθόν.

Ο Κάρνεϊ πρόσθεσε ότι "δεν έχει τίποτα περισσότερο" να πει στους δημοσιογράφους για το θέμα αυτό. Εξήγησε ότι οι αμερικανικές αρχές επί του παρόντος "επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνουν τις πληροφορίες τους", ούτως ώστε να φροντίζουν για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών και των συμμάχων των ΗΠΑ χωρίς να προκαλούν ανησυχίες για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε πάντως ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους λέγοντας ότι "ασφαλώς έχει προκαλέσει ορισμένες εντάσεις στις σχέσεις μας".

Το θέμα των παρακολουθήσεων αναμένεται ότι θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες —μολονότι δεν είναι στην επίσημη ατζέντα— καθώς τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εμφανίζονται αποφασισμένοι να ζητήσουν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ. 

capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

22.10.13

Οι Ρομά "γονείς" της Μαρίας


Μόσχα: «Εθελοντές» θα συμμετάσχουν στο ανθρωποκυνηγητό μεταναστών

Τη βοήθεια εθελοντών πολιτοφυλάκων ζητάει η αστυνομία της Μόσχας για να «καθαρίσει» τους δρόμους από τους παράνομους μετανάστες. Αυτό ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Ανατόλι Γιακούνιν ύστερα από τις χειρότερες ταραχές που γνώρισε η ρωσική πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν ένας άντρας που φαινόταν να κατάγεται από το Αζερμπαϊτζάν μαχαίρωσε θανάσιμα τον ρώσο Γεγκόρ Σερμπάκοφ ο οποίος περπατούσε με την φίλη του σε γειτονιά της Μόσχας. Οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να θέτουν σε εφαρμογή την επιχείρηση «Σημάδι» κάθε Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία θα εισβάλουν σε πολυκατοικίες και χώρους εργασίας όπου συχνάζουν μετανάστες, ιδίως από το Αζερμπαϊτζάν και την περιοχή του Καυκάσου.

Η αζέρικη εθνικιστική Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Καραμπάχ απειλεί με αντίποινα κατά των Ρώσων που ζουν στο Αζερμπαϊτζάν. Προηγήθηκε η κυκλοφορία στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ρώσους αστυνομικούς να ξυλοκοπούν τον αζέρο Ορχάν Ζεϊνάλοφ ο οποίος φορούσε χειροπέδες και μια σακούλα στο κεφάλι. Ο Ζεϊνάλοφ συνελήφθη την Τρίτη, κατηγορούμενος για την δολοφονία του Σερμπάκοφ.

Η δολοφονία πυροδότησε μεγάλες βίαιες διαδηλώσεις κατά των μη Σλάβων μεταναστών στη Μόσχα. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τους μετανάστες για την άνοδο της εγκληματικότητας και για το ότι ρίχνουν τα μεροκάματα των Ρώσων επειδή εργάζονται παράνομα. Οι διαδηλώσεις ήταν ιδιαιτέρως βίαιες στο Μπιριούλιοβο, την γειτονιά όπου σημειώθηκε η δολοφονία του Ρώσου από τον Αζέρο. Η αστυνομία συνέλαβε 380 άτομα για διατάραξη της τάξης.

Οι ρωσικές αρχές επιθυμούν να κατευνάσουν τους εθνικιστές γι' αυτό συλλαμβάνουν κατά χιλιάδες τους παράνομους μετανάστες σε νυχτερινές επιχειρήσεις και προχώρησαν στην ασυνήθιστη κίνηση να επιτρέψουν την μετάδοση του βίντεο της κακοποίησης του Ζεϊνάλοφ από την τηλεόραση.

Εν τω μεταξύ η ένταση συνεχίζεται να συσσωρεύεται στο Μπιριούλιοβο, όπου η αστυνομία βρήκε το πτώμα ενός Ουζμπέκου ο οποίος ήταν θύμα ρατσιστικής επίθεσης. 
 
ΤΟ ΒΗΜΑ, 21/10/2013

Αμερικανικός Στρατός: Μόνο δυο ετοιμοπόλεμες Ταξιαρχίες διαθέτουν

Ο Αμερικανός Α/ΓΕΣ, Στρατηγός Raymond T. Odierno, παραδέχθηκε σε συνάντηση του Στρατιωτικού Συνδέσμου των ΗΠΑ (AUSA) ότι αυτή την στιγμή ο αμερικανικός στρατός διαθέτει μόνο δυο ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες. Ο Στρατηγός εξέφρασε τον φόβο του καθώς αν πάρει εντολή από τον Αμερικανό Πρόεδρο να αναπτύξει σε κάποιο σημείο του πλανήτη στρατεύματα αυτή την χρονική περίοδο δεν είναι σίγουρος κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

Ο Odierno επίσης είπε ότι ακόμα και οι ταξιαρχίες που αυτή την στιγμή βρίσκονται στο Αφγανιστάν έχουν πιο πολυ ρόλο εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό παρά μάχιμο ενω ο ίδιος ελπίζει μέχρι τον Ιούνιο του 2014 να έχει επτά ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες.

Βέβαια, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας για τον στρατό ξηράς, John McHugh, δεσμεύθηκαν ότι όποιο και αν είναι τα διαθέσιμα χρήματα που μπορεί να έχει το στράτευμα δεν πρόκειται ποτέ να στείλουν στρατιώτες στην πρώτη γραμμή ανεκπαίδευτους και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό. Παραδέχθηκαν, επίσης, ότι η οικονομιική στενότητα που αντιμετώπιζει η χώρα και αρα και οι ένοπλες δυνάμεις είναι πρωτόγνωρη.

Οι περικοπές στις οποίες αναγκάστηκε ο στρατός ξηράς αφορούσαν χρήματα που προορίζονταν για εκσυγχρονισμούς και την διατήρηση της ετοιμότητας. Γι'αυτό τον λόγο έμειναν μόνο τόσο λίγες ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες. Παράλληλα, οι διοικητές ψάχνουν να βρουν τρόπο να εξοικονομήσουν χρήματα με διάφορους τρόπους για να τα αφιερώσουν στην εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό εξισορροπώντας κάπως την κατάσταση. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται προσπάθειες να κοπεί ενα 25% από το κόστος διοίκησης ενω το Υπουργείο απαιτεί ενα 20%. Έτσι, ο Odierno ελπίζει να έχει άλλη μια ταξιαρχία ετοιμοπόλεμη.

Ο Στρατηγός παραπονέθηκε επίσης ότι η καθιερωμένη διαδικασία έγκρισης του στρατιωτικού προϋπολογισμού είναι χρονοβόρα. Παίρνει γύρω στα τρία χρόνια να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ΓΕΣ από την στιγμή που υπογράψει ο Υπουργός Άμυνας μέχρι να ψηφιστεί από το Κογκρέσσο και υπογραφεί και από τον Πρόεδρο. Αυτό συνδυαζόμενο με τις περικοπές που έγιναν οδήγησαν στην ακύρωση 485 προγραμμάτων. Κατάσταση ιδιάιτερα δύσκολη ειδικά για εναν στρατό που διαθέτει στρατεύματα σε ολη την υφήλιο και παράλληλα επιθυμεί να είναι στην τεχνολογική πρωτοπορία όπως είπε και ο γενικός γραμματέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιος του Odierno, Tony Odierno, είναι απόστρατος Λοχαγός και έχει χάσει το αριστερό του χέρι στο Ιράκ.

defencenet.gr

21.10.13

Σαμαράς: Εχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και παράνομης μετανάστευσης

Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και παράνομης μετανάστευσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την συνάντησή του τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ζ.Μουσκάτ, στη Βαλέτα.

Στέλνοντας μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους για το θέμα του χρόνου λήψης αποφάσεων για την διευθέτηση του χρέους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Έλλαδα έχει προχωρήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις απαραίτητηες μεταρρυθμίσεις, έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της, που οδηγούν την χώρα πίσω στην οικονομική ομαλότητα.

Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι άνεργοι όσοι και παράνομοι μετανάστες και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» ζητώντας από τους εταίρους μια κοινή προσέγγιση στα δύο μεγάλα προβλήματα.

Μετά την συνάντησή του με τον μαλτέζο πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στη Ρώμη, όπου αργότερα θα έχει συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα.

Και σε αυτή την συνάντηση αναμένεται να τεθεί τόσο το μεταναστευτικό όσο και το θέμα του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε σήμερα τηλεγράφημα, στο οποίο γίνεται αναφορά στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, αλλά και στις τεταμένες σχέσεις με την τρόικα εξαιτίας της επιμονής για τη λήψη νέων μέτρων.

Κάτι τέτοιο μπορεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο.

Οι δύο πρωθυπουργοί προσδοκούν ειδική αναφορά για το θέμα του μεταναστευτικού, ειδικά μετά τα δύο πρόσφατα πολύνεκρα ναυάγια στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, απόφαση για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, καθώς και αναθεώρηση της Συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ».

ΤΟ ΒΗΜΑ

H αμερικανική NSA κατασκόπευε και τους γάλλους πολίτες

Για μαζικές παρακολουθήσεις των επικοινωνιών γάλλων πολιτών από την αμερικανική NSA μιλά o Monde, επικαλούμενος τις πληροφορίες για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν. Αντιδράσεις στο Παρίσι, με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών να ζητά «εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον» και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον αμερικανικό πρέσβη.

Κάποια στοιχεία από τις πληροφορίες του Monde έχουν αναφερθεί τόσο σε δημοσιεύματα του γερμανικού Der Spiegel, όσο και της βρετανικής The Guardian, άλλα όμως δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Ανάμεσα στα χιλιάδες έγγραφα που απέσπασε ο Σνόουντεν από την NSA, υπάρχει γράφημα που περιγράφει το εύρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία. Από αυτό προκύπτει ότι σε ένα διάστημα 30 ημερών (από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013) 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων πραγματοποιήθηκαν από την NSA.

Η υπηρεσία αυτή διαθέτει πολλές μεθόδους συλλογής δεδομένων. Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Monde, όταν ένας τηλεφωνικός αριθμός χρησιμοποιείται στη Γαλλία ενεργοποιεί ένα σήμα το οποίο δίνει αυτόματα εντολή για την καταγραφή της κλήσης.

Προφανώς, αυτό το σύστημα παρακολούθησης καταγράφει και τα μηνύματα SMS και το περιεχόμενό τους χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Επίσης, η NSA προφανώς τα μεταδεδομένα των συνομιλιών του κάθε στόχου.

Αυτές οι παρακολουθήσεις καταγράφονται με τον κωδικό US-985D. Η ακριβής εξήγηση αυτού του κωδικού δεν είναι γνωστή μέχρι σήμερα από τα έγγραφα του Σνόουντεν ούτε από τα πρώην μέλη της NSA. Συγκριτικά, οι κωδικοί που χρησιμοποίησε η NSA για τον ίδιο τύπο παρακολούθησης με στόχο τη Γερμανία είναι US-987LA και US-987LB.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η σειρά κωδικών αντιστοιχεί σε αυτό που οι ΗΠΑ αποκαλούν «τρίτα πρόσωπα», μία κατηγορία όπου ανήκουν οι Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και το Βέλγιο. Η κατηγορία «δεύτεροι συμβαλλόμενοι», γνωστή και ως τα «πέντε μάτια», αφορά τις αγγλόφωνες χώρες-- τις ιστορικές συμμάχους της Ουάσινγκτον δηλαδή τις Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Η κατηγορία του «πρώτου συμβαλλόμενου» αφορά τις 16 αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από τις οποίες ως πιο σημαντική έχει αναδειχθεί η NSA, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

Το γράφημα της NSA εμφανίζει κατά μέσον όρο τρία εκατομμύρια υποκλοπές δεδομένων ημερησίως με σχεδόν επτά εκατομμύρια στις 24 Δεκεμβρίου 2012 και 7 Ιανουαρίου 2013. Αλλά μεταξύ 28 και 31 Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να έχουν σημειωθεί τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Αυτή η παύση θα μπορούσε να αποδίδεται στον χρόνο που χρειάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 το αμερικανικό Κογκρέσο για την αναθεώρηση της παραγράφου 702 του νόμου που αφορά την ηλεκτρονική κατασκοπεία στο εξωτερικό.

Ένα από τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Le Monde επισημαίνει ότι κατά το διάστημα 8 Φεβρουαρίου - 8 Μαρτίου 2013, η NSA συγκέντρωσε σε ολόκληρο τον κόσμο 124,8 δισεκατομμύρια τηλεφωνικά δεδομένα και 97,1 δισεκατομμύρια δεδομένα από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στην Ευρώπη, μόνο η Γερμανία και η Βρετανία ξεπερνούν τη Γαλλία σε αριθμό υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Οι γόνοι Απριλιανών που αρνήθηκαν τη Χρυσή Αυγή

Το δείπνο έγινε πριν από ένα χρόνο. Προσκεκλημένοι ήταν οι Χρήστος Παπαδόπουλος, Γιάννης Μακαρέζος και Μάνος Χατζηδάκης, δηλαδή οι γιοι των πρωταιτίων της δικτατορίας και ο συγγραφέας ερευνητής της δράσης του Γεωργίου Παπαδόπουλου. Την πρόσκληση είχε απευθύνει επιχειρηματίας, που λειτουργούσε για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής. Τους ζήτησε να είναι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτιά της. Η απάντηση ήταν αρνητική. Η πρόσκληση για δείπνο ήταν για τις 9 το βράδυ στο εστιατόριο κεντρικού ξενοδοχείου όπου διέμενε εκείνες τις ημέρες ο Αθηναίος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην επαρχία. Οι προσκεκλημένοι του οι εξής τρεις: ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Μακαρέζος και ο Μάνος Χατζηδάκης. Οι υιοί των πρωταιτίων της χούντας και ο συγγραφέας ερευνητής της δράσης του δικτάτορα, όταν έλαβαν την πρόσκληση πριν από ένα χρόνο, θεώρησαν πως επρόκειτο για μια φιλική συνάντηση, για να θυμηθούν τα παλιά και να συζητήσουν νέα και επικαιρότητα - ο επιχειρηματίας άλλωστε ήταν γνωστός τους και φίλα προσκείμενος στην «ιδεολογία» της επταετίας.

Εκεί, στο roof garden του ξενοδοχείου με θέα την Ακρόπολη ξεκίνησε η καλοκαιρινή βραδιά συζητώντας περό ανέμων και υδάτων: Νέα από την Αμερική, όπου μένει ο Παπαδόπουλος, τα αποτελέσματα των πρόσφατων -τότε- επαναληπτικών εκλογών, η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη βουλή. Και κάπου εκεί μεταξύ ορεκτικών και κυρίως πιάτου, ο επιχειρηματίας τους αποκάλυψε τον λόγο του δείπνου. Ο Τάκης Μιχαλόλιας τον είχε πάρει τηλέφωνο την προηγούμενη ημέρα και του είχε μεταφέρει την επιθυμία του αδερφού του, Νίκου Μιχαλολιάκου, να συμπεριλάβει τους τρεις άνδρες στο ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής. Οι προσκεκλημένοι άκουσαν την πρόταση κάπως αμήχανα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Χρυσή Αυγή προσπαθούσε να «εκμεταλλευτεί» τον ιδεολογικό τους χώρο.

Ο πυρήνας των εναπομεινάντων χουντικών κατηγορεί τον Μιχαλολιάκο πως θυμόταν την «ιδεολογία» τους όποτε τον συνέφερε. Συχνά αναφερόταν στο «χρίσμα» από τον Γ. Παπαδόπουλο τον Σεπτέμβριο του ’84 -τότε που «διοριζόταν» στη θέση του αρχηγού της νεολαίας της ΕΠΕΝαλλά σπάνια για τους πραγματικούς λόγους της ρήξης ένα χρόνο αργότερα. Η ιστορία που έλεγε παντού είχε να κάνει με την αντίδρασή του στην προσχώρηση του κόμματος στην ομάδα φίλων του Ισραήλ στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά στην πραγματικότητα η σκληρή εθνικιστική του στάση είχε δημιουργήσει πολλές συγκρούσεις και τη δυσαρέσκεια του ίδιου του Παπαδόπουλου. Η σύζυγός του Δέσποινα φαίνεται πως είχε παραπονεθεί ουκ ολίγες φορές στον άνδρα της για τις ιδέες του νεαρού Μιχαλολιάκου: «Ολο για τον Χίτλερ και τους Ες Ες μιλάει».

Πρώην στελέχη της Χ.Α., θυμούνται πως τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Μιχαλολιάκος, πίσω από κλειστές πόρτες, κατηγορούσε τους χουντικούς όχι για αυτά που έκαναν αλλά «για αυτά που δεν έκαναν», χαρακτηρίζοντας τον Παπαδόπουλο «light» δικτάτορα, που δεν κατάφερε ποτέ να δημιουργήσει το ολοκληρωτικό κράτος που ο ίδιος ονειρευόταν. Παρόλα αυτά το 1999, έκανε την «εμφάνισή» του στην κηδεία του και μαζί με μια ομάδα του χαιρέτησε το φέρετρο ναζιστικά, εξαγριώνοντας έτσι τους παρευρισκομένους. Εν τω μεταξύ η παρ’ολίγον δολοφονία Κουσουρή από τον «Περίανδρο» το 1997 και η δίκη που ακολούθησε είχε φέρει στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά της δράσης της Χρυσής Αυγής και ο Μιχαλολιάκος είχε αρχίσει να σκέπτεται και πάλι τον τρόπο με τον οποίο θα επαναπροσδιόριζε το κόμμα του. Στενοί του συνεργάτες θυμούνται πως σε αυτή του την προσπάθεια εμπνευστής ήταν το... ΚΚΕ. «Οπως το ΚΚΕ είχε φτιάξει την ΕΔΑ ως προσωπείο, με τον ίδιο τρόπο θα φτιάξουμε και εμείς τη δική μας ΕΔΑ» τον θυμούνται να λέει χαρακτηριστικά λίγους μήνες πριν από την ίδρυση της «Πατριωτικής συμμαχίας».

Ετσι, την 21η Απριλίου 2004, στην 37η επέτειο από το πραξικόπημα, νοσταλγοί της χούντας, κάποιοι αποχωρήσαντες από τον ΛΑΟΣ και μέλη μικρότερων οργανώσεων, μαζεύτηκαν στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», και ενώ άκουγαν τα μηνύματα του Παττακού και του Ηλία Παππά -πατέρα του Χρήστου Παππά και μέλους της Χουντικής επαναστατικής επιτροπής- αισθάνονταν ικανοποιημένοι θεωρώντας πως επιτέλους θα έβρισκε στέγη μια κοινή εθνικιστική πατριωτική ιδεολογία. Στην πραγματικότητα βέβαια το όλο εγχείρημα δεν ήταν παρά μια προσπάθεια να ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή. Αφού δυνάμωνε το νέο αυτό κόμμα θα ταυτιζόταν ανοικτά με το κόμμα του Μιχαλολιάκου. Ο φόβος όμως του ίδιου του ενορχηστρωτή αυτής της προσπάθειας -πως έχανε τον απόλυτο έλεγχο- οδήγησε στην αναστολή της δραστηριότητάς του τρία χρόνια αργότερα.

Συμβολικές κινήσεις 

Εκτοτε, γίνονται μόνο συμβολικές κινήσεις. Η πρόσκληση στους υιούς του Παπαδόπουλο και Μακαρέζου που έγινε πριν από ένα χρόνο και αποκαλύπτει σήμερα η «Κ» ήταν η τελευταία οργανωμένη προσπάθεια του Μιχαλολιάκου να ενισχύσει το κόμμα του επωφελούμενος της ευρύτερης ακροδεξιάς. Ο επιχειρηματίας που μεσολάβησε στην πρόταση πέρασε το υπόλοιπο της βραδιάς προσπαθώντας να τους πείσει για τις καλές προθέσεις των Χρυσαυγιτών και πως μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε στη νομική και ηθική αποκατάσταση της δικτατορίας. Τους αποκάλυψε μάλιστα πως ο Μιχαλολιάκος σκόπευε να φτιάξει και μουσείο για να τιμήσει τον Παπαδόπουλο. Εν ολίγοις, επέμεινε πως δεν θα έπρεπε να χάσουν αυτή τη «μεγάλη ευκαιρία».

Οι τρεις άνδρες άκουσαν τι είχε να τους πει αλλά στο τέλος αρνήθηκαν. Αν και ένας από τους προσκεκλημένους φαίνεται πως ήταν πιο διαλλακτικός – ίσως μπαίνοντας σε ένα τόσο ακραίο φορέα και εισάγοντας τις δικές τους ιδέες και στοιχεία θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μέχρι τώρα πορεία της Χ.Α, είπε στο τραπέζι. Φεύγοντας από το ξενοδοχείο οι άλλοι δύο τον επέπληξαν. «Πώς ήταν δυνατόν να το σκέπτεται;» τον ρώτησαν. «Είστε καλά;». Τους απάντησε. «Απλά καλό είναι να μην τους πάμε κόντρα, άφησέ τους να νομίζουν πως δεν είμαστε τελείως αρνητικοί».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20/10/2013

Μ. Βρετανία: παραλίγο αεροπορική τραγωδία τον Ιούνιο

Δυο jumbo jets Boeing 747 με σχεδόν 1.000 επιβάτες παραλίγο να συγκρουστούν στον αέρα, στις 23 του περασμένου Ιουνίου, πάνω από την Σκωτία, 55 χιλιόμετρα βόρεια της Γλασκώβης, λόγω μη τήρησης των οδηγιών του εναέριου ελεγκτή από τους πιλότους, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα σε έκθεση βρετανικής υπηρεσίας.

Τα δυο 747 βρισκόντουσαν στην αρχή της υπερατλαντικής τους πτήσης όταν ο ελεγκτής κατάλαβε ότι αν ακολουθούσαν την υφιστάμενη πορεία τους θα συγκρούονταν. Έτσι έδωσε εντολή στο αριστερό αεροπλάνο να πραγματοποιήσει αριστερό ελιγμό και στο δεξί δεξιό ελιγμό. Και τα δυο πληρώματα όμως κατάλαβαν ακριβώς το αντίθετο και η σύγκρουση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή μόνο όταν είδαν ο ένας τον άλλον! Τότε το ένα αεροπλάνο πραγματοποίησε άνοδο και το άλλο «βουτιά». Σε κάποια στιγμή η απόσταση που τα χώρισε ήταν μόλις 100 πόδια (30 περίπου μέτρα).

Όταν άρχισε να χτυπάει ο πρώτος συναγερμός στα συστήματα των δυο αεροπλάνων η απόσταση που τα χώριζε ήταν 10 μίλια. Μέσα σε ένα λεπτό βρισκόντουσαν σε απόσταση 3 μιλίων.
Παρά την έρευνα των εμπειρογνωμόνων δεν έχει δοθεί ικανοποιητική εξήγηση για το περιστατικό. Μια εξήγηση που έδωσαν οι ειδικοί ερευνητές του UK Airprox Board είναι ότι τα δυο πληρώματα παρερμήνευσαν τις εντολές του ελεγκτή καθώς μόλις είχαν πάρει το ελεύθερο για την υπερατλαντική πτήση και έμπαιναν σε διαδικασίες ρουτίνας. Καθώς λοιπόν περίμεναν εντολές ρουτίνας ξαφνιάστηκαν από τις προειδοποιήσεις εκτάκτου ανάγκης που έλαβαν και ανταποκρίθηκαν σε αυτές χωρίς να τις αφομοιώσουν. 

defencenet.gr

20.10.13

Η καταστροφή ενός θεσμού

Του Αριστου Δοξιαδη*

Η φορολογική επιδρομή του τελευταίου έτους δεν πρόκειται να βγει σε καλό, αλλά τουλάχιστο έχει μια κάποια εξήγηση: η κυβέρνηση αγωνιά να δημιουργήσει δημοσιονομικό πλεόνασμα, και δεν θέλει να περικόψει περισσότερο τις δαπάνες. Μερικές ρυθμίσεις όμως είναι εντελώς ακατανόητες. Ενώ θα έχουν ελάχιστο και αμφίβολο δημοσιονομικό όφελος, καταστρέφουν τα θεμέλια της παραγωγικής βάσης και απομακρύνουν την προοπτική της ανάπτυξης. Αναφέρομαι στις διατάξεις που αφορούν στην ευθύνη φυσικών προσώπων για χρέη εταιρειών προς το Δημόσιο. Διαβρώνουν τον θεσμό της Ανώνυμης Εταιρείας σε βαθμό που ακυρώνει όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια για να δημιουργηθούν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Υπάρχουν τουλάχιστο τρεις κρίσιμοι ρόλοι για να λειτουργεί καλά ο θεσμός. Πρώτος είναι ο μέτοχος, που είναι διατεθειμένος να βάλει χρήματα σε μια επιχείρηση που δεν την ελέγχει σε καθημερινή βάση. Για να το κάνει, πρέπει να ξέρει ότι δεν διακινδυνεύει τίποτε πέρα από το ποσό που κατέβαλε για να πάρει μετοχές. Αν η εταιρεία πτωχεύσει, δεν θα στραφεί κανένας εναντίον του για τα τυχόν χρέη της. Αυτή τη θεμελιακή αρχή καταπάτησε η κυβέρνηση με τον Ν. 4174/13, ορίζοντας ότι οι μέτοχοι θα πρέπει να επιστρέψουν μερίσματα που έλαβαν τα τελευταία τρία χρόνια πριν λυθεί η εταιρεία. Μπορεί δηλαδή να εμφανιστεί η εφορία κάποια μέρα και να ζητήσει από έναν πρώην μέτοχο χρήματα που είχε εισπράξει πριν από πέντε ή επτά χρόνια. Αν δεν τα έχει, μπορεί να χάσει το σπίτι του και να πάει φυλακή.

Δεύτερος είναι ο διευθύνων σύμβουλος, ή όποιος άλλος ασκεί διοίκηση. Αμείβεται ως στέλεχος. Δεν είναι δικά του ούτε τα κέρδη ούτε η περιουσία της εταιρείας. Για το ελληνικό κράτος αυτά είναι ψιλά γράμματα. Πρέπει να εξοφλήσει αυτός τα χρέη της εταιρείας προς το Δημόσιο, αν η εταιρεία δεν μπορεί να το κάνει. Εχει την ευθύνη ακόμα κι αν η εταιρεία καταστραφεί από σεισμό, ή επειδή μια μεγάλη κρίση εξαφάνισε τους πελάτες της, χωρίς ούτε να είχε δόλο ούτε να ήταν αμελής. Οσο πιο μεγάλη είναι η εταιρεία, τόσο πιο μεγάλο το ρίσκο να βρεθεί με ένα χρέος εκατομμυρίων από τη μια μέρα στην άλλη. Ο μόνος τρόπος να αποφύγει τον κίνδυνο είναι να κηρύξει πτώχευση με τα πρώτα σημάδια κινδύνου. Στην Ελλάδα, όποιος δεν έκλεισε από το 2010 την εταιρεία που διοικεί έχει αναλάβει μεγάλο προσωπικό ρίσκο.

Τρίτος είναι ο εκκαθαριστής, όταν πια η εταιρεία έχει μπει σε διαδικασία πτώχευσης. Ο ρόλος του είναι κρίσιμος για να ρευστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να εξοφληθούν εν μέρει οι πιστωτές, με πρώτο το Δημόσιο και τους εργαζόμενους. Αν πρόκειται για παραγωγικές εγκαταστάσεις, ο μόνος τρόπος να μην απαξιωθούν τελείως και να ξαναχρησιμοποιηθούν από νέους ιδιοκτήτες είναι να γίνει έγκαιρα η εκκαθάριση, από έναν ικανό και έντιμο επαγγελματία. Αλλά το κράτος θεωρεί και αυτόν υπεύθυνο, ενώ δεν είχε καμιά σχέση με τα προβλήματα που έφεραν την πτώχευση. Συνεπώς, ποιος λογικός άνθρωπος θα αναλάβει αυτό τον ρόλο; Αποτέλεσμα των ρυθμίσεων δεν θα είναι, όπως ίσως νομίζει η κυβέρνηση, να γίνουν πιο συνεπείς οι Ανώνυμες Εταιρείες στην εξόφληση των χρεών τους. Θα είναι να υπάρχουν πολύ λιγότερες οργανωμένες εταιρείες, και συγκριτικά περισσότερα μικρομάγαζα και ελεύθεροι επαγγελματίες. Η διάρθρωση κάθε οικονομίας ορίζεται σε τελευταία ανάλυση από τα κίνητρα και τα αντικίνητρα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, και ιδίως οι μεσοαστοί. Τα ελληνικά κίνητρα βοούν: μη γίνετε στελέχη, μη γίνετε μέτοχοι. Καλύτερα τα χρήματα έξω, και στο επάγγελμα ανεξάρτητοι. Αυτή όμως ήταν η συνταγή που διαμόρφωσε μια οικονομία χαμηλής παραγωγικότητας, φτηνής ανάπτυξης και εύκολης φοροδιαφυγής. Τώρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο.

Η Ανώνυμη Εταιρεία δεν είναι μια λεπτομέρεια στην ιστορία της οικονομικής ανάπτυξης. Είναι ο μόνος θεσμός που επιτρέπει να συγκεντρωθούν κεφάλαια για να γίνουν εργοστάσια, και κάθε είδους μεγάλες επιχειρήσεις. Και ο μόνος που επιτρέπει να διαχωριστεί η ιδιοκτησία από τη διοίκηση, δηλαδή να υπάρχει επαγγελματικό μάνατζμεντ. Χωρίς ανώνυμες εταιρείες θα ήμασταν όλοι μελισσοκόμοι και ράφτες.

Αν αυτή η προοπτική ενθουσιάζει πολλούς στην κινηματική αριστερά, δεν μπορώ να φανταστώ ότι συγκινεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός έχει MBA από το Harvard, ο υπουργός Οικονομικών ξέρει πολύ καλά τι θα πει οργανωμένη επιχείρηση, όπως και ο υφυπουργός Οικονομικών και ο γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Τι ωθεί μια τέτοια ομάδα να θεσπίζει καταστροφικές ρυθμίσεις, που δεν εξυπηρετούν κανένα στόχο, ούτε του Μνημονίου ούτε της ανάπτυξης; Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω: είναι τόσο φορτωμένοι με τα μακροπροβλήματα ώστε δεν βλέπουν τη ζημιά που γίνεται στο επίπεδο των μικροκινήτρων. Αυτά τα διαμορφώνουν οι λεπτομέρειες των νόμων, που περνάν απαρατήρητες. Είναι σαν τη σκοτεινή ύλη της φυσικής, που διαμορφώνει βαρύτητα χωρίς να φαίνεται.

Τα βαρίδια της οικονομίας δεν είναι μόνο τα μεγέθη του χρέους, τα ελλείμματα, οι φόροι. Είναι διατάξεις όπως αυτές, που μας απομακρύνουν από τη θεσμική πραγματικότητα της Δύσης. Πρέπει να τις καταργήσουμε, πριν βουλιάξουμε οριστικά στον Τρίτο Κόσμο.

* Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης (aristosd.wordpress.com) είναι στέλεχος εταιρείας venture capital.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Schwarzenegger για πρόεδρος των ΗΠΑ;

Δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο κάνουν λόγο για σκέψεις του Arnold Schwarzenegger να θέσει υποψηφιότητα για τις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το αμερικανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει να βγει κάποιος Πρόεδρος αν δεν έχει την αμερικανική υπηκοότητα εκ γενετής. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν φήμες ότι ο Schwarzenegger και το επιτελείο του θα καταβάλουν νομικές και πολιτικές προσπάθειες για να αλλάξει αυτή η διάταξη του Συντάγματος ή αν δεν καταστεί αυτό εφικτό τουλάχιστον να βρουν αρκετούς υποστηρικτές για να υπάρξει μια πιο διασταλτική του ερμηνεία.  

Ο Schwarzenegger έχει γεννηθεί στην Αυστρία το 1947. Πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1983 και έχει εκλεχθεί δυο φορές Κυβερνήτης (2003-2011) της πολιτείας της Καλιφόρνια. Είναι διαζευγμένος με την Maria Shriver, ανιψιά του προέδρου Kennedy, με την οποία έχουν τέσσερα παιδιά.

defencenet.gr

Ρωσσία: Ο CEO της Avtovaz πρώτος Διοικητής νεοσύστατης διαστημικής υπηρεσίας

Ο Igor Komarov, νυν CEO της ρωσσικής αυτοβιομηχανίας Avtovaz, θα είναι ο πρώτος Διοικητής της νεοσύστατης διαστημικής υπηρεσίας URSC (United Rocket and Space Corporation) η οποία ιδρύθηκε από τον Putin προκειμένου να βοηθήσει το έργο της ROSCOSMOS.

Η URSC θα αναλάβει το κατασκευαστικό κομμάτι ελαφρύνοντας έτσι τις αρμοδιότητες της ROSCOSMOS, η εικόνα της οποίας είχε πληγεί τα τελευταία χρόνια από απανωτές αποτυχίες.

Η Avtovaz είναι η εταιρεία που κατασκευάζει το διάσημο Lada. Στην θέση του CEO o Komarov είναι από το 2009 ενώ το συμβόλαιό του λήγει τον Νοέμβριο.

Η Ρωσσία με την ίδρυση της URSC θα προσπαθήσει να απαλείψει τις ανεπάρκειες που υπάρχουν στον παρόντα σχεδιασμό συγκεντρώνοντας όλες τις αποφάσεις που αφορούν το κατασκευαστικό κομμάτι σε μια ξεχωριστή υπηρεσία μειώνοντας έτσι την κακή χρήση πόρων. Η νέα υπηρεσία θα εισαγάγει μια ενοποιημένη τεχνική πολιτική σε όλο το φάσμα των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων ενώνοντας όλες τις σχεδιαστικές και κατασκευαστικές μονάδες που είναι διάσπαρτες στην ρωσσική επικράτεια.    

Ο Komarov είναι απόφοιτος οικονομικών της Lomonosov.

defencenet.gr

19.10.13

Σαουδική Αραβία: Αρνείται να καταλάβει την έδρα στο Συμβουλιο Ασφαλείας

Η Σαουδική Αραβία, σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη θυμού για την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία και να αναλάβει δράση σε άλλα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το βασίλειο καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε "δύο μέτρα και δύο σταθμά" στη Μέση Ανατολή και ζήτησε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο θυμός του Ριάντ στρέφεται κυρίως εναντίον της Ουάσινγκτον, τον παλαιότερο διεθνή σύμμαχό του, η οποία μετά την Αραβική Άνοιξη έχει ακολουθήσει πολιτικές στις οποίες οι σαουδάραβες ηγέτες έχουν αντιταχθεί κατηγορηματικά και οι οποίες έχουν βλάψει σοβαρά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν σαουδάραβες αναλυτές.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης εξοργισθεί από την προσέγγιση ανάμεσα στο Ιράν, τον παλιό περιφερειακό αντίπαλό της, και τις ΗΠΑ, η οποία έχει εκδηλωθεί αφού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηελφωνικά τον περασμένο μήνα με το νέο ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, στην υψηλότερου επιπέδου επαφή που έχει υπάρξει ανάμεσα στις δύο χώρες εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Επικαλούμενο την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιλύσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, να πάρει μέτρα για να τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και να σταματήσει τη διάδοση των πυρηνικών στην περιοχή, το Ριάντ υποστηρίζει πως το σώμα αντίθετα διαιώνισε συγκρούσεις και δυσαρέσκειες.

"Η Σαουδική Αραβία (...) δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αρνηθεί να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έως ότου αυτό το τελευταίο μεταρρυθμισθεί και του δοθούν τα μέσα για να επιτελέσει το καθήκον του και να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είχε ματαιώσει μια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εκφράζοντας μ΄ αυτό τον τρόπο την απογοήτευσή του για την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας στο θέμα της Συρίας καθώς και στο Παλαιστινιακό, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διχασμένο όσον αφορά το χειρισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με τις δυτικές δυνάμεις να ασκούν πίεση για ισχυρότερες κυρώσεις εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη Ρωσία να ασκεί βέτο σε αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τους αντάρτες στη σύγκρουση.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο). Τα άλλα κράτη συμμετέχουν στο σώμα αυτό σε εναλλασσόμενη βάση.

capital.gr, 18/10/2013


Πηγή:www.capital.gr

Ινδία: Κατασχέθηκαν όπλα και πυρομαχικά πάνω σε αμερικανικό πλοίο

Η Ακτοφυλακή της Ινδίας σε λιμάνι της νότιας Ινδίας συνέλαβε το πλήρωμα αμερικανόκτητου πλοίου  με την κατηγορία της εισόδου στα χωρικά ύδατα της χώρας χωρίς να φέρουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να δικαιολογούν την μεταφορά μεγάλου αριθμού όπλων και πυρομαχικών που είχαν στην κατοχή τους.

Το πλοίο «Seaman Guard Ohio» βρίσκεται από τις 12 Οκτωβρίου αγκυροβολημένο σε λιμάνι της πολιτείας Tamil Nadu. Την Παρασκευή τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

Η αμερικανική εταιρεία «AdvanFort», με έδρα την Virginia, στην οποία ανήκει το πλοίο ισχυρίζεται ότι όλα τα όπλα και τα πυρομαχικά είναι νόμιμα και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε αντιπειρατικές επιχειρήσεις στον Ινδικό Ωκεανό.

Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από Ινδούς, Βρετανούς, Ουκρανούς και Εσθονούς. Ο καπετάνιος του πλοίου είπε στις ινδικές αρχές ότι η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες ένοπλης συνοδείας σε εμπορικά πλοία ενώ το πλοίο του λειτουργεί ως χώρος ανάπαυσης και ενδιαιτήματος των ένοπλων φρουρών της εταιρείας.

Η αστυνομία κατίσχυσε 35 αυτόματα όπλα και 5.700 σφαίρες. Επί του θέματος ασχολείται η αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί.

defencenet.gr

18.10.13

2013 TV135: ένας αστεροειδής 400 μέτρων


Σύμφωνα με το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο ανακαλύφθηκε ο αστεροειδής 2013 TV135 ανακαλύφθηκε από το Αστροφυσικό Παρατηρητήριο της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία.
Μέχρι την Πέμπτη, η ανακάλυψη είχε επιβεβαιωθεί από πέντε ακόμα ομάδες αστρονόμων στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ άρχισαν οι φημολογίες ότι ο αστεροειδής «θα χτυπήσει τη Γη το 2032», αν και «η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι πολύ μικρή».
Μάλιστα, σημειώνεται ότι «σε περίπτωση σύγκρουσης, ο βράχος των 400 μέτρων θα απελευθέρωνε ενέργεια ισοδύναμη με 2,5 γιγατόνους TNT, 50 φορές περισσότερη από το ισχυρότερο όπλο που έχει δοκιμαστεί ποτέ».
Ο αστεροειδής χαρακτηρίστηκε «δυνητικά επικίνδυνος», καθώς η τροχιά του πλησιάζει τη Γη σε απόσταση μικρότερη από 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναλύσεις της τροχιάς του, υπάρχει πιθανότητα 1 στις 63.000 να συγκρουστεί με τη Γη στις 26 Αυγούστου 2032, που σημαίνει ότι κατά 99,998% ο αστεροειδής ΔΕΝ πρόκειται να συγκρουστεί με τη Γη.
Η τροχιά του αστεροειδούς 2013 TV135 (με μπλε χρώμα)
Η τροχιά του θα γίνει καλύτερα γνωστή το 2028, όταν η απόστασή του από τη Γη θα είναι μικρότερη από ό,τι σήμερα. Μέχρι τότε, το ενδεχόμενο πρόσκρουσης θα μπορούσε να έχει αποκλειστεί πλήρως, ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti o αστρονόμος Τίμουρ Κριάτσκο του Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου της Κριμαίας.
«Ορίστε με τι θα μπορούσε να καταπιαστεί η διαστημική βιομηχανία μας» σχολίασε στο Twitter ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος έχει προτείνει την ανάπτυξη ενός ρωσικού συστήματος αναχαίτισης αστεροειδών.
Ο 2013 TV135 βαθμολογήθηκε με 1 στη δεκαβάθμια Κλίμακα του Τορίνο για την επικινδυνότητα αστεροειδών.

Άλλοι αστεροειδείς που στο μέλλον πρόκειται να περάσουν κοντά από τη Γη
Άλλοι αστεροειδείς που στο μέλλον πρόκειται να περάσουν κοντά από τη Γη

Μέχρι σήμερα έχει ανακαλυφθεί μόνο ένας ακόμα βράχος με την ίδια βαθμολογία -είναι ο αστεροειδής 2007 VK184, διαμέτρου 130 μέτρων, για τον οποίο εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα 1 στις 2.500 να χτυπήσει τη Γη το 2048.
Για όλους τους άλλους γνωστούς αστεροειδείς, η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι «ουσιαστικά μηδενική», σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κοντινών στη Γη Αντικειμένων της NASA.





physicsgg.me

Ενδοκυβερνητικό σεισμό ενεργοποίησε το «ρήγμα» Ευάγγελου Βενιζέλου - Δημήτρη Αβραμόπουλου

Το…«ρήγμα» Βενιζέλου-Αβραμόπουλου, που έχει διαπιστωθεί εδώ και μήνες στη ζώνη της κυβέρνησης, ενεργοποίησε χθες ένας νέος ενδοκυβερνητικός σεισμός αρκετών ρίχτερ που ταρακούνησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσε η διάσταση απόψεων, μια ακόμα φορά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου για το θέμα των υποβρυχίων, θορύβησε πολλούς στο δικομματικό συνασπισμό, ο οποίος έτσι και αλλιώς έχει πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες με τις διαφοροποιήσεις και ενστάσεις του ΠαΣοΚ σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Η σύγκρουση των δυο πολιτικών με αφορμή την συζήτηση που έγινε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα σήμανε «κόκκινο συναγερμό» στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως υπήρξε κινητοποίηση για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Οι ρωγμές μεγάλωσαν, μετά την σύγκρουση των κκ. Βενιζέλου και Αβραμόπουλου, λένε όσοι παρατηρούν τα ενδοκυβερνητικά γεγονότα και αμέσως ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, μόλις ενημερώθηκε και αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της υπόθεσης, ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι.

Εξάλλου, το μόνο που δεν θέλει ο κ. Σαμαράς στην παρούσα χρονική περίοδο, όπου κυριαρχεί το μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, είναι να επέλθει κυβερνητική ρήξη.

Τα πρώτα σήματα για τον επερχόμενο ενδοκυβερνητικό σεισμό έγιναν αντιληπτά, όταν ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας στην Βουλή σημείωσε για το θέμα των υποβρυχίων, ότι «αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι κάποτε υποβρυχίως δεν θα είχε προκύψει πρόβλημα» και στη συνέχεια διευκρίνισε πως «οι κυβερνήσεις δεν έχουν συνέχεια».

Η φράση αυτή ήταν ενδεικτική της στάσης τους κ. Αβραμόπουλου, αφού φάνηκε ξεκάθαρα, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κινούμενος στο πνεύμα της πλειοψηφίας των βουλευτών της ΝΔ που επιμένουν πως η παράταξη δεν απολογείται για ζητήματα που ευθύνεται το ΠαΣοΚ, έλαβε σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του παρελθόντος.

Η συνέχεια όμως ήταν άκρως επιθετική για το ΠαΣοΚ και ειδικά για τον κ. Βενιζέλο, καθώς ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ότι θα ζητήσει εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων, είπε, προκαλώντας αίσθηση: «είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κόμματος να το κάνει αυτό πολλώ δε μάλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αυτή δεν φοβάται καμία εξεταστική επιτροπή διότι είναι τόσο καθαρή η σχέση της με αυτή την υπόθεση που κάθε άλλο παρά την φοβίζει».

Μόλις ο κ. Βενιζέλος πληροφορήθηκε την απάντηση του κ.  Αβραμόπουλου έγινε έξαλλος και κατευθύνθηκε προς την Βουλή για να υπερασπιστεί την σύμβαση που είχε κάνει τον Ιούνιο του 2010 και την οποία είχε περάσει από την Βουλή με νόμο.

Η αντίδρασή του ήταν άκρως επιθετική και άφησε αιχμές για την στάση του κ. Αβραμόπουλου και το πώς συμπεριφέρεται έναντι της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας έχοντας ως συνομιλητή τον κ. Αβραμόπουλο και επανέλαβε τα γνωστά φληναφήματα για το νόμο -και όχι σύμβαση- του 2010. Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες στους εμπλεκόμενους υπουργούς να δοθεί ριζική λύση από τη Βουλή» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, αλλά το καρφί ήταν για το τέλος: «Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις ούτε να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά είναι για να δίνουν λύσεις» τόνισε, προκαλώντας και την έντονη ενόχληση του κ. Αβραμόπουλου, όπως ήταν αναμενόμενο.

Παράλληλα με την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου από το ΠαΣοΚ διέρρεαν ότι επικοινώνησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον Πρωθυπουργό και υπάρχει ταύτιση για τον χειρισμό της υπόθεσης, ενώ και από το Μέγαρο Μαξίμου έγιναν κινήσεις να πέσουν οι τόνοι και να επέλθει ηρεμία.

Ο κ. Αβραμόπουλος που φέρεται και αυτός να συνομιλήσει με τον κ. Σαμαρά, δεν έκανε πίσω και δεν προέβη σε δημόσια διορθωτική δήλωση, αν και μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε πως τα όσα ανέφερε στη Βουλή, δεν αφορούσαν τον κ. Βενιζέλο.

Η διαρροή όμως από το Πεντάγωνο τα έλεγε όλα: «Η τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου στη Βουλή είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζονται οδηγίες. Προέχουν το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτά και μόνο υπηρετεί».
Μάλιστα, όπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει συζητήσει το θέμα με τον Πρωθυπουργό, καθώς και οι δυο μια την παραμονή της συζήτησης στη Βουλή, είχαν παρακολούθησαν μαζί την άσκηση “Πυρπολητής”.

Νέα ένταση πήγε να δημιουργεί το βράδυ, μετά τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, όταν μεταδόθηκε πως υπήρξε διαρροή από συνεργάτη του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «η διατύπωση του κ. Αβραμόπουλου ήταν ατυχής».

Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Αβραμόπουλος ενοχλήθηκε από αυτή την διαρροή και έστειλε τα αντίστοιχα μηνύματα. Για να αποφευχθεί η γενίκευση της κρίσης, παρενέβη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου και τόνισε πως δεν υπάρχει διαρροή για ατυχή δήλωση και σημείωσε ότι «δεν είναι αυτή η θέση του πρωθυπουργικού Μεγάρου».

Ο κ. Κεδίκογλου απέφυγε να αποδοκιμάσει τους χειρισμούς του υπουργού Αμύνης ενώ αντίθετα υιοθέτησε την προηγούμενη διαρροή ότι «ο κ. Αβραμόπουλος δεν αναφερόταν τον κ. Βενιζέλο και ότι προέχουν το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον».

Συμπαιγνία Αβραμόπουλου - Τσίπρα διαβλέπει το ΠαΣοΚ πίσω από τις τοποθετήσεις του υπουργού Αμυνας και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Σκαραμαγκά στη Βουλή. «Γίνεται πολιτικό παιχνίδι», λένε στη Χαρ. Τρικούπη.
«Δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα που ενώθηκαν τα κόμματα κατά της Χρυσής Αυγής, ο Αβραμόπουλος που ήταν επί 8 μήνες υπουργός Άμυνας δεν είπε κουβέντα για το θέμα και ο Τσίπρας επέστρεψε στην σκανδαλολογία εναντίον του ΠαΣοΚ και του Βενιζέλου», σχολίαζαν στελέχη του ΠαΣοΚ.

Τον Απρίλιο πρόσθεταν στελέχη της ΝΔ είχαν επισκεφθεί τον Σκαραμαγκά, όπου ήταν ξεσηκωμένοι οι εργαζόμενοι και υπήρχε αντίδραση από βουλευτές του ΠαΣοΚ και υποσχέθηκαν ότι θα έλυναν το θέμα. Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα.
Επίσης, επισήμαιναν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αντέδρασε για τις παρελάσεις αλλά ο κ. Θ. Δρίτσας είπε στη Βουλή ότι δεν μπορούν να ασχολούνται με τις παρελάσεις.

Στη Χαρ. Τρικούπη παρακολουθούν με ενόχληση τις διαφοροποιήσεις του κ. Αβραμόπουλου από την επίσημη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου και εκτιμούν ότι η στάση του δημιουργεί μεγάλο ενδοκυβερνητικό πρόβλημα.
«Ο Αβραμόπουλος είναι εκτός από υπουργός Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ. Αυτό μην το ξεχνάμε» έλεγε βουλευτής της ΝΔ που έχει σταθερή επικοινωνία με τον κ. Αβραμόπουλο και χαρακτήριζε αστεία την θεωρία του ΠαΣοΚ περί συμπαιγνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Συμπαιγνία για ποιο λόγο; Για ποιο σκοπό; Δεν υπάρχει κοινό συμφέρον. Είναι αστείο και να το συζητάμε…Αν το κάνουμε θα πάμε σε θεωρίες συνωμοσίας και θα χάσουμε τον χρόνο μας» έλεγαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ. 
 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Κοινό μέτωπο με τη “Σέχτα Επαναστατών” κάνουν “Πυρήνες”

Για αναγέννηση μέσω του σχεδίου “Φοίνικας” κάνουν λόγο τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” προειδοποιώντας και με νέα χτυπήματα σε συνεργασία και με άλλες τρομοκρατικές ομάδες με επιστολή τους μέσα από τη φυλακή

Με μια επιστολή τους που δημοσιεύεται στο indymedia και είναι γραμμένη σχεδόν μια εβδομάδα πριν μέσα στις φυλακές τα μέλη των “Πυρήνων” αναφέρουν πως “εγκαινιάζεται μια νέα αφετηρία. Λέγοντας χαρακτηριστικά:“Μετά από δύο χρόνια σιωπής στην ελληνική επικράτεια η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς επιστρέφει."

Μάλιστα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πλέον το “επαναστατικό μέτωπο” περιλαμβάνει και τη Σέχτα Επαναστατών:
Σε κοινό μέτωπο με τις Συμμορίες Συνείδησης, τους πυρήνες της FAI και τη Σέχτα Επαναστατών, στηρίζουμε τη διεθνή συνωμοσία της Άτυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας (FAI)-Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο (IRF).”

Οι συλληφθέντες αναφέρονται σε χτυπήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τη συνεργασία άλλων τρομοκρατικών ομάδων, αλλά και στη σύλληψη δύο ατόμων από την ελληνική αστυνομία. Μάλιστα οι συλληφθέντες “αφιερώνουν” το τέλος της επιστολής στους δύο αυτούς συλληφθέντες.

Η επιστολή πάντως διακατέχεται από ένα πνεύμα συνέχισης των χτυπημάτων με όλα τα μέσα παρά τις συλλήψεις και τις διώξεις εναντίον του με τον τίτλο “Καμία ανακωχή” να εμφανίζεται στην επιστολή.
newsit.gr

Το πετρέλαιο μας οδηγεί εκτός Ευρώπης;

Η Ελλάδα είναι μία πλούσια χώρα. Το υπέδαφός της κρύβει πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που εξαιτίας του ενεργειακού της πλούτου έχει πλέον τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Φανταστείτε ότι το τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ μπορούν να καλύψουν το 50% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτό τελικά τι σημαίνει; Ότι δενόμαστε περισσότερο με την Ευρώπη ή ανοίγει ο δρόμος για την έξοδό μας;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια όποιος ισχυριζότανε ότι κάτω από το Αιγαίο υπήρχε πετρέλαιο ήταν οπαδός των θεωριών συνωμοσίας, ύποπτος για ακροδεξιά δράση και σε κάθε περίπτωση εχθρός της επανάστασης και της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Ελλάδας.

Η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό σύστημα φοβότανε να ανοίξει τον φάκελο ενέργεια, επειδή δεν μπορούσε να βρει έναν ικανοποιητικό τρόπο και να αντικρούσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Φοβότανε ότι αν επιχειρούσαμε να εκμεταλλευτούμε τον ενεργειακό μας  πλούτο, θα ήταν σαν να στρώναμε τραπέζι για ένα οικογενειακό δείπνο, το οποίο όμως θα είχε πικρό τέλος επειδή θα δεχόμασταν τους γνωστούς απρόσκλητους επισκέπτες.

Η ουσία είναι ότι το καλοκαίρι του 2012 μας είχαν όλοι ξεγραμμένους. Ήμασταν μία χρεοκοπημένη χώρα με σχεδόν μηδενικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Αν θυμόμαστε καλά, τότε ήταν που αναλυτής του Stratfor έγραφε ότι η Ελλάδα κινδύνευε να μείνει εντελώς μόνη, για πρώτη φορά μετά από την επανάσταση του 1821.

Κι όλα άλλαξαν μαγικά όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τους Ευρωπαίους για τις μελέτες που υπήρχαν για τον ενεργειακό θησαυρό που κρυβότανε κάτω από την Ελλάδα. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα το κλίμα για την Αθήνα άλλαξε και πάλι. Όχι ότι γίναμε το αγαπημένο τους παιδί. Η καχυποψία συνεχίζει και υπάρχει. Δεν είμαστε, όμως, και για πέταμα!

Την ίδια εποχή συνέβησαν κι άλλα πράγματα. Όπως η περίφημη αραβική άνοιξη. Μπορεί να μην πέρασε και τόσος καιρός, αλλά πολλοί θα ήθελαν να ξεχάσουν τι δήλωναν εκείνες τις ημέρες για τις "αυθόρμητες εξεγέρσεις του αραβικού λαού". Πολύ περισσότερο θα ήθελε να γυρίσει πίσω τον χρόνο η Δύση, η οποία διαπιστώνει για άλλη μία φορά ότι της ήταν πιο εύκολο να συνεννοηθεί με τύραννους, παρά με δήθεν δημοκράτες που σκοτώνουν διπλωμάτες μέσα σε ξένες πρεσβείες, απαγάγουν ξένους υπηκόους και αποκεφαλίζουν τους αλλόθρησκους.  Η ουσία είναι ότι η αραβική άνοιξη δημιούργησε ένα ασαφές περιβάλλον που πρόκρινε αυτόματα την ανάγκη να παραμείνει τουλάχιστον σταθερό το τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ.

Πόσο μάλλον όταν η Ευρώπη θα έχει την σιγουριά ότι για τα επόμενα τριάντα χρόνια θα διαθέτει μία σίγουρη πηγή για να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες. Θα την διαθέτει; Είμαστε σίγουροι γι΄ αυτό; Είναι σίγουρη η Ευρώπη για μία τέτοια εξέλιξη; Εμείς αμφιβάλλουμε. Είναι τελείως διαφορετικό να προμηθεύεσαι πολύτιμα αγαθά από μία φίλια χώρα και διαφορετικό από μία επαρχία της αυτοκρατορίας σου. Το πρώτο καθιστά τις ισορροπίες πιο ενδιαφέρουσες...

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς παίζεται στα παρασκήνια των μεγάλων για το ελληνικό ζήτημα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για μία νέα προσέγγιση στο κυπριακό. Επίσης παρατηρούμε ότι για άλλη μία φορά η Ευρώπη δεν έχει άποψη για το θέμα, όπως συνήθως συμβαίνει με καθετί που την αφορά. Δεν αποκλείουμε, λοιπόν, το ενδεχόμενο να υπάρχουν για την Ελλάδα άλλου είδους σενάρια από αυτά που εμείς θεωρούμε σήμερα ως πιθανά.

Είναι κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε. Κρίσιμη από κάθε πλευρά. Και πιστεύουμε ότι το κλειδί των εξελίξεων θα είναι το ενεργειακό.

Θανάσης Μαυρίδης

capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

17 Οκτωβρίου 1909: Η "εμφύλια ναυμαχία" στη Σαλαμίνα

Ο μισός ελληνικός στόλος εναντίον του άλλου μισού! Φαίνεται ότι στις δύσκολες ώρες -τότε και τώρα- η αλληλεγγύη πάντα αργεί να έρθει σ΄ αυτή τη χώρα. Πρώτα πρέπει -και τότε και τώρα- να μας επισκεφθεί η διχόνοια.

Οκτώβριος 1908. Μια μυστική οργάνωση κατωτέρων αξιωματικών με το όνομα Στρατιωτικός Σύνδεσμος δημιουργείτε. Επκεφαλής ο συνταγματάρχης Νικόλαος Ζορμπάς. Στις 15 Αυγούστου 1909 ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος δημοσίευσε στον Τύπο τις θέσεις του: Κατάληψη της πολιτικής εξουσίας με απομάκρυνση της βασιλικής οικογένειας από τη διοίκηση των ΕΔ. Αποδοκιμασία των όσων εξευτελιστικών όρων δέχτηκε η Ελλάδα μετά από την ήττα του 1897. Επεσήμαναν ότι η ήττα θα είχε αποφευχθεί αν οι ΕΔ ήταν κατάλληλα εξοπλισμένες και προετοιμασμένες. "Έντιμη διοίκηση, δικαιοσύνη, σωστή διαχείριση εκπαίδευση για όλους".

Οι αξιωματικοί του Στρατιωτικού Συνδέσμου χωρίζονταν στους μετριοπαθείς που υποστήριζαν τον κοινοβουλευτισμό και στους ριζοσπάστες που ζητούσαν στρατιωτική δικτατορία. Οι πρώτοι κέρδισαν και έκαναν το Κίνημα στο Γουδή, στις 15 Αυγούστου 1909. Όμως δεν ήταν όλοι υπέρ της πορείας που ακολούθησαν οι εμπνευστές του Κινήματος. Στις 12 Οκτωβρίου ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Τυπάλδος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου αλλά και την κατάσταση του ΠΝ. Μετέφερε λοιπόν δυο αιτήματα της ομάδας των “ριζοσπαστών”: Aποστρατεία όσων αξιωματικών δεν προέρχονταν από τη Ναυτικών Δοκίμων. Nα κληθούν ξένοι εκπαιδευτές για το προσωπικό του ΠΝ

Όπως γράφει σ΄ ένα εξαιρετικό κειμενό του ο Πλοίαρχος Α.Τσιλιβίγκος (ΠΝ):

“την επομένη ημέρα (13 Οκτωβρίου) ο Υποπλοίαρχος Κ. Τυπάλδος από κοινού με τον αρχηγό του ΣΣ Συνταγματάρχη Ν. Ζορμπά έθεσαν υπόψη του Υπουργού Ναυτικών Ι. Δαμιανού τα ανωτέρω αιτήματα. Ο Υπουργός Ναυτικών στις 14 Οκτωβρίου προθυμοποιήθηκε να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο θα μειωνόταν το όριο ηλικίας των Πλοιάρχων κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τον επόμενο χρόνο να αποστρατεύονταν οι περισσότεροι απ΄ αυτούς που ζητούσε ο Υποπλοίαρχος Κ. Τυπάλδος.

Πέραν των Πλοιάρχων οι ριζοσπάστες επιθυμούσαν και την αποστράτευση 12 Αντιπλοιάρχων, για τους οποίους ο Υπουργός των Ναυτικών πρότεινε τη σύσταση επιτροπών κρίσεων, καθώς το όριο ηλικίας των δεν επέτρεπε την άμεση αποστρατεία, εξάλλου δε μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν και δύο συγγενικά πρόσωπα του Πρωθυπουργού.

Ο αρχηγός του ΣΣ, Συνταγματάρχης Ν. Ζορμπάς, ήταν εν πολλοίς σύμφωνος με τα ανωτέρω αιτήματα των ριζοσπαστών, ωστόσο η πολιτική που σκόπευε να ακολουθήσει απαιτούσε χειρισμούς εντός των πλαισίων της νομιμότητας, τους οποίους ο Υποπλοίαρχος Κ. Τυπάλδος δεν ήταν διατεθειμένος να αναμείνει.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών στις 15 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής μερίδας του ΣΣ, Υποπλοίαρχος Κ. Τυπάλδος, μαζί με 25 κατώτερους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού κινήθηκε προς το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, συνέλαβε τον Διευθυντή του Ναυστάθμου Υποναύαρχο Δ. Βουδούρη, κατέλαβε τη νησίδα Λέρο πλησίον του Ναυστάθμου όπου φυλάσσονταν τα πυρομαχικά και απέκτησε τον έλεγχο επί των αντιτορπιλικών πλοίων (Σφενδόνη, Ναυκρατούσα, Ασπίς, Θύελλα, Βέλος). Η αντίδραση του ΣΣ σ΄ αυτές τις εξελίξεις ήταν άμεση. Τα θωρηκτά του Στόλου (Ύδρα, Σπέτσαι, Ψαρά) υπό τον Ναύαρχο Ι. Μιαούλη, που ήταν αγκυροβολημένα στο Κερατσίνι, απέκλεισαν το Ναύσταθμο.

Το απόγευμα της 15ης Οκτωβρίου τα αντιτορπιλικά υπό τον Υποπλοίαρχο Κ. Τυπάλδο προσπάθησαν να διέλθουν από το στενό μεταξύ Σαλαμίνας και Κερατσινίου. Ακολούθησε ναυμαχία μεταξύ εμφυλίων δυνάμεων, η οποία διήρκησε 20 λεπτά της ώρας και στη συνέχεια οι ριζοσπαστικές δυνάμεις του ΣΣ αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς το Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Ο απολογισμός αυτής της εμφύλιας ναυμαχίας ήταν τέσσερις νεκροί και αρκετοί τραυματίες, ενώ τα αντιτορπιλικά Σφενδόνη, Ναυκρατούσα, Ασπίς και το Θωρηκτό Ύδρα έπαθαν σημαντικές ζημιές, οι οποίες εκτιμήθηκαν στο ύψος των 150.000 δρχ.

Οι ριζοσπάστες, εγκαταλείποντας τα αντιτορπιλικά στο Ναύσταθμο, κατόρθωσαν και διέφυγαν, αλλά εντός της επόμενης εβδομάδος συνελήφθηκαν, προφυλακίστηκαν και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της ανταρσίας. Ωστόσο πριν τη δίκη τους χορηγήθηκε αμνηστία, καθώς οι ενέργειές τους θεωρήθηκε ότι αποσκοπούσαν στην προώθηση και υλοποίηση των αρχών του ΣΣ, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί με το Κίνημα στο Γουδή. Όσον αφορά τη μετέπειτα πορεία του Υποπλοιάρχου Κ. Τυπάλδου, αυτή υπήρξε λαμπρή, καθώς έλαβε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις των δύο βαλκανικών πολέμων όπου ανέπτυξε σημαντική δράση, προβιβάστηκε το 1920 στο βαθμό του Υποναυάρχου, διετέλεσε στη συνέχεια Υπουργός των Ναυτικών και τοποθετήθηκε το 1926 στη θέση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού μέχρι το 1931 που αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Αντιναυάρχου (απεβίωσε στις 28/2/1945).

Η εμφύλια ναυμαχία το 1909 προξένησε μεγάλη εντύπωση στην Ευρώπη. Πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες και μάλιστα στην πρώτη τους σελίδα αναφέρονταν σ΄ αυτό το θλιβερό γεγονός. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Ματιέν: «Ναυμαχία μεταξύ Ελλήνων». Επίσης ο ελληνικός τύπος της εποχής (εφημερ. ¨Χρόνος¨) αναφέρθηκε λεπτομερώς σ΄αυτήν την εμφύλια διαμάχη, η οποία χαρακτηρίστηκε σκωπτικά ως «Η Δεύτερη Ναυμαχία της Σαλαμίνας». 

onalert.gr